Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Hodejeger ut mot norske utenlandsstudenter


FORNØYDE GLOBETROTTERE. Jan Eide og Erlend Brevik anbefaler alle å studere i utlandet, og mener man vil få både kulturelt, sosialt, faglig og gastronomisk utbytte. FOTO: IDA E. H. KJØRHOLT

 
MEST POPULÆRE STUDIELAND
1. Australia
2. Storbritannia
3. Danmark
4. USA
5. Sverige

Kilde: www.studenttorget.no

STUDVEST FØLGER TEMAET:
UTVEKSLING
– Jeg opplever at en del norske studenter isolerer seg når de studerer i utlandet, sier Jens Petter Heyerdahl. Studentene kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Tekst: LINDIS ÅSE og ANDERS JAKOBSEN

– Veldig mange av de kandidatene jeg intervjuer beskriver at de lever litt på siden av den kulturen de bor i, sier Heyerdahl, administrerende direktør i rekrutteringsselskapet ISCO Group. Han er klar på hvorfor det er viktig med internasjonal erfaring i studietiden.

– Norsk næringsliv blir stadig mer internasjonalt rettet. Språklig og kulturell ballast er en ekstra kompetanse som er etterspurt, sier Heyerdahl.

President i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), Kristoffer Moldekleiv, er uenig i kritikken fra Heyerdahl som først kom i nettavisen E24 forrige uke.

– Vi i ANSA opplever at de norske studentene i de aller fleste tilfeller søker å integrere seg i et internasjonalt miljø, sier Moldekleiv.

Fordel med mange nordmenn

Studentene Jan Eide og Erlend Brevik kjenner seg heller ikke igjen i Heyerdahls beskrivelse. Eide, som går på ingeniørstudiet ved Institut National des Sciences Appliquées i Toulouse, og Brevik, som var på utveksling i Berkeley våren 2009, opplever selv at de har hatt mye kontakt med ikke-norske studenter.

Eide gikk det første året i Toulouse sammen med kun norske studenter, men de ble flyttet over i vanlige franske klasser fra det andre året. Han tror den høye konsentrasjonen av nordmenn i Toulouse faktisk gjør at de norske studentene blir lenger.

– Det skaper en trygghet, og gir oss samtidig mulighet til å spille på hverandres franske nettverk, sier Eide.

Ønsker mer samarbeid

Moldekleiv mener norske utdanningsinstitusjoner kan bidra til at de norske utenlandsstudentene blir bedre integrert i landet de studerer i.

– Jeg vil oppfordre norske læresteder til å tilby et bredere utvalg av samarbeidsuniversiteter, slik at man unngår en opphoping av norske studenter ved enkelte utenlandske universiteter.

Heyerdahl ville også sett på antall norske studenter ved lærestedet dersom han selv skulle studere i utlandet.

– Jeg ville valgt et studiested der det ikke var alt for mange nordmenn, sier han.

Bør engasjere seg

Heyerdahl har klare meninger om hva man bør gjøre for å få bedre utbytte av studieopphold i utlandet.

– Jeg vil anbefale studentene å bli kjent i det lokale samfunnet, engasjere seg i deltidsarbeid eller organisasjonsliv utenfor campus sammen med lokalbefolkningen, sier han.

Eide og Brevik mener de har fått både språklig, faglig og sosialt utbytte av sine utenlandsopphold, og oppfordrer andre norske utenlandsstudenter til å være aktiv og åpen i møte med de lokale studentene.

– Bli med på ting. Man må bare kaste seg ut i det og tørre å ta kontakt med folk, sier Brevik.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER