Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Protesterer med papp


PLASSMANGEL. Håkon Berg, Anders Kvernmo Langset, Liv-Mette Vinterstø Fjelltveit og Linn Susanne Åsen, mener høgskolen må spørre seg selv hvor mange studenter de har plass til uten at det skal gå utover kvaliteten på undervisningen. FOTO: LINN HELMICH PEDERSEN

 
PLASSMANGEL PÅ HIB
Kunnskapsdepartementet har tildelt Høgskolen i Bergen 175 nye studieplasser. Hvor 75 av plassenetildeles lærerutdanningen.
Lærerutdanningen har i år 69 klasser mot 66 i fjor.
I 2014 skal det nye skolebygget stå ferdig på Kronstad.

– Det er lite, men det er bedre enn ingenting, sier studentrådsleder Anders Kvernmo Langset i det vi entrer det eneste ledige grupperommet ved lærerutdanningen på HiB.

Tekst: HILDE M. SANDVÆR

Liv-Mette Vinterstø Fjelltveit, Linn Susanne Åsen og Håkon Berg er andreårsstudenter ved lærerutdanningen, og skal ha flere timer med obligatorisk gruppearbeid. Grunnet plassmangel på skolen er det lettere sagt enn gjort.

– I fjor kunne vi stille oss i kø, men i år var det helt umulig å få reservert et grupperom på skolen. Det er helt håpløst, vi måtte gjøre et eller annet, sier Håkon Berg som er en av de som valgte å ta saken i egne hender.

Resultatet ble et pappseminarrom studentene selv teipet sammen på dugnad. Grupperommet har fått navnet C-100, og har en egen bookingliste på døren, i tillegg til strøm for laptop, et bord, lampe og stoler. En paraply holder taket oppe, og studentene har innredet med bilder og blomster.

OVERFYLTE KLASSEROM

Lærerutdanningen har allerede fått tildelt 75 nye studieplasser til neste år, og frustrasjonsnivået hos studentene er stigende.

– Folk sitter over alt på skolen. I ganger, trapper, biblioteket og til og med i garderobene, forteller lærerstudentene.

– Skolen var allerede full i fjor, og nå har de tatt inn enda flere studenter enn det er kapasitet til, fortsetter Berg.

At overfylte klasserom og bråkete kantine går utover konsentrasjonen har studentene allerede fått kjenne, men de tror også at det på sikt kan gå utover kvaliteten på undervisningen.

– Det går også mye utover motivasjonen når vi må bruke tid og krefter på å lete etter et sted å kunne jobbe sammen, legger Fjelltveit til.

OBLIGATORISK GRUPPEARBEID

– Lærerutdanningen stiller krav og legger opp til at det skal være stor aktivitet i grupper og kollokvier utenom forelesning og undervisning, men det finnes ingen ledige rom til å drive denne aktiviteten, sier studentrådsleder Anders Kvernmo Langset og fortsetter.

– Det er veldig fint at departementet vil satse på oss, for det viser at Høgskolen gjør mye riktig. Likevel kan ikke større opptak gå på bekostning av læringsmiljøet for de som allerede er studenter her.

Det nye skolebygget på Kronstad skal stå ferdig i 2014, men studentene understreker at de desverre ikke får gleden av nybygget.

– Papprommet må vel bare stå her til da. Det er også en mulighet for at det kommer flere rom av papp i gangene før den tid, sier studentrådsleder.

KAN GI BREDERE TILBUD

– Det var jo et artig og kreativt innslag, for å få frem budskapet om plassmangel, sier prorektor Carsten Helgesen ved HiB og fortsetter.

– Det at det er mange studenter gjør at det blir trangt men betyr også at vi kan gi dem et bredt valgfagtilbud som etterspørres.

Prorektor forsikrer at høgskolen er klar over plassmangelen, og forteller at det er perioder som er mer belastet enn andre.

– Vi er klar over at det er trangt på høgskolen, og spesielt på lærerutdanningen, men presset vil nok lette seg etter hvert når elevene går ut i praksis. Da vil det bli såpass fleksibilitet at klasserommene kan brukes til gruppeaktivitet, sier Helgesen.

– Det er gjerne før og etter praksis i tillegg til rett før eksamen at man trenger grupperommene, forteller Håkon Berg.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER