Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Fullt fres i Forsker grand prix


 
FORSKER GRAND PRIX

Forsker Grand Prix arrangeres i år for tredje gang i Bergen som en del av Forskningsdagene.

Ti doktorgradsstipendiater får i forkant profesjonell hjelp med presentasjon, sceneopptreden og stemmebruk.

Hver deltager har fire minutter til å presentere forskningen sin, før publikum og et dommerpanel avgir sine stemmer. Deretter går fire videre til en finaleomgang hvor de får seks minutter til.

Presentasjoner av lakselus og kreftceller til tross – den forskningsbaserte konkurransen har mer til felles med en skolerevy enn et vitenskapsseminar.

Tekst: DANE LUNDBERG

Helene Pedersen smiler fra øre til øre mens hun fester vernehjelmen. Så retter hun seg opp, klapper hendene sammen og utbryter: - Hei! Nå skal jeg lage en gasseksplosjon! Tonen er satt for Forsker Grand Prix 2013.

Pedersen er en av ti stipendiater som stiller opp i semifinalen i Norges forskningsbaserte talentshow. Forsker Grand Prix arrangeres i år for fjerde gang, og interessen har ikke avtatt siden i fjor: Røkeriet på USF Verftet er smekkfullt.

– Som å beskrive et samleie i en twittermelding

Etter oppvarming i form av teaterleker ved Bare Moro Impro (BMI) overtar kveldens programleder, Selda Ekiz. Konkurransen har tidligere fått kritikk for å sette mer på fokus innpakning enn på innhold, og Ekiz presiserer kjapt at dette først og fremst er en formidlingskonkurranse, hvor det essensielle er å engasjere publikum.

Å kondensere tre års forskning til fire minutters presentasjon, for så å skulle fange interesse hos et fremmed publikum, er vanskelig. Kaspar Synnevåg, journalist og en av kveldens dommere, sammenligner det med 'å beskrive et samleie i en twittermelding'. Og kreativiteten i de forskjellige innslagene er det lite å si på.

I tillegg til Pedersens gasseksplosjon får vi servert blant annet en lidenskapelig introduskjon til lakselus, og en teori om hvordan dårlig mikromiljø frembringer kreft i aldrende celler, hvor en deltager faktisk går inn i rollen som mannevond celle. Det satses tungt på effekter og oneliners, og det går stort sett smerte- og tabbefritt.

– Emosjonelt sterkt tema

Etter den innledende runden er det på tide å telle opp stemmene og sende fire videre til sluttspillet, og etter en kort pause innleder Ekiz siste runde. De fire gjenværende deltagerne har nå seks minutter på seg til å sette inn et siste støt.

Etter en ny runde med stemmer kan Ekiz kungjøre resultatet. Vinneren blir Silja Torvik Griffiths, som til daglig jobber på barneklinikken på Haukeland sykehus. Griffiths har forsket på hvordan hjernen fungerer hos barn som er født tre måneder før termin, i håp om at større forståelse rundt temaet kan gjøre det lettere å tilrettelegge for dem.

En sliten men fornøyd Griffiths tar seg tid til å utveksle noen ord om hva hun tror var årsaken til at hun vant.

– Jeg har et emosjonelt veldig sterkt tema som er lett for de fleste å sette seg inn i, og føler jeg har forberedt meg godt.

Dommer'n dømmer

Frode Iversen er førsteemmanuensis i Arkeologi ved Universitetet i Oslo, og som dommer har han i kveld latt seg imponere av Griffiths.

– Hun har hele veien hatt en bra balanse mellom tema og metode, i tillegg til at temaet hennes vekker sympati hos mange. Hun har vært flink til å vekke interesse, uten å være i nærheten av useriøs.

Iversen legger ikke skjul på at det til tider kan bli litt vel mye slingring i valsen under presentasjonene.

– Etter min mening ble de som lot det gli for mye over i revy straffet for det, og røk ut i den innledende runden. De som sto igjen var de som vekket interesse samtidig som de forholdt seg saklige.

Minneverdig bombe

Selda Ekiz har holdt koken i over tre timer, og er forståelig nok sliten når det hele er over. Hun rekker dog en kjapp prat med Studvest før hun setter kursen hjemover

– Hvordan har det vært å styre skuta i dag?

– Det har vært kjempegøy! Nå er jeg rimelig tørr i munnen etter all snakkinga, men dette har vært en utelukkende positiv erfaring.

– Er du enig i Frode Iversens forklaring på hvorfor Griffiths vant i dag?

– Helt klart. Hun har et hjertevarmt tema, og klarer å fortelle konkret om noe som for mange av oss i utgangspunktet er ganske abstrakt.

– Helt til slutt: hvilken episode husker du best fra i kveld?

– Hmm... vet du, det må nok bli den bomba. Det hylet dere hørte fra backstage når det smalt, det var nemlig meg!

UTHEVET SITAT: "Å skulle formidle tre års forskning på fire minutter blir som å skulle beskrive et samleie i en twittermelding".Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER