Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Vil ekskludere kontroversielt oljeselskap


 
TOTAL
Fransk selskap med hovedkvarter i Paris.
Arbeider med hele energikjeden fra råstoffutvinning av olje og gass, via raffinering, til produksjon av drivstoff, fyringsolje, smøremidler, og lignende.
Omsatte for 182 milliarder Euro i 2012.
Konsernet har omtrent 97 000 ansatte i 130 land.
Det norske datterselskapet Total E&P Norge driver råstoffutvinning i Nordsjøen.

Kilde: Total Norge

KARRIEREDAGEN
Arrangeres hvert år av Springbrettet, en organisasjon med studenter fra de fleste utdanningsinstitusjonene i Bergen.
Går av stabelen i Grieghallen tirsdag 8. oktober.
I fjor var over 4000 besøkende innom, og omtrent 90 bedrifter sto på stand.

Kilde: www.springbrettet.org

FOLKERETTEN
Hovedmålet med folkeretten er å regulere forholdet mellom stater. Det er derfor først og fremst stater som kan dømmes i folkeretten.
Folkerettens regler gjelder med andre ord ikke for lovbrudd som skjer innenfor et lands grenser, men for regelbrudd statene begår mot hverandre.
Folkeretten har ikke noe sentralt lovgivnings-, doms- og tvangsapparat slik vi kjenner det fra nasjonal rett. For å utvikle og utbygge folkeretten videre må man derfor opprette internasjonale organisasjoner, og utstyre dem med en viss myndighet. Den viktigste av disse internasjonale organisasjonene er FN.

Kilde: www.fn.no

SAIH reagerer kraftig på at det franske oljeselskapet Total SA skal profilere seg på Karrieredagene, fordi de mener selskapet bryter FNs folkerett i Vest-Sahara.

Tekst: MARIE MISUND BRINGSLID

Karrieredagen, arrangert av Springbrettet, går av stabelen i Grieghallen 8. oktober. Blant bedriftene som kommer for å presentere seg for fremtidige jobbsøkere er det franske oljeselskapet Total S.A. Det reagerer Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) sterkt på.

– Opprettholder okkupasjon

– Total leter gjennom en avtale med Marokko etter olje i Vest-Sahara. Marokko har ingen rett på disse ressursene, men fordi de tjener penger på det blir Total da indirekte med på å opprettholde en okkupasjon. De står i veien for å finne en fredelig løsning ved å gi Marokko økonomiske insentiver til å fortsette okkupasjonen, sier Johanne Vaagland, nestleder i SAIH-Bergen.

I september publiserte Western Sahara Research Watch en rapport som viser at Total gjennom oljeletingen bryter folkeretten. Vaagland mener det ikke spiller noen rolle at det er selskapets norske avdeling som kommer til Karrieredagene.

– Jeg vet at det er et argument som brukes, men det er det samme selskapet. Studenter som rekrutteres kan også på sikt få internasjonal karriere i det samme selskapet.

Vil ha etiske retningslinjer

I 2010 nektet Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, selskapet Fugro-Goetem tilgang til Næringslivsdagene på Blindern nettopp på grunn av oljevirksomhet i Vest-Sahara.

Vaagland mener det bør ligge retningslinjer til grunn for hvem som får komme og presentere seg også i Bergen.

– Det burde stilles visse etiske krav for hva slags selskaper som får lov til å profilere seg ovenfor studenter. Når de bryter FNs anbefalinger, bør de ikke få komme, sier hun.

– Bryter ikke med folkeretten

Kommunikasjonssjef i Total E&P Norge, Leif Harald Halvorsen, bekrefter at selskapet er involvert i oljevirksomhet i Vest Sahara, men avviser at det er i strid med folkeretten.

– Vi er et internasjonal oljeselskap med aktivitet i nærmere 50 land. Det stemmer at Total-gruppen driver med tidlig rekognosering og undersøkelser i havområdene utenfor Vest-Sahara, men dette foregår i samsvar med internasjonale lover og regler, sier han.

Han understreker at aktiviteten i Vest-Sahara kun er kartlegging av eventuelle muligheter i framtiden, ikke oljeleting eller boring per i dag.

Han mener SAIHs synspunkter er uheldige, og understreker at det er viktig for selskapet å være tilstede på Karrieredagen.

– Total deltar på Karrieredagen fordi vi vil forteller studentene om våre aktiviteter i Norge, og om internasjonale karrieremuligheter.

Arrangørene av Karrieredagen ønsket ikke å kommentere saken.

-----------------

BILDETEKST: REAGERER. Johanne Vaagland, nestleder i SAIH-Bergen, ønsker at oljeselskapet Total skal eksluderes fra Karrieredagen, på grunn av selskapets aktivitet i Vest-Sahara.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER