Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Kritiserer universitetsboom


STATUSENDRING. Høgskolen i Bodø har allerede søkt om universitetsstatus. Høgskolen i Bergen ønsker å følge etter. FOTO: ANDERS HELGERUD

Stadig flere høgskoler blir universiteter. – Det kan føre til et klasseskille mellom universitetene, mener Aftenpostens kommentator Knut Olav Åmås.

Tekst: TORE TYSBO

– Får vi enda flere universiteter, kan det føre til en smalere spesialisering på hver enkelt utdanningsinstitusjon, fordi midlene blir smurt tynnere utover, sier Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør i Aftenposten.

Åmås hevder dette vil føre til et klasseskille mellom universitetene, slik at Norge vil kunne få «a-, b- og c-universiteter».

Vil satse på mangfold

Statssekretær i Kunskapsdepartementet, Kyrre Lekve, er uenig.

– Det foregår en stor akademisering i samfunnet, og vi vil satse på mangfold slik at det skal være plass til både universiteter og høgskoler, sier han.

Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen, er prinsipielt enig med Åmås i at det ikke bør bli flere universiteter i Norge, og framhever at bredde i utdanningen er viktig.

– Vi bør ha et mangfold av ulike institusjonstyper, med både universiteter og høgskoler.

Rektor ved Høgskolen i Bergen, Eli Bergsvik, mener at faglig mangfold kan ivaretas selv om flere høgskoler blir universiteter.

– Vi ønsker å styrke profesjonsperspektivet. Mer forskning ved høgskolene vil også bety mer studentaktiv forskning ved at studentene kan medvirke i fagpersonalets forskningsprosjekter.

– Universitetssnobberi

Norge har idag syv universiteter. Åmås er ikke i tvil om hvorfor flere høgskoler vil bli med i «klubben».

– Det er snobberi, som innebærer at det er gjevere både å jobbe og å studere ved et universitet, sier han.

Eli Bergsvik avviser at dette er tilfellet.

– For oss handler det om å bygge kvalitet og kompetanse. Vi ønsker å kunne tilby egne master- og doktorgrader, samt en mer forskningsbasert utdanning på bachelornivå, sier hun.

Bergsvik mener riktignok at for studenter som søker jobb eller videre utdanning i utlandet, vil status spille en rolle.

– I Norge vet vi forskjellen på høgskole og universitet, mens i utlandet kan tittelen «University College» virke misvisende, forklarer hun.

Rektor framhever at overgangen til å bli universitet er en langsiktig plan. Samtidig mener Bergsvik at den engelske tittelen på norske høgskoler bør endres allerede nå.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER