Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Raftoprisen gikk til menneskerettighetssenter


 
Raftoprisen

Prisutdelingen finner sted på Den Nationale Scene den første søndagen i november, altså 3. november i år. Det arrangeres fakkeltog etter utdelingen.

Raftoprisen har vært delt ut hvert år siden 1987. Vinnerne er gjerne personer, grupper eller organisasjoner som ikke er kjent på verdensbasis.

Flere av vinnerne eller sakene som har fått Raftoprisen, har imidlertid senere blitt tildelt Nobels fredspris: Aung San Suu Kyi, José Ramos-Horta, Kim Dae-Jung og Shirin Ebadi.

Raftoprisen 2013 blir tildelt menneskerettighetsforkjempere i Bahrain. - Tilbake til grasrotfokuset, sier studentleder.

Tekst: DANE LUNDBERG

– Raftoprisen 2013 tildeles Bahrain Centre for Human Rights (BCHR) for deres langvarige og modige arbeid for fundamentale menneskerettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet i Bahrain, sa juryleder Martin Paulsen under offentliggjøringen på Raftohuset klokken 10 på torsdag.

Søkelys på menneskerettighetsbrudd

– Raftoprisen til Bahrain Centre for Human Rights (BCHR) retter søkelyset mot systematiske menneskerettighetsbrudd i en region der overgrep altfor ofte blir møtt med taushet fra vestlige regjeringer. Prisen anerkjenner en organisasjon som har jobbet målrettet for rettighetene til både Bahrains statsborgere og de mange arbeidsmigrantene i landet, fortsatte Paulsen.

Å kritisere Gulf-stater som Bahrain er langt ifra risikofritt.

– Krav om politiske rettigheter blir ofte oppfattet som personlig kritikk av den herskende emiren eller kongen, og blir straffet strengt. Senest i juni 2013 ble den 37 år gamle lærerinnen Huda al-Ajmi i Kuwait dømt til elleve års fengsel for å ha kritisert emiren på Twitter. I kongedømmet Bahrain kan fornærmelse av kongen eller flagget straffes med fem års fengsel, sa Paulsen.

BCHR-ledere fengslet

Flere sentrale personer i BCHR sitter for øyeblikket fengslet i Bahrain. Daglig leder Nabeel Rajab ble i august 2012 arrestert for å kritisere landets statsminister på Twitter, og senere idømt en treårig fengselsstraff for å ha «oppfordret til ulovlige forsamlinger».

Organisasjonens medgrunnlegger, Abdul-Hadi al-Khawaja, sitter i dag fengslet på en livstidsdom, dømt for å ha stått bak en «terroristorganisasjon». En av al-Khawajas døtre, Zaynab, soner flere sammenhengende fengselsstraffer på totalt tolv måneder. I dag ledes senteret av al-Khawajas yngste datter Maryam, som siden mars 2011 har bodd i eksil, per dags dato i Danmark. Hun ble tidligere i år nektet å returnere til hjemlandet.

Fokus på sosiale medier

BCHR gjør aktivt bruk av sosiale medier i sine kampanjer, og da først og fremst Twitter.

– Maryam al-Khawaja har i dag over 90 000 følgere. Hun driver e-postlister, skriver en jevn strøm av presserapporter for internasjonale organisasjoner og holder jevnlige presentasjoner om situasjonen i Bahrain og Gulfen i ulike fora. Hun representerer dermed en ny type menneskerettighetsaktivister i et politisk regime der all annen protest har blitt umulig, sa Paulsen under offentliggjøringen.

– Tilbake til grasrota

Marthe Engedahl er studentleder i Raftostiftelsen og medlem i priskomiteen. Hun har følgende kommentar til hvordan årets Raftopris føyer seg inn i rekken av tidligere vinnere.

– I fjor ble prisen tildelt miljøforkjemperen Nnimmo Bassey, og årets pris tar i så måte utdelingen tilbake til røttene, det vil si grasrotbevegelser som ikke får nok internasjonal oppmerksomhet.

På spørsmål om det på sikt er noe håp om en endring i Norges holdning til regimet i Bahrain sier Engedahl følgende.

– I en undersøkelse gjort av Advokatforeningen var faktisk Høyre det partiet som kom best ut når det gjaldt internasjonale menneskerettigheter, så vi kan jo håpe. Samtidig er det ikke til å komme utenom at et stabilt forhold til Bahrain er i norsk næringslivs interesse, så det kan bli en vanskelig kamp, avslutter hun.

BILDETEKST - FENGSLET: BHCR-leder Nabeel Rajab sitter fengslet i Bahrain for å ha kritisert landets statsminister.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER