Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Lille Bergen er en egen planet Alle gatene forskjellige land Hvert strøk er en verdensdel Og vi suser avgårde alle mann


 

VANDRING. Kong Oscarsgate viser seg fra en helt annen side om natten FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

BEVINGEDE ORD. Inneburet pynt på Anubis antikvariat FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

METALLMENN. Ekte roboter blant skattene på Robot FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

GATELANGS. Kong Oscarsgate sett mot Vågen Fetevare, en helt vanlig «søndag». FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

WE ARE THE ROBOTS. Henrik Svanevik med robotene sine. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

SKJØR TILVÆRELSE. Glassblåser Gard Solheim Olsen forteller at det er umulig å leve av yrket, men «det går så lenge det går». FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

GO CUBIC. Den litterære hulen innerst i Anubis antikvariat FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

Tekst: WALTER N. WEHUS

Du behøver ikke gå langt før det har blitt søndag. Det er en slik gate. Du kan starte ved Jernbanestasjonen en vanlig mandag formiddag, hutle forbi de travle menneskene som løper inn og ut dørene og unnslippe opp og til venstre der byen egentlig begynner.

Kong Oscarsgate ligger ikke i Bergen. Den ligger i et eller annet sentraleuropeisk land, i en evig søndags ettermiddag signert forfattere som Proust eller Cortázar. Det er som om byen har trengt gaten opp mot Fjellsiden, og klemt den litt smalere enn resten av byen. Bygningene er høye, og trærne her suser på en annen måte.

«If we would have the rest of mankind believe in what we believe in ourselves, then we should place the facts of whatever those beliefs may be in such a clear and candid way, that the veries sceptic is at least forced to respect such facts.» Boken står på hyllen sammen med en del muligens-antikvariske statuetter, og heter «Cheiro's guide to the hand», en bok fra første halvdel av 1900-tallet som ubeskjedent handler om håndlesning. Denne Cheiro var ikke snau. Det er kanskje derfor han har fått tildelt en av de få utstillingsplassene i lokalet som ikke har gone cubic.

Du har snublet inn på Anubis antikvariat, og hørt eieren holde en liten enetale om at studenter bør lese mer. Det stemmer nok.

– Man må holde hjernen i trim vet du. Og her har vi mange naturvitenskapelige bøker. Men de har kanskje nok med pensum, sukker han.

Og det stemmer at dette langt ifra er noen studentgate. Anubis selv har store, overfylte vinduer ut mot gaten, og pappkassene som fallbyr tilbudsbøker utenfor deler plass med eksotisk pappavfall fra den utenlandske matvarebutikken vegg i vegg. Du setter deg i stolen innerst i lokalet, fullstendig innhyllet i bøker. Bokbefolkningen har løpt løpsk i hyllene. Små blader ligger på bunnen av bunker så høyt oppe at ingen noensinne vil få vite hva de er. To dovne afrikanske masker henger på veggen ved siden av «Memoirs of a british agent», mens et 26 binds leksikon står insisterende like ved.

En stund er du redd for å bli knust om en av hyllene skulle falle. Så skjønner du at denne litterære livmoren er så trang at hyllene ikke kan falle.

Et lite sprang over gaten. En annen bruktbutikk, med så lavt kjellertak at du kjenner det sneie hodebunnen når du står oppreist. Du er oppmerksom på en illevarslende sildring av vann bak en murvegg mens du plukker opp vinylplater som «Brazen Brass Stereo Sensation From USA Plays Songs Everybody Knows». Et spindelvev tungt som en fløyelskjole henger fra en vindussprekk

Du går nedover gaten mot Domkirken, fremdeles oppmerksom på at dette er langt fra studentstrøket. Katten er en av byens videregående skoler, og troner sentralt i gaten. Den er litt inneklemt, som alt annet her, men ikke så inneklemt som Tanks videregående skole, som nærmest overrumpler deg når du går forbi. Like nedenfor ligger Danielsen privatskole, og rett over gaten, Danielsen intensivgymnas for dem som har dårligere tid.

– Skostredet er jo the new et-eller-annet. Det er planer om å gjøre den om til gågate, og da blir det uteservering rett her.

Det er Henrik som forteller deg dette, Henrik på robotbutikken i Skostredet. Om Kong Oscarsgates sjel ikke ligger i Bergen, ligger Skostredet derimot i hjertet av byen. Det er et strøk der det aldri vil dukke opp en databutikk; her holder skredderen T. Michael til, side om side med retrokaféen Capello som har byens beste milkshake. Og ikke minst småforretninger som Robot, som selger, vel, nøyaktig det som Henrik er interessert i. Side om side på hyllene hans finner du bøker som «The pop-up book of phobias», Charles Bukowski og kilovis med popkulturelt fjas. Og garantert byens beste musikkhyller for den som er interessert i elektronika, gammel jazz eller weird folk.

Skostredet er en tverrgate til Kong Oscarsgate, og føles som om noen har forsøkt å uttrykke Bergens sjel gjennom arkitektur: et lite nabolag med hippe-men-ikke-så-hippe, hyggelige butikker, akkurat som bergenserne selv.

...

Du er ganske full og går midt i Kong Oscarsgate. Og ditt eneste mål er å komme hjem å sove. Kong Oscar er lett å snuble borti når du har slike hensikter. Den er nesten helt rett, og nesten helt uten hull som man må manøvrere seg forbi; sette ryggen mot husveggene og åle seg langs et metallgjerde rundt en stor grøft som lukter jord og grått støv. Du slipper det her. Fortauet er smalt, men du kan løpe fra side til side av veien siden den også er smal. Det glir noen få biler forbi som krokodiller.

Ved Krystall Café stopper du opp. Det er noe som skjer der oppe til venstre, opp det lille smuget og mot det grønne lyset som strømmer ut. Døra knirker når du åpner den, og det er såvidt du klarer å presse deg inn forbi alle menneskene som står rett innenfor. Dessertsalongen er et lite nys av en bar, og at noen har klemt inn et jazzorkester her virker mest som en ingeniørmessig bragd. På et lite bord står det «Mikado 50 kroner». Du hører pianisten hamre noen toner sammen med trommisen før du havner på gaten igjen. Den fuktige pusten fra tilhørerne har allerede satt seg i jakken din.

Døren over gaten står på gløtt. Øvre korskirkesmau er ikke bredere enn halvannen meter. Et skilt forteller deg at det er «Åpent». «Hva er åpent?» tenker du, men skiltet bare fortsetter å peke inn døren. Du tar mot til deg og seiler inn. Det store rommet er Glassmagasinet på valium. Små fargerike sopper av glass har vokst opp fra bordplatene, og en flokk med noe som ser ut som en krysning av kuer, pudler, firfisler og tigere har slått seg til ro på en kommode. Et rustent badekar med glassplate over gjør nytten som bord, mens store vinduer slipper lyset inn på et rustikt interiør.

– Jeg har nettopp flyttet inn. Dette er mitt første brett, de skal være klare til i morgen.

Han er kledd i svart, med et smussete forkle. I fingrene leker han med en kopp i lys keramikk, som tydeligvis snart skal herdes i den flammende ovnen bak ham.

– Om det er åpent hver kveld? Nja. Han der har lagd masse av glasstingene (han vifter med fingrene mot en mann på vei ut med sykkel), og så er det en glassblåser til og så er det jeg som lager keramikk. Jeg holder på å sette meg i stand, så jeg er her ofte om kvelden. Og da er det åpent. Alt er til salgs. Møblene. Alt sammen.

Han smiler og snur seg mot ovnen igjen. Nå skal det brennes.

Det er grålysning og ikke en lyd i byen. Og du er på vei hjem til en uoppredd seng. En fotograf med veggen full av diplomer med «Hederlig Omtale» fra begynnelsen av åttitallet holder opphørssalg. Du går til du kommer til byporten. Der oppdager du plutselig at alt på din høyre side er kirkegård. Det er gamle graver, store graver, med busker, med store stener og kors. Det er på tide å snu, du har kommet for langt. Du kommer til skiltet der Kong Oscarsgate blir Kalfarveien, og tar ned til venstre igjen mot jernbanestasjonen. Og du suser avgårde.

(Fritt etter DeLillos)Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN