Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Sommerlengt


 

SPINNING. Det er ikke lett å være vinterdeprimert i vannkarusellen. FOTO: HÅKON EIKESDAL

SMAK AV SOMMER. Så kan skientusiastene sitte der med pulverkakaoen sin! FOTO: HÅKON EIKESDAL
SOMMER
VANNKANTEN
BADELAND
tlf 55 50 77 77.
Buss 411 t.o.m. 439 til
Vestkanten.
Åpningstider;
mandag 16-21,
tirsdag- fredag 10-21,
lørdag 10-21,
søndag 12-18,
Pris voksen: kr. 90.- på
hverdager, kr. 110 i
helgene.
Olden Relax kr. 125,-


BERGEN SAND OG
SKATEHALL
Nøstegaten 119,
Tlf 55 56 00 87.
Åpningstider;
hverdager 15-22
lørdag 11-18,
søndag 13-21
Priser: Leie av hall
dag: kr. 200,-
kveld: kr. 250,-
Volleyball; 30 kr pr.
spiller pr. time

GODE DRINKER
Sex on the beach:
2 deler vodka
1 del Peach-tree
likør
1 del melonlikør
Appelsinjuice
Ananasjuice
Shakes og helles i
highball-glass.
Garneres med ananas
og coctailbær.

Kiwi-drink:
Skrap ut kjøttet av en
halv kiwi og mos
med teskje. Bland i
vodka og sour-mix
(like deler frisk
sitronsaft og sukkerlake,
fåes kjøpt
ferdig i barbutikker)
og knust is. Kjør
i blender til alt er
blandet. Serveres i
cocktailglass med
rødt bær.
Oppskriften kan brukes
med stort sett all
frukt.

10 SOMMERLÅTER
VI LIKER

Folk og Røvere : Yess det
er sommer

Mano Negra: Ma la vida

Lord Tanamo: I'm in the
Mood for Ska

The Kinks: Sunny Afternoon

De Lillos: Suser avgårde

Otis Redding: Sitting on the
Dock of the Bay

The Strokes: Last nite

Bob Marley: Egentlig alt

Joe Cocker: Summer in the City

Men Toots and the Maytals: Funky Kingston

VINTER
VOSS

Åpent hver dag 0930
%u2013 1630
Tog opp 0758
og 0840.
Tog ned 1550 og
1642 (kr 142 t/r)
Tilbud på tog pluss
heiskort kr. 370.-
Dagskort kr. 265.-
Skiskole: Ja
Leie av ski/brett: kr.
200.-/250.-

EIKEDALEN

Åpent hver dag 0930 %u2013 16
Buss opp 0900, retur kl
1620 (Fra perrong fire på
Bystasjonen)
Tilbud på buss og heiskort
kr. 260.-
Dagskort kr. 230.-
Skiskole: Ja, i helgene.
Leie av ski/brett:kr.
220.-/250.-

LANGRENN:

På Kvamskogen finnes det mellom 40 og 60 km turløyper, med startpunkt
ved de store parkeringsplassene.
På Voss tar løypene utgangspunkt i skianlegget. Vidden mellom Fløyen og Ulriken har flotte langrennsmuligheter, og det ligger ofte snø der selv når det er bart nede i sentrum.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
FRITID
Vinteren er elsket og hatet. Noen flykter fra den. Andre oppsøker den. Vi har prøvd begge deler.

Tekst: MONA SÆTHER EVENSEN, MAGNUS H. ROGNHAUG og INGEBJØRN BLEIE

Det fine med Norge er årstidene, sier de, og glemmer at det kjipe med Norge er vinteren. Ute er det minusgrader, mange, sure og våte. Vått er det i vannsklia på badelandet Vannkanten også, men på en vannvittig mye morsommere måte.

For en snau hundrelapp kan du la vinter være vinter og boltre deg i oppvarmet basseng, boblebad og vannsklier. Svømming er god trim og vannsklier forebygger sannsynligvis vinterdepresjon og stress. Vannkanten har to sklier. Selmersklien går fra andre etasje ut i vinterkulda, men det merker du ikke der du suser gjennom de akkurat passe krappe svingene og plasker uti et varmt basseng. Litt mindre avstressende er det i SuperBowl som drukner deg i klorvann i 60 kilometer i timen før den spytter deg ut i en slags psykedelisk mønstret vann-karusell. Tør du?

Det bør du, ellers blir køen av ivrige tolvåringer bak deg amper.

SCHPAA

I Olden relaxavdeling sitter to avslappede herrremenn og drikker kaffe. Hubert Backus og Fred Lyder Aune koster på seg et besøk her minst tre ganger i uka.

– Det er så flott her, med badstu og fred og ro. Bakcus har prøvd begge vannskliene, men er mest entusiastisk over boblebadet.

– Å sitte i boblebadet mens snøen laver ned utafor, ja da kan vinteren bare være, sukker han fornøyd og får Syden i blikket.

Badevakt Per Arne merker vinterflyktningene når det er dårlig vær.

– Hva skal man gjøre? Sitte hjemme i stua eller dra å bade? Være ute? Han rynker på nesa i avsky. Vi er enige. En tur på stranden frister ikke.

BEACH-BOOGIE

– Det er trist at det er så mye urettferdighet i verden, men de fattigste landene har jo de fineste strendene, resonnerte visstnok Mariah Carey. Og visst kan det føles urettferdig å vasse i olje og savne sand mellom tærne. Men det finnes håp. Bergen sand- og skatehall er ingen Unawatunabeach, men har, som navnet antyder, en sandhall for sommerlige aktiviteter som sandfotball, sandvolleyball og sandminton. Det er heller ingenting i veien for å leie sanden, ta med en høyfjellsol, badehåndkle og en bunke tegneserier og flate ut. Så kan U-landene ha det så godt.

HELSE I HVER DRÅPE

Så kommer kvelden, og skal den druknes i øl og varmende brennevin? Nei, nei og atter nei. Vi vil ha gode drinker!

– «Sex on the beach» er jo deilig, gliser bartender Øyvind Ottesen bak baren på Hotel Norge. Øvet slenger han sammen masse godt i glass, danderer en skive ananas på toppen og slenger på et rødt bær. Drinken smaker ananas og nammenam.

Men hva synes han om å drikke sommerdrinker midt på vinteren? – Hvorfor ikke?

Han finner fram et avisoppslag om eksotiske frukters mirakuløse helbredelseseffekt på vinterplager.

– Nå har vi friske frukter i baren hele året og kan lage masse deilige drinker med dem, som strawberry daiquiries og frukt-martinier.

Han begynner på en kiwidrink, med masse sunn c-vitamin i coctailglasset.

– Og så hjelper det kanskje mot dårlig humør også. Det er jo rene energibomben dette.

Etter en omgang i blenderen har kiwidrinken fått konsistens som cappucinoskum og smak av sommer.

Kong Vinter er knekt.

Vinterglede

Noen av oss har aldri helt fattet denne enorme lengselen mot sommer og varme. Vi fryder oss som barn for hvert snøkorn som faller. Misnøye med vinteren er for oss noe som er forbeholdt kvinnfolk, pyser, byfolk og annet pakk. Mennesker som simpelthen ikke forstår. Vi som forstår, nyter å virkelig føle luften vi puster, nyter de titusener ekstra stjernene som bare finnes i vinternatten. Aksepterer og er fornøyd med at naturen ikke alltid er i samme humør. Vi står opp i otta, skulker forelesninger, og går til stasjonen i øsende regn. Bare fordi det er meldt snø på Voss.

OPP I DET GRÅ

Med toner i hvitt og NSB-rødt, skjærer morgentoget gjennom det snøbugnende vinterlandskapet. I bistrovognen sitter vi; tre studenter med hver sin skjelvende kaffekopp i hånden. En er syk, en er trøtt, og tredjemann er både fyllesyk og trøtt. Det er fortsatt for mørkt til å nyte utsikten ut av vinduet, men verden begynner å tegne seg i konturer av dyp blått. Innen toget ruller inn på stasjonen har dagen ankommet.

I gondolen er det bare oss og noen engelske soldater. Kabelen går rett inn i ingenting, et Soria Moria uten det forlokkende lyset, bare med en grå usikkerhet. Det blir hvitere og blåser sterkere for hver meter, og det er umulig å snu. Waieren drar oss ubønnhørlig videre.

BLOD OG SMERTE

På toppen av heisen ser vi ingenting, hører ingenting, bare setter utfor. I bakken skraper og knirker det under skiene. Det tredve centimeter tykke laget med nysnø freser generøst rundt oss og fester seg på klærne og i skjeggstubbene. Sjelden ser vi lenger enn ti meter foran oss. Stålkantene på skiene er det eneste som skiller oss fra avgrunnen. Det flagrer snøfnugg i A4 format gjennom luften. Den ene av kameratene er spesielt utsatt for hopp og kuler i terrenget, og etter en time i bakken har han slått seg til neseblod. Musklene verker, kroppen klør og svir. Det er en god smerte. En snowboarder skriker et sted i bakgrunnen, forhåpentligvis av glede.

SENTRUMSLATSKAP


PUDDER. Jomfrusnø, nysnø. Kjært barn… FOTO: PER CHRISTIAN SOLHEIM

Stopper du opp i løypen og lytter er alt du hører den prikkende lyden av snøfnugg som treffer deg i hodet og på skuldrene, en mild og hviskende lyd. Grantrærne luter ned mot bakken under tyngden av de voldsomme snømassene.

– Var det noken som la merke til merkinga på denna løypo? spør den ene studenten, nå brått alvorlig ved kanten på en bakke som bare forsvinner loddrett ned i tåkelaget. Det føles som å kaste seg utfor et stup idet vi lukker øynene og skyver fart ned i det grå ukjente, til et hav av nysnø. Tankene går til studentene som sitter i klasserom, på kafé eller ligger hjemme og sover, og som alltid syter over bergensværet, hvor stille det er i Bergen, de som syter over at det aldri skjer noe om vinteren. De late og uoppfinnsomme. Det finnes liv etter sommersesongen.

AKEFART

Vel hjemme har det blitt kveld, og snøen har fulgt etter oss. Den får ikke ligge i fred. Vi snirkler oss oppover stiene i Fjellsiden, akebrettet på slep, over Fjellveien, over Skansemyren, helt opp til Fløyen. Oransje skinn fra sentrum lyser opp hvite byfjell, og det er helt, helt stille. Vi setter utfor. Akebrettet får en helt vill fart. Vi er barn igjen. Vi hyler av fryd. Til helvete med de som ikke forstår.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN