Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Feil fokus. I media er det feil fokus på spilleavhengighet: Ingen fokuserer på menneskene bak produksjonen av maskinene, og konsekvensene spilleautomatene får for enkeltpersoner. vi ønsker at noe konktret blir gjort for å hjelpe oss spilleavhengige, sier Janne Windheim (t.v.) og Beate Olsen. FOTO: TROND ARNE SØRÅS

Automatisk mani


 
SPILLEAVHENGIGHET
- Spilleavhengighet er knyttet til en klinisk diagnostisk definisjon av spilleproblemer.

- I 2004 ble det brukt 26 milliarder kroner bare på spilleautomater i Norge.

- Det norske pengespillnivået målt ut fra tap på pengespill pr. innbygger er rangert som nr. 3 i verden etter Australia og Singapore.

- Omtrent 10 prosent av befolkningen står for rundt halvparten av brutto omsetning av pengespill i landet.

- Kultur og Kirkedepartementet vil monopolisere alle spilleautomater gjennom Norsk Tipping AS for å motvirke spilleavhengighet.

Kilde: Handlingsplan mot speleavhengigheit, Lotteritilsynet desember 2004

STUDVEST FØLGER TEMAET:
PSYKISK HELSE
– Det er som om en alkoholiker skulle bli tilbudt en drink på hvert gatehjørne, forklarer Beate Olsen om sin avhengighet av spilleautomater.

Tekst: INGRID HANDELAND

– Man kan ikke handle et brød, fylle bensin eller kjøpe seg en genser uten å observere spilleautomater, sier Beate Olsen oppgitt. Venninnen Janne Windheim har også samme problem med å passere de mange blinkende automatene uten å putte på penger.

– For oss som er spilleavhengige er denne tilgjengeligheten et stort problem som gjør det umulig for oss å bli friske, sier hun.

Vi sitter rundt et bord i Mix-kiosken på BT-hjørnet. Ved inngangsdøren står et knippe spilleautomater og lyser distraherende. På få minutter har flere vært innom bare for å putte på klirrende mynter og se hjulene rulle mellom blinkende lys og knapper. Pengene tapes på få sekunder, og erstattes med nye tiere fra en stadig lettere lommebok.

– På disse automatene kan man spille bort 200 kroner på ett trykk, sier Beate.

– Gevinsten kan bli mange tusen. Men det tar ikke lange stunden før man taper dem igjen.

7500 KRONER OG SOLGT

Beate husker godt første gang hun vant stort på spilleautomat.

– Min første store gevinst-opplevelse var på bingo her i byen. Rett før bingoen stengte, hadde jeg 40 kroner igjen i vekslepenger. Disse puttet jeg på en av spilleautomatene som stod i lokalet, og plutselig vant jeg en gevinst på 7500 kroner! Da var det gjort, og siden har jeg gamblet agressivt i mange år.

Janne og Beate har tatt kontakt både med TV og aviser for å få gjort noe med den utbredte avhengigheten.

– Man har ikke kontroll over seg selv eller økonomien når man først lider av spillemani. Dersom spilleautomatene hadde blitt plassert i egne haller, og ikke spredt rundt overalt, ville vi ikke hatt dette problemet, forklarer Janne.

– En gambler ønsker å være alene når man spiller. I en hall føler man seg uglesett siden man står rundt så mange mennesker, og isolasjonen er ikke tilgjengelig dersom man vil spille, sier Beate.

Janne er enig.

– Man ønsker ikke at andre skal se hvor mye man spiller for, og man vegrer seg for å gå steder hvor man ikke kan skjule forbruket.

FRA 26 TIL 6 MILLIARDER

Regjeringen vedtok i 2004 at alle spilleautomater skulle monopoliseres under Norsk Tipping. Målet var å gjennomføre dette ved inngangen av 2005, men den såkalte «automatreformen» har blitt stoppet av EFTAs overvåkingsorgan ESA. De mener den er i strid med EØS-avtalen. I juni vil saken bli behandlet på nytt.

Eivind Tesaker, avdelingsdirektør i Kultur- og kirkedepartementet, hevder at monopolisering vil være den beste måten å bekjempe spilleavhengighet på.

– Med Norsk Tipping som monopolist vil dagens maskiner bli byttet ut med spilleautomater som skal virke mindre suggererende på spillerne. Forandringer som dette vil i framtiden bli mindre kompliserte å gjennomføre. Man behøver ikke å ha langvarige behandlinger i forhold til private aktører.

Han forklarer at disse forandringene vil finne sted når man monopoliserer spilleautomatene. I tillegg til å ha strengere kontroll med spilltilbudet, vil staten også redusere totalomsetningen.

– I 2004 var totalomsetningen på 26 milliarder kroner på spilleautomatene. Norsk Tipping ønsker å redusere denne ned i cirka seks milliarder, så snart de får monopol, sier Tefaker.

– Mange spilleavhengige betrakter også spillehaller som en risiko, siden de her kan stå i fred og spille. Slik er det flere sider av denne saken, og ikke bare ønsker om å opprette egne spillehaller. Vi ønsker likevel å konsentrere spilleautomatene på forutsigbare steder slik at de ikke er så tilgjengelige som før.

PRIVATAKTØRER FOR REGULERING

I Bergen er det Bergen Automatutleie som er storaktøren i markedet med over 400 automater spredt over byen. Selv om selskapet har hatt rekordutbytte de siste årene, sier direktør Frode Johnsen i Bergen Automatutleie at det ikke er bransjen selv som er skyld i det økende antallet spilleavhengige.

– Som privataktører ønsker vi å regulere både type spilleautomater og plassering av disse. Vi er for store endringer og reguleringer av markedet, sier Johnsen.

– Det er staten selv som står for det regelverket vi har i dag. Men forslaget til Valgerd Svarstad Haugland om monopolisering av spilleautomatene vil ikke begrense tallet på spilleavhengige. Politikerne vil ha det til at det er vi som er kjeltringene i denne bransjen, men sannheten er at de ikke har oversikt over hvilke vedtak som faktisk vil fungere.

Bergen Automatutleie sier de vil stille seg villige til å imøtekomme reguleringene Kulturdepartementet har pålagt dem. Men ved innføring av monopol vil gjennomgangen av reguleringene bli enda dårligere enn er i dag, siden det ikke vil være noe sammenlikningsgrunnlag, påstår de.

AUTOMATISK AVHENGIG

Janne og Beate har gått i gruppeterapi arrangert av psykologistudenter ved UiB. Psykologistudentene Eline Borger Karlsen og Wibeke Jacobsen har i samarbeid med førsteamanuensis ved Poliklinikk for unge og voksne, Inge Jarl Støylen, holdt disse kursene til hjelp for spilleavhengige. Kursene ble opprettet på grunn av økt etterspørsel. Her har de fokusert på den psykologiske forskningen som ligger bak utviklingen av spilleautomatene, slik at pasientene bedre skal kunne fokusere på hvordan avhengigheten deres har utviklet seg.

– Automatene er utviklet etter psykologiske prinsipper med mål om at flest mulig skal synes det er spennende å spille, forklarer Jacobsen.

Hun forklarer at lystsenteret i hjernen blir aktivert enten man vinner eller nesten vinner på disse automatene. Spesielt er det lyden av pengene som strømmer gjennom maskinen, og lysene som blinker under spillingen som aktiverer spenningen.

– Spilleavhengighet berører alle yrkesgrupper og alle aldre, men er mer utbredt blant menn enn kvinner, tilføyer Eline Borger Karlsen. Ungdommene utgjør også en spesielt utsatt gruppe.

– Det starter med at den enkelte vinner en stor gevinst på en spilleautomat. Etterhvert får spilleren en slags gevinstinnstilling som gjør at den ikke registrerer tapet som et reellt tap, men heller en nestengevinst som aktiviserer samme spenningsnivå. Denne innstillingen er målet for de som har utviklet automatene, og i gruppeterapien fokuserer vi på å endre den innstillingen og de tankene og følelsene deltagerne har knyttet til spill.

ØKONOMISK RUIN

Beate og Janne har vært spilleavhengige i mange år. De har tidvis spilt bort tusenvis av kroner på et par dager, sykemeldt seg fra arbeidet som følge av avhengigheten og oppsøkt psykologhjelp for å komme seg ut av de vonde vanene.

– Jeg jobbet som drosjesjåfør tidligere, sier Janne.

– Etterhvert tok min trang til å spille så sterkt overhånd at jeg valgte å sykemelde meg i frykt for at jeg skulle bruke de pengene jeg fikk inn på drosjen. Det å spille på automater ble det siste jeg tenkte på før jeg la meg om kvelden, og det første jeg tenkte på da jeg våknet.

De to er provoserte over det lave tallet på spilleavhengige som offentliggjøres i media.

– I media har de anslått at det totalt finnes 10.000 spilleavhengige i hele Norge. Vi kunne lett ha vist at det finnes like mange bare i Bergen, understreker de.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN