Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

BERGENSBØLGEN. Om lag 20 bergensere tok turen til Tigerstaden, men det er flere som ønsker å leke foran fotografen. Hos forsvarsadvokat Staff satt daskene og kosen løst. FOTO: HENRIK OMTVEDT JENSSEN

Med pinnsvinet mot tigerstaden


 

Havari. Etter halvannen time med ugne pølser, skitne verksteder og likeglade mekanikere, måtte den røde mercedesen vende grillen mot Bergen igjen. FOTO: HENRIK OMTVEDT JENSSEN

KVELDSMAT. Eplecider og eplekake møtte en litt slitt bergensgjeng da de ankom bestemor og bestefar i Hardanger. Fra venstre: Berit, Joackim og bestefar Johan Velure. FOTO: HENRIK OMTVEDT JENSSEN

VALKA. Bergenssangens inntog på legendariske Valkyrien pub var en betinget suksess. Fra venstre: Peder Eide, Jan Roth Johnsen, Lars Kolbeinstveit, Berit Bye og Joachim Hvoslef Krüger. Ole i bakgrunnen har akkurat bidratt med Erik Bye . FOTO: HENRIK OMTVEDT JENSSEN
– Faen, stopp, snu. Eg har skåldet meg, skriker formann Lars. Vi er ikke engang nede fra Nygårdshøyden før vi må gjøre vår første vendereis. Å dra på Grisefest med Samfunnet tar sin tid.

Tekst: INGEBJØRN BLEIE og PÅL HAUFF HVATTUM

– Dette høres faen meg ikke ut som noe sjømannskor.

Det runger fremmede toner over bordene på «Valka». Den tradisjonsrike brune puben midt i Majorstuenkrysset har lenge slitt med å vinne tilbake hvilepulsen etter den ble verdenskjent for Elling og Kjell-Bjarnes «flesk og duppe». Nå føler den seg tydeligvis truet på nytt.

For selv om Ole sitter på sin vanlige plass med sin vanlige pils og akkurat har sunget Erik Bye og fått drikkepenger for sangen, er det noe som skurrer. En gjeng bergensere i gallantrekk. Som synger «Nystemten».

Skepsisen ulmer over pinnebordene, men vi har andre ting å tenke på. Klokken er snart seks, og om tretten minutter starter «Den 18de ordinære Grisefest» på Chateau Neuf.

Studentersamfunnets Joackim Hvoslef Krüger sitter konsentrert og prøver å feste samfunnets maskot H.M Pinnsvinet til jakkeslaget med nål og tråd. På bordet står en grønn papptine med gjestenes gave til Oslo-maskoten H.M Grisen.

– Nå må vi komme oss av gårde!

– Slapp av, eg har bestilt tri pils, sier formann Lars Kolbeinstveit.

OMVEI MED PØLSER

Turen starter fredag, etter at Lars har fått skiftet av seg kaffetilsølte bukser. Foruten de to gutta, er Joackims røde Mercedes fylt opp av Berit Bye fra Kvarteret, samt Studvests to utsendte. I nydelig høstvær går veien over Kvamskogen og ned til Nordheimsund, der vi stopper på en bensinstasjon.

– Det var noen underlige lyder i bilen da jeg hentet den i går, som jeg gjerne ville ha sjekket. Det tar sikkert bare et øyeblikk, sier Joackim, og blir med bak til verkstedet.

Ett stykk grillpølse glir raskt ned, før Joackim kommer tilbake.

– Eh, det kan nok ta oppimot en halvtime.

Vi tar en pølse til, og så kommer Joackim igjen.

– Eh, det kan nok ta enda litt lenger.

Etter enda en pølse, går alle bak til verkstedet og får høre mekanikerens dom. Han smatter, klør seg litt i skjegget, og sier på slepende hardingdialekt:

– Neei, heila hjullageret lyt skiftast før de køyre særleg lenger. Men me ha'kje slike deler her. Ingen andre i området har da heller. De må nok reisa tebakars te byen.

Så. I nydelig høstvær går veien over Kvamskogen og tilbake til Bergen, der vi stopper på et bilverksted.

OVERNATTING I CIDERRIKET

Det er sent på natt. Med ny bil, og samme gladnaive pågangsmot, har gjengen ankommet et småbruk til en bekjent i Indre Hardanger. Vi sitter rundt kjøkkenbordet og nyter nytappet cider. H.M. Pinnsvinets gave til H.M. Grisen skal være fire flasker berusende, musserende epleekstrakt, og bestefar i huset insisterer på å dele ut noen kvalitetssikrende smaksprøver.

– Ja, de må jo veta ka' de leverar frå deko.

Lars og Joackim er hjertens enige, og snart går praten livlig med bestefaren, om alt fra filosofen Arild Haaland til den forestående festen. Joackim rynker dog litt på pannen.

– Det er morsomt, men litt bekymringsfullt, at 70-åringer er mer med på spøkene våre enn 22-åringer. Vi må bare innse det, Lars: Vi er pensjonister.

LETEAKSJON I MØRKET

Neste morgen banker Joackim på dørene til folk lenge før bonden våkner. Alle kommer seg opp, bilen blir stappet full av kjole&hvitt, nistepakker og cider, og alt er såre vel. Inntil Joackim ser seg om litt nølende:

– Jo, altså, nå er vi egentlig klare. Hvis jeg bare finner bilnøkkelen...

Det er bekmørkt, og en halvtimes frenetisk leting med lommelykt over hele gårdstunet følger. Først når finklær og majestetsgaver ligger i en diger haug på traktorkarmen, dukker nøkkelen opp. Nederst i bagasjerommet. Mye moro på Joackims bekostning følger, langt innover Hardangervidda. Lars gliser:

– Detta holde ikkje, Joackim. Du må utvisast. Med straff skal Joackim tuktes!

Neste stopp: Oslo.

HØY TRYNEFAKTOR

Grisefesten blir holdt hvert fjerde år, og samler kremen og bermen av tidligere og nåværende studentpamper i Oslo. Alvorlige menn i kjole og hvitt stiller opp i en overdådig prosesjon for den forgylte tregrisen. Advokater, direktører og redaktører har kjørt den gjennom byen i limousin, og sprader nå andektig ned i kjelleren på Chateau Neuf, med maskoten mellom seg.

– Da går dere ned her, og så deler vi oss der borte. Men hvordan i all verden skal vi få stoppet denne musikken, mumler Hans Fredrik Dahl i en mikrofon som absolutt ikke skulle ha vært på.

Nede i salen er stemningen lystig. Gunnar Stålsett står og snakker om hvor viktig det er med studentengasjement. Lars Jacob Krogh, Francis Sejersted og Anne Kirsten Kiss Kind Austad har fått Storkors. Den nyslåtte ridder Tor Erling Staff sitter på nabobordet og gliser akrobatisk.

DASK OG KOS AV STAFF

– Espen, ta i mot denne papptina. Det er noe dere kan drikke dere dritings på som vi fant i Hardanger.

Lars står på talerstolen og holder den offisielle hilsenen fra Bergen. Eplene og cideren fra Hardanger bli mottatt av Studentersamfundets formann Espen Røsbak.

Så er pliktene gjort og arrangementet på scenen over. Utenfor glassbaren har vi invitert bergenserne til fotografering med en kuriøs gjest. For i sort smokingjakke med paljetter ser Tor Erling Staff ut som manageren til Bobbysocks der han står og dasker Joachim i ansiktet mens han støter ut nasale neandertalerbrøl. Klokken har passert midtnatt og det som skulle være et trivelig lagbilde av bergensgjengen og Norges mest kjente forsvarsadvokat, har utviklet seg til en lekeslosskamp der intimsonene stadig brytes. Den tidligere formannen i DNS og nyslåtte kommandør av Griseorden, er lystig og kosete som resten av oss. Men mellom kosen og vrælingen er forsvarsadvokaten spiss som alltid.

– Dere vet det alle sammen at denne festen er en parodi, sier han, og bykser inn glassdøra. Til mer nærhet og konjakk med kaffe. Det blir det mye av denne kvelden.

DRAPSMASKINER FRA SJØFORSVARET

Mandag ettermiddag, men vi er fortsatt på tur. Etter en stopp i fotografens hytte ved Strandevann begynner vi å nærme oss Vestlandet. På nedkjøringen til Aurland har studentersamfunnets representanter funnet geit 4109 i veikanten med brukket bein. Mens Joackim står i telefonen med lensmannen i distriktet, kjører ti unge menn i leid minibuss inn på rasteplassen for å pisse. De ti sjøforsvarsbefalene er på vei til småviltjakt på Geiteryggen.

– Hva har skjedd me'n? Er beinet brukket? Skal jeg skyt'n? Jeg har børse i bilen.

Soldatene levner geiten små overlevelsessjanser.

– Den må skytes den der. Kan jeg gjøre det? ber en særping med Hansa Premium i hånda. To av soldatene morer seg med å fore fjellheimens konger med snus, pils og sneiper. Men når Joackims beskjed fra lensmannen tyder på at geitebonden selv vil underskrive dødsdommen, er soldatene raskt tilbake i bilen. Det er omsider vi også. Siste stopp er Fleischer's på Voss.

– Me må ha pensjonistkaga, maner Lars.

LIREKASSE-SLAGERE OG BERGENSPATRIOTI

«Vi e'kje fra Norge - vi e fra Bergen» synger Kurt Fosse, Reidar Bøe, Lars og Joakim. Tre og et halvt døgn etter vi forlot Bergen har både bilhumoren og kroppsodøren nådd nye høyder. I over hundre mil har vi utrettelig jobbet oss gjennom dobbeltalbumet «Lirekasse-cden» med norske slagere fra 30-, 40- og 50-tallet samt Bergens-cden «Statsraad Lehmkuhl». Men det skulle ikke mange milene til før vi skjønte at det gikk få av disse gutta på dusinet. Joackim prøver å forklare.

– Greia med Lars er at han aldri har spilt fotball og sånn som andre barn. Når de andre spilte kamp satt han i bilen med faren og lærte ting. Det var vel sånn med meg også. Jeg var hjemme og spilte luftfiolin.

Utenfor Studentsenteret slippes vi ut av bilen. Vi har vært på tur siden fredag formiddag og kroppen skriker etter hvile.

– Kor skal du no? spør Lars sin venn Joackim.

– Ut på Fantoft en tur.

– Kan eg bli med?Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN