Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

I McCartneys fotspor


PIRUETT PÅ PENSUM. Andreårsstudentene øver til en oppvisning og Amy Suddens fra Zimbabwe tøyer mens hun venter på tur. FOTO: ÅSE HOLTE

 

IKKE EGOISTER. Foran inngangen mot Paul McCartney Auditorium lyder inskripsjoner i latin: «Vi gjør det ikke for oss selv, men for hele verden». FOTO: ÅSE HOLTE

JAMSESSION. Alexander Pavelich fra Nordfjordeid nyter vårsolen sammen med medstudentene Andrew Baardsen fra Oslo og Alyssa Bonagura fra Nashville i USA. FOTO: ÅSE HOLTE

ALYSSA BONAGURA. Student ved LIPA. FOTO: ÅSE HOLTE

KOSTYMEDESIGN. De fleste av dramastudentenes sceneklær er det designstudentene som står bak. FOTO: ÅSE HOLTE

MUSIKKSTUDIO. Elisabeth Vik øver sammen med bandet sitt til en showcase de skal ha uken etter. FOTO: ÅSE HOLTE

LYSRIGGING. I Paul McCartney-auditoriet. FOTO: ÅSE HOLTE
LIPA
Står for Liverpool Institute for Performing Arts.
Ble startet i 1996 av Sir Paul McCartney og Mark Featherstone-Witty.
Tilbyr årsstudium, bachelorgrad og mastergrad.
Instituttet tilbyr utdanning innen skuespill, dans, musikk, management, lydteknologi og teaterdesign.
Det koster rundt 100 000 kroner i året for studenter utenfor Storbritannia og EU.
Studiet dekkes av Lånekassen.
LIPA holder audition og intervjuer i Norge ved Trøndertun Folkehøgskole og i Oslo.

I byen hvor The Beatles er de stolte sønner, bussjåføren kaller deg «love» og en «pint» koster 20 kroner, går rundt 80 nordmenn på skole for å komme inn i underholdningsbransjen.

Tekst: STINE BRITT RØSHOL

– Chu`now whatta miin?

På bussen sitter to lokale og snakker sammen. Samtalen går riktig nok på engelsk, men ordene er forvridd til det ugjenkjennelige, formet av slang og dialekt. Langs hele veien ligger rødbrune mursteinshus med grønne, blå og gule dører. Det sies at fargekodene skal hjelpe britene å finne riktig hus på vei hjem fra fuktige barkvelder.

– Siste stopp!

Utenfor skinner solen, en mann står i porten til fruktutsalget sitt, og en sjåfør kjører en svart taxi på venstre side av veien. Vi er på vei for å møte en gjeng nordmenn som studerer ved Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), også kjent som Paul McCartney-skolen.

– Skal dere snakke med Ina? Hun er veldig flink, sier Darren Murphy, International Manager ved LIPA, i det vi ankommer skolen.

Til tross for at skolen har rundt 800 studenter, flere på ettårs-studium, er Murphy på fornavn med overraskende mange av dem.

En blid sørlandsjente med hvit sommerkjole sitter ute sammen med vennene sine i finværet.

– Liverpool er en ganske deprimerende by, særlig på vinteren, forteller dramastudent Ina Maria Brekke. Hun er 22 år og kommer fra Kristiansand.

– Det er mye søppel i gatene og så regner det mye. Når man er vant med en viss levestandard fra Norge, så virker byen ganske skitten, sier hun og rynker på nesen.

– Men på den positive siden så skjer det mye spennende her, og byen er stor uten å bli for stor. Og når sola kommer glemmer vi de grå dagene.

Brekke skulle egentlig ha vært ferdig utdannet fra LIPA, men hun tok fri en periode for å være hjemme i Norge.

– I begynnelsen var jeg kun sammen med engelskmenn, og det var egentlig litt kjipt. De har en helt annen humor enn oss, og jeg lo lite. Men nå har jeg masse norske venner her også, smiler hun.

Det var egentlig tilfeldig at det ble akkurat LIPA for Brekke.

– Jeg visste at jeg ville til England for å studere, først og fremst for å lære meg å snakke flytende engelsk. Så jeg søkte på seks ulike skoler og kom blant annet inn på LIPA. Jeg ville opprinnelig studere musikalteater, men bestemte meg for drama, så kan jeg danse og synge på fritiden.

Hun ser flere positive sider ved studiet.

– På LIPA får man en unik mulighet til å bli kjent med og samarbeide med folk som studerer ulike deler av underholdningsbransjen. På den måten forstår man flere aspekter ved bransjen.

Brekke vet ikke helt hva hun vil bruke utdanningen til ennå.

– Jeg ser for meg alt fra musikalteater, som står sterkt i England, til film og tv. Jeg vil gjerne kunne leve godt av det jeg driver med, og pengene ligger helst i de to sistnevnte.

International Manager Murphy kommer ut for å vise oss rundt på skolens område.

– Av kjente nordmenn som har gått på LIPA er Lisa Stokke, Tord fra The Wombats og Grot.. Gåte?

Norsken sitter ikke helt, og navn som Gaute Grøtta Grav blir vanskelig å uttale, men Murphy har vært i Norge flere ganger de siste 10 årene.

– Nesten 10 prosent av studentene på LIPA er norske. Det er nok fordi vi har et godt samarbeid med folkehøgskolen Trøndertun i Sør-Trøndelag. Vi ble invitert dit for ni år siden og da så vi at Trøndertun har mye av den samme tankegangen som oss når det gjelder populærmusikk.

Siden den gang har de hatt årlige auditions og intervjuer ved skolen.

Vi går innom de noe rotete lokalene til designstudentene. Byster står utover gulvet, rosa og grønne paljettmasker står oppstilt langs veggen og kostymetegninger ligger strødd utover bordene. Flere av studentene kikker opp fra arbeidet med spørrende blikk.

– De kommer fra en studentavis i Norge og skal skrive sak om skolen, forklarer Murphy.

– Ja, vi trenger alltids flere nordmenn her, ler de sarkastisk.

Utenfor dansestudioet henger et skilt som ber alle ta av seg skoene før de går inn. Gjennom vinduet skimtes spagater, piruetter og hopp.

– Studentene jobber mange timer om dagen og nå øver de til et show, så da blir det enda mer trening enn til vanlig. Det er krevende å bli danser, forklarer Murphy.

– Kompetansen man lærer ved skolen kan være nyttig i mange sammenhenger utenfor underholdningsbransjen også. Elevene er kreative og vant med teamwork, de jobber hardt og er samarbeidsvillige.

Murphy mener LIPA skiller seg ut fra andre lignende skoler i England.

– Studentene arbeider sammen, på tvers av fagområder, slik som man må i det virkelige liv. Dessuten setter vi opp mange showcaser og forestillinger slik at studentene får en praktisk utdanning. Mottoet er: Learning by doing!

En Fame-stemning brer seg idet turen går fra tåspissdans i klasserommet, forbi en kvinnelig student som synger for full hals i gangen og ut foran bygget hvor tre ungdommer sitter og jammer på gitar i trappen. En av dem er Alexander Pavelich fra Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Han er 20 år og snart ferdig med sitt første år på musikklinjen.

– Etter å ha spilt trommer i ti år søkte jeg meg inn på LIPA med hovedinstrument vokal.

Pavelich hadde sin audition på Trøndertun.

– Det var den mest nervepirrende dagen i mitt liv. Men jeg merket underveis at det gikk bra.

Nå har han gått tilbake til trommene i bandet Ziroki, mens han er vokalist i Dog With Human Skills.

– Det å spille i flere band på en gang er ikke uvanlig på LIPA. Det er heller malen. Særlig hvis du mestrer et annet instrument enn vokal og gitar.

Nå på våren går skolehverdagen ut på å øve til ulike tidspunkt med forskjellige band, mens det i begynnelsen av året er mer teori.

– Da har vi fag som hørelære, låtskriving, komponering, a capella, gospelkor og et fag der vi lærer om business-siden av bransjen.

Pavelich forteller at det er flere steder i Liverpool hvor band fra LIPA får spillejobber. De mest vanlige er Korova, Zanzibar og The Cavern Club, hvor The Beatles gjorde mange opptredener før de ble berømte.

– Det er alltid lønnsomt å ha et LIPA-band på line-upen fordi studentene ofte drar for å høre hverandre spille, forklarer han.

For norske studenter koster det nesten 100 000 kroner i året for å gå på LIPA. De er derfor avhengige å få skolepengene dekket av Lånekassen, og Pavelich forteller at de lever bra på resten av pengene.

– Vi bor i leiligheter som verken er fine eller rene, så vi spiser som regel ute hver dag, og det har vi råd til.

For musikkstudenter er det vanlig å enten bli produsent, låtskriver eller artist. Pavelich har ikke bestemt seg for hva han vil satse på, men i sommer skal han på en liten norgesturne med bandet Ziroki.

– Vi skal blant annet spille på Malakoff-festivalen i Nordfjordeid. Det blir kjekt å få med de andre bandmedlemmene en tur over vannet.

Senere på kvelden får vi være med på en showcase, avgangselevenes avsluttende oppgaver, hvor musikere kommer sammen og spiller foran betalende publikum. I salen sitter også lærerne som bedømmer og setter karakter. De ser på evnen til å få med publikum, til markedsføring av eget show og selvsagt hvor godt studentene presterer på eget instrument.

– I love Paul McCartney, roper norske Torunn Nævdal fra scenen og setter igang med en selvskrevet låt. Publikum er i ekstase og vi skjønner at det trolig ikke er lenge til Norge får en ny LIPA-kjendis.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)saa fine bilder! og goy med utenlandsreportasje!


Enig! Kjempeflott med utenlandsreportasje!


http://www.carinsurancemate.com/ cheap auto insurance %(( http://www.bestinsurquotes.com/ life insurance quotes >:-]]]  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN