Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Gaten med det rare i


FOLKSOMT. Tross det fuktige været hadde mange funnet veien til Skostredets årlige gatefest, blant boller og ballonger. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

Blant kjøpesentre og kjedebutikker, trafikkstøy og torg med ukegammel fisk finnes det lyspunkter. Skostredet er et av dem, og gir byen et strøk av kontinental sjarm.

Tekst: THOMAS COOK


TO GODE VENNER. Latteren sitter løst hos venninnene Vaishali Lara Kathuria og Kjersti Aarak Tvedt. - Skostredet er stedet der de kan åpne sære og kule butikker, sier Vaishali. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

– Vil du ha en kopp kaffe? spør Iris Mårdal, innehaver av Lei Kolleksjon, en av de nyeste butikkene i Skostredet. Ute gjøres gaten klar til det som etter stor suksess i fjor er blitt en årlig begivenhet: Gatefest. Inne i sin egen butikk forteller Mårdal historien bak klesplaggene sine. En av kjolene er fra det glade syttitallet, kjøpt i Polen av en sigøynerkvinne.

– Jeg selger klær med historie, forteller hun. I dag selger hun også kringler. «Mor-mor Signys berømte kringler» skal sørge for klingende mynt i kassen til Skostredet Velforening. De forskjellige butikkene i gaten selger hver sine spesialiteter, fra Mårdals kringler til muffins og mojitos (ikke boller og burritos), der inntektene skal gå til den nyetablerte velforeningen.


LØRDAGSGODT. Alba Framnes og mamma Hege nyter pannekaker og is på Capello. -Vi koser oss, sier de to. FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

Velforeningen er den formelle manifestasjonen av butikkinnehavernes engasjement rundt gaten, som kan smykke seg med en lang fortid. Skostredet har vært åsted for handel i lang tid, og selv om gatens renessanse de siste årene har skaffet ny oppmerksomhet om aktivitetene der er gaten ingen nykommer når det kommer til handelsvirksomhet. Her har blant annet vært skomakerforretninger – derav gatens navn – garveri, apotek og traktørsted.

– Vi har sporet handelen i Skostredet tilbake til 1410, forteller Mikal Telle.

Han er medeier i t-skjortebutikken Håkki, som oppsøkte det gode selskap og flere artsfrender i Skostredet for noen år siden, etter tidligere å ha holdt hus i Vaskerelven. Oppdagelsen av gatens lange handelshistorie gjør at altmuligmann Telle og hans venner i Velforeningen foruten årets gatefest har mer festivitas i vente.


T. Michael FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

– Til neste år i august tid blir det ny fest. I 2010 har jo Velforeningen et 600-årsjubileum å feire. Så du kan trygt si at her er det handel med historie, forteller Telle med et lurt smil om munnen.

Skostredet er et friskt pust i byen og sender tankene umiddelbart i retning kontinentet og europeiske byer langt fra lille Norge. Berlin, København, London. Og et snev av Kardemommeby. Det trivelige konglomeratet av småbutikker og kafeer har sakte, men sikkert gjort at gaten har vokst til å bli blant byens store gater, tross sin beskjedne størrelse.

– Det har blitt som en egen bydel; det er en helt annen stemning her enn i resten av byen, og det føles som å komme til en annen by, mener Elise Heradstveit Schei som arbeider i butikken(e) Robot / Bogaloo.


Linda Herlofson FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

Om det er god stemning i gaten i dag, skal det etter sigende bli enda bedre.

– Om ti år er denne gaten kjent over hele Norge. Da er det markeder og små restautanter her og bilene er helt borte. Sann mine ord! sier Linda Herlofson, som driver Kleskapet, en kombinert bruktbutikk og systue.

Den ungdommelige sekstiåringens ord er ikke vanskelig å tro på. Ute i gaten myldrer det av folk, og Herlofsons glansbilde er virkelighet: Stoler og bord er satt ut i gaten, og under regntak – uunnværlig i dagens kontrastfylte værbilde, som fra det ene øyeblikket til det andre skifter fra strålende sol til pøsregn, uten at det ser ut til å prege folk nevneverdig – har designere marked der de selger klærne sine. Lenger nede i gaten er det satt opp en scene der mange forskjellige band stiller opp for å gi sine musikalske bidrag til gatefesten.


Silje Sveen FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

– De har skaffet mange band til denne gatefesten. For å være ærlig så vet jeg ikke hva alle heter, men de skal visst være jævla gode, sier William Bøkan, som har holdt til i Skostredet i 18 år som innehaver av dressbutikken Transit.

– Vi er litt ville i denne butikken; vi har dresset antrekk, men er ville folk. Så i dag serverer vi mojito og fingermat, gliser Bøkan.

Samarbeidsviljen som har ført til gatefesten er et av Skostredets karakteriske og utypiske kjennetegn, i det som ellers er et kaldt og konkurransepreget næringsliv i byen, skal vi tro gatens tilhengere.

– Gatefesten er typisk for oss som jobber i Skostredet. Her finnes det ikke et snev av konkurranse, og det er en veldig god stemning. Det er godt å være her, sier Siv Anette Johansen, medeier av kafeen Muffin & Hekkel.


William Bøkan FOTO: ADRIAN B. SØGNEN

Ved siden av, i den nokså nyetablerte puben Folk og Røvere, nikker deleier – en av 46 deleiere med lik eierandel, for øvrig – Rune Ellertsen samtykkende.

– Her er veldig «peace and love»-stemning, og jo flere som kommer her, jo bedre er det. Tanken er ikke å tjene mest mulig penger, men å skape steder som alle liker. Bergen trenger flere gater som Skostredet, sier han.

Et lite og konsentrert bysentrum er blant Bergens absolutte kvaliteter, med korte avstander som gir fotgjengeren gode forhold å ferdes i uten å få gnagsår. Allikevel er byen i stor grad dominert av bilen. I Skostredet er det derimot ingen biler, kun mennesker, som enten sitter ved en av kafeene eller kikker i markedsbodene som er satt opp i gaten. Under taket hos klesdesigner og fiskehelsestudent Silje Sveen er venninnene Kjersti Aarak Tvedt og Vaishali Lara Kathuria på gavejakt. De to NHH-studentene liker godt den lille gaten.

– Skostredet er litt annerledes enn resten av byen, mener de to.

Bergen sentrum preges i stor grad av bygårder i mur, som ikke rager særlig høyere enn fire- fem etasjer. Rådhuset er blant de få bygningene som passerer 50-meters-merket. I Skostredet er det gamle, lave trehus på alle kanter.

– Det er en typisk gate som vi mennesker liker å forholde oss til. Med relativt lave hus og kurvet gateløp er det en gate tilpasset fotgjengere og langsom trafikk, sier Siri Skjold Lexau, førsteamanuensis i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen med spesialisering i arkitektur- og byplanhistorie.

– Det er alltid hyggelig å komme dit som kunde, og en føler seg velkommen. Dessuten er det morsomme kafeer og butikker med artig og personlig innredning, fortsetter arkitekturhistorikeren.

Solidarisk samarbeid fremfor kynisk konkurranse. Smilende mennesker bak kasseapparatet, smilende mennesker i gaten. Dersom noen mangler noe, spør de naboen om de kan få låne. Kardemommebyfølelsen er uungåelig. Og her gjelder antagelig kardemommeloven også. Her er folk i alle fall greie og snille, og gjør som de vil.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN