Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

En grønn hverdag


NAM NAM. – Mmm, dette er godt, sier Hilde Kristin Egeland og hiver innpå pizza. FOTO: UNKNOWN

 

VEGETARMIX. Vegetarmat er ikke vanskelig å lage, skal vi tro veggisstudent Lars Sindre Ånneland. FOTO: UNKNOWN

FOTO: UNKNOWN

FOTO: UNKNOWN
VEGETARIANISME

Vegetarianer: En person som baserer kostholdet sitt utelukkende på vegetabiliske matvarer.
Veganer: En vegetarianer som i tillegg til kostholdet, også har valgt bort bruk av animalske varer når det gjelder klær (skinn, pels) og kosmetikk.
Lakto-vegetarianer: En vegetarianer som spiser meieriprodukter.
Lakto-ovo-vegetarianer: En vegetarianer som spiser både meieriprodukter og egg.

VEGETARISKE OPPSKRIFTER

Vegetarisk minipizza:
Pitabrød
Tomatsaus
Diverse grønnsaker (tomater, brokkoli, løk osv - fritt valg)
Oliven
Tofu (gjerne ferdigmarinert)
Soyaost (fåes på helsekostbutikk)

Dekk til pitabrødene med tomatsaus og oppdelt tofu. Legg på hakkede grønnsaker og dryss soyaosten over til slutt. Stek i ovn 15-20 minutter og server med en sommerfrisk salat.

Tofurøre:
1 pakke tofu naturell
1 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts paprikapulver
1 ts karri

Varm oljen i ei panne. Smul ned tofuen og la frese ei stund. Tilsett salt og krydder. Rør om til tofurøren får farge. Server som eggerøre. Du kan også tilsette grønnsaker i tofurøren.

Karriris:
1 gul løk, hakket
2 fedd hvitløk, hakket
Ris (se mengde på pakken)
Karri
Vann (se mengde på rispakken)
Røde linser (tilsett ønsket innhold sammen med risen - gjør retten mer mettende og proteinrik)

1. Stek løk og hvitløk i en gryte til det er blankt. 2. Tilsett risen og rør det gødt sammen. 3. Krydre med litt karri. 4. Tilsett vann og la det koke under lokk til risen er klar. Denne retten kan brukes både som tilbehør og som en rett for seg selv.

Tofu bolognese:
1 pakke naturell tofu
1 ss olivenolje
1 løk
1 laurbærblad
2-4 hvitløksfedd
1 boks grovhakkede tomater
2-3 ss tomtpuré
Soyasaus
Basilikumo, oregano og pepper.

Finhakk løken og brun den lett i olje. Tilsett laurbærblad og hvitløksfedd i skiver. Smul ned tofuen. Kok på middels varme et par minutter under omrøring. Tilsett tomatene og tomatpureen. La det syde i ca 5 minutter. Krydre med soyasaus. Tilsett basilikum, oregano og litt pepper. Server med pasta og en frisk salat.

GODE VEGGISRÅD

Lyst til å prøve litt vegetarisk? Her er noen gode råd fra vårt grønne ekspertpanel.

Prøv å grill soyapølser eller burgere ute i parken. Lag en vegetarisk grillfest.
Test ut noen vegetariske retter neste gang du er på restaurant.
Velg falafel etter neste bytur - istedetfor kebaben.
Sett av en dag eller to i uken til vegetarmat. Så blir ikke overgangen altfor brå.

Ikke alle studenter tyr til kjøttmat i hverdagen. Flere og flere velger den vegetariske vei.

Tekst: JAN MAGNUS WEIBERG-AURDAL

Antallet vegetarianere i Norge har økt jevnt og trutt de siste årene. For eksempel viste en SIFO-undersøkelse fra i fjor at en av fem nordmenn ønsket seg bedre vegetartilbud i butikkene og restauranter.

Dette har også gitt utslag for studenter i Bergen; Studentkafeteriaene i byen tilbød i fjor - for første gang - egne vegetarretter på menyen. Et tilbud som har vist seg å være meget populært.

– BEVISSTE FORBRUKERE

Sondre Båtstrand (24), Lars Sindre Ånneland (25), Mari Kvam (21) og Hilde Kristin Egeland (26) er blant dem som har valgt vekk kjøttet til fordel for en grønnere livsstil.

Studvest møter kvartetten mens de lager til et vegetarisk festmåltid hjemme hos Mari: Minipizzaer med sommerfrisk bønnesalat.

De er ikke overrasket over den økende vegetarinteressen.

– Det henger sammen med at det har blitt generelt mer fokus på miljøvern, helse og ikke minst dyrevelferd de siste årene, tror Sondre.

– I tillegg har nordmenn blir mer bevisste forbrukere de siste årene. Det viser jo bare den økende interessen for økologiske produkter, sier Hilde Kristin.

MANGE ÅRSAKER

Årsakene til hvorfor noen velger å droppe grandis, kebab og fiskeboller til fordel for planteføde varierer en del. I hvert fall hvis vi skal tro våre fire herbivorer.

– Etter å ha blitt mer og mer interessert i miljøvern og dyrevelferd, innså jeg i slutten av tenårene at jeg ikke lengre kunne forsvare å spise kjøtt - utfra etiske hensyn, forteller Sondre.

– For min del er det egentlig veldig mange grunner. Men jeg kunne heller ikke stå for det industrielle husdyrholdet vi har, samtidig som det ikke er forsvarlig å spise kjøtt utifra miljøvernmessige hensyn, sier Mari.

– I tillegg er jo vegetarmat så utrolig digg. Faktisk var mitt første møte med vegetarianismen ganske tilfeldig. Jeg bodde et år i Bolivia, og der hadde de så ekkel kjøttmat, forteller Hilde Kristin og grøsser ved tanken.

– Det vil si, jeg så for første gang hva og hvor kjøttet virkelig kom fra. Så da bestemte jeg meg for å være vegetarianer det året. Etter hvert så trivdes jeg så godt med det, at jeg har vært det helt siden. Det er så mange fordeler - både etiske, miljømessige og ikke minst helsemessige fordeler, påpeker hun mens en tomat får gjennomgå med kniven.

UTVIDET MATHORISONT

– Hvordan er det å være veggisstudent i Bergen?

– Det er i hvert fall ikke vanskelig å være veggis her. Det blir egentlig mest til hva man gjør det til selv. Utvalget er bra her i Bergen, og man finner det man trenger, sier Lars Sindre, eneste veganer i gjengen.

Som veganer benytter han seg ikke av dyreprodukter over hodet, ei heller på klesfronten.

– Det er ikke vanskelig i det hele tatt. Men man bør jo sjekke litt rundt og utdanne seg om emnet. Det er uansett ikke vanskeligere enn å spise kjøtt, sier Mari.

– Faktisk er det mye morsommere. Jeg har fått utvidet mathorisonten min ganske mye siden jeg ble veggis, legger hun til, mens oliven og løk blir hakket på høygang.

– Og hvis man ikke klarer å lage maten selv i begynnelsen, finnes det veldig godt utvalg i de fleste restauranter her i byen. Spesielt de indiske og asiatiske, påpeker Sondre.

– IKKE DYRT

Utallige grønnsaker ligger linet opp på kjøkkenbenken, klar til å bli ingredienser i en sommersalat. Et fargesprakende skue, men kanskje litt skremmende for en travel student. For hvem har vel tid til å diske opp med kompliserte veggisretter, innimellom pensumjag og forelesningsork?

– Det er ikke vanskelig å lage dette. Igjen, det er hva man gjør det til selv. Man kan lage både kompliserte retter som tar lang tid, og man kan mekke kjapp vegetarisk ferdigmat, påpeker Lars Sindre.

– Men blir det ikke dyrt? Helsekostsjapper er ikke akkurat Bunnpris.

– Det finnes helt klart dyre vegetarprodukter, men man klarer seg fint på et vanlig studentbudsjett. Faktisk vil jeg si at det er generelt billigere å være vegetarianer, sier Hilde Kristin.

– Det handler bare om å prioritere, påpeker Mari.

– Dessuten kan man finne masse billige varer - for eksempel grønnsaker og tofu - på asiastiske importbutikker. I tillegg til Rimi. Det gjelder bare å være oppfinnsom og nysgjerrig.

– TENK VARIERT

Minipizzaene begynner nå å ta form. Det vil si, det begynner å se ut som ordentlig pizza. Nyrevet soyaost blir drysset over de runde små, grønnsakspyntede brødene.

– Jeg må bare få si en ting, skyter Mari inn.

– Jeg har fått så utrolig mye mer overskudd i hverdagen og har vært veldig lite syk siden jeg la om kostholdet. Det er så mange som tror at man blir svak og slapp av vegetarmat, men det stemmer ikke.

– Det har jeg merket også. Men jeg vil likevel påpeke at det er fullt mulig å være veggis og usunn også. Det kommer bare an på hva man velger å spiser. Man må være bevisst på at man får i seg variert og god kost. Det samme gjelder selvsagt for ikke-veggiser også, poengterer Lars Sindre.

– LEVER VANLIG

Skal vi tro vår veggis-kvartett, er det en del ting ferske drøvtyggere må være innstilt på å få høre fra sin nærmeste omgangskrets.

– Jeg er ganske lei av å høre spørsmålet «Ja, men hva spiser du, da?», innrømmer Hilde Kristin.

– Jeg pleier å svare: Jeg spiser mat, jeg, ler Mari.

– Det er mange som ikke er klar over at utrolig mye «vanlig» mat - som de spiser ofte selv - faktisk er vegetarisk. Det er nemlig ikke så hokus-pokus å være veggis, skyter Sondre inn.

– Nei, vi lever faktisk helt vanlig, understreker Mari.

– BEDRE ENN BURGER

– En kompis av meg - som jeg lagde vegetarburger til - mente faktisk det smakte bedre enn en kjøttburger. Og han var ikke veggis i det hele tatt, sier Mari stolt.

– Men det er jo mye snakk om at vegetarianere må være ekstra påpasselige med å få i seg nok vitaminer og næringsstoffer. Er ikke det en utfordring?

– Altså, man finner alt det man trenger av vitaminer og næringsstoffer i vegetabilske kilder, understreker Mari.

– Det gjelder både protein, jern, kalsium og så videre. Faktisk er det jo mer protein i for eksempel soya enn i kjøtt, sier Sondre.

– Men det er selvsagt viktig å passe på at man får i seg det man trenger. Men dette gjelder jo for både veggiser og ikke-veggiser. Det er ikke noe vanskeligere for oss. Tenk variert og godt sammensatt kosthold, så går det veldig greit, beroliger Lars Sindre.

– EN SIKKER VINNER

Maten er endelig ferdig. Minipizzaene står rykende ferske på bordet og fyller stuen med en digg duft. Det ser unektelig ut som "vanlig" pizza.

– Mmmm... Veldig godt, sier Hilde Kristin.

– Ah, dette er en sikker vinner, slår Lars Sindre fornøyd fast.

– Jepp, dette kunne omvendt en kjøttspiser på flekken, understreker Sondre med et smil.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)! og vegetarpizzaen ville sikkert blitt enda bedre med litt Chorizepølse på toppen! Nammenam!


Hei feil dyr, du trenger ikke være så frekk og hoverende bare fordi noen har valgt en annen livsstil enn deg. Det finnes tusenvis av livsstiler, og vegetarianisme er bare en av dem. Du kan ikke gå rundt å kritisere alle livsstiler som ikke er din egen, da bukker du under til slutt.


Ja men bjarn, artikkelen er poengløs, alle kjøttetere kan spise vegetarmat, uten å måtte bli vegetarianere. Herregud, det åpnes ikke muligheter her, det bare lukkes en god del muligheter. "dette kunne omvendt en kjøtteter på flekken" hvorfor? Bjarn, hvorfor det? Deres eneste argument er dyrenes dårlige behandling, og det trenger ikke å implisere vegetarianisme. Dessuten, kjøtt smaker da forferdelig godt!nja, argumentet om overforbruk av kjøtt er jo gangbart (matjorden må brukes til å dyrke ris, ikke dyrefôr; slik metter man flere i en matfattig verden), men det kan fint reguleres ved å spise litt mindre kjøtt enn ellers. Det er verd å merke seg at gutter ofte oppgir politiske grunner til å avstå fra kjøtt, mens jenter gjerne blir vegetarianere/veganere da de da føler seg renere. Et annet poeng er at vegetarianere/veganere ofte har et problematisk forhold til mat generelt (tidligere spiseforstyrrelser etc.). Måtehold er løsningen, da unngår man mangelsykdommene. Denne artikkelen kunne vært mye mer innholdsrik og spennende. Dessverre er den løst litt enkelt.


"Et annet poeng er at vegetarianere/veganere ofte har et problematisk forhold til mat generelt (tidligere spiseforstyrrelser etc.)."

Sterkt utsagn. Har du noe som støtter opp under det?


Kjempebra artikkel! At mange vegetarianere og veganere har "et problematisk forhold til mat" er en myte. Rett og slett en idiotisk påstand uten noen som helst rot i virkeligheten..

Skjønner ikke hvorfor så mange kjøttspisere ikke kan lese eller snakke om vegetarmat uten å bli helt useriøse? Nærmest som at homofober må slenge litt ekstra dritt om homser hver gang de snakker om temaet bare for å understreke sin egen maskulinitet. :) Kjøp dere ferrari! La oss veggiser være i fred! :D


Flott artikkel! Skjønner ikke hvorfor enkelte kjøttspisere blir så provosert av vegetarianere og leter etter noe å "ta" vegetarinere på?! Det er så mange myter og fordommer rundt vegetarisme, helt utrolig. Det er som så mye annet i livet, man skal liksom ikke ta egne bevisste valg men følge strømmen og ikke skille seg ut. Vegetarianere har iallefall tatt et bevisst valg ut fra hva som føles rett, det er det kanskje flere som burde? uansett om man velger å bli veggis eller ikke, og uten å bli provosert.


"– Etter å ha blitt mer og mer interessert i miljøvern og dyrevelferd, innså jeg i slutten av tenårene at jeg ikke lengre kunne forsvare å spise kjøtt - utfra etiske hensyn, forteller Sondre."

Ved at Sondre ikke spiser dyret, får dyret lov til å leve mye lenger i fangenskap. YAY


Poenget er jo selvfølgelig å minke interessen for kjøtt og dermed minke kjøttprodusjonen. Mange vil kanskje si: "ja da blir det flere srbeidsløse", men da får man heller prioritere det man vil. Jeg for min del er på dyrenes side.
Angående kjøtteteres holdninger til veggiser: dere minner meg om 14 år gamle mobbere. Dere har så lave tanker om dere selv (og det at dere spiser kjøtt) at dere må rakke ned påandre og deres valg. Super artikkel som viser folk både gamle og unge, at det faktisk går ann å leve enkelt (eler komplisert) som vegetarianer helt utifra livssituasjon og egne ønsker. Er forresten veldig enig i at: "åh, hva spiser du a" er altfor hyppig i bruk av folk som nettopp får vite om venners nye kosthold. Kosthold og miljøvern skulle jo virkelig vært en mye mer viktig del av opplæringen på skolen.


hmm, nå er jeg vegetarianer selv, så.


kanskje utbrodere litt. da jeg var 13 skjedde det noe med mitt forhold til mat. Jeg orket ikke lenger spise kjøtt. det føltes tungt og ekkelt. ja jeg har hatt en spiseforstyrrelse. en spiseforstyrrelse er når man får problemer med å spise mat. Dette kan være noe man er født med (laktoseintolerant (ja det er en spiseforstyrrelse det også, trenger ikke være bulimi eller slikt) osv) eller noe man utvikler. dette gjelder for alle kvinnelige vegetarianere og veganere jeg noensinne har truffet eller snakket med (og det er en hel haug). Gutta er som oftest mer politisk i sin overbevisning. jeg tror ikke at det er noen bra løsning å kutte ut all kjøttmat (har vært veggis/veganer i 10 år nå, og vet hvor vanskelig det er å få i seg det man trenger), så å snakke om å kutte alt kjøtt ut er overdrevet. To-tre kjøttmåltider i uken holder lenge. I dag spiser vi jo kjøtt flere ganger om dagen. Ingen grunn til å bli hysteriske, da blir kjøttfantastene bare mer innbitte.


Fisa har skjønt det... ;)Nei, nå er du jo på viddene. Laktoseintoleranse er jo rett og slett en mangel på laktase, altså enzymet som bryter ned melkesukker. Vanligvis slutter tarmen å produsere dette enzymet når man slutter å amme, men de fleste europeere fortsetter likevel å produsere laktase resten av livet fordi vi i europa har drukket melk i tusenvis av år, og genene har rett og slett tilpassa seg litt. I Asia er bortimot 95% av befolkningen laktoseintolerant - det betyr jo heldigvis ikke at de har en spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelse gjelder ganske enkelt spiseADFERD, og pr dags dato er det to internasjonalt godkjente spiseforstyrrelser. Felles for begge er et forstyrret forhold til kropp og mat. Det ligger jo i kortene at det vil være et bredt spekter av symptomer på disse forstyrrelsene. Det vanligste er bevisst sulting, overdreven trening og oppkast. Mange kan sikkert finne på å kutte ut kjøtt og fisk i den tro at de vil oppnå mer ved å gjøre det, men det betyr jo ikke at det er noen sammenheng mellom vegetarisme og spiseforstyrrelser. Veldig mange anorektikere bruker avføringsmidler og vanndrivende medikamenter for å gå ned i vekt, uten at det betyr at de som bruker disse medisinene på vanlig måte er iferd med å skli inn i en spiseforstyrrelse.


Jeg ble vegetarianer først og fremst p.g.a. moralsk bevisstgjøring om dyrs (manglende) rettigheter. Helt siden jeg var tenåring har jeg vært opptatt av miljøvern, derfor er det en STOR glede å vite at jeg bidrar sterkt til en bedre verden for ALLE. Den enorme forbedringen i helse og velvære er "bare" en bonus..!

Det er IKKE vanskelig å være vegetarianer - i hvert fall ikke når det gjelder matlaging og grunnleggende ernæringskunnskap. Det vanskeligeste er det sosiale: alle FORDOMMER og den diskriminering som vi vegetarianere utsettes for. Det synes som om mange blir provoserte bare av det faktum at noen har valgt en annen føde. Tipper det skyldes at folk flest faktisk vet at det er noe grunnleggende GALT med det vi kaller artsundertrykkelse / atsdiskriminering.

Dette er forøvrig en overraskende BRA artikkel - første gang jeg har sett riktig definisjon av "vegetarisk" / "vegetarianer" i Norge: Vegetarianer: En person som baserer kostholdet sitt utelukkende på vegetabiliske matvarer.


Glemte å nevne:

Norsk Vegetarforening: ://vegetar.com/
NOAH - for dyrs rettigheter: ://www.dyrsrettigheter.no/

Se spesielt Vegetarforeningens diskusjonsfora her:
://vegetarforum.net/forum/YaBB.pl

Noen av verdens beste nettsteder om vegetarianisme:

://vegsource.com/
://goveg.org/
://www.veganhealth.org/


Jeg har vært vegan på flere år og det har vært min største glede i livet mitt. Jeg synes at alle dyr er like verdifull som oss mennesker, levende og vil beholde livet. Gå inn på www.suprememastertv.com, det er mange informasjoner om hvorfor vi vil ha et edelt liv for oss selv og alle levende skapninger.  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN