Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Hard kamp. Det er viktig å holde orden på motstanderne når mållinjen nærmer seg. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

Gamle travere


 

Finstas. Kusk Claus Olsen måtte finne seg i å bli skitten under neglene. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

Lite folk. Jacob Steen Larsen trengte ikke å kjempe om plassen for å få levert inn spilleforslaget sitt. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
På Bergen Travpark er det høy Peterøes-faktor, og mye gjørme og penger i omløp.

Tekst: JON DAGSLAND HOLGERSEN

Min eneste erfaring fra travbanen er fra da jeg var 15 år. Det var en skremmende opplevelse preget av fulle menn, roping, glede og sinne. Noen bannet og rev spillekuponger i fillebiter, mens andre danset og lo i begeistring over å ha vunnet. Hadde noe forandret seg de siste åtte årene?

LIDENSKAP

Peter Pedersen koser seg med kylling i restauranten på Bergen Travpark mens han fyller ut siste del av V5 kupongen, eller «bongen» som de rutinerte tipperne sier. Navnet V5 kommer av at det er fem hovedløp som blir kjørt. Han og kameratene Bjørn Madsen og Bjørn Olsen sitter ved sitt faste bord 510. De er her hver torsdag. Miljøet er ifølge Pedersen den viktigste grunnen. Han trener selv hester og har lang erfaring fra sporten.

– Hester er svært tidkrevende, men gleden av å følge dyrenes utvikling og oppnå resultater med dem er uten tvil verd slitet, forklarer han.

Selv om restauranten er dominert av menn er, noe overraskende, både kvinner og barn godt representert.

– Det er mange myter knyttet til travsport som er usanne, hevder Pedersen.

IKKE ALT PÅ EN HEST

– Jeg tror Mai Knekten tar første løp greit. Hun så fin ut på oppvarmingen, sier Pedersen.

Bjørn og Bjørn nikker.

«Ding-ding». Et minutt til start. Folk strømmer til spillebodene for å levere kupongene sine i tide. Løpet er i gang. Stillheten i restauranten blir snart avbrutt av en speaker som informerer om at nummer åtte Bjørkvona ligger i tet etter første sving. Plutselig utbryter Pedersen:

– Hon e ute!

Favoritten Mai Knekten har galoppert. Det er kun lov å ha hesten i trav, noe som innebærer at den må ha to bein i kontakt med bakken til en hver tid. Ved tredje galopp blir hesten diskvalifisert. Nummer åtte Bjørkvona vinner løpet. En mann iført «Brann è best» genser gir stakkars Mai Knekten huden full gjennom vinduet.

– De' går faen meg ikkje an! E de' så jævli vanskelig å springe fort da, roper han mens både armer og bein blir brukt for å simulere hvordan det skal traves.

Utenom dette høylytte utbruddet er stemningen i restauranten overraskende behersket. De tre kameratene rundt bordet tar tapet av de 324 kronene med knusende ro. De har i årenes løp erfart at dette spillet er uforutsigbart, og at det ikke lønner seg å sette alle pengene på en hest.

FLAKS?

Hvert løp går over to runder. Man kan både spille på hvilken hest som vinner hvert enkelt av løpene, og tippe vinnerne i samtlige fem løp. I det sistnevnte er man avhengig av å velge alle de fem vinnerne for å få premie. Ifølge Pedersen er det i dette spillet man kan vinne store potter, og det er ingen tvil om at det ligger masse penger i sporten. Den største potten gjengen rundt bordet har vunnet er på 336.000, men det er ingenting sammenliknet med andre. For å kunne tjene penger på tippingen er det en stor fordel å ha kontakter i miljøet, men det finnes unntak.

– Husker dere hun som vant tre millioner etter å ha spilt på de hestene som hadde finest navn, spør Pedersen.

Bjørn og Bjørn ler mens de rister oppgitt på hodet.

– Og den avgjørende hesten het Genuginio. Et så jævlig stygt navn!

SÆREGNE NAVN

På den andre siden av banen holder jockeyene til. Claus Olsen er dekket av en blanding av sand og gjørme, og han må ta av seg brillene før han greier å se ordentlig. Han er både trener og kusk, og har kjørt i alle løpene så langt i dag.

– Jeg jobber på en måte som freelancer. Når jeg kjøer for andre får jeg en fast sum, i tillegg til ti prosent av premieinntektene, forklarer han.

Innen vi rekker neste spørsmål, må han løpe bort og hive seg på trallen. Hesten rykker til og traver ut på banen i det neste løp skal begynne.

I stedet for de travle rytterene, finner vi Arne Hamre, daglig leder på Bergen Travpark, som har god tid til å snakke.

– Travparken feirer 20 år i år. Og vi har en omsetning på omkring 300 millioner årlig.

Man kan ikke se et eneste hesteløp på tv uten å bite seg merke i de merkelige navnene. Til nå i dag har vi sett «Maydaymayday», «Sugar For You» og «Finocchio». Hva er det med disse hestenavnene?

– Hehe, ja det kan du spørre om. Noen navn er knyttet til familienavn, mens andre er påvirket av sponsorer. Det er heller ingen hemmelighet at et klingende navn kan tiltrekke seg ekstra oppmerksomhet.

INTERNETT HAR SKYLDEN

På tross av en del negative opplevelser ved mitt forrige travbanebesøk, var det i alle fall masse folk tilstede. Med tanke på det dårlige oppmøtet denne torsdagen er det vanskelig å forstå at dette skal være ukens høydepunkt på Bergen Travpark.

– Det er internett som har skylden, hevder Reidar Jonsterhaug.

Kristoffer Gjerde, Hilmar Flaterås og Jakob Steen Larsen nikker anerkjennende. Gruppen på fire liker seg på travbanen, men de liker ikke det teknologien gjør med sporten.

– Ved hjelp av enkle tastetrykk trenger man ikke lenger å gå på travbanen for å spille eller se travløp. Internasjonale betting-selskaper har inntatt Norge, forklarer Gjerde.

– Jeg greier jo ikke å få på mobiltelefonen engang, skyter 85 år gamle Steen Larsen inn fra siden.

Kameratgjengen har innsett at de ikke er målgruppen det satses på lenger.

En i gruppen vil ikke la seg fotografere.

– Han får ikke lov til å være på travbanen av konen. Derfor må han si at han går på trim, sier Jonsterhaug mens han sender ertende blikk bort på kameraten. De andre ler høylytt.

GÅR I DØDEN

Den muntre stemningen blir avbrutt av en stigende musikk. Lyset på tribunen blir slått av. Sandstorm av Darude dundrer over høytaleranlegget. Med tanke på klientellet på travbanen kunne valget av sang knapt vært mer upassende.

Løpet er i gang. Kikkertene blir trukket opp av jakkelommene, og fokus rettes igjen mot banen. Etter en runde skurrer det i høytaleren.

– I inngangen til svingen har Artic Melanie frivillig gått i døden, opplyser speaker.

Dramatisk som det høres ut innebærer det kun at hesten har lagt seg på yttersiden av lederhesten. Dette blir regnet for å være en dårlig posisjon fordi hesten da ikke har dekning for vinden, og lengre vei gjennom svingen.

En mann biter tennene sammen, hvisker oppmuntrende ord til hesten han har tippet på, og prøver nærmest å styre hestens bevegelser med kjevene. Trikset fungerer tydeligvis ikke. Han ender opp med hendene dypt begravet i fanget sitt i det Artic Melanie først krysser mållinjen. Kameratgjengen vi snakker med holder humøret oppe tross feil valg av hest.

– Husk å hente madammen klokken åtte da, sier Jonsterhaug og humrer i det kameraten som ikke ville la seg avbilde, haster ut av lokalet.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Ja, dette var intressangt! Antispam skjønner jeg,
over til hest! Det var godt dere tok med hest er tidskrevende! Men det er veldig gøy!  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN