Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Studenter 78°Nord


 

GODT HUMØR. Oda Bjørke og Sigurd Karlsen er på vei til nachspiel i en av Longyearbyens fire taxier. FOTO: KIERAN KOLLE

ILLE UTE. Må vi vente til våren med å få scooteren på tørr grunn? undrer Sindre Johannessen og Sigurd Karlsen. FOTO: KIERAN KOLLE

NATTMAT. Sindre Johannessen og Oda Bjørke renser reker på nachspiel. FOTO: KIERAN KOLLE

PARTY, PARTY. Folk tar av på dansegulvet på Svalbard også. FOTO: KIERAN KOLLE

TIL MINNE. Mange gruvearbeidere har måttet bøte med livet på Svalbard gjennom tidene. FOTO: KIERAN KOLLE

ORANGE. Informasjonssjef på UNIS, Ketil Rønningen viser stolt frem det nye universitetsbygget. FOTO: KIERAN KOLLE

BESKYTTELSE. Å bære våpen på Svalbard er ikke uvanlig. FOTO: KIERAN KOLLE

BERGENSERE. Trygve Snøtun og Øyvind Andersen er på Svalbard for å studere isbréer. FOTO: KIERAN KOLLE
Studentene på Svalbard kjører snøscooter til skolen, drar på cruise i undervisningen, studerer isbreer og drikker øl til åtte kroner halvliteren.

Tekst: INGRID DAHLEN ROGSTAD

– Du må spa under buken på han.

Ordene kommer fra en finnmarking i scooterdress. Det vi blir bedt om å spa under ”buken” på er en snøscooter. Ikke visste jeg at snøscootere hadde kroppsdeler.

MIDNATTSSOL I FIRE MÅNEDER

Solen har akkurat forsvunnet bak fjellene som omringer Longyearbyen, men den vil komme opp igjen om ikke alt for lenge. Mai på Svalbard betyr nemlig midnattssol; det gjør for så vidt juni, juli og nesten hele august også. Fjellene er dekket av snø, men på veiene er det bart.

Studentene Sigurd Karlsen og Sindre Johannessen skal ta oss med på scootertur til en isgrotte som ligger oppe i dalen; å eie en snøscooter er ikke uvanlig for en svalbardstudent. Vi er snart på vei innover i det snødekte landskapet. Rifle er på plass; på Svalbard må man alltid være forberedt på å kunne forsvare seg mot isbjørn. Det fosser gult smeltevann opp på sidene av scooterne. Våren har kommet ekstremt tidlig til Svalbard i år, og snøsmeltingen er i full gang. Plutselig synker begge scooterne og blir sittende fast i det som skal vise seg å være flere meter med slaps. Det er her finnmarkingene med scooterdresser kommer inn i bildet.

– Det var bra fottøy du har på deg, sier den ene finnmarkingen, som går under navnet Tobben, og ser misbilligende på de semskede vinterskoene som jeg har på meg for anledningen.

Han har en sneip i munnviken, er kledd i en overdimensjonert termodress og har sikkert helt vanntette sko. Jeg smiler anstrengt tilbake. Skoene mine er allerede fulle av iskaldt smeltevann. Vi kjempet nytteløst med å få scooterne opp på tørr grunn da Tobben og en gjeng med andre scooter-entusiaster kom kjørende forbi og tilbød seg å hjelpe.

– To mann på hver ski, instruerer Tobben. Og mener at det skal trekkes i skiene foran på scooteren.

Etter en halvtime med real mannekraft (jeg holdt meg klokelig i bakgrunnen), spade og tautrekking fra en annen scooter, er scooteren til både Sigurd og Sindre omsider tilbake på trygg grunn. Vi er alle sammen gjennomvåte opp til livet. Det blir ingen grottetur. Scootersesongen på Svalbard er nok over for i år.

FOLKEHØYSKOLE-FEELING

Dagen i forveien: Det knitrer i peisen, musikk spilles over høytalere og samtalen går på norsk, engelsk og nederlandsk. Det er ukentlig "Friday gathering” på universitetssenteret (UNIS) og et knippe studenter er samlet rundt peisen i kantinen.

I universitetsbygget, som ligger midt i sentrum av Longyearbyen, finnes forelesningssaler, lesesaler, laboratorier og alt det som hører med på et universitet. Størsteparten av bygget er flunkende nytt. Ingen vinkler er rette. Alt fra gulv til tak består av treverk med unntak av noen knallfargede vegger og gulv i limegrønt, rødt og oransje. Kantinen har panoramavinduer ut mot byen og et digert ildsted midt i rommet.

– Det er utrolig bra studentmiljø her. Jeg har aldri gått på folkehøyskole, men jeg kan tenke meg at det er litt samme type feeling, sier Sigurd Lie.

Han studerer til maskiningeniør på NTNU og har kommet til Svalbard for å skrive masteroppgave om iskrefter.

UNIKE MULIGHETER

– Det beste med å være student her må være den billige alkoholen. Hehe. Neida, det må være alle mulighetene vi har som studenter. I forrige uke sto jeg for eksempel to meter fra den store kuttekniven inne i en kullgruve. Det er ikke noe du har mulighet til som turist, sier Sigurd.

Medstudent Sindre Johannessen er enig. Han skriver masteroppgave om fødeøkologien til polartorsk og studerer marinbiologi ved Universitetet i Oslo.

– Vi får foreksempel dra på cruise i forbindelse med studiene hvor vi får se både isbjørn og hvalross på ganske nært hold. Slike turer koster rundt 40 000 kroner for en turist, forteller han.

– Svalbard var litt annerledes enn forventet. Det er litt mer high-tec her enn jeg hadde trodd, sier Sigurd.

– Og litt flere biler enn forventet, tilføyer Sindre.

Hvis guttene skal peke på noe som ikke er så bra med å være student på Svalbard, må det være mørket og kulden om vinteren. Og alt det som finnes i en storby som mangler her.

– Men alt dette var vi jo forberedt på. Og i forhold til et tettsted med like mange innbyggere på fastlandet har Longyearbyen mange flere byfasiliteter. Her finnes utesteder, barer, restauranter og butikker. Dessuten er befolkningen mye mer sammensatt enn i bygder på samme størrelse, sier Sigurd.

WHISKY OPPUNDER TAKET

Det sies at det er 15 prosent dyrere å bo på Svalbard enn på fastlandet. Mat er for eksempel dyrt og ofte er det mangel på ferskvarer. Hvis noe selges billig fordi det har gått ut på dato blir det gjerne kamp.

– Og det selges ikke særlig billig heller, sier Sindre.

– Meieriprodukter og grønnsaker er dyrt her. En kartong med melk koster for eksempel 15 kroner. Men usunne ting som alkohol, sigaretter og sjokolade. Det er billig, sier Sigurd.

Øyvind Andersen og Trygve Snøtun har også tatt plass rundt peisen. De studerer henholdsvis geologi og geografi ved Universitetet i Bergen og er på Svalbard for å ta to korttidskurs om isbreer. De kom opp i begynnelsen av mars og turen tilbake til Bergen går allerede til uken.

– Jeg savner Bergen nå, men jeg kommer sikkert til å savne Svalbard når jeg kommer tilbake til Bergen igjen, sier Øyvind.

– Jeg kan godt tenke meg å flytte opp hit, sier Trygve.

Han kommer fra Jostedalen, så det er kanskje ikke tilfeldig at han nå studerer isbreer. Han var usikker på om han ville studere geografi eller å bli brefører på heltid, avslører han. De fleste Svalbardstudentene er friluftsmennesker, men langt fra alle, er turfanatikere som Trygve, kan Øyvind fortelle oss.

Over peisen går det bjelker oppover til et vindu høyt oppe under taket. På en av dem ligger en whiskyflaske plassert, forteller Trygve og Øyvind. Ved siden av ligger en bok som barskinger som klatrer opp kan skrive navnet sitt i; en tradisjon ved UNIS, får vi vite. Fotografen er veldig ivrig på at Trygve skal klatre opp, men han er ikke så lysten på det. Forrige gang han prøvde ble han dratt ned igjen av bekymrede medstudenter, forteller han.

SVALBARD-DISCO

Kvelden har blitt til natt og vi befinner oss på ”Huset”, et av Longyearbyens utesteder. Bare rullgardiner foran vinduene som stenger midnattssolen ute, vitner om at dette utestedet ligger 78°nord. Navnet kommer opprinnelig av ”Samfunnshuset”; i lokalene finnes kino og gourmetrestaurant i tillegg til diskoteket.

Huset ligger øde til noen kilometer fra byen, noe som sikkert sper på inntektene til de fire drosjene som finnes i Longyearbyen. Å komme innenfor dørene til høy musikk og garderobekø er som å trå inn i en annen verden i forhold til det forblåste og golde landskapet utenfor.

Dansegulvet er fylt av unge, gamle, studenter og folk som ser ut som om de er gruvearbeidere. Midt i flokken av danseglade mennesker vrikker en dame med thailandsk utseende kledd i en ekstremt kort kjole og veldig høyhælte sko på rumpa..

– Det er mange thailendere på Svalbard. Man trenger nemlig ikke arbeidstillatelse for å jobbe her, og det er det visst en del thailendere som har funnet ut. Nest etter nordmenn og russere er de den største nasjonaliteten her, forklarer Sigurd.

Musikken som spilles over høytalerne er imponerende up to date, men Sigurd kan advare om at dj’en pleier å skifte til trance når klokken blir tre. Og ganske riktig: på slaget tre går musikktypen over til 90-talls-trance. Men det legger ingen demper på stemningen.

BOR I GAMLE GRUVEBRAKKER

Tilbake til den mislykkede scooterturen: Gjennomvåte og rimelig kalde inviterer Sindre og Sigurd oss med til studenthjemmet der de bor. Snart sitter vi i sofaen på kjøkkenet med tørre klær og en kopp rykende varm te. Studentene bor i tidligere gruvebrakker som ligger noen kilometer utenfor sentrum av Longyearbyen. Inne på kjøkkenet står en diger kasse fylt til randen av flasker med alkoholholdig drikke. En gave fra en gjeng med finner som var på nachspiel her i forrige uke, får vi høre.

– De var verdens første finner på nordpolen og hadde brukt 50 dager på turen. De var rimelig klare for fest da de kom innom Longyearbyen på vei hjem igjen, forklarer Sindre og mimrer tilbake til det legendariske nachspielet.

Studenthjemmet ser ut som et hvilket som helst annet studenthjem. På det ene kjøkkenskapet henger en lapp med påskriften ”Snälla. Rydda upp efter er shälva” fra Sindre og Sigurds svenske nabo.

Sannelig blir vi ikke bedt på middag også. Sigurd er kokk og setter igang med å rense rense reker til woken han skal lage. Sindre var på ekskursjon med en tråler i forrige uke og fikk med seg flere kilo med reker hjem igjen.

Gratis reker, scooterturer og billig drikke. Ingen sak å være student på Svalbard, skulle man tro. Men noe vitner om lengsel til fastlandet: kjøkkenet er prydet med mangfoldige bilder av Kragerø. Sigurd kan nesten ikke vente med å komme hjem til ekte Kragerø-sommer.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN