Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

NØDLANDING. En julebord-dagen-derpå kan kreve sin mann. FOTO: ADRIAN SØGNEN

Reportasje.

Juleboarding


 

EKSTREMKONSUM. For mye mat og alkohol har gjerne noen uheldige bivirkninger. FOTO: ADRIAN SØGNEN
Julebordfylla har nærmest blitt et begrep. En egen type fyll som innebærer å drikke altfor mye, på sjefens regning, gjerne fortelle ham et par visdomsord, sloss litt, kaste opp og ha sex på do.

Tekst: HÅVARD RINGEN

20:00. Vi befinner oss på et finere spisested langs veien ut mot Nordnes, på et julebord til en ikke navngitt bedrift innen underholdningsartikkelbransjen. Stedet er pyntet, men ikke stivt. Det er rustikt og hjemmekoselig, samtidig ikke uten eleganse. Det virker som et bra sted for et julebord. Menneskene er dresskledde eller kjolekledde, og kvelden har en aura over seg, et snev av anledning. Vi er klare for juleboarding, setebeltene er festet – for en stund. Turbulens kan inntreffe.

20:45. Kvelden åpner rolig. Alkoholen er gratis, men bare øl og vin. Heldigvis får en si, hvis ikke kunne det blitt stygt. Foreløpig er det pent og pyntelig. Det klinger i et glass, og en røslig kar ved den ene bordenden reiser seg.

– Velkommen til årets julebord, sier han, og får et jubelbrøl til svar.

Han lirer av seg noen høflighetsfraser om hvor bra året har vært, men han fatter seg i korthet, for han vet at folk ikke har møtt opp for å høre han prate.

– Har jeg glemt noe nå? spør han.

– Ja! Du har glemt å skåle! svares det fra salen.

Det skåles.

21:00. Så er det tid for mat. En høydare. Mye kjøtt. Mye fett.

– Trikset er å beherske seg, du må ikke spise for mye, da blir du bare trøtt og orker ikke feste etterpå, sies det fra en rutinert julebordgjest.

– Nei, trikset er å ikke spise, da blir du mye fullere, forteller en ikke fullt så rutinert julebordgjest.

Det er tydelig hvor prioriteringene ligger. Det virker som om det er få som egentlig bryr seg noe særlig om hvor mye de spiser. Maten konsumeres med tilnærmet like stor entusiasme som det flytende. Tilnærmet.

22:15. – Faen, sier en tydelig mett kar. Nå har jeg spist for mye.

– Er det så ille da?

– Nei, egentlig ikke, men jeg må drite ser du, det er ille.

Han ser brydd ut. Det er i grunnen flere som ser litt brydd ut nå, det virker som om mange har gått på den samme smellen. Matsmellen. Men de virker å ha funnet en felles kur: Mer alkohol.

22:25. – Henter du en pils til meg også?

– Men du har jo en nesten full en?

– Og?

– Det er merkelig dette med gratis alkohol, betror den øltørste seg, jeg føler alltid at jeg har så dårlig tid, og at jeg ikke får drukket nok. Jeg vet at det er tåpelig, men allikevel føler jeg at jeg har hastverk. Jaja, skål da!

Han er tydeligvis ikke alene, det virker som om flere i lokalet begynner å få hastverk. Flaskeføringen er høy nå.

22:45. I takt med at flaskeføringen tar seg opp, tar også nivået på diskusjonene seg opp.

– Hvis du måtte velge en av de mannlige ansatte her, som du måtte dele sovepose med i tre døgn, hvem ville du valgt? Dette er temaet de har bestemt seg for å ta opp. – «Petter».

– «Petter»? Hvorfor det?

– Han er så myk, ser så øm ut, jeg tror det hadde vært en behagelig opplevelse.

Diskusjonen brer om seg, og flere og flere fatter interesse. Menn måler hverandre opp og ned.

23:05. – Hvorfor diskuterer dere hvem dere ville delt sovepose med, kan dere ikke heller være ærlige og diskutere hvem dere ville ligget med?

En av den eldre garde har fått nok av at de yngre kamuflerer ønskene sine i liksomtåpelige diskusjoner.

– Kom igjen, sier han.

– Det er jo to vidt forskjellige ting, sier en annen. Dette handler ikke om sex, det handler om intimitet, om ømhet, om å dele noe mellom menn, på en måte bare menn kan dele.

– Tullprat, sier den eldre, vær nå ærlig, hvem vil du ligge med?

– Deg! sier han andre. Diskusjonen er over for nå.

00:25. Det begynner å bli sent. Mye er blitt sagt og mer har blitt drukket. Men det er påfallende hvor pent og pyntelig det har vært frem til nå. Ingen har sloss, ingen har kastet opp, ikke åpenlyst i det minste, og ingen har hatt den ærlige samtalen med sjefen ennå. Ingen har engang røpet intime hemmeligheter om seg selv. Før nå.

– «Fredrik» har vært med i Idol!

– Hva?! Idol? Du kødder!

Nei da, det viser seg at «Fredrik» faktisk har vært med i idol. Nå begynner han å angre, ikke på deltagelsen, men på at han sa at han hadde deltatt. Folk flokker seg rundt ham. Noen ber ham synge. Andre bare ler.

– Hvor langt kom du da? er det en som spør.

– Var blant de femti siste, svarer «Fredrik», med hodet dypt begravet i to håndflater.

Han vil ikke synge.

01:15. Nå begynner faktisk folk å få det travelt. Baren stenger om et kvarter og det eneste som virker å bety noe nå er hvor mye en kan klare å få i seg før det hele er over.

– Ehm, to glass hvitvin og to juleøl, sier en ung mann i baren.

– Hvem er det du bestiller til, spør kameraten.

– Meg selv, svarer den andre, som om bestillingen hans er det mest naturlige i hele verden.

Han er ikke alene om slike bestillinger. Det råder panikk nå. Men det er jo julebord, da er det jo lov.

01:45. Lokalet stenger. Ølfatene er knusktørre. Alt ligger til rette for å avslutte kvelden her, uten at noen har bæsja nevneverdig på verken sin eller andres legg. Men vi går ikke hjem. Selvsagt gjør vi ikke det. Vi fortsetter festen et annet sted, et sted hvor ølkassene venter, et sted uten stengetider.

02:45. Nachspiel. Denne kunstig forlengede delen av festen, dette unødvendige onde. Folk koser seg fortsatt. Tilsynelatende er det ingen som spyr, slåss, eller har seg. Ikke åpenlyst i hvert fall. Ingen vet om de har det gøy eller ei lenger, til det er de alt for fulle. Men de fortsetter. En stund.

Her slutter detaljene. Rett og slett fordi de opphører å eksistere. Om de hadde fantes, så hadde de nok uansett ikke egnet seg på trykk. Vi juleboardet. Vi styrtet. Takk for nå, julebord.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN