Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Se hva som skjer


 

MÅ HOLDE HODET KALDT. Lydtekniker Stig Morten Olsen har ansvaret for at lyden fungerer som den skal. FOTO: KIERAN KOLLE

GRAFIKK-OPERATØR. John Kaare Hoversholm må passe på at den riktige grafikken blir vist på skjermen på rett tidspunkt. FOTO: KIERAN KOLLE

RUTINERTE GUTTER. Både Pål T. Jørgensen (t.v.) og Carsten Skjelbreid er drevne i gamet. Før de går ut på direkten til nærmere en halv million seere, er det ikke mye stress å spore i dem. FOTO: KIERAN KOLLE

AVSLAPPET RINGREV. Trond Ahlsen har jobbet i TV2-sporten i mangfoldige år. Nå er han prosjektleder for deres nye satsing på proffboksing. Ved siden av står Trude Snorrason, som er deskprodusent for nyhetene. FOTO: KIERAN KOLLE
Sitter Pål T. Jørgensen med bermudashorts og slippers under pulten? Og hvem er det som bestemmer hva han sier? Bli med inn i TV2s aller helligste – i deres uendelige kamp mot tiden.

Tekst: ROLF FRØYLAND

– Det er 30 sekunder til nyheter!

Stemmen kommer fra en høytaler inne i regirommet til TV2-nyhetene.

– Ti sekunder!

På den andre siden av glassveggen sitter Pål T. Jørgensen. Lyset er slukket. Han er konsentrert.

– Fem - fire - tre - to - en - kjør!

Vignetten til nyhetene settes i gang. Nå gjelder det. Ute sitter det 377 000 forventningsfulle seere klistret til tv-apparatene.

Litt tidligere på desken:

Klokka er 18:03. Det er under en halvtime til fredagskveldens første nyhetssending. Dagens nyhetsanker Pål T. Jørgensen har akkurat hentet seg en kopp kaffe. Ansiktet er nypudret, slipset er knyttet.

Han virker tilsynelatende rolig der han sitter og stirrer inn i pc-skjermen. Den hvite skjorta henger slengt utenfor den godt brukte dongeribuksa, og mokkasinene har han valgt å trø i uten sokker.

På samme kontorøy sitter vaktsjef Knut Andreas Skogstad, produsent Sissel Husby og deskprodusent Trude Snorrason. Alle er opptatt med sitt, samtidig som de er opptatt med hverandre. Det er sjelden de tar øynene bort fra de digre monitorene sine. Når de kommuniserer seg imellom, prater de rolig og gir korte beskjeder. De trenger ikke å løfte blikket for å gjør seg forstått. De vet hvor de har hverandre.

– Jeg har hovedsaken klar, sier Trude.

En sak om David Toska ruller over pc-skjermene. Nå skal den først godkjennes av vaktsjef, før den blir sendt videre til videobåndoperatøren, som har ansvaret for å gjøre saken klar for sending.

Trude er vaktsjefens høyre hånd, og har en finger med i nærmest alt som skjer rundt nyhetsdesken. Etter alle arbeidsoppgavene å dømme, skulle man tro at stressnivået lå høyt over hårfestet hennes. Men Trude er rolig og smilende. Hun tar seg tid til alle, og får arbeidet utført på en knirkefri og behagelig måte.

– I starten var jeg stresset. Da sto hjertet i halsen. Men nå har jeg jobbet her i halvannet år, så nå går det bra. Hvis ting kommer inn for seint, er det ikke mye jeg kan gjøre med det.

Deadline for sakene er egentlig et kvarter før sending, men ifølge Trude og vaktsjef Knut Andreas, er det ikke ofte sakene er klar så tidlig. Det er ikke uvanlig at ting kommer inn i løpet av sendingen.

– Jeg kan vel telle på én hånd de gangene deadline er blitt overholdt. Det er veldig ofte sakene går rett fra redigeringsrommet til sending. Men så sant det er mulig, ser jeg gjennom sakene. Det blir ikke alltid en fullgod sjekk, men det blir i hvert fall slik at vi ikke sender noe galt, sier Trude.

– Dersom det er noe spesielt som vi kan få trøbbel med, ser vaktsjefen også gjennom det.

Veggene rundt dem er prydet av flere manipulerte plakater med hodene til diverse TV2-ansatte. Litt inn i lokalet henger det to svære plakater med logoen til TV2-nyhetene. Og så kryr det av tv-skjermer.

De levende bildene fra CNN, SKY-news, NRK og TVNorge surrer på konstant tomgang i bakgrunnen til nyhetsdesken. Det er ingen som ser på dem. De bare er der.

På hedersplassen, med god sikt fra hele desken, henger den største skjermen av dem alle. Her vises direkteoverførte bilder fra nyhetsdesken i Oslo. Det er viktig med et tett samarbeid.

– Vaktsjefene i Oslo og Bergen har videokonferanser hver dag. Da diskuteres det hvilke saker som skal til hvilken sending. De har også daglig kontakt med distriktskontorene, forklarer Trude.

I bakgrunnen sitter en mann og forfatter hjørneteksten, eller overskriften, til hver sak. Hver tittel blir flittig diskutert av deskgjengen før den er klar for allmennheten.

Klokka er blitt 18:14. Pål T. Jørgensen tar på seg dressjakka og tusler inn i studio.

Etter flere år som programleder for Tabloid, er han endelig tilbake som nyhetsanker i Bergen. Det oser småarroganse og selvsikkerhet av ham idet han beveger seg inn mellom kameraene. Det er ikke tvil om at han er dreven i gamet.

I regirommet, bak glassplaten til selve studioet, har produsenten, bildemikseren, grafikkoperatøren og lydteknikeren funnet plassene sine.

18:20: Pål har satt seg ned og tar siste finpuss med pudderet, før de begynner å gå gjennom åpningen av sendinga.

Vignetten går. Pål leser opp hovedoppslagene.

– Solskjær og Carew offensive foran Ungarn-kampen. Har finslipt samspillet, sier han med en klar og tydelig ankerstemme, før han legger til:

– Som om det hjelper noe.

Nyhetsstudioet er det nyeste av de tre studioene som er i Bergen. Tre store, moderne kamera står siktet mot den lyse pulten. I taket henger det et ti-talls lyskastere – alle med hvert sitt nummer.

Det er på en måte noe mektig over hele rommet. Noe betydningsfullt.

18:24: Vignetten går for fjerde gang, og hovedsakene blir igjen lest opp. Det kommuniseres gjennom sambandet. Nå har også vaktsjef Knut Andreas satt seg ned bak spakene. Han prater i telefonen. Det blir bestemt at den ene teksten skal speedes opp en smule.

Det er journalister som skriver hva som skal leses opp, mens anker tilpasser teksten til sitt eget språk. Han eller hun har også frihet til å kutte ned teksten dersom de ønsker det.

18:26: Fredag-programleder Stål Talsnes har dukket opp på den ene skjermen. Han skal inn i nyhetssendingen og presentere hva som står på programmet deres senere denne kvelden. Han prater med Pål T. Jørgensen.

– Det er fint å se deg tilbake på skjermen. Og fin skjorte har du også, sier Stål Talsnes.

18:27: Deskprodusent Trude kommer inn for å sjekke at den ene skrivefeilen er rettet opp i. Tempoet er høyere nå. Flere folk prater, og man kan føle en slags elektrisk spenning i lufta – en kontrollert spenning.

18:28: Pål skriver noen notater og snakker litt med regirommet.

– Kan vi ikke like godt sette i gang? Jeg er klar jeg.

– Vi må bare tjene litt penger først, humrer vaktsjef Knut Andreas.

Klokka sier 18:29:30. Et halvt minutt til sending. Lyset går av inne i studio. Nedtellingen starter.

– God kveld, sier Pål når bildet av ham dukker opp på skjermen. Vi er i gang.

Inne i regirommet er folk konsentrerte. Det gis kontinuerlige beskjeder, og det telles hele tiden.

Dette rommet er selve nervesenteret til nyhetssendingen. Det er trangt og fullt av tekniske finesser. Knapper i alle regnbuens farger, og fire store skjermer blir nøye overvåket.

– 20 sekunder til bildebytt.

– Tre - to - en - miks!

Produsent Sissel har ansvaret for at alt blir timet riktig. På en skjerm foran henne hopper tallene både oppover og nedover. Hvert sekund er essensielt for at sendingen skal gå som planlagt.

18:38: Sportsanker Carsten Skjelbreid dukker opp inne i regirommet med kun én sko på seg. Han sjekker proppen i øret, og går inn i studio. Ifølge Trude er grunnen til at han bare har fottøy på venstrefoten at han da får bedre følelse med pedalen som styrer teksten hans.

Carsten har fram til nå sittet på sportsdesken og forberedt seg. Avdelingen hans ligger lenger inn i bygget. Der finner vi Trond Ahlsen. Han sitter godt tilbakelent i kontorstolen sin, med beina plantet på pulten.

– Det er på sporten det er mest morsomt, mest intenst – og mest uvesentlig, sier han.

For tiden er Trond Ahlsen prosjektleder for den nye satsingen til TV2-sporten. Målet er at de skal bygge opp profesjonell boksing som en seervennlig idrett. Fram til det, er det stort sett fotballen som gjelder.

18:40: På TV-skjermen vises et innslag fra Rolling Stones-konserten. Pål bruker anledningen til å pudre nesa enda en gang, før han tar en god slurk med kaffe. Carsten skummer kjapt gjennom papirene sine.

18:43: Carsten overtar stafettpinnen, gliser bredt, og begynner å lese opp sportsnyhetene. Nå er det landskampen som gjelder.

I utenriksavdelingen jobbes det med en annen form for nyhetsformidling enn i sporten. Journalist Thorstein Korsvold forklarer at de har kontinuerlig kontakt med utenlandske nyhetsbyråer, som hver halvtime sender de nyeste oppdateringene. Ofte kommer det inn saker med råstoff på tre-fire minutter. Da blir oppgaven deres å redigere, tekste og vinkle saken slik som TV2 ønsker det.

I kompliserte saker kan det fort ta fire timer å redigere en sak som har en sendetid på et par minutter.

– Ofte er det slik at jo bedre tid man har, jo vanskeligere blir det, sier Trude.

For det aller meste blir målt i tid i TV2.

Hvert innslag, hver setning, og hver lyd skal times og måles.

– Vi jobber hele tiden med tid. Alt Pål leser i studio er timet. I dag har vi 17 minutter til sendingen. Det er den tiden vi har, og det er den tiden vi kan bruke. Går vi over på noen innslag, må vi kutte noe annet i sendingen, sier Trude.

18:46: Pål sier takk for nå, og avslutningmelodien spilles over høytalerne. Tidsjaget er forbi, og alle de involverte kan nok en gang puste lettet ut.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN