Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Om det å elske et hus


MAJESTETISK OG FORFØRENDE. Samfundet rommer mer enn du tør håpe på. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

 

SMUSS BAK FASADEN. At så mange arrangementer lar seg gjennomføre på tross av kaotiske forhold bak scenen er imponerende. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
MER OM DENNE SAKEN:
Samfundet strekker på seg
Studentersamfundet i Trondheim er det mest kjente studenthuset i Norge. 76 år med studentaktiviteter har gitt det runde huset et unikt preg.

Tekst: PETTER LØNNINGEN

Når du går inn gjennom dørene på Samfundet er det først lett å sammenligne med Kvarteret. Kaféen Edgar kan minne om Stjernesalen på Kvarteret, selv sanitærfasilitetene har visse likhetstrekk. Men der stopper enhver likhet. Samfundet har en helt egen smak, og da snakker vi ikke om pilsen.

Ved Elgeseter bro, midt i Trondheim sentrum, troner manifestasjonen av trøndersk studentkultur. Med sine 7000 kvadratmeter, åtte serveringssteder og tre scener har trondheimsstudentene gode forutsetninger for å nyte studietiden til fulle. Samfundet ble åpnet 1. oktober 1929, malt knall gult da dette var den billigste fargen på markedet. Nå er det heldigvis malt om, og i sin duse rødfarge er Samfundet et behagelig blikkfang. Men la deg ikke lure. Huset rommer nok av futt.

Det tok ikke lang tid før vi gikk oss vill. Overalt er det dører som leder til nye rom. Noen av dørene leder sågar ingensteds hen. «Her trenger vi en vegg,» har nok noen tenkt, og murt igjen. På denne måten er det bortimot umulig for uerfarne gjester å navigere i huset. Men, dette gjør også et besøk på Samfundet til den reneste oppdagelsesferden.

Samfundet rommer mange særegne lokaler med mer eller mindre passende navn. Eller hva sier du til rom som «Fucking Blue Face», «Innafor Innafor Innafor», «Gamle Lampe» og så videre. Noe av det artigste ved Samfundet er Biblioteket. Her kan besøkende låne bøker og tegneserier, klimpre på gitarene som ligger der, spille brettspill eller ta en kopp gratis kaffe eller te. Biblioteket huser en av Norges største private tegneseriesamlinger, og perlen er en komplett Donald Duck-samling. Eller nesten komplett; på 70-tallet skal en gjeng rabulister ha fjernet en del permer fordi Onkel Donald frontet amerikansk kulturimperialisme. Med tiden skal Biblioteket også tilby en låneordning på musikk. Inntil videre får gjestene nøye seg med en anstendig samling av musikklitteratur.

GJENGMENTALITET PÅ HYBLENE


Hybelliv. Jørn Haabeth og tidligere styremedlem Christian Waale Hansen mener hyblene er det viktigste for Samfundets sjel. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

Studentene fra Norges tekniske høgskole (NTH) var de første som tok Samfundet i bruk, og når man kommer fra et møblert hjem kan overgangen til studenttilværelsen være utfordrende. Da hjalp det nok at Samfundet stilte med servitører og stuepiker. For at servicen skulle være på topp ble de ansatte innlosjert på Samfundet i egne hybler. Da studentene selv gradvis overtok disse oppgavene fra 1963 og utover, ble hyblene omgjort til oppholdsrom for de nye gjengene som i dag er ansvarlige for praktiske gjøremål på huset.

Under Samfundets tak finner man altså ulike studentmedier, teatergrupper, fotoklubb, korgrupper, band, og selvfølgelig de ulike driftsenhetene. I studentmiljøet er de myteomspunnede hyblenes mange ulike funksjoner viden kjent, både som kreative knutepunkter og som institusjoner for sosialisering.

– Hyblene er veldig viktige, forteller Christian Waale Hansen, tidligere styremedlem på Samfundet.

– Samlokalisering av gjengene gir en gjengmentalitet andre studenthus misunner oss. De som jobber her blir engasjert i huset og yter dermed litt ekstra. Dersom hyblene fjernes, vil huset miste noe av sjelen, sier Hansen.

VAKTEN SOM ELSKER SIN POST

– Dette er det beste stedet jeg har jobbet på noensinne. I forhold til antall besøkende er det veldig lite problemer, sier Arne Reitan Sæther. Han er en av de innleide vaktene fra vaktselskapet Effect.

I kveld trakk Madrugada omtrent 1000 konsertgjengere, og Samfundets øvrige besøkende var på rundt 400 personer. Politiet måtte rykke ut tre ganger, og ifølge Sæther var det unntaket snarere enn regelen:

– Dette hadde ikke latt seg gjøre på andre steder enn Samfundet. Det er kanskje derfor vi stjeler så mange kunder fra de andre utestedene i byen, sier Sæther. Ifølge ham er Samfundet en ettertraktet kunde blant byens vaktselskap.

– Samfundet har et godt rykte, og det gjør seg meget godt med en stilling herfra på CV-en dersom du vil satse på utelivsbransjen. Dessuten får husets egne vakter også lønn for arbeidet, og da tar de jobben på alvor, avslutter Sæther.

Den stemningen som preger Samfundet skyldes i stor grad det arbeidet som er nedlagt i å skape et levende studentmiljø på huset. Men også historien har gitt sitt bidrag. Det er slik myter skapes.

Tyskernes okkupasjon av Norge på førtitallet medførte at studentene ble kastet ut av Samfundet. Da tyskerne kapitulerte i 1945 fant trondheimsstudentene et hus i ruiner. Tyske soldater hadde brukt lokalene som et slags sirkus, med ponnier og det hele. Nazistene hadde bokstavelig talt lagt igjen en del møkk.

LEDELSESKUNST OG SWING

– Jeg er utrolig glad for at jeg valgte å stille til valg som leder! Tenk på alt jeg hadde gått glipp av!

Gøril Forbords øyne lyser når hun snakker om hvordan lederstillingen har beriket henne, og hun forteller videre om sine opplevelser på Samfundet:

– Jeg har danset swing med en nobelprisvinner! Plutselig hoppet jeg rundt på dansegulvet med Wangari Maathai, vinneren av fredsprisen i 2004!

Som leder prøver hun å holde kontakten med alle på huset. Samfundet handler om fellesskap, og det krever sin mann og/eller kvinne å skulle gi samtlige ansatte noe mer enn bare et sporadisk nikk eller vink. Forbords periode som leder ender 17. mai. Da kan hun endelig puste ut og få god tid til å savne det å ha Samfundet så nært på kroppen.

Samfundet fremstår som en virrete gammel tante; full av faen. Hun renner over av lidenskap og gode historier. Og hun er lett å falle for.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN