Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Studenter, foren eder!


BESKYTTER SAMFUNNET. H.M. Pinnsvinet passer på at alt går riktig for seg. FOTO: ERLEND RØSJØ

 

BASEN.. System i rotet eller rot i systemet? Studentersamfunnet holdt til i Realfagsbygget under sammensettingen av vårens program. FOTO: ERLEND RØSJØ

ANDRE TAKTER. Et av Samfunnets revy-ball i begynnelsen av 60-årene. FOTO: SAMFUNNET

RØDSLIPSET. Mange store navn har gjestet Samfunnet, deriblant Jens Stoltenberg i januar 2007. FOTO: BERIT BYE

STAPPFULLT. Under Jonas Gahr Støres foredrag på Røkeriet i høst ble det så fullt at 200 ikke slapp inn. FOTO: PER FINNE

UNDERHOLDNING. Det skal ikke stå på moro innimellom alvoret. FOTO: PER FINNE

HØYTIDELIG. Forrige leder, Stig Arild Pettersen, slår Eirik Løkke til ridder på 17. mai 2007. ARKIVFOTO: MADS IVERSEN
STUDENTERSAMFUNNET I BERGEN
«Studentersamfunnet i Bergen har til formål å samle studerende og andre akademikere til foredrag, fritt ordskifte og andre tiltak som kan fremme samhold, åndsdannelse og interesse for allmennkulturelle og politiske spørsmål».
er byens mest besøkte offentlige forum for samfunns- og kulturdebatt.
går populært under navnet Samfunnet.
blir til enhver tid forvaltet av en gruppe studenter som arbeider for et fritt ordskifte, åndelig fremme og akademisk festivitas.
blir støttet av en ressursgruppe bestående av etablerte akademikere og kjente kulturpersonligheter.
beskyttes til enhver tid av Hans Majestet Pinnsvinet (Erinaceus europeus minor, Rex et Inspirator).
har Camilla Søby som leder dette semesteret.
blir profilert gjennom fire grupper: Upop, Kultur, Debatt og OperaCafe.
kilde: www.samfunnet.uib.no

UNDERGRUPPENE
Upop er et forum for vitenskapsformidling. Emnene kan være smale, men stoffet skal være relevant for flere og skal bli presentert på en underholdende måte. Foredragene foregår på tirsdager på Studenten.
Kultur arrangerer møter med fokus på avslappet stemning og kort avstand mellom debattanter og publikum, uten at det skal bli useriøst. De fokuserer på temaer innen litteratur, film, kunst, musikk, teater og aktuelle saker innen norsk og internasjonalt kulturliv. Arrangementene holdes hver onsdag på Logen Bar.
Debattkomiteen arrangerer møter hver torsdag innenfor et bredt spekter av temaer.
Operacafé er Studentersamfunnets kulturelle scene. Her er det sang og musikk på høyt nivå, i en avslappet atomsfære. De samarbeider med Bergen filharmoniske orkester og Griegakademiet om temakvelder. Arrangementene finner sted på Logen café seks ganger i semesteret.
I tillegg har de Det utvidede råd og interne arbeidsgrupper som jobber med PR, IKT, økonomi og festivitas.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
STUDENTERSAMFUNNET
Under beskyttelse av H.M. Pinnsvinet samlet Studentersamfunnet sine medlemmer for å snekre sammen vårens program.

Tekst: STINE BRITT RØSHOL

– Det er alltid helt mot slutten noe skjærer seg, sier Tore Salte med et nervøst smil.

En gjeng engasjerte studenter sitter rundt et stort bord. De påstår at de ligger godt an før deadline, men tør altså ikke ta gleden på forskudd.

Grupperom én i Realfagsbygget er Studentersamfunnets hovedkvarter denne uken. Etter at skole og arbeid er over for dagen må alle ta i et tak for å gjøre ferdig vårens program. Alle møtetekstene skal leses gjennom, det skal redigeres, legges til bilder, layout skal lages, ja, hele programmet skal snekres sammen. Alt i løpet av en uke.

Det diskuteres og snakkes i telefoner. Foran hver sin bærbare data sitter lederne og finpusser. Ryktene sier at dette er en gjeng smarte flinkiser.

– Mange sitter med inntrykket av at Samfunnet er en kjempeseriøs studentorganisasjon man må være masterstudent, ha en grad i sammenlignende politikk eller generelt være utrolig smart for å være med i. Jeg var redd for at jeg måtte være plakatgutt det første året, forteller leder for kulturkomiteen, Per Brynning.

Nestleder Rebekka Kvelland samstemmer.

– Det tok lang tid før jeg turte å bli med i Samfunnet fordi jeg synes det virket så proft. Men det er helt opp til deg selv hvor mye innsats og energi du legger i det.

– Men vi fleiper ofte med at vi er Kvarterets intellektuelle alibi, smiler Brynning.

Skriblerier fyller tavlene som henger langs den ene veggen. Gamle hefter ligger strødd utover bordet, det samme gjør papptallerkener og plastkopper til tross for oppfordringen på tavlen: «Ta med kaffe/te-kopp hjemmefra. Tenk miljø» avsluttet med et smilefjes.

Vi forflytter oss til et betraktelig mindre kaotisk grupperom og Katherine Duarte, presseansvarlig i Studentersamfunnet, forteller hva organisasjonen egentlig går ut på.

– Assosiasjonene mange har er at vi kun har politiske debatter, som i fjor da blant andre Hans Blix og Jonas Gahr Støre holdt foredrag. Men det er ulikt fokus innad i undergruppene. Det som er så bra er at du kan dra på et seriøst foredrag en dag og slappe av med en øl på et kulturarrangement en annen. Debattene er nok de mest seriøse, hvor innleggerne får avmålt taletid og hvor vi har ordstyrere som passer på.

Brynning har vært med i Samfunnet siden i fjor vår og sittet i styret fra i fjor høst. Han kan derfor fortelle mer om booking og planleggingen av Studentersamfunnets program.

– Et semester i forveien begynner utvelgelsesprossen. Det hele starter med en idémyldring. Ideene kan komme til oss både i en diskusjon på et møte eller på nachspiel. Så bestemmer vi oss for tema og begynner å se etter personer som kan være aktuelle. I tillegg til å ha greie på emnet må de kunne snakke foran en forsamling, det er det langt fra alle som kan.

Han synes ikke det er vanskelig å få folk til å stille opp.

– Så lenge de har fleksibel timeplan, vel og merke. De største navnene kan være en prosess å få booket. Vi bruker alle tenkelige midler for å få tak i folk, blant annet gjennom facebookprofilene deres.

Ifølge Brynning er det å være med i Studentersamfunnet lærerikt, sosialt og innebærer mye hardt arbeid. De får også mulighet til møte mange spennende mennesker.

– Hans Blix tok en øl med oss da han var her i fjor. Uten vakter eller noe. Han var helt med i samtalen. Jeg ble litt starstruck og Eirik Løkke fra Rådet sa til meg: «You're in the society, get used to it».

Han fortsetter:

– Og da Kjartan Fløgstad var her under åpningen i høst ble han med på nachspiel til klokken fem om morgenen. Sammen med en del andre fra Bergens kulturliv som jeg ikke trenger å nevne. Så da satt han der og drakk vin av Che Guevara-koppen min.

Vi tar et steg bakover i tid. I Bergen Museums store sal 9. mars 1934 vedtok nærmere 150 frammøtte enstemmig å opprette Studentersamfunnet i Bergen. I begynnelsen var ikke Studentersamfunnet noe egentlig studentsamfunn, men var dominert av eldre akademikere. Det var først våren 1960 de ble et samfunn kun for studenter.

Studentersamfunnet har hatt en turbulent historie, men 70-årene skiller seg ut.

– På 70-tallet ble vi nærmest kuppet av raddiser og vi var en periode en prateklubb for RV og AKP. Så var det ildsjeler som fikk det opp på et proffere nivå på slutten av 80-tallet, forteller Brynning.

En som vet mer om dette er William Hazell som var leder for Studentersamfunnet i vår- og høstsemesteret 1988. Han var forøvrig også en av initiativtakerne til Det Akademiske Kvarter (Kvarteret).

– På 80-tallet var studentorganisasjonen preget av det radikale 70-tallet. Studentersamfunnet var svekket og det var få andre studentorganisasjoner i Bergen. På den tiden reorganiserte vi Samfunnet til hva det er i dag. Før var det kun ett styre, mens det nå ble flere undergrupper med egne ledere.

Han ser tilbake på tiden med programbooking som et stuntprosjekt med mange lange arbeidsdager.

– Vi gjorde 80 prosent av bookingen siste uken før vi absolutt skulle være ferdig med programmet, mens dagens Studentersamfunn er mye mer strukturert.

Hazell følger med på dagens Studentersamfunn og tror den midlertidige flyttingen av lokaler har hatt negative konsekvenser.

– USF Verftet har nok vært for langt unna. Selv om det var moralsk riktig og lojalt å følge Kvarteret til deres provisoriske lokaler blir det nok viktig å få flyttet tilbake til sentrum igjen. For det er jo ingen vits med debatter dersom ingen kommer for å høre på.

På grunn av ombyggingen av Kvarteret flyttet Studentersamfunnet sine virksomheter til USF Verftet forrige semester. I år er de tilbake i sentrum med arrangementer på Logen og Studenten.

– Det gikk helt greit å være på Verftet, men det ble litt mindre blest og dermed mer varierende oppmøte. Det vil nok ta seg opp igjen når vi flytter tilbake til kjernen. De som henger på Logen er vanligvis interessert i kulturliv uansett. Studenten har ikke det samme gode ryktet, men det ligger sentralt og har ganske fine lokaler, sier Brynning.

Camilla Søby kan fortelle at de skal igang med et nytt konsept i samarbeid med Norsk Studentunion (NSU).

– Vi kaller det Akademisk vorspiel og det skal holde til i kantinen på det nye studentsenteret på fredager, fire ganger i semesteret. Vi håper å være med og bidra til å gjøre studentsenteret til et kult sted å være. Første arrangement blir med Victor Norman og professor Steinar Strøm som skal snakke om skattepolitikk. Noe har vi skrevet opp i programmet, men meningen er at arrangementet skal være dagsaktuelt og derfor vil vi booke folk underveis når vi ser hvilke temaer som kommer i løpet av våren.

Ingrid Cecilia Holthe, Operacafé-ansvarlig, forteller at de vil satse mer på PR dette semesteret.

– Operacafeen er jo et konsept med stort potensiale som vi bør fronte mer enn vi har gjort tidligere. Vi vil også prøve å utvide konseptet med bokbad og lyrikeraften, men vi har ikke booket noen til det ennå.

Hun tror ikke alle riktig vet at de finnes.

– Selv om det er mange fra Samfunnet som går her, er det ingen internkveld. Det er et avslappet sted med underholdning som holder et høyt nivå. Også er det gratis inngang.

Det mangler ikke på kjente navn i vårprogrammet til Studentersamfunnet: Manuela Ramin-Osmundsen, Per Fugelli, Bjarte Hjelmeland, Per Boye Hansen, Audun Lysbakken, Johan Galtung, Janne Haaland Matlary og Per-Kristian Foss, for å nevne noen.

Av temaer kan de blant annet by på Europeisk asylpolitikk, alternativ offentlighet, ekstremsport, mangfoldsåret 2008, høykultur versus lavkultur, sosialisme i det 21. århundre og Black Metal-miljøet i Norge.

– Programslipp er 30 januar. Til da er det trykket opp 6000 programmer som blir å finne på fakultetene og i ulike cafeer. På åpningsmøtet vil Erlend Loe og organist Petter Amundsen diskutere Shakespeare, opplyser Søby.

Mandag morgen uken etter er gjengen fra Samfunnet omsider ferdig. Det ble en lang natt og klokken ni satte de strek, kun timer før deadline.

Uthevede setninger: USF Verftet har nok vært for langt unna. William Hazell, leder for Studentersamfunnet i vår- og høstsemesteret 1988.

På 70-tallet ble vi nærmest kuppet av raddiser og vi var en periode en prateklubb for RV og AKP. Per Brynning, leder for kulturkomiteen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN