Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Fantoft forever


HEMMELIG OPPSKRIFT: Etter at den tyske «kakespesialisten» som bodde på Fantoft fra 2008 til 2009 flyttet hjem, var det naturlig å overlevere oppskriftene til nye generasjoner. FOTO: IDA ANDERSEN

Noen kaller det for «ghetto» og «sovjetblokk». Noen snakker om kakerlakker, udelikate sengedyr og dårlig bostandard. Andre betegner det som plassen de aldri kommer til å glemme.

Tekst: THERESE SANNI


FELLESMIDDAG = EKSOTISK MIDDAG. Kjøkkenet er et naturlig samlingspunkt for fellesmiddager for studentene som bor på samme etasje på Fantoft. Middagene er en god mulighet til å bli kjent med ny, internasjonal mat. FOTO: IDA ANDERSEN

2. august 2009 lander franske Amalia Harismendy på Flesland i Bergen. I kofferten har hun nesten alt det hun eier og litt til. Hun skal tilbringe sitt andre år av det elitepregede studiet Sciences Politiques på det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Amalia reiser sammen med studievenninnen Emilie Courmaceul. De to kjenner hverandre knapt fra før.

Jentene setter seg på flybussen. Det er snart fadderuke og tid for å stifte nye bekjentskaper i et helt nytt og ukjent land.

Omtrent fire tiår før Amilia og Emilie ankommer Bergen, nærmere bestemt mellom 1968 og 1971, vokser det frem tre høyblokker på Fantoft, et par kilometer sør for Bergen sentrum. Det blir en intensiv konstruksjonsperiode før de fire blokkene plutselig står klare. De tre største av dem strekker seg flere titalls meter opp i lufta. Den største blokka kalles C og D-blokka, eller bare «the party block», og er betegnelsen på ett og samme bygg på hele 18 etasjer.


SIKKERHET FØRST. På Fantoft bor studentene trangt og intimt. Da kan det være greit å ta noen forhåndsregler. FOTO: IDA ANDERSEN

Byggverket på Fantoft er strømlinjeformet. Betongen virker altoppslukende og de store vinduene lyser opp når lyset faller på den mørke fasaden. Høyblokkene står klare til å ta imot 1300 studenter alt i alt.

Slik så Fantoft studentby dagens lys. Fantoft ble «funkis», et strålende eksempel på det arkitektene kaller modernistisk funksjonalisme. I dag ruver de tre høyblokkene fortsatt høyt over bakken og minner forbipasserende om et konstruksjonsideal som var gjeldene store deler av 1900-tallet. Ting skulle være funksjonelt: mye skulle ha plass på et så lite område som mulig. Som funksjonalismens store sønn, den sveitsiske arkitekten Charles-Edouard «Le Corbusier» Jeanneret, selv sa: «a house is a machine for living in». Det skal godt gjøres å sette det mer på spissen.


VELKOMMEN TIL 15. ETASJE. Beboerne på Fantoft bor tett i tett, på godt og vondt, mener de selv. FOTO: IDA ANDERSEN

Fantoft – et «sosialistisk bygningsprosjekt»? «Som strider mot dagens idealer om selvrealisering og individualisme»? Kanskje. Men hva med «praktisk», hva med «billig», og ikke minst, hva med «sosialt»? I 1968 kunne de første studentene flytte inn i de nye studenthyblene på Fantoft. Litt over 40 år senere er Fantoft hjem for over 1300 studenter fra hele verden – de fleste av dem er utvekslingsstudenter som kommer til Bergen gjennom utvekslingsavtalen Erasmus. For dem er Fantoft et rimelig alternativ. Det er billig – gjerne på nivå med det de selv ville betalt for en studenthybel i hjemlandet, og standarden er gjerne bedre. Studentene som kommer hit er fra hele verden og har alle ulik livshistorie. Men i løpet av den tiden de er i Bergen, har de alle én ting til felles: studentbyen Fantoft.

De to første månedene på Fantoft går fort. Nå er det september og det er kveld. De tre høyblokkene ser mørke og triste ut, før et lys plutselig blir skrudd på i en av de øverste etasjene.


LADER OPP PÅ LØRDAG. Amalia Harismendy (t.h.) og Clarisse Heusquin slapper av på felleskjøkkenet etter fredagens festligheter på Fantoft. Snart går turen til Bergen sentrum. FOTO: IDA ANDERSEN

Fra utsiden kan man se at livet på Fantoft har kommet inn i en rutine. Håndklær henger til tørk ut fra et vindu. Man hører noen som roper og ler på innsiden. Plutselig er det noen som skrur på musikk på full guffe, før det blir stille og man kun hører roping og latteren igjen. Det ser ut til å bli en vanlig lørdagskveld på Fantoft. Amalia, Emilie og Clarisse Heusquin, en annen fransk jente som deler jentenes kjøkkenareal, sitter på kjøkkenet. De gjør seg klare til å spise middag.

– Kjøkkenet er et naturlig samlingspunkt for studentene som bor i samme etasje, sier Clarisse.

Det er i alt syv stykker som deler kjøkken. Det omfatter to tyske gutter, tre franske jenter og en jente og en gutt som er norske. En av de tyske guttene, psykologistudenten Moritz Hintze, er bedre kjent under pseudonymet DJ Motiz. Han er allerede beryktet i øverste del av D og C-blokka.

– DJ Moritz varter gjerne opp med musikk etter fredagskveldene på Klubb Fantoft, sier jentene og refererer til gårsdagens festligheter som åpenbart var en suksess.


SAMTALER FRA KJØKKENET. Siri Lima (t.h.) og Emilie Courmaceul skryter av fredagens fest og DJ Mortitzs vellykkede musikkopptreden utover morgentimene. FOTO: IDA ANDERSEN

Pastavannet koker og det damper på vinduene. Lørdag er den dagen Amalia, Emilie og Clarisse som regel setter seg på en 20-buss inn til sentrum for å utforske byens uteplasser. I kveld skal de inn til sentrum og ta noen øl, og de to tyske guttene slenger seg på, til tross for at begge nøler litt fordi de har glemt å handle øl på Safari.

De tre jentene setter seg til bords. De diskuterer livet på Fantoft – det intensive livet der det er fort gjort å bli kjent med alle – på godt og vondt. Og så er det gutter. Det har allerede rukket å skje et par ting siden jentene ankom Fantoft.

– Jeg har fått en kjæreste fra Italia, han bor i en av de andre blokkene her på Fantoft, avslører Emilie.

De to andre jentene sliter litt på hver sin kant. Amalia forstår seg ikke helt på norske gutter.

– Jeg sa nei takk til å være med på et nachspiel hos en norsk gutt sist helg. Når jeg ser han på skolen nå, later han bare som om han ikke ser meg, forklarer hun oppgitt.

Konklusjonen blir allikevel at gutteproblematikk er et internasjonalt fenomen.

På veggen bak kjøkkenbordet henger det ulike utklipp og plakater. Jentene forklarer at hvert utklipp representerer noe de har opplevd på Fantoft. Én plakat er en collage av jungelkostymer som ble brukt på jungelparty i fadderuka. Et annet utklipp er en oppskrift på tysk bakverk - «crumble» slik bare «hun ene tyske jenta som bodde der i fjor», kunne lage. Noen av de gamle utvekslingsstudentene ble nemlig igjen litt utover høsten for å være faddere for de nye studentene på Fantoft.

Et annet utklipp er fra et norsk ukeblad. Det er bilde av to smilende nordmenn med lusekofte.

– De er det perfekte norske paret, konstaterer de tre jentene leende.

De heller et glass bolognese over pastaen før de samarbeider om å fortære en halv Norvegia. Ikke like god som fransk ost, men det får duge. På rommet har jentene gjemt unna provianter som kommer i pakker fra hjemlandet – en pakke kjeks fra en mormor, syltetøy fra en mor og gjerne noe lokal fransk mat som Safari på Fantoft ikke har importert til sine butikkhyller.

I den 16. etasjen bor Siri Lima. Hun er norsk, og har bodd på Fantoft i fire år. Til sammen har hun opplevd fire «generasjoner» med utvekslingsstudenter på Fantoft siden hun flyttet inn. På rommet hennes henger det bilder av mange av de hun har blitt kjent med gjennom fire år. Som språkstudent opplever Siri at det å bo på Fantoft nesten er som å være på ferie i utlandet. Selv snakker hun både fransk og tysk flytende. Siri sier hun har fått mange nye internasjonale venner på Fantoft, deriblant en iransk jente.

– Til neste år skal jeg i bryllupet hennes i Teheran, forklarer hun.

Det er fredag igjen, og de tre jentene Clarisse, Amalia og Emilie har invitert til sammenkomst på kjøkkenet. Temaet for kvelden er regnbuens farger og rommet fylles snart opp av fargerike kostymer, latter og musikk fra en liten CD-spiller. Utover kvelden blir det trangt på kjøkkenet, lyset dempes og det blir klamt og varmt der inne. Klokken tolv skal turen gå mot Klubb Fantoft, slik den gjør hver fredag. Gjennom det høye støynivået, forteller en tysk gutt som heter Patrick en historie om hvordan køsystemet i Norge er helt forskjellig fra det han kjenner i Tyskland.

– Hjemme er butikkene strengt innredet, og folkene som jobber der er som maskiner. I Norge er det annerledes på en bra måte, sier han.

De dukker opp med stadige mellomrom – facebookalbumene med bilder fra helgas hendelser. Men det er også de andre albumene. Det er de albumene som dukker opp når tidligere Fantoft-beboere vender hjem etter et halvt år, ett år, eller mer. Albumene er fulle av referanser ingen andre noen gang kommer til å forstå, en egen humor, et eget språk fullt av selvironi og ny selvinnsikt.

Marianne Burkic er en av dem som stadig kommenterer facebookalbumene fra sin nye studieby, Paris. Hun er en av de franske utvekslingsstudentene som bodde på Fantoft fra august 2008 til september 2009. Hun beskriver tilværelsen på Fantoft som en opplevelse hun vet hun aldri vil få igjen – på godt og vondt.

– For meg har året på Fantoft vært et herlig friår. Det har vært en egen epoke i livet mitt. Det er en epoke som nå er over, men som jeg aldri kommer til å glemme, eller ville vært foruten.

Men det var òg tøft å reise fra Fantoft, og det var vanskelig å være en av de siste gjenværende på Fantoft da bekjente fra året hennes i Bergen forsvant, én etter én. Da var det hyggelig å se nye ansikter dukke opp på Fantoft rett før fadderuka.

– Jeg kunne på mange måter se meg selv i de nye studentene som ankom Fantoft. De utstrålte alle en slags spenning over å møte nye folk, et nytt land og en helt ny måte å leve på. For bare ett år siden var det jeg som stod der og følte dette på kroppen, minnes hun.

Tilbake på Fantoft begynner folk å bli utålmodige, og vil bevege seg mot Klubb Fantoft. Etter kvelden på klubben, skal DJ Moritz spille musikk i 18. etasje. Musikken skrus opp ytterligere. Det er en fransk sang som alle på kjøkkenet etter hvert kan utenat, og noen drister seg til å synge med på refrenget.

Utenifra, og 15 etasjer ned, høres knapt stemmene og musikken fra oven, men man kan skimte lyset i vinduet likevel. Man observerer hodene som står tett i tett på det trange kjøkkenet. IKEA-klokken på veggen sier at klokken er like før tolv. Det er syv timer igjen før leggetid, syv timer til lydene på Fantoft senker seg. Lydene i gangene, på kjøkkenet og på rommene kommer ikke til å tilta igjen før utover ettermiddagen neste dag. Først da våkner trøtte kropper opp fra gårsdagens herlige rus.

Bare kakesmulene, tomflaskene, posene og skomerkene på gulvet på kjøkkenet til høyre, 15 etasjer opp i D-blokka, vitner om at dette kjøkkenet bare for noen timer siden huset kostymer i alle regnbuens farger som svinget seg tett i tett til musikken fra en liten CD-spiller.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Dutch betyr Nederlansk. Ikkje Tysk...


Ryktet på gata sier at de innsatte i Bergen fengsel beskriver Fantoft som et skikkelig høl.


jeg elsker Fantoft studentboligene!


I'm so glad I found my soltiuon online.


4E2sHX <a href="http://ykiptekuurja.com/">ykiptekuurja</a>


That's the best anwser of all time! JMHO


HtYDIY <a href="http://vnncninpnhss.com/">vnncninpnhss</a>


<a href="http://www.carinsuranceguidance.com/">car insurance</a> :( <a href="http://www.car-insurance-mate.com/">eastwood auto insurance</a> 8-]]  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN