Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Harde tak


KVINNEKAMP: Laila Taule og Sandra Rødland (t.h.) i heftig håndbakduell under dommer David Eilertsens vaktsomme blikk. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

– Til frokost spiste jeg havregryn, bacon, eple, gulrot, juice, fiskeolje, vitaminer, mineraler og proteinpulver, forteller Lars Rørbakken. Han er klar for NM for menn +100 kilo. I håndbak.

Tekst: FREDRIK BJØRGO

Noe ved Lars minner om en svunnen tid, den gang det fantes folk med navn som Sterke-Lars, kraftplugger som ikke trente musklene store og svulmende for å posere, men som faktisk brukte dem til noe vettugt, som hardt arbeid med stein, og i festlig lag: en real omgang håndbak.

Og 25-åringen fra Arna, som er fem ganger norgesmester, er faktisk steinarbeider til daglig. Selv om Lars bedyrer at det meste i Sætre Stein skjer maskinelt, har vi en mistanke om at det også blir noen tunge tak hvor kjempebicepsene kommer til sin rett. Men i dag, en strålende aprilsøndag, skal de bare brukes til edel kappestrid.

FLOTT MED MUSKLER

– Jeg ville gjerne ha sett mer av musklene til mennene her, sier tiendeklassingen Bettine Wiik og hentyder til t-skjorte-ermene som de fleste NM-deltakerne dekker kamputstyret med.

55 håndbakbrytere har tatt turen til NM på Nore Neset aktivitetshus i Os. Bange anelser om en testosteron-fylt boler-gjeng blir gjort fullstendig til skamme.


MUSKELGUTTER: Bettine Wiik ser gjerne at kameratene Marius Johanssen og Kjetil Storum Nøstdal (t.h) begynner i Os sitt blomstrende håndbakmiljø og utvikler litt mer muskler. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

Her er alt fra spinkle ungdomsskolegutter og søte tenåringsjenter til voksne mødre og studenter. Og en stor supportergjeng med bestemødre, kravlende smårollinger, ektefeller, kjærester og nysgjerrige, lokale ungdommer.

– Flere unge gutter burde begynne med håndbak, det er så flott med muskler, mener Bettine og skuer ertelystent bort på kameratene ved bordet. Men da diskusjonen dreier over på jenter som driver med håndbak blir det mer tyst. Bettine vil ikke ha store mannemuskler.

– Og slike jenter vil ikke vi ha, sier noen gutter som sverger til motorcross i stedet for håndbak.

SPENTE RUMPER

Etter offisiell åpning ved ordfører Søviknes er det klart for de første kampene, i klassen jenter, -60 kilo, junior, høyre hånd. Og dette går fort! De fleste kampene er over på et par sekunder. Det som tar lengst tid er å finne den rette startposisjonen.

– Håndleddene må plasseres helt beint i begynnelsen, og så er det lov å bøye dem underveis. Selv om det er en fordel med sterke håndledd, så bruker en hele kroppen, forteller Tove Gjerde, som studerer automasjon på Høgskolen i Bergen.

Bryterne står med armene på et spesialbord med puter for albuene. De ivrigste tar spenntak med føttene og spenner hele kroppen. Fordi de fleste også stikker enden litt ut får tilskuerne se en uendelighet av spente, stramme rumper. Vinneren er den som får motstanderens arm ned på høyde med en cirka ti centimeter høy pute.

SKEIVE FOLK

Mesterskapet går sin gang, fra jenter via gutter til damer og oppover mot de mannlige tungvekterne. To finaleplasser blir besatt fra hver klasse. Men foreløpig bare for høyre hånd.

– Tidligere trente folk bare den ene armen, slik at noen endte opp med å se helt feilproporsjonerte ut. Nå er det heldigvis mest vanlig å trene begge armene like mye, så de fleste kan bryte med både høyre og venstre arm, forteller Arne Thuen. Han har en VM-seier på merittlista og har skapt et blomstrende miljø i Os Håndbakklubb.

Selv om mange av deltakerne trener en god del styrke, er teknikk og hurtig reaksjonsevne like viktig. Og proteiner.

MYE DYR MAT

– Jeg prøver å spise hver tredje time, og det går mye i egg, kjøtt og fisk. Utstyret koster ikke mye i denne idretten, men store deler av studielånet mitt går til mat, forteller Atle Monsen, som også studerer automasjon på Høgskolen i Bergen.

– Alle proteinene og karbohydratene er så dyre at jeg må jobbe som salgsfremmer for Toro ved siden av akupunktur- og psykologistudiene, legger Sverre Skulstad til.

Også storegutten Lars Rørbakken innrømmer at det går et par tusen i uken til mat og proteinpulver.

BRYTER MED KRYKKE

Kiosken på Aktivitetshuset har sin fulle hyre med å selge orientalsk gryterett, pølser, is og brus. «Eye of the Tiger» strømmer ut av høytalerne og en eim av Tigerbalsam eller et lignende muskeloppmyknende middel har lagt seg over forsamlingen.

En som stikker seg ut blant både deltakere og tilskuere er Arthur Haltvik fra Jølster. Han bruker nemlig krykke for å komme seg opp og ned fra podiet, hvor han bryter i klassen herre -80 kilo, mot alle odds, egentlig.

– Jeg fikk en svulst på hjernen og havnet i rullestol, men trente meg tilbake til full førlighet. Men så knuste jeg beinet i en båtulykke og fikk en cyste på hjernen som lamma halve kroppen. Dermed måtte jeg trene meg opp igjen, til og med lære meg å pisse på nytt.

UNG IDRETT

– Det er rart, egentlig skjønner jeg ikke at jeg kan delta. Jeg er den eneste funksjonshemma deltakeren og det er herlig å slå en funksjonsfrisk!, smiler Arthur, som ikke er det eneste eksempelet på håndbakens muligheter.

– Deltakeren fra Tønsberg er en tidligere sumobryter som startet med håndbak da han brakk lårhalsen, forteller dommer David Eilertsen.

Eilertsen er en av kun sju kvalifiserte håndbak-dommere i landet.

– Håndbak er en ung idrett, hvor de eldste utøverne ikke er så gamle enda at de har lagt opp og blitt dommere, forteller Eilertsen.

Idretten fikk et veldig oppsving for noen år siden, da noen entusiaster reiste rundt i bryteklubber og delte ut håndbak-bord til eldre brytere.

URBAN DESINTERESSE

I dag er det 1700 aktive utøvere i Norge fordelt på 26 klubber. Os og Dale i Hordaland er blant de største i landet og flesteparten av NM-deltakerne kommer fra disse to klubbene. Ellers kommer utøverne fra småsteder og småbyer over hele landet.

– Vi har prøvd X antall ganger å starte opp en klubb i Oslo, men det er komplett umulig. Heller ikke i de andre norske storbyene er det noen interesse for håndbak som idrett. Jeg vet ikke hvorfor, sier dommer Eilertsen.

Vi lar UiB-sosiolog og forfatter av klassereise-romanen «Blind», Lars Ove Seljestad prøve seg på en forklaring:

STERK = BØLLE


KJEMPENE: Norgesmester i +100 kilo-klassen Lars Rørbakken (t.v.) sammen med sin argeste konkurrent Bjarne Sønderland. Bjarnes bror Sigbjørn ytterst til høyre. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

– Hos det moderne, urbane mennesket er fysisk styrke, muskler og bodybuilding bare pynt, estetikk, form uten innhold. Urbane bymennesker kan til og med komme til å sette likhetstegn mellom sterke menn og farlige, dumme bøller, mener Seljestad.

Mens på landet har styrke og muskler fortsatt en funksjon, et innhold. Forfedrenes slit og krefter blir fortsatt husket så godt at det å være sterk fortsatt gir respekt, særlig for menn.

– Som lensmannen i Jondal sa det: «I gamle dagar i Hardanger var ikkje spørsmålet kva ein mann kunne kreve, men kva han kunne bere», forteller Seljestad.

STAKKARS DOMMER

Andrea Drange fra Os tvinger ned den ene jentearmen etter den andre. Til tross for både høyre- og venstrefinaler i alle klasser nærmer de mannlige tungvekternes finaler seg raskt. Vil Lars Rørbakken klare å forsvare NM-tittelen sin mot de tre svære Sønderland-brødrene fra Telemark?

Alvorets time kommer og publikum får seg en støkk da Bjarne Sønderland glipper taket og treffer dommeren med en slik kraft at det ser ut til at han skal falle i gulvet!

Dommeren gjenvinner fatningen og de to kraftkarene prøver igjen. Lars tvinger motstanderens arm ned på puta mens publikum jubler. Tusenvis av protein-kroner har gitt uttelling.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN