Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

RADIOFESTIVAL. Phonofestivalen har gått fra å være et PR-stunt til å bli radioens egne årlige festival.

Signaler om motvekt


RADIO CATERING. Marte Strømme og Sissel Ringstad lager pizza på lufta i SRiBs nye satsning, matlaging i studio.

 

RADIOKAFÉ. By:Larm arrangeres i Bergen i 2000, og SRiB er på plass med radiokafé fra Speilsalen på Kvarteret. Her spilte blant annet Kings Of Convenience og Seven.

GOD OPPDRAGELSE. Sjur Aaserud setter her smerteterskelen på prøve i humørprogrammet God Oppdragelse, høsten 2006.

GAMLE TRAVERE. Det gamle utstyret var langt tyngre å transportere, og all klipping og liming foregikk manuelt. Mange klappet i hendene da de gamle spolebåndene ble erstattet av lettere saker som minidisc- og DAT-spillere.
STUDENTRADIOEN I BERGEN (SRIB):
Bergens eldste nærradio, etablert 1. september 1982.
En idealistisk organisasjon, med to fulltidsansatte og over 100 frivillige medarbeidere.
Er en del av SIN (Studentradioene i Norge)
Holder til i brakkene ved siden av HF-bygget på Sydneshaugen.
Har sendinger fra kl. 17.00 mandag til fredag og 13.00-16.00 lørdag og søndag.
Sender 25 forskjellige typer programmer.
Du finner SRiB på frekvens: 107,8, 104,1 og 106,1 mhz.

PHONOFESTIVAL
Studentradioen egen festival

Phonofestival startet som et PR-stunt på et Kvarteret-helhus i 2005.
Arrangeres i år for tredje året på rad.
Phonofestivalen har sitt utgangspunkt i SRiB.
Festivalen ble først arrangert i 2005 som et prosjekt over flere dager, da man avviklet festival både i februar og i oktober. Nå satses det på å arrangere en ukes festival i september hvert år.

Phono ønsker å:
Stimulere til nyskapning av kultur og debatt ved å presentere ny og alternativ musikk, samt å tilby et spennende og variert kultur- og samfunnsprogram.
Gi unge, spennende, alternative, uetablerte, lokale og regionale aktører muligheten til å vise seg fram for et ungt og blandet publikum
Å vise hva Studentradioen i Bergen (SRiB) har å tilby som medium, og som kultur- og samfunnsaktør

Kilde: Phonofestivalen.no

SRIB 1982 - 2007
Januar 1982: Piratradio blir sendt fra Fantoft Studentboliger. En test og opsjon mot NRK-monopolet.
1. September 1982: Monopolet er oppløst, og første Studentradio-sending, med opptak fra åpningsseremonien i Grieghallen, sendes fra BT-bygget.
Studentradioen etableres som første nærradio i Bergen.
6. mai 1983: Studentradioen og «Freakredaksjonen», slik de selv beskrev seg, flytter etter stor dugnadsinnsats inn i to kollokvierom på Studentsenteret. De sender nå 17 timer i uka, har et budsjett på 160.000 og er 11 faste medlemmer valgt av studenttinget, samt 25-30 faste frilansere.
1983: Utbrytere, lei av timelange møter og flat lederstruktur, prøver å danne sin egen kanal.
1984: Fire redaktører rullerer på tittelen som ansvarlig redaktør, for å unngå enevelde.
1984: Bergen har nå fått 29 nærradioer, og Studvest stiller spørsmål om ikke Studentradioens gullalder er over.
1998/99: Studentradioen jobber for å ha mer musikk og DJ´er på lufta. Mindre substans, mer underholdning.
2002: 20 års jubileum. SRiB sender nå 29 timer i uka, og har ca. 2000 lyttere hver uke.
2002: Prøver å sende radiokafé fra Kvarteret, men feiler, fordi en mus har gnagd over ledningene.
2004: Radioen flytter ut av Studentsenteret. De mangler kapital til nytt studio, så syv stykker jobber på to skift i tre uker for å få i stand nytt studio i brakkene bak Sydneshaugen.
1. September 2007: Studentradioen fyller 25 år, og inviterer gamle kjente til jubileumsfest på Verftet.

Fra allmennradio og seriøs nyhetskanal, via mindre substans og mer underholdning, til puling og pretensiøse medarbeidere. Radioen har bestått i 25 år, og ser ingen ende på visa.

Tekst: HENRIETTE KVÆRNENG JOHANSEN

Januar 1982: Vi befinner oss i Norges land og det glade 80-tall. Jon Fosse har nettopp gitt ut «Svart, Rødt» og Dagbladet har gått over til tabloidformat. Et kvarter utenfor Bergen sentrum sitter en gjeng unge menn og driver kriminell virksomhet.

Fra en minisender med 500 mikrowatt, kjøpt i København for tjue kroner, sender de piratradio og ulovlige signaler fra Bergen sentrum til Flesland. Små debatter om politikk og samfunn, men først og fremst festligheter, direktesendte kalaser og ønskeplater.

Et halvt år senere har vinden snudd. Monopolet har blitt hevet og de unge mennene kan krype ut fra gjemmestedet. Surr blir skjerpet til skikkelige saker.

1. september har de unge entusiastene skaffet utstyr og begivenhet til råde, og fra Televerkets prøvesendere på Ulriken sendes studentenes åpningsseremoni i Grieghallen, live fra BT-byggets gamle studio. Bergen har fått sin første nærradio – Studentradioen er på lufta.

PRØVE-PROFFENE

– Vi var noen herlige amatører, mimrer Per Inge Hjertaker, Studentradioens aller første redaktør. Som den eneste med erfaring utenfor gutterommet, var det en enkel sak at det var han som skulle sitte bak miksebordet.

– Også er jeg litt sjefete som person. Men det trengtes jo litt struktur, påpeker Hjertaker.

Mens enkelte memorerer Studentradioen på 80-tallet som en lekekasse, et slags laboratorium der de kunne eksperimentere med nye medier, tenker Hjertaker tilbake på Studentradioen á 1982 som seriøse greier. Bortsett fra mye teknisk trøbbel kan han ikke memorere noen spesielt flaue eller fjasete episoder.

– Det var lite tøys. Vi hadde noe vi ville formidle, og var gjennomgående seriøse.

Dette bidro til blant annet serier av type 12 deler om Ex-Phil, hver del på 15 minutter. Daværende Studvest-redaktør, Gunnar Stavrum, syntes derimot ikke radioen var på langt nær seriøs nok, og klaget høylydt over kanalens manglende politiske profil.

Men Hjertaker og hans menn var sikre i deres sak. Gjennom opptil fem timer lange redaksjonsmøter rådet det full enighet om at deres enkle oppgave var å lage god radio til bergensfolket.

– Vi var først og fremst opptatt av å bygge et alternativt programtilbud på nærradioen, vi var vel først og fremst en allmennradio.

Å bygge opp kompetanse blant de unge journalistene var også en av gründerens hjertebarn.

Det var første gang han var leder for en større gruppe, noe som bød på store utfordringer.

– Studentradioen var veldig viktig læring, sier den tidligere redaktøren, som med tiden har bygget opp og ledet mange større konsulentselskaper, vært informasjonsdirektør og nå jobber som headhunter til lederstillinger.

Hjertaker mener definitivt at Studentradioen er et godt springbrett for videre jobb innen media.

– Så lenge du står på. På en profesjonell måte.

BRAKKENE 2007

– 30 sekunder til start!

Litt frem og tilbake, noen notater som flyr og stresset stemning. Men vips, rett før jingelen dimmer ut sitter de på plass, klare for å ønske velkommen til nok en sending av kulturprogrammet Skumma Kultur.

Det er kulturredaktør Ida Glesnes og Øyvind Ekelund som i dag holder programmet, som er det eneste som har vært med hele veien. Skumma har ridd radiobølgene fra 1982 til 2007, og kan sies å være en ekte veteran på lufta.

Ellers byr Studentradioen på pepperkakebaking med pepper i kakene, piskeslag, vaskbrenning på parkeringsplassen og programmer som for eksempel Pult.

Radiofolkene drasser ikke lenger rundt på digre kasser når de er ute på sak, slik de gjorde på 80-og 90-tallet, «jo lenger jo bedre» er avskaffet som motto, og internett blir ikke lenger sett på som et verktøy for akademikere.

Allikevel, åpent universitet diskuteres fortsatt, studentpolitikken farer som aldri før og musikkprogrammene har ingen planer om å forlate undergrunnen.

KNEIPPBRØD OG KREATIVITET

De siste ti årene har Velferdstinget gjort voldsomme kutt i budsjettet. Til det har radioen svart med voldsom ekspandering, både i utstyr og antall ansatte. Mye takket være blant annet strammere rutiner, planlegging og kreative løsninger.

Da de måtte flytte fra det gamle Studentsenteret, løste de mangelen på midler til nytt studio ved å snekre det sammen selv.

Syv stykker jobbet på to skift i tre uker i strekk. Det ble mye kneippbrød og salami.

– Det går ikke an å legge ned, sier Stina Ellevseth Oseland.

– Ikke bare fordi de da ville fjernet en viktig instans i Bergens student- og kulturliv, men av den enkle grunn at man blir glad i den.

– Det går et semester eller to, så klarer du ikke å slutte, sier Ellevseth Oseland og utdyper:

– Blandingen av å få formidle noe man brenner for i studio, og å møte venner rett utenfor studio, gjør at man blir veldig glad i stedet.

Med fortløpende evalueringer av hverandre oppnår de også en kontinuerlig forbedring av kvaliteten.

– Men det er stadig utskiftninger, så en stor del av jobben blir å få kunnskapen overført. Radioen fungerer vel i stor grad som en opplæringsinstitusjon.

POWERANIMAL

Når du intervjuer yndlingsbandet eller informasjonssjefen for Pentagon er det lett å gå seg vill i ordjungelen. Men det finnes råd.

– Vi hadde kurs med en fra P2. Hun sa hun pleide å tenke på en tunghørt bestemor når hun skulle formidle litt vanskelig stoff, sier Ellevseth Oseland og legger til:

– Selv tenker jeg på svetteperlene på pannen til raftolederen. Da han satt foran meg og svettet innså jeg at: Det er jo jeg som styrer spakene, det er jeg som har makta!

Ellers tror også redaktøren at de fleste har en modus de skrur på.

– En radiostemme, med klarere artikulering og saktere tempo. Det er jo faktisk viktig å ikke bare tenke på det du formidler, men at du formidler, forklarer hun.

ELSKER Å ESKALERE

De siste årene har radioen fokusert mye på å ikke bare være en kulturformidler – men også en kulturaktør.

Utenfor studio bidrar de nå blant annet med festivalradio på BIFF (Bergen Internasjonale Filmfestival), arrangerer sommerkurs for ungdomsskoleelever, slipper DJene løs på byens klubbscener, og har en helt egen festival, Phonofestivalen.

Innen sommeren 2008 håper de å ha fått konsesjon til å sende i morgentimene. Men mye vil ha mer, og Studentradioen har ingen planer om å slå seg til ro med det.

MOTVEKT

Klokken har passert 22.00. Utenfor brakkene står kulturredaktøren og musikkredaktøren og tar seg en prat før de går for kvelden.

De har begge vært med en god stund nå, og blir nok med noen runder til.

Både musikkens og kulturens talere har klare tanker om Studentradioens fremtid.

– Fremtidsplanen er jo ikke bare å få sendinger i morgentimene og «prime-time», men å få Studentradio døgnet rundt. Men det ligger mange år frem i tid, sier musikkredaktør Håvard Ringen.

Før den tid har de mange hindere i vente. Radiomann i P2 og tidligere studentradioentusiast, Guttorm Andreasen, tror at det å beholde fristed-følelsen er noe av det viktigste for radioen. Og at de må huske at de er en studentradio.

Glesnes og Ringen ser på kommersialisering som deres største trussel. Og da tenker de ikke bare på reklame.

– Det handler mye om musikken. At vi klarer å fortsette å unngå sangene som smelles sammen på noen få minutter, av en eller annen blond babe, sier Glesnes.

– At vi fortsetter å kjempe mot det kommerse, nikker Håvard før han tenker seg litt om:

– Eller. Vi skal ikke kjempe mot det. Vi skal være en motvekt til det.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Fyldig og fin artikkel! Henriette er en svært talentfull journalist med en flytende penn!  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN