Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Når det butter i mot


 
MER OM DENNE SAKEN:
– Samfunnet tøffere
NÅR DU TRENGER HJELP:
SPH (Studentens Psykiske Helsetjeneste): Fungerer som en liten poliklinikk med en stab på seks psykologspesialister. Tilbyr gratis rådgivning og behandling for studenter. Kontoret er åpent mandag til fredag fra kl. 9 - 15.
Adresse: Jonas Reinsgate 19. (i trappa rett ved Realfagsbygget)
Telefon: 55 54 51 45. Telefontid: 10.00-14.00

Studentprestene: Tilbyr samtaler om vansker i hverdagen og spørsmål om tro og tvil. Driver også en sorggruppe. Holder til i samme bygg som SPH.t
Telefon: Studentprest Morten Lystrup: 55 58 47 14, Studentprest Leni Mæland: 55 58 94 45.

TOMAS (Trivsel og mestring av studiene): Tilbyr seminarer for studenter som trenger hjelp til mestring av studiene.
Telefon v/Helge Hauge: 55 54 52 59

Studentens rådgivningstjeneste gir gratis råd, veiledning og praktisk hjelp i personlige, sosiale og økonomiske spørsmål.
Adresse: Studentsentret, 2. etasje.
Telefon: 55 54 51 28

Kilde: www.sib.uib.no

LITTERATUR OM PSYKISKE VANSKER:
Finn Skårderud: Uro - en reise i det moderne selvet.
Psykiater som skriver om det moderne menneskets urofølelse, og trekker inn mange eksempler fra skjønnlitteratur. Har også skrevet en rekke bøker om spiseforstyrrelser.

Wilhelmsen, Ingvard: Hypokondri og kognitiv terapi
. Psykiater og indremedisiner som skriver om hypokondri, også kalt overdreven sykdomsfrykt.

Elisabeth Wurtzel: Prozac Nation - Ung og deprimert i USA.
Selvbiografisk om tiden på college da hun var alvorlig deprimert.

Søren Kierkegaard: Begrepet angst.
Filosofisk undersøkelse av begrepet angst.

%u2026 og mye mer.

ANGST:
Det er vanlig å skille mellom frykt og angst, der frykt er en reaksjon på en konkret fare mens angst er redsel for noe mer abstrakt eller noe som egentlig ikke representerer noen fare. Når du reagerer ofte på noe slikt, kan det være du har en angstlidelse. Det finnes ulike former for angst:

panikklidelse - anfall av angst som kommer plutselig og uventet

generalisert angstlidelse - generelle problemer med å takle hverdagens gjøremål

fobiske angstlidelser- angst knyttet til bestemte objekter, steder eller situasjoner

tvangslidelser - gjentatte handlinger og/eller tanker som får preg av tvang

posttraumatisk stressforstyrrelse - angstfylte gjenopplevelser av dramatiske hendelser

DEPRESJON:
Depresjon er en tilstand av tristhet, melankoli og generell nedstemthet. Den deprimerte fører seg selv lengre ned i depresjonen med negative tanker om seg selv og livet. Det er vanlig å miste energi, og daglige gjøremål blir ofte svært vanskelige. Noen får også selvmordstanker. Depresjon hører svært ofte sammen med angst.

Kilder: http://www.psykiskhelse.no http://www.nettpsykologene.no

STUDVEST FØLGER TEMAET:
HELSE
Det er ikke lett å leve opp til idealet om å være flink pike. Hun skulle være flink på skolen, og etter hvert ble det viktig å bli flink til å slutte å spise også.

Tekst: KRISTIN MARIE BERSTAD

Livet som student består ikke bare av fest og moro. Mange opplever at hverdagen blir så vanskelig at de trenger hjelp. Og hjelp finnes.

– Jeg fikk spiseforstyrrelser da jeg var 13 år, og har hatt både anorexi og bulimi gjennom hele ungdomstida. Jeg har forsøkt å ta livet mitt flere ganger. Jeg gikk til helsesøster som forstod at jeg trengte hjelp, og hun henviste meg videre til psykolog. Så ble jeg innlagt på barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling da jeg var 18. Der ble jeg tvunget til å spise… og det hjalp!

Hun ser på meg og smiler litt før hun tar en slurk av colaen. Hun er en søt og blid jente på 23 år, godt i gang med studiene, og det er umulig å se på henne at hun har denne livshistorien. Hun ble friskmeldt fra spiseforstyrrelsen for ett år siden, men det betyr ikke at alt er bra nå.

– Jeg sliter fortsatt med depresjon til tider, og har diagnosen manisk depressiv. Det er tøft å være deprimert, for hverdagen blir så mye tyngre. Det som vanligvis går greit, blir slitsomt og vanskelig, og det er lett å isolere seg. Jeg har store søvnproblemer når jeg er deprimert.

– Hvordan synes du det er å studere?

– Det er moro! Jeg trives og synes det er et godt miljø på studiet. Mine nærmeste venner vet om mine problemer, og de er gode støttespillere. Men det er et sterkt press om å gjøre det bra på faget, og en del sitter på lesesalen fra åtte om morgenen til åtte på kvelden hver dag.

– Hva var årsaken til at du fikk spiseforstyrrelser for ti år siden?

– Jeg var opptatt av å være flinkest i alt. Flink på skolen, flink til å spille piano og flink på sangtimene. Det ble etter hvert spennende å se hvor lenge jeg kunne gå uten mat. Elleve dager, tolv dager, tretten dager… Da følte jeg meg flink. Jeg fikk alltid dårlig samvittighet når jeg spiste, og måtte kaste det opp igjen. Jeg tror egentlig ikke spiseforstyrrelser handler så mye om ønsket om å være vakker og følge kroppsidealet. Det handler om å ville skaffe seg kontroll. Da jeg ble innlagt tok andre kontrollen over meg, og det var til å begynne med ganske forferdelig. For meg ble det å slutte å spise også et forsøk på å forsvinne.

– Hvordan kom du deg ut av spiseforstyrrelsen?

– Jeg vokste det litt av meg med alderen. Men det ligger mye slit og terapi bak. Da jeg var innlagt møtte jeg folk som var blitt friske, og det var fantastisk å se. Tenk at det gikk an å bli frisk! Jeg har også lært meg at det går an å bli sint og reagere på urettferdighet, noe som jeg ikke klarte før. Jeg har øvd meg på å pælme glass i gulvet, innrømmer hun og ler.

På spørsmål om hvorfor flere jenter får spiseforstyrrelser enn gutter, svarer hun at gutter nok er flinkere til å bli sinte og avreagere. Jenter blir lært opp til å være mer forsiktige. Og alle trenger vel å bli sinte i blant?

– Når mener du det er nødvendig å søke hjelp?

– Jeg synes ikke terskelen bør være så høy. Hvis det er noe du går rundt og grubler og grubler på og ikke finner ut av, kan det hende at det vil være godt å snakke med noen. Høyt eksamenspress kan oppleves som ganske tungt. Så fort du merker at det går utover livskvaliteten, er det på tide å søke profesjonell hjelp. Det kan være at kjemien ikke stemmer helt med den første behandleren du kommer i kontakt med, og da er det viktig å finne en annen. Den første psykiateren jeg ble tildelt i Bergen passet ikke i det hele tatt, så da ga jeg opp behandling for en stund. Det er ikke lenge siden jeg fikk en ny psykiater, og han er jeg veldig fornøyd med. Jeg går til han fast en gang i måneden, og så kan jeg kontakte han når som helst. De er forøvrig veldig flinke på SPH (studentenes psykiske helsetjeneste, red. anm.), og de biter ikke…

– Synes du det er greit å være åpen om det å ha psykiske vansker?

– Egentlig burde det være like greit å si at man har vært borte en uke på grunn av depresjon, som hvis det hadde vært en lungebetennelse, men sånn er det ikke. Jeg har stor respekt for de som sliter, for jeg vet hvor tungt det er. Men det går i riktig retning mot mer åpenhet om psykiske lidelser i samfunnet, det er positivt.

Så tar hun på seg jakka og går ut i vinterkvelden, og blir en del av folkemengden.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN