Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Fra Stavanger med smell


MYSTISK. – Bjarte (t.h.) er den mystiske som ikke gjør så mye ut av seg, sier bassist Marvin Nygaard (foran). Likevel gjemmer han seg ikke når gruppebilde skal tas. FOTO: JARLE H. MOE

 

LEVERER. Vokalist Erlend Hjelvik sørger for innlevelse og tilstedeværelse på scenen. FOTO: JARLE H. MOE

SKUMRING. Maciek Ofstad har en drøm om å spille inn norsk-dubbet soundtrack av Twilight. - Fint det, ler han. FOTO: JARLE H. MOE

BLÅST VEKK. Asbjørn Slettemark virker overbegeistret over Kvelertak, og omtaler bandets kommende skive som «beste norske debutplate noensinne». FOTO: JARLE H. MOE

BRODERBAND. Kvelertak og Purified In Blood, her representert ved de respektive vokalistene Erlend Hjelvik og Glenn Cato Rasmussen, delte scene på Garage. FOTO: JARLE H. MOE

PÅ LUFTEN. Gitarist Maciek Ofstad (t.v.) og vokalist Erlend Hjelvik rakk innom Lydverkets provisoriske studio på Galleri Garage. FOTO: JARLE H. MOE

PUST I BAKKEN. Erlend Hjelvik tar en velfortjent pause fra konsertforberedelsene. FOTO: JARLE H. MOE

NECRO'N'ROLL. Kvelertak leverer en konsert som sjangermessig ligger i krysningspunktet mellom metal, rock og punk. - Necro'n'roll har vel vært vårt varemerke, sier bassist Marvin Nygaard. FOTO: JARLE H. MOE
KVELERTAK BESTÅR AV:
n Erlend Hjelvik, vokal.
25 år, Vikedal.

n Maciek Ofstad, gitar.
22 år, Sandnes.

n Vidar Landa, gitar.
23 år, Stavanger.

n Bjarte Lund Rolland, gitar.
27 år, Etne.

n Marvin Nygaard, bass.
25 år, Båtsfjord.

n Kjetil Gjermundrød, trommer.
24 år, Tønsberg.

Bandet Kvelertak har blitt omtalt som et av de store navnene i Musikk-Norge 2010. Torsdag 29. april gjestet de Bergen og Garage.

Tekst: OLE MAGNUS MOSTAD

Klokken er nøyaktig 23.30. Social Suicide har nettopp forlatt scenen, og Purified in Blood lurer i kulissene, i påvente av å slippe inn på scenen senere på kvelden. Lydmannen har gjort sine siste justeringer, og setter sin lit til at teknologien fremdeles er til å stole på. En broket forsamling i den stadig trangere kjelleren på Garage venter i spenning mens lyset dempes. Kvelertak entrer scenen, nøyaktig etter planen. Sannhetens time – eller snarere tre kvarter – har kommet, og gutta skal vise hva de er gode for under årets utgave av Bergenfest.

Allerede før første album er utgitt, hagler de positive omtalene rundt ørene på bandet. Karakteristikker som «et av de friskeste livebandene i Norge», og «hardtslående musikk som også svinger», signert noen av rikets største musikkpersonligheter, rakk å komme på trykk i VG allerede i januar. Under tittelen «Lyden av Musikk-Norge 2010» fikk de i tospann med Navigators godt med spalteplass i Norges største avis. I Bergen rakk de innom Lydverket på P3 før konserten. Forventningene er åpenbart høye, spesielt blant bransjens egne folk.

– Det er helt sykt, sier gitarist Vidar Landa, vel vitende om den positive omtalen.

– Det ble en hype etter at vi spilte på By:Larm. Vi gir alltid 110 prosent, så det ligger en god del hardt arbeid bak, men vi har også hatt litt flaks. Det ser ut til at vi har vært på rett sted til rett tid, og at bra folk har likt musikken vår. Legger du til flaks med kontakter, blir det bra. Da sprer ryktet seg fort, fortsetter han, med anerkjennende nikk fra vokalist Erlend Hjelvik og bassist Marvin Nygaard.

Rent musikalsk er de vanskelig å plassere nøyaktig, med en vokal som ligger tydelig i metall-land, men med gitarer som tidvis låter som punk, og tidvis som rock. Musikksjefen i P3, Mats Borch Bugge, omtaler det som «viagrarock», med det beste fra nettopp de tre sjangerne. Selv har bandet et eget navn.

– Det er vel necro'n'roll som har vært vår merkelapp. Vi henter inspirasjon fra musikk overalt, samtidig som det er en helhet, er kommentaren bandet selv har til sjangeren.

– Men når alt kommer til alt, handler det om å skrive gode låter. Skriver du bra nok, skinner det gjennom. Vi har heldigvis Bjarte (Lund Rolland, journ. anm.) som låtskriver. Han er vel den mystiske som ikke gjør så mye ut av seg, men han skriver gode låter, utdyper Nygaard med et smil.

Selve albumet, som er ventet i juni, ble spilt inn i USA. Endelig destinasjon var Boston og Converge-gitarist og produsent Kurt Ballous studio. Fem uker gikk med. Men selv om offisiell utgivelsesdato ennå ikke har kommet, betyr det ikke at den ikke har blitt hørt. En av landets kanskje fremste musikkeksperter, Asbjørn Slettemark, er overbegeistret.

– Jeg har allerede hørt på plata, og jeg ble rett og slett blåst vekk. Beste norske debutalbum noensinne. De høres ut som Thin Lizzy spiller hardrock, sier Slettemark.

– Buss. iPod. Nye Kvelertak. Årets plate. Lett, meldte Tarjei Strøm, trommis i blant annet Datarock, nylig via sin Twitter-profil.

– Vi kunne ikke gjort det bedre, sier bandet selv.

De fremhever produsenten som spesielt bra.

– Det var absurd å komme til Ballou. Det er jo et stort navn, så vi var litt nervøse. Dessuten var det første gang vi var i studio for å spille inn en hel plate. Men det hele var en veldig god opplevelse. Vi hadde god tid, og han var veldig ærlig med hva han syntes. Dessuten var det godt å komme seg litt bort. Da fikk vi holdt fokuset på musikken, og bare det, mener bandet om oppholdet på den andre siden av dammen.

Men selv om albumet er nytt, betyr ikke det at innholdet er ukjent for fansen.

– Flere av låtene er forsåvidt gamle og har vært spilt inn før, men de har ikke blitt utgitt på et album før. Nå fikk vi anledning til å gjøre det skikkelig. Så de som har vært på konsert, vil nok kjenne flere av låtene som kommer på skiva.

Og som om ny plate i juni ikke var nok, har de en musikkvideo rett rundt hjørnet. Låta «Mjød» har blitt illustrert med levende bilder, og slippdato er 15. mai.

– Den handler om at vi spiller på en fest som bare blir drøyere og voldeligere. Dessuten er det en lumsk skog der, som har en finger med i spillet. Men selv om vi hadde en god regissør som leverte et proft resultat, blir den nok ikke vist på TV, til det er den nok for voldsom. Vi satser på nett, YouTube og sånt, sier Nygaard og Hjelvik.

Vidar Landa er ikke enig.

– Den er vel ikke nødvendig å sensurere? Videoen er jo rå! Dessuten viser de jo alt på TV nå. Målet er jo å få videoen ut, sier gitaristen.

Tilbake på scenen holder bandet lovnadene om å gi 110 prosent. Det spilles soloer med gitaren på nakken allerede under første låt, og den harde kjernen forrest ved scenen holder knyttnevene i været, og bukker dypt og ærbødig i takt med musikken. «Ey! Ey! Ey!» ropes det gjennom mikrofonen. Massene svarer trofast og bønnhørlig. Hjelvik har kastet skjorta, og frir til publikum på en måte som bare en vokalist av det hardere slaget klarer. Med innlevelse og tilstedeværelse kommer et brøl av en vokal som blåser publikum bakover. Tre gitarer leverer en mur av et musikalsk uttrykk. Sjelden har en vegg av gitarer vært en mer dekkende betegnelse. Et stødig komp fra bass og trommer driver musikken fremover. Det er som et tog på scenen, som verken vil eller kan stoppes. Et tog som treffer deg midt i mellomgulvet og skyver deg med seg på turen.

Litt lenger bak i kjelleren på Grarge jobber lysmannen hardt på tangentene sine, og sørger for et suggererende visuelt bilde på scenen. Mannen bak spakene ved miksebordet gnir seg i hendene mens han innser at det tekniske ser ut til å fungere. Barkøen er kort og toalettet tomt – folk har en konsert å overvære, og kaster ikke bort tiden sin på unødvendigheter. Svetten siler, fråden står. Her søkes det ly fra massene i trapper og hjørner. Bakerst står en manager og selger singler og t-skjorter til en «rimelig pris».

Stavanger ser ut til å ha ridd på en hardtslående bølge de senere årene. Skambankt har slått igjennom, og nå er altså Kvelertak på vei opp. Selv om det er visse likhetstrekk både hva navn og uttrykk angår, avviser sistnevnte band at det er noen trend.

– Vi er vel ikke helt enige om hvor navnet kommer fra, for det er flere som har krevd æren for det. Men det var nok litt tilfeldig at vi endte opp med nettopp det. Vi ble vel enige om at det var et kult punkenavn, så vi gikk for det. Men å kalle det en trend er vel å dra det for langt, er budskapet fra Kvelertak-gutta selv.

Gryende suksess til tross, føler de at forholdene i hjembyen Stavanger kunne vært bedre.

– Det er mye kult der, men vi mangler det apparatet som finnes i for eksempel Bergen. Kommunen kan ta noe av skylden. Selv om kommunen ikke kan lage bra band, kan de legge bedre til rette enn det de gjør i dag. Stavanger er jo tross alt en såkalt kulturby. Øvingslokaler er for eksempel mangelvare. Vi sitter jo uten øvingslokale nå. Dessuten er media i Bergen bedre til å støtte opp om de lokale. Det handler jo om å gi litt PR, litt omtale. Litt skryt gir bedre selvtillit, og hjelper den enkelte til å se potensialet som ligger der, svarer bandmedlemmene, litt om hverandre.

– Men uansett støtte – eventuell mangel på det er jo forsåvidt ingen unnskyldning i seg selv. Vi startet med 3000 kroner fra Frifond før vi begynte å turnere. Det er all hjelpen vi har fått. Så det handler jo mest om egen innsats, utdypes det.

For turné er stikkordet. Fra slutten av juni og resten av sommeren skal Kvelertak først innom Hove før de reiser Europa rundt, med stopp i land som England, Irland, Tyskland, Belgia, Frankrike og Italia – for å nevne noen.

– Det blir fett med Europa, er bandets første reaksjon.

– Du kan vel kalle det en drøm som går i oppfyllelse. Vi kunne jo ikke bedt om noe bedre. Nå kan vi snart kalle oss et skikkelig band, smiler Landa og gjengen.

Men selv om denne drømmen går i oppfyllelse, har de ikke oppnådd alt ennå. Gitarist Maciek Ofstad har sin egen, lille drøm.

– Det hadde vært fint å spille inn soundtracket på en norsk-dubbet versjon av Twilight. Eller «Skumring», om du vil, ler han.

Konserten nærmer seg slutten, og den store forløsningen har kommet. Høye, tynne menn med skjegg, langt hår og store tatoveringer smiler mens de så smått begynner å trekke mot utgangen. Noen minutters frisk luft og en sigarett er en nødvendighet mellom slagene. Det blir hett når man skal gjennom tre konserter, og man bare er halvveis gjennom kvelden.

– De leverte en veldig bra konsert. De var jo veldig lovende, men de er et komplett band allerede. Det er helt utrolig å se at de nå står og leverer på Garage, med tanke på at de ikke har utgitt noen album ennå, kommenterer Slettemark.

– From desert plains I'll bring you love, formaner Glenn Cato Rasmussen, en av to vokalister i Purified in Blood.

– Kvelertak er broderbandet. Det råeste bandet i 2010, sier samme mann.

Vi lar det bli siste ord – for denne gang.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN