Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Et historisk kvarter


ORDENTLIG INNVIET. Når folk hadde stått flere timer i kø i februarkulden for å få med seg Datarock-konserten, var stemningen på topp da bandet entret scenen. Teglverket kan sies offisielt åpnet og innviet. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

 

KØKAOS. Når køen utenfor strekker seg over 80 meter vet en at noe har blitt gjort riktig. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

RØDE JOGGEDRESSER. Med identiske klær og solbriller som Datarock skulle en tro bandet hadde spredd seg rundt om i køen. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

KLARE FOR Å INNTA KVARTERET. – Kvarteret er viktig for kultur-Bergen, mener studentene Mari Harde, Miriam Molnær og Marit Stien. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

VERDT Å VENTE PÅ. Etter lang ventetid gav endelig vaktene beskjed om at de første kunne slippe inn. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

BLIR ALDRI FERDIGE MED Å SYNGE. Selv timer etter Arme Riddere sin offisielle opptreden holder de fortsatt engasjerte og livlige intimkonserter. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

TIME OF OUR LIVES. Etter å ha spilt alle hitsene, stagedivet og fått en gjeng tenåringsjenter til å kore, var publikum fullstendig med på avslutningssangen «Time of my life». Og for mange var det akkurat det. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN
DET AKADEMISKE KVARTER
Kvarteret ble offisielt åpnet av Kronprins Haakon Magnus i 1995.
Er studentenes kulturhus i Bergen, og baserer seg på frivillig arbeid.
Ble stengt i 2007 for å bli oppusset.
5. februar 2010: offisiell gjenåpning.
Planlegger å romme rundt 2000 arrangementer årlig.
Kvarterets egen lørdagsfestival heter Helhus og innebærer at det er en pris for alle arrangementer hver lørdag.
Rom på Kvarteret: Teglverket, Tivoli Kinematografer, Eldorado, Grøhndahls flygel- og pianolager, Storelogen, Stjernesalen, Speilsalen, Maos lille røde, Stillhet, Troférommet og Støy.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
KVARTERET
Tre år har gått siden Kvarteret stengte. Da er det ikke rart at over 1000 studenter strømmer til Olav Kyrres gate for å se det gjenåpne.

Tekst: LISA MARIA BREISTEIN SØLVBERG

DET ER IKKE 1995 med Kronprins Haakon Magnus og livvakter. Det er ikke Jon Fosse og fakkelbærende studenter. Det er ikke ordføreren eller politimesteren. Det er Stian Dahle og kompani. Det er et Kvarterstyre og en haug med organisasjoners dugnadsånd. Det er hver enkelt involvert sin fortjeneste. Det er hver enkelt bergensstudent sitt sted. Det er 80 meter kø med frosne og spente studenter. Det er 5. februar 2010 og det nye Kvarteret skal åpnes.

– Herregud, da! Det er som om Metallica skulle vært her. Det må jo bety at vi har gjort noe riktig, sier en lykkelig Kvarteretleder Stian Dahle ved synet av køen utenfor.

I KØEN er det store debatter: Kommer en til å få med seg konserten, hvordan ser det ut inne, hvor lenge må en vente? De siste ølboksene tømmes, noen blir fratatt. Fra alle kanter trekkes studentene mot Olav Kyrres gate. Biler tuter når folk går ut i veien, men det blir så vidt enset.

Når en går inn dørene på Det Akademiske Kvarter føles det som om en går inn i et annet miljø, som om en ankommer en annen verden – for noen timer. I hvert enkelt av de elleve rommene er luften tett. Tung. Varm. Klam.

Rektor Sigmund Grønmo har klippet sløyfen og erklært Kvarteret for åpnet, Stian Dahle har holdt velkomsttale, og Arme Riddere og Sirenene har sunget kvelden inn. Lederen kan endelig slappe av.

– Det har vært herlig, spennende og hektisk. Da jeg kom klokken ti i dag tidlig så ingenting ut. Vi måtte ringe og spørre om hjelp fra alle: NHH, Hulen, HiB og så videre, og alle dukket opp, forteller Dahle.

De siste to-tre månedene har åpningen vært det som har opptatt lederen, men han mener selv at det har vært verdt det.

– Å se den gleden blant folk i dag betyr absolutt alt, fra ende til annen av køen utenfor smiler folk. Åpningen er ekstraordinær.

Når en snakker med Kvarterets leder på en dag folk har ventet tre år på, kan en ikke vente seg full oppmerksomhet. Stadig kommer folk for å gratulere, ønske lykke til og for å si at de skal spandere en øl senere på kvelden.

– Nå går det på skinner, sier en fra Arme Riddere i forbifarten.

– Fram til klokken ti, mumler Dahle, og sikter til åpningen for øvrige gjester.

Da Kvarteret åpnet for første gang i 1995, var det Kronprins Haakon Magnus som stod for åpningen. For gjenåpningen kunne han ikke komme.

– Vi har prøvd veldig hardt for å få han hit til åpningen. Vi har sendt brev og ringt hoffet, men han var i utlandet. De sa han hadde veldig lyst å være her da, sier Dahle

OGSÅ KVARTERETS forrige leder, Erik Oramas, har jobbet mye fram til åpningen:

– Jeg tror det er ideen Kvarteret som trekker meg mot å jobbe så mye for det, det at en kan skape noe sammen, ta del i noe større enn en selv. Det er egentlig litt mer enn en fulltidsjobb.

Begge studentkorene sang ved åpningen og gleder seg til å komme tilbake til gamle trakter.

– En får kjenne litt tilbake på røttene, det betyr mye for oss å komme tilbake hit for å ha konserter, sier Lisa Grytås, leder for Sirenene.

– Det betyr egentlig alt, både musikalt og sosialt. Dette vil bli vårt sted for å utfolde oss, og det gir oss i tillegg mulighet til å samarbeide med Sirenene, sier lederen for Arme Riddere, Andreas Reksten.

Rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Sigmund Grønmo, er veldig fornøyd med å se Kvarteret på plass igjen:

– Det er veldig viktig å ha et slikt samlingssted for kultur, både for UiB og byen. Her kan en utfolde seg, og som rektor ser jeg at studentene som jobber for å ha et slikt tilbud, er aktive og engasjerte.

Grønmo har selv fulgt Kvarteret gjennom dets 15 år lange historie.

– Jeg var i byen da det åpnet i 1995 og har fulgt det siden da. Jeg har erfart at det er et viktig samlingspunkt.

KLOKKEN NÆRMER SEG 22 og køen utenfor har om mulig strukket seg lenger. Kommentarene angående Kvarteret og kvelden er mange: «Jeg vil se Datarock, vil se Datarock, se Datarock». «Klart verdt å stå i kø en time for denne kvelden». «Hvor ellers enn Kvarteret skal en gå nå?» «De inkluderer både foran og bak scenen». «Det har vært savnet».

Da vaktene slipper inn de første blir det jubel. Likevel er mange utålmodige og synes det går tregt. «Kan jeg gi stempelet mitt til han?» spør en. «Jeg var her i sted, men jeg fikk ikke stempel. Husker du ikke meg?» sier en annen.

Rommet Teglverket blir innviet med en Datarock-konsert mange har ventet lenge på. De som har vært så heldige å slippe inn synger entusiastisk tilbake når Fredrik Saroea roper «Fa, fa, fa, fa-fa-fa-fa-fa». På fremste rad står en lykkelig Kvarteretleder og ser ut til å nyte hvert sekund av konserten. To har funnet seg et tomt hjørne og danser swing, en annen følger rytmen ved å lage intense trommeslag på baren med (det som etter hvert ble) tomme ølglass.

– Jeg har brukt utrolig mye tid på å forberede Kvarteret-åpningen, og vet ikke helt hva studiet mitt handler om enda, for å si det sånn, sier leder i Realistforeningen (RF), Stine Henriksen, og ler.

Det er RF som har stått ansvarlig for Datarock-konserten.

– Det er tre år siden RF har arrangert noe på Kvarteret, så det er litt sentimentalt å stå her og være en del av dette, fortsetter lederen.

Kevin Loen er med i «Eksponeringsetaten» og tar bilder for Kvarteret. Han har heller ikke tenkt på så mye annet enn åpningen de siste dagene.

– Det har blitt mye dugnad. Det er noen som har vært her i 18 timer i strekk nå. Men det er en dag jeg har sett frem til og da jeg så køen i dag ble jeg så glad. Den var imponerende!

DATAROCK FORTSETTER. Saroea roper: «Give it up», og publikum svarer: «uh, uh, uh, uh, uh». De fleste sangene er kjente for mange, så syngingen kan nesten høres like godt fra publikum som fra bandet. Utover konserten blir det om mulig enda varmere, klammere og tettere luft. Men det betyr ikke lenger noe, det er ikke lenger noen verden utenfor – i kveld er Kvarteret, og spesielt Teglverket, noe enestående. En kollektiv opplevelse uten sammenligninger. Det er «oss inne», og time for time som kulturhuset fylles opp, økes denne gruppen.

Studentene Mari Harde, Miriam Molnær og Marit Stien synes alle det er greit å stå lenge i kø for åpningen.

– Vi har vel stått her i 45 minutter, men det er tross alt tre år vi har ventet på dette, så det er klart verdt det. Kvarteret inkluderer alle studentene, også de som bare er 18, og det tror vi er viktig.

Håkon Bjørvik er også student og er klar for å innta Bergens nye kulturhus.

– Jeg har stått to timer i kø, men det gjør ingenting. Dette blir det nye utestedet for meg. En har alt på én plass, det er mye folk, mye liv og det er et godt kulturtilbud.

En russisk student vil også uttale seg:

– Er du sånn journalist? Kan du skrive at før var det veldig langsomt her i Bergen, men at nå er det veldig greit?

Alle ser ut til å mene noe om Kvarteret.

Selv om klokken nærmer seg halv to, strekker køen seg fortsatt et imponerende antall meter. Problemene kølengden byr på har vaktene best fått erfare.

– Det har gått greit, men det har vært sykt mange folk og for treg kø. Det har vel vært rundt 1000 stykker inne hele tiden, forteller vakten Kine Mitchell.

INNE SER EN enda ingen tegn til at kvelden snart er over. Det er klining, klissete gulv, mange i Datarock-dresser. En fra Arme Riddere kan fortelle at det er skuddpremie på dem om de holder flere «intimkonserter», like etterpå sitter mange fra koret og sjarmerer jenter med sangen «Ingen er så god som du». I rommet Tivoli Kinematografer er det dansing. Mye dansing. Langs veggene i det kvadratiske rommet ligger jakker, øl, tomme glass. Noen har tatt av seg et belte. Barene spredt over de tre etasjene er aldri tomme. Lydnivået holder seg, men folk begynner å bli litt mer blanke i øynene. På jentetoalettet kan en høre kommentaren «hvis du kun går med boksershorts hele tiden så blir verden et bedre sted». En begynner å vakle litt på hælene.

Når klokken nærmer seg 02.30 går folk over til å drikke vann. I Teglverket danses det til Johnny Nashs «I Can See Clearly Now» og Totos «Africa». Det tømmes gradvis for folk. De siste ølene drikkes opp, jakker blir tatt på feil vei. I trappen holder Arme Riddere enda en intimkonsert. Lysene tennes. Rom etter rom, etasje etter etasje blir tømt. I garderoben er det kaos. Noen griner.

Når en går ut fra Det Akademiske Kvarter natt til 6. februar føles det som om en har vært med på å skrive et lite stykke historie.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN