Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Se opp

Verdens største lekeplass


Hopp i det. Malvin dropper en passasjer FOTO: BERIT BYE

 

Spenning. Kommer han ikke snart? FOTO: BERIT BYE

Gull og glitter. Hvilket mesterskap gummihøna stammer fra, er heller uvisst. FOTO: BERIT BYE

Portvokter. Philipp Aaholm (t.v.) godsnakker med Avinors utsendte. Piggtrådgjerde, kjetting og to låser skiller omverdenen fra flystripen. FOTO: BERIT BYE

Akrobatikk. Norgesmester i fallskjermhopping Kjetil Follese viser at han har gjort dette før. FOTO: BERIT BYE

Lei av å male. Yngve Skålnes, Ole Myhre og Maiken Bentzon forlater dugnadsplassen for å ta seg en flyvetur. FOTO: BERIT BYE

Ikke nervøs. Maiken Bentzon har lagt all nervøsitet for hoppingen bak seg. Nå er det bare gøy. FOTO: BERIT BYE

Adrenalinkick. Jan Vegard Carlsson vel nede på bakken etter å ha stupt salto ut av flyet. FOTO: BERIT BYE

Fanklubb. Det er ikke godt å si hvem som er stoltest av mor og sønn FOTO: BERIT BYE

Pakking av skjerm. Det ultimate antiklimaks etter et fallskjermhopp. Maiken får noen pakketips av klubbkamerat Sandro Lang FOTO: BERIT BYE

Til informasjon. Godt å vite FOTO: BERIT BYE
FALLSKJERMHOPPING I BERGEN
Bergen Fallskjermklubb er tilsluttet BSI og har medlemmer i alle aldre, mange av dem studenter.
BFSK arrangerer nybegynnerkurs 4 ganger i året
Kurset koster 6.950 for studenter, og 7.950 for andre
Etter kurset tar det gjennomsnittlig 4 måneder å kvalifisere seg til A-sertifikat.
For å beholde fallskjermsertifikatet må du hoppe minimum 20 ganger i året

Ubebodd, åpent og uendelig med plass. Luften er den siste villmark.

Tekst: BERIT BYE

På et jorde utenfor Stend Jordbruksskole i Fana står fire mennesker og stirrer opp i luften. De bøyer hodet bakover så langt nakken kan strekkes, og holder opp hender for å skjerme øynene for solen. I det fjerne høres en svak motordur, og en lyd som fra en bil som girer ned. Med ett begynner menneskene å peke mot himmelen.

– Der! Der er han. Er det ham? Jo, det er ham.

Hundene deres svinser rundt beina deres og skjønner lite. Menneskene fortsetter å stirre mot himmelen til øynene renner, og lommekameraet holdes på strak arm. Den oransje prikken de har sett kommer nærmere, og bak den spretter det frem en hvit og blå fallskjerm.

Noen kilometer unna er det hektisk aktivitet på Bergen fallskjermklubbs (BFSK) klubbhus på Flesland. Taket er lekk og må tettes, og den syttitallsbrune brakkeveggen skal bli rød. Maiken Bentzon løper frem og tilbake mellom malingspann, kaffetrakter og kakefat mens hun stråler som en sol og passer på at alle har det de trenger. Det er tydeligvis ikke første gangen hun gjør dette. Hun får stjerner i øynene når hun snakker om fallskjermsporten og klubben, og gjør et forsøk på å beskrive følelsen av å kaste seg ut av et fly.

– Det er vanskelig å forklare, man må nesten bare oppleve det selv. Det gir en enorm mestringsfølelse å hoppe i fallskjerm. Og så blir man fort hekta på miljøet rundt.

Klubbkamerat Philipp Aaholm sier seg enig:

– Bare det å sitte i flyet og tenke «I can do this», er en opplevelse i seg selv. Det er rett og slett grisegøy.

På landsbasis begynner ca 1-2 av 10 deltakere på et nybegynnerkurs å hoppe aktivt. I Bergen fallskjermklubb er statistikken over dobbelt så høy, noe de vet å være stolt av. Det er uten tvil det gode miljøet som er årsaken.

– Vi ble ringt opp av fallskjermklubben i Stavanger og spurt hva hemmeligheten vår er, ler Maiken, som selv har vært medlem i et drøyt år og har 98 hopp på samvittigheten. Til daglig studerer hun petroleumsteknologi ved UiB.

I et hjørne av klubbhuset står premiesamlingen til BFSK. Klubben har hatt mange hoppere på landslaget, og opptil flere norgesmestere i konkurransegrenen Free Fly. Hylla i hjørnet er stappfull av pokaler, men ser man nøye etter kan man spore et avslørende lag med støv.

– Ehm... De er litt gamle... opplyser Philipp unnskyldende. Sant nok, den nyeste pokalen er fra 1998 eller deromkring. Gummihøna i bikini som har fått hedersplass midt i samlingen vitner om en klubb som ikke tar seg selv altfor høytidelig. Fallskjermhopping skal først og fremst være gøy. Over gummihøna henger et innrammet diplom tildelt «Malvin» for lang og tro tjeneste.

Malvin er BFSKs eget fly, som har vært med siden midten av 80-tallet. Den knall-oransje Cessnaen er en lojal bidragsyter for klubben, men er avhengig av frivillig arbeidskraft for å komme på vingene. Heldigvis er det flere piloter som er villige til å fly gratis for BFSK for å tjene inn litt flytimer. Så lenge skydekket ikke er under 3000 fot, kan Malvin pendle mellom land og himmel fra soloppgang til solnedgang. Man må bare huske å mate piloten med brødskiver innimellom slagene, så han ikke blir grinete. Eget fly gjør det utvilsomt ekstra stas å reise på tur til andre klubber, og BFSK har et nært samarbeid med Voss fallskjermklubb. Her kommer fallskjermen til praktisk nytte også. Når man nærmer seg målet, så er det bare å hoppe ut av flyet og lande til grilling og dekket bord.

Taket på klubbhuset er nesten dekket ferdig med takpapp og tjære, og rundt omkring begynner folk å få lopper i blodet. "Skal vi ikke hoppe snart?" Malerkoster blir lagt til siden, skjermer pakkes, og hoppdressene kommer på. Nå kommer det som er den største bakdelen med fallskjermhopping: Ventingen. Luftrommet over flyplassen må holdes stengt så lenge flyet er i luften, og på dager med mye flytrafikk kan det bli mye venting. BFSK har heldigvis en god tone med sine naboer i flytårnet, men det hender at folk glemmer å ringe å melde fra om at alle hopperne har landet. Da vanker det ølbot; en hel kasse på neste klubbfest. Ritualet som følger er at alle medlemmene løper om kapp til ølkassen, der de første 24 til mølla får seg en gratis pils.

– De fleste skadene i fallskjermhopping oppstår under øl-kappløpene, hevder Maiken og ler.

Philipp holder seg på bakken en stund til for å ferdigstille malingen, iført en av de oransje hoppdraktene som har blitt offer for dugnaden.

– Vet du hvorfor alle elevdraktene er oransje? Det er for at det skal være lett å se dem når de henger fast i trærne.

Han mener det som en spøk, men BFSK-veteran og hoppfeltleder for dagen, Kristin Hauge, forteller at det slett ikke er uvanlig at uheldige hoppere ender opp i bushen innimellom. Senest for noen uker siden var det en episode med en elev i Bergen som fikk en del medieoppmerksomhet.

– Forskjellen mellom her og mange andre steder er at klubbhuset ligger et stykke unna landingsfeltet, så vi hadde ikke tilgang på utstyr til å få ham ned. Det endte med at brannvesenet måtte kontaktes, og da blir det jo lett litt oppstyr.

Kanskje ikke den beste reklamen for fallskjermsporten, men sikkerhet står i høysetet og blir aldri tatt for gitt, hverken i BFSK eller andre klubber. Og når man faller fra 12.000 fots høyde i 250 km/t finnes det sikkert nok av andre ting å bekymre seg over enn treklatring.

Tilbake på jordet på Stend treffer elevhopper Jan Vegard Carlsson bakken med lette ben, før skjermen og tyngdekraften tvinger ham bakover og på ræv. Jentelanding, som det heter på fagspråket. Men det ser ikke ut til å lagt noen demper på gleden til Jan Vegard, som gliser fra øre til øre og hiver armene triumferende i luften.

– Det var bare helt rått!

Menneskene og hundene på bakken får det travelt, og haster bortover jordet, hvor hopperen blir møtt som en ekte helt. Han får klemmer og håndtrykk, og blir avfotografert sammen med en kvinne som ikke kan være noe annet enn hans mor. Noen minutter senere høres igjen suset fra silkestoff, før Maiken treffer bakken etter sitt 99'ende hopp. Og det blir nok ikke det siste, skal man dømme etter gliset.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Blue skies! Fint å lese en fallskjermartikkel for en gangs skyld som ikke bare er full av feil. Malvin <3  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN