Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Reportasje.

Studier i fallteknikk


 

PLOGING. Det viktigste du må kunne om slalomski FOTO: BERIT BYE

PERSONLIG SPØRSMÅL. For å leie slalomutstyr må du oppgi vekt i tillegg til skostørrelse. Skiutleier Atle Forsberge gjennomskuer deg lett hvis du lyver. FOTO: BERIT BYE

OPPMUNTRING. Thor Robert Olsen prøver å berolige en fersk snowboarder på vei opp til skitrekket FOTO: BERIT BYE

NOK ER NOK. Hagestol og kamera har erstattet skiene, men denne karen er like blid FOTO: BERIT BYE

MATKØ. Skidagen rundes av med lapskaus og flatbrød. Apetitten er det ingenting å si på FOTO: BERIT BYE

BREMSELØS. Den mest velprøvde metoden for å stoppe skiene er å legge seg ned og håpe på det beste FOTO: BERIT BYE
UTDANNING I BERGEN
Et samarbeid mellom alle de høyere utdanningsinstitusjonene i Bergen.

Har som mål å frembringe kontakt studentene imellom.

Skidagen arrangeres i mars hvert år.

Resten av året arrangerer Utdanning i Bergen blant annet fjellturer og båtturer.

Når Utdanning i Bergen inviterer til skidag, er det åpent for alle, enten man er født med ski på beina eller ikke.

Tekst: BERIT BYE

Tre busser svinger inn på Eikedalen skisenter, og 120 par øyne myser oppover skitrekket. Blikkene er fylt med skrekkblandet fryd, frydblandet skrekk, ren fryd, og ren skrekk. Bussene parkerer, og medbrakte ski og snowboard dras ut fra lasterommet. Det er tydelig at noen av deltakerne har vært ute en vinterdag før, men de aller fleste setter kursen mot skiutleiebua. Påmeldingslistene til årets skidag forteller at over 30 nasjonaliteter er representert, deriblant en god del land som man ikke umiddelbart forbinder med snøsport. Man kan jo ikke studere i Norge uten å ha stått på ski. I hvert fall ikke uten å ha gjort et hederlig forsøk.

– Tlee of us. Size 36, sier en smilende jente med asiatiske trekk, og peker ivrig på seg selv og sine to venninner.

Skiutleier Atle Forsberge slenger frem tre par slalomstøvler med tilhørende ski på disken. Med kyndig blikk tar han øyemål av de tre jentene, mens han holder skrujernet klart for å stille inn bindingene.

– You are around 50 kg? All of you?

Jentene fniser, nikker og tar skiene under armen.

Ute i barnetrekket har det samlet seg en liten flokk av mennesker, og gjennomsnittsalderen øker brått fra cirka 5 år til over 20. Om de ikke kan sies å stå på ski, så har de i det minste ski festet til beina. Noen klamrer seg til skitrekket som om det står om livet. En av dem faller. Så faller neste, og mens han kaver for å komme seg opp, faller like godt den første en gang til. Thor Robert Olsen er alpininstruktør for dagen, og er litt usikker på hvordan han skal gripe oppgaven fatt.

– Jeg har jo aldri egentlig lært å stå på ski selv, innrømmer han.

– Når vi var små, så ble vi bare satt nedfor bakken, og måtte klare oss selv.

Han kikker bort på en gjeng kinesere ikledd dongeribukser og clip-on solbriller. Kanskje han skulle startet med noen ord om påkledning?

At nordmenn er født med ski på beina er en kjent sak. Men det viser seg fort at utsagnet ikke nødvendigvis gjelder for snowboard. Tre norske jenter har spent på seg brett og ligger og spreller med beina i været, mens barn på størrelse med hagenisser suser forbi. Heldigvis sitter latteren hos jentene like løst som snøgrepet. I et innfall av overmot kaster en av dem seg ned bakken, og farten tiltar dramatisk. I noen sekunder står hun som en proff, men innser at den eneste måten å stanse det løpske brettet på, er å kaste seg ned. Det gjelder å tenke fort: knærne eller rumpa? Hva gjør minst vondt å lande på? Det er knærne som får støyten denne gangen, fulgt av hendene og deretter resten av overkroppen, før den håpefulle snowboarder ruller seg over på ryggen og til slutt blir liggende stille med hodet først. Fallteknikken høster applaus og latter fra venninnene lengre opp i bakken, som har tatt opp hele forestillingen på video.

Etter noen timer med prøving og feiling er det tid for lunsj. Nederst i bakken er det dekket opp et bord med baguetter, appelsiner og den obligatoriske Kvikklunchen. Knut Ivar Myklebust og Izumi Sone var med på skidagen i fjor, og har tatt turen også i år. Izumi har et plaster i ansiktet etter å ha fått en T-krok i hodet, og Knut Ivar påtar seg skylden for uhellet. De har stått på ski før begge to, men av og til er det ikke like enkelt å vite når det er trygt å slippe kroken. Heldigvis er det ingen rundt lunsjbordet som har større skader å rapportere, og mette studenter begynner så smått å trekke tilbake til løypene. Noen har imidlertid kastet inn håndkleet, og setter seg ned for å ta bilder av de andre isteden.

Dette er andre året på rad at Utdanning i Bergen arrangerer skidag, forteller prosjektleder i Utdanning i Bergen, Aslaug Sæther.

– Tanken bak denne dagen er å skape en sosial arena for internasjonale studenter, der de også kan få bedre kontakt med de norske studentene.

De ser i hvert fall ut til å ha lykkes med det siste, bokstavelig talt. Noen av de som mestrer skikunsten har kommet ned fra de bratteste bakkene, og forbarmer seg over stakkarene som ligger strødd i barnetrekket. Det er på tide å ty til kroppskontakt. De plukker opp noen av de slappe kroppene og stabler dem på bena. Langsomt glir de nedover bakken i tandem, og «elevene» kan lete etter balansen med en støttende arm rundt livet. Fall er likevel ikke til å unngå, og etter å ha ligget oppå hverandre i en snøfonn oppstår behovet for å presentere seg.

– Anja, from Germany, lyder det fra undersiden av en stor lue.

– Eivind, Norway. Nice to meet you!

Etter at knær, rumper og håndledd har fått gjennomgå i enda noen timer, klatrer 120 slitne og våte studenter tilbake inn i bussene. De blir fraktet direkte til afterski på Klubb Fantoft, til nok et dekket bord. Denne gangen er det lapskaus som står på menyen, og etter litt innledende skepsis til flatbrødet går maten ned på høykant. Rundt bordene oppsummeres dagens begivenheter.

– It was awful! kan høres fra baren, fulgt av latter.

Det er vel en overdrivelse å påstå at samtlige har blitt skifrelste under oppholdet i Eikedalen, men de er i det minste enige om at de har hatt det gøy. På bakrommet har kineserne funnet frem bordtennisracketene, og virker som de omsider er i sitt rette element. Sannsynligvis en smule lettet over å kunne krysse «skiing» av listen over ting man bør gjøre når man er i Norge.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN