Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Dualismens festival


 

HARDTSLÅENDE. Jaako og Topias i Pymathon trakterte trommer og gitarer i høyt tempo på Landmark. FOTO: UNKNOWN

FILHARMONI. Kontrabassister, (fra venstre) Gregory Staas, Steinar Børmer og Janne Johansson i Bergen-filharmonien. FOTO: INGERID JORDAL

MØRK KUNST. Banks Violette-verket var del av det ikke-musikalske programmet som inkluderte foredrag, kino og diverse utstillinger. FOTO: BERIT BYE

ROBOTNICK. Discosenior. Alexander Robotnick var helt blant italodiscogutta på 80-tallet. FOTO: BERIT BYE
Borealisfestivalens ordliste

Borealis betyr «nordlig»
Dualisme betyr todelt, og går ut på at man trenger to uforenelige grunnbegreper for å forklare tilværelsen, f.eks. kropp og sjel, godt og ondt. Dekker Borealis sin ambivalente funksjon.
Italo disco: Discosjanger som stammer fra Italia på 80-tallet. «Futuristisk» lydbilde og mye synth.
Drone doom/drone metal: Subsjanger av metal inspirert av ambient støymusikk. Sunn O))) regnes som det mest inflytelsesrike bandet i sjangeren i dag.
Speedmetall:subsjanger til heavy metal med frenetisk tempo.

Kontraster preget Borealisfestivalen 2007, hvor det var bredde i hver nisje.

Tekst: MATIAS HELGHEIM og SJUR AASERUD

Halvmørke. Levende lys. Nervøs mumling og benkerader som fylles opp. Folkemassene strømmer inn fra det våte og kalde mørket til den varme, men tilsvarende dunkle, atmosfæren inne. Vi er i Domkirken i Bergen, og et andektig publikum venter i spenning, - men ikke på søndagsprekenen. Det anerkjente metalbandet Sunn O))) har fått æren av å avslutte Borealisfestivalen 2007, og det med konsert i hellige omgivelser. Prestens lovsang er lagt til side; det er en buldrende, dirrende lydvegg publikum har i vente denne søndagskvelden.

Stephen O'Malley, en av to medlemmer i Sunn O))), har en glød i øynene når han omtaler Bergens egen domkirke noen timer før konsertstart.

– It 's a gift, utbryter han, og kikker beundrende rundt på de ruvende søylene og det himmelhøye taket.

– Vi har spilt i kirke før, men dette blir et helt annet nivå og en annen skala. Det er en fantasisituasjon.

FAKTA FRA FINLAND

Tidligere i uken, i de hyppig brukte lokalene til Landmark, var det finsk musikalsk forbrødring. Først ut var det improvisasjonsbaserte speedmetalbandet Pymathon. Litt forsinket ankom duoen scenen foran et noe glissent lokale, men så er vel ikke musikken deres allmenn eie heller. Rundt de forskjellige bordene overhørtes fransk, italiensk og den opplagte avantgardediskursen om temaet musikk. Lyden i rommet ble fort erstattet med feedback fra en gitar og tilsynelatende tilfeldig tromming. Inne i all støyen dukket diverse powermetallriff opp, trommene akselerte deretter og improvisasjonen forandret seg gradvis til speedmetall.

Pymathon er Jaako Tolvi og Topias Tiheäsalo, fra henholdsvis Helsinki og Turku i Finland, og er i Norge for første gang.

– Lasse Marhaug kontaktet oss på en festival i Finland. Vi har aldri vært i Norge, så da Lasse spurte oss var vi ikke vonde å be, sier Tiheäsalo.

Gutta kom til Bergen fredag morgen og har fått liten tid til å se seg rundt. Soundcheck, spising og rigging av utstyr er alt de har fått tid til, men for resten av bergensoppholdet har de planer:

-Vi vil se noe av den mye omtalte flotte naturen. Selv om det garantert vil bli regn, må vi ut, sier Tolvi.

Bandkamerat Topias nikker samstemt og prøver å uttrykke seg med et sjarmerende engelsk/finsk språk.

-It`s rainy today too... sier Tiheäsalo med et skjevt smil. Myten om innadvente kunstnere er bekreftet.

Etter at improvisasjonskunstnerene hadde spilt seg varme i trøya var scenen duket for andre landsmenn. K-X-P-> er navnet på det nye elektronikapunk-bandet til «bergensvennen» Timo A. Kaukolampi. Han har hatt mye av æren for mange av de finske «utvekslingsbandene» på elektronikafestivalen Ekko og spleisefestivalen Dugnad. Timo er også kompis med Annie og Mikal Telle, og han har nettopp remixa 120 Days. Tilknytningen til Norge, og spesielt Bergen, er sterk. Med et drivende dansbart sett, satte K-X-P-> et verdig punktum for den finske temakvelden.

FILHARMONISK KLANG

I forhold til klubbkveldene var gjennomsnittsalderen blant publikum noe høyere på Bergen-filharmoniens konsert i Grieghallen. Programmet sist torsdag var likevel kontemporært. «Ny» musikk fra de siste tiårene ble fremført, fra fire samtidskomponister.

Blant stykkene som ble spilt av ett fra Luigi Nono, den avdøde italienske komponisten som var en gjennomgangsfigur på festivalen. Tidligere i uken holdt hans enke, Nuria Schoenberg Nono, foredrag om hans liv i Logen. Hun har etter hans død bygget opp et omfangsrikt arkiv med hans manuskript, bøker og brev. I tillegg til filharmoniens fremføring var Nono representert med konsert i Johanneskirken og egen utstilling.

GREGORIANSK I DOMKIRKEN

Tilbake i Domkirken stiger orgelets klang opp fra stillheten og markerer konsertens start. Den spente usikkerheten blant publikum forløses. Det gigantiske instrumentet bak i kirken lyses opp, og etter en lang, klar tone fra organisten viser en kappekledd skikkelse seg ved orgelet. Mørk, gregoriansk sang ljomer ut og finner sin plass i den allerede middelalderske stemningen. Etter en ny stillhet dukker flere menn i munkekutter opp på scenen framme. Strenger slås, gir gjenklang, og bygger gradvis opp en tettere, mer intens lydmur. Når vokalisten dukker opp blant sine medspillere er scenen endelig satt. Det blir ikke stille igjen i Domkirken på en og en halv time.

Musikken Sunn O))) fremførte var ikke hentet fra deres rikholdige diskografi, men et nytt verk spesialskrevet for anledningen. Den sammenhengende komposisjonen var inspirert av lokalene, av kirkens historie og religiøs musikk.

– Musikken er «improvisert» fram på øvingene med bandmedlemmene. Den er ikke nedskrevet, men bygges opp på bakgrunn av kjemien vi har sammen når vi spiller, sier O'Malley.

TENNER PÅ STOLER

De mørke scenene som utspiller seg i kirken speiles i festivalutstillingene rundt om kring i byen. Den unge New York-kunstneren Banks Violette opererer stort sett i svart/hvitt, og i festivalprogrammet omtales han som en noir-artist. I Kunsthall No.5 er hans «Black Violence» installert. To gjenstander i et svartkledd rom settes opp mot hverandre: I det ene hjørnet en ansamling lysrør, nesten for lyssterke til å se rett på, og i det andre en brennende, svart stol. Violette har koblinger til metalscenen, og det synes i hans visuelle uttrykk.

HØY DISCOFØRING

I samarbeid med Skåtebårds italodisco-klubb Digitalo presenterte Borealis en ekte italiensk discoaften med 80talls-stjernene Casco og Alexander Robotnick som DJ-er. Så stor pågang var det på arrangementet at undertegnede sto i kø, rimelig anspent, godt over det som er forventet i en køkultur-kontekst. Når man da endelig hadde sluppet inn til discoherligheten, og gitt diverse dørvakter noen snerrende kommentarer, var alt glemt.

Den ekstatiske og euforiske stemningen i det fullpakka og svette lokalet er vanskelig å formidle. Men alt dritvær utenfor, skole og hverdagslig problematikk ble fortrengt med en riktig dose melankolsk italodisco. Sjelden, eller aldri, har man sett så mange smil i et og samme rom. Etter kildene å dømme lå kunstig stimuli bak noen av de mange glisene. En pose med norske sedler og en halvtom plaststrips, med alt annet enn bakepulver, hadde blitt observert på do. Dette ble en liten snakkis. Dette forklarer den til tider intense dansingen fra flere hold. Påvirket eller ei, gøy var det lell. Uansett går denne lørdagen allerede inn i historien som uforglemmelig.

SISTE SATS

Sent søndag kveld er konserten i Domkirken over, og et fullsatt hus med filleristede besøkende vakler ut av lokalet. Borealisfestivalen 2007 er over for denne gang, med et særdeles (høy)verdig punktum. Godt førnøyd er også festivalsjef Nicholas H. Møllerhaug.

– Vi er veldig fornøyde. Masse folk. Fornøyde artister. Vi har fått det til å fungere med det tekniske og alle produsentene. Vi må ha Norges beste produsenter, for med så varierende musikk og krevende artister, kunne mye gått galt. Det har vært en god uke med mye fin lyd.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN