– Jeg tror silikonpuppene mine har begynt å lekke! kommer det fra en noe mannlig og oversminket Solfrid.
Vi befinner oss i kostymegarderoben. Det er nå kun er tretti minutter til førstemann skal entre scenen, og kaosfaktoren øker. Det sprayes hårspray og glitterspray om hverandre, i vilden sky.
– Ser jeg best ut med eller uten strømpebukse? spør Kastanje, den ene kordamen i Nobody’s Fools, idet hun vifter en blottet legg i været. Hun har lyst å skifte kjønn hun også, men ikke til mann, så da kan det like greit være som det er.
– Det er jo bare en parodiering, sier Solfrid og Solgunn – kordamene til Berit Bislett.
De trosser likevel garderobens røykelov for å roe nervene. Det lukter en salig blanding av røyk og hårspray, som sammen danner en fin liten tåke over garderoben.
BEGYNTE I DET SMÅ
Parodi Grand Prix er ikke lenger noe lite arrangement. Konkurransen som begynte i det små på diverse puber i Bergen, har tatt sitt publikum med storm, og vil i kveld bli dekket av TV2-kanalen Sonen.
– Det startet som en liten happening på homoutestedet Fincken i 2005. Arrangøren var det skeive idrettslaget Bergen Beans. Allerede det første året vokste det seg så stort at vi valgte å legge finalen til Peer Gynt-salen i Grieghallen, forteller arrangør Kristian Nicolai Stakset-Gundersen.
Kvalikrunder ble etter hvert tillagt i Oslo og Trondheim, og dermed rakk Parodi Grand Prix allerede i 2006 å bli et nasjonalt fenomen.
Arrangementet har i tillegg vokst seg for stort for arrangøren. I år er det en egen, uavhengig prosjektgruppe som arrangerer hele konseptet.
SKEIV SOM RETT
– Til tross for at kvalikrundene har blitt holdt på homoutesteder, har vi fra første stund merket at hovedvekten av både deltakere og publikum verken er homofile eller queer, men faktisk heterofile som synes det er utrolig gøy å tulle med Grand Prix, sier Kristian Nicolai.
Det er altså ikke bare det skeive som regjerer huset i aften. Her er åpent for alle, dog kan det muligens bli i sterkeste laget for en sart homofob.
Parodi Grand Prix er også et separat arrangement i forhold til den pågående homofestivalen.
– Grunnen til at en gjerne er av denne oppfatningen, er at det i Oslo først og fremst er et show med appell til homofile, mens det har hatt en annen utvikling i Bergen - hvor opplegget er like populært blant homofile som heterofile. Ettersom halvparten av deltakerne i år er fra Oslo, skinner det det skeive ekstra godt gjennom, og en kan fort bli sittende med inntrykk av at arrangementet hovedsakelig har en skeiv profil.
ELSKER GRAND PRIX
En ting har deltakerene uansett til felles: Melodi Grand Prix står deres hjerte svært så nært.
– Vi elsker Grand Prix! uttrykker The Harriettes.
Alle i garderoben samtykker.
Jentene fra The Harriettes, og Big Mama & The Hotlips, forteller at når de skal kose seg i helgene, tar de frem gamle Grand Prix-opptak, og reiser gjerne tilbake til 80-tallet.
– Da vorser vi mens vi ser på Melodi Grand Prix og spiser popcorn, en kombinasjon som aldri slår feil, forteller «Big Mama».
The Harriettes spyr ut navn og årstall på Grand Prix-hendelser og idoler.
En herremann i dress avbryter. Det er dags for show! Er alt og alle på plass? Vokalist i Nobody's Fools, Charles Lindberg, iført sølv fra topp til tå, gir parykken en siste touch med hårsprayen, mens Kastanje flyr rundt på jakt etter sine klovnaktige solbriller.
FULLT HUS
Peer Gynt-salen er gjestet til randen. Publikum har kledd seg i finstasen, og venter i spenning.
En noe doven programleder trilles fram fra gardinet i en lenestol. Han presenterer fjorårets vinnere, Bjørnar og Lappjæntan, til vill jubel fra publikum.
Showet er erklært startet. Heretter serveres det ene vulgære innslaget etter det andre. Publikum som hopper opp og ned, blir av vaktene bedt å kontrollere sin entusiasme og sitte fint.
Alle deltakerne presenterer seg selv, med videopostkort vist på storskjerm, på ekte Grand Prix-vis.
BEGEISTRET BACCARA
Selv havner vi ved siden av ingen ringere enn de spanske fruene fra Baccara. Kjent for sine en-gang-landeplager «Yes Sir, I can boogie» og «Sorry I'm a lady». De skratter og ler av begeistring, særlig idet queerdiva Berit Bislett inntar scenen med sin mektige røst og fjollete sceneshow.
Jeg spør forgjeves hvordan de i alle dager endte opp her, men takket være støynivået fra publikum ender samtalen i ubegripelig tegnspråk.
Kristian forteller i ettertid at de med glede mottok invitasjonen.
– Da vi kontaktet dem og lurte på om det kunne være aktuelt, syntes de det hørtes ut som et morsomt konsept, og det spilte ikke så stor rolle for dem om de vant eller ikke.
PÅ RAMME ALVOR
Etter mang en konfettibombe, pyroeffekter, blotting av hud og frekk vitsing, skal juryen avlegge sin endelige dom. Hvilken tvist av originalen vil falle best i smak? Det varierer enormt hvem som mottar flest poeng, men omsider kåres vinneren: The Harriettes, med sin «Diggiloo Diggiley det känns kult att va' Gay.»
The Harriettes tar imot trofeet (som ligner mer en gravstøtte) med heder, mens Berit Bislett rapper mikrofonen for å fordømme juryen, samt alle lesbiske. Konfettibomber utløses atter en gang, denne gang står alle på scenen samlet. Det blir mosh pit-lignende tilstander da vinnerlåten framføres en siste gang.
Holdningen om at det kun var snakk om en parodiering, skinte ikke gjennom et øyeblikk hele kvelden. Aldri før har så mange fjollete mennesker sloss så hemningsløst om et trofé som ikke lignet grisen.
Kvelden er omme, men om ett år vender galskapen tilbake til Bergen by.
BILDETEKSTER:
queer fyr som sprayer parykk: VOLUM TIL PARYKKEN. Det spares ikke på hårsprayen under Parodi Grand Prix.
3 damer med trofé i været: KVELDENS VINNERE. The Harriettes mottar trofeen med heder og ære.
baccara i røyksky: KJENDISER. Spanske Baccara gjester scenen under årets konkurranse.
fyr som blotter bakdel: EKSHIBISJONISME. Det vulgære står høyt i kurs.
tv folk: PRESSEN ER PÅ PLASS. TV2-kanalen Sonen sørger for å dekke hele sendingen.
berit bislett og co nede på knærne: VET Å LAGE SHOW. Berit Bislett sparer ikke på kruttet.
bilde av fanskaren; ELLEVILT PUBLIKUM. Fanskaren lar seg enkelt rive med.