Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

RAPTUSREKKE. Med Windslet Walker i spissen vandrer rekker av tegneseriefigurer mot Grieghallen og Raptus tegneseriefestival, den ellevte på rad. FOTO: UNKNOWN

Fantasifostre og stripefanatikere


TIDLIG KRØKES. De aller yngste tar en pause fra tegneserieparaden. FOTO: UNKNOWN

 

SKATTKAMMER. For samleren med det rette blikket kan Raptusfestival bli et skattekammer av det sjeldne slaget. FOTO: UNKNOWN

SIGBJØRN LILLEENG med egen serie. FOTO: UNKNOWN

TEGNESERIEFANTASTER. Mads Eriksen som tegner «M» og Trond Morten Bjarkøy er lidenskaplig opptatt av tegneserier. FOTO: UNKNOWN

STIG SUNDIN HAR den komplette Donald-samlinga, og har vært tegneseriesamler så lenge han kan huske. FOTO: UNKNOWN

JÆVEL PÅ JOBB. – Jeg er en jævel å jobbe med, men Kristopher Schau er god i dialog, sier Øystein Runde om samarbeidet rundt tegneseriealbumet «Margarin». FOTO: UNKNOWN
Supermann, middelaldrende samlefriker og schizofrene tegneserieskapere. Velkommen til Raptus.

Tekst: ISABELL AGA ENGELSEN

– Ehm, hvor ble det av skilpadden? Supermann stirrer forvirret bakover i Raptusparaden på søken etter en gigantisk tegneseriefigur. To utkledde barnehager, et knippe ungdommer og tre kjempebamser fra «Over hekken» har møtt opp ved Bergen Kino for å ta del i den årlige paraden i anledning tegneseriefestivalen Raptus.

– Vel, skilpadder går saktere, sånn er det bare. Supermann fyker fra den ene enden av paraden til den andre. I trange tights og knallrøde truser roper han heseblesende inn i en mikrofon. Han har flagrende kappe og en stor høytaler dinglende på ryggen.

– Bli med til Raptus, bli med til Raptus, reklamerer han; stadig på utkikk etter skilpadden. Skilpaddens navn er Werner, og sammen med ekornet Hammie og vaskebjørnen RJ representerer de «Over hekken», skapt av T. Lewis og Michael Fry. Serien kjent fra Tommy og Tigeren er blitt verdens første animasjonsfilm basert på en tegneseriestripe, og har norgespremiere den 22. september.

– It looks like Werner is in trouble, ler T. Lewis, som observerer paraden fra sidelinja. Skilpaddefiguren har blitt støttet av flere paradegjengere til nå, men faller plutselig bakover med skallet først. Som i sakte film treffer han bakken og blir lenge liggende i samme posisjon. De kulerunde øynene stirrer blankt ut i luften, før han forsiktig stables på bena igjen. Med tapre skritt vandrer han så sin siste distanse mot tegneseriefestivalen, og mot Grieghallen.

– Da Don Rosa var her for noen år siden stod jeg i kø i tre timer!

Stig Sundin, en middelaldrende samleentusiast gliser bredt og nikker mot Mads Eriksens signeringskø. Køen er lang og ser ikke ut til å bli mindre. Sigbjørn har nettopp anskaffet seg «M»-tegnerens signatur, og kan dermed slappe av.

– Jeg har 9000 tegneserieblader, inkludert den komplette Donald-samlinga, forteller han. Så drar han frem det kjæreste av dem alle – eksemplaret signert av den store tegnehelten, Don Rosa. Samleren er stolt. Han er ikke den eneste. Rundt hver hylle og hvert bord overlasset av blader, står tegneserieverdens mest interesserte. De prater om sine komplette tegneseriesamlinger, eller forteller hvilke blader de leter etter. Hvilket nummer av Fantomet eller Pondus det er som kan tette hullene, eller hvilke serier de kanskje skal begynne på. Men Raptus er også tiltrekkende for vanlig intereseerte. For barn, ungdommer, studenter og eldre. For dem som er faste lesere av Dilbert i Bergens Tidende eller Ernie i VG. For dem som vil mimre over Knoll og Tott eller skaffe seg et signert album av Rex Rudi.

– Årets festival spenner vidt. For Raptus er det viktig å ha et bredt spekter av både gjester og besøkende, for her skal alle finne noe interessant, forteller Raptusgeneral Trond Stien. Han stresser rundt og er opptatt av at alle har det bra.

– Jeg er spesielt fornøyd med at T. Lewis og Michael Fry takket ja. Slik fikk vi et samarbeid med Bergen Kino og kan ha førpremiere på «Over hekken», gliser han. Andre kjente gjester på årets festival er blant andre Lars Lauvik, Thorbjørn Lien, Tor Ærlig og Bryan Talboot. Men særlig Mads Eriksen får mye oppmerksomhet fra ivrige signaturjegere. For på Raptus vrimler det av folk. 2500 mennesker har funnet veien til Grieghallen, og programmet strekker seg fra foredrag om Kaptein Sabeltann til innslag om navlestrengfamilien til Øystein Runde og Kristopher Schau.

– Dette er kroppsproblematikk på en fengende måte, sier Runde under foredraget om seg selv ganger tre. Han og Schau står bak tegneseriealbumet «Margarin»; en tegneserie om en familie der medlemmene fremdeles er bundet til moren ved navlestrengene. Serien inneholder en sønn som stadig eser og en datter som er forvist tilbake til livmoren. Serien kan også presentere finurlige maskiner og vandrende fostre. Men på tross av de tilsynelatende absurditeter og motbydeligheter, har anmeldere og lesere funnet noe med serien som tiltrekker og fascinerer. Runde sier at anmeldere særlig fokuserer på «Margarin»s evne til å skape liv i den særeste logikk, samtidig som det hele er tynget av et underlig alvor.

– Det er viktig å ta i litt, være annerledes. Tegneserier er den uttrykksformen der det er enklest å få til noe nytt, sammenlignet med for eksempel litteratur eller film, hevder tegneserieskaperen. Så forteller han om de ulike tegneseriene sine. Hver serie som alle er av forskjellige genre og blir presentert av ulike Øystein Runde’re. Det er Øystein Runde Senior som har laget «Margarin». Ramkjell Runde holder på å lage tegneserie basert på de gamle sagaene.

– Og den, sier Runde, den kommer når den er ferdig.

– Øystein Runde junior er på lag med kidza. Det er viktig å være på lag med kidza. Han tegner om sko og sånn. Og tyggis, forklarer Runde. Det oppsår en merkelig blanding av humor og alvor når han snakker.

– Du kan aldri vite om jeg er seriøs eller om jeg lyver til deg. Og hva jeg mener med en tegneserie har ingenting å si for hvordan du oppfatter den. Det er det som er så fint, smiler han.

– Kjøp Raptus t-skjorte til tretti kroner! Kun tretti kroner!

En gjeng frivillige sitter ved Raptusboden og underholder seg selv. Ikke dumt for salgsinntektene; stadig flere dukker opp i knallgule t-skjorter med Raptuslogoen klistret til brystet. I hendene holdes en bunke blader, eller en pose full av dem. På veggene rundt om i Grieghallen henger store plakater av ender i klær, superhelter og snakkende tigre. Bord etter bord, stappfulle av blader, preger gulvene i samtlige etasjer, og diskusjoner omkring seriene oppstår. En gammel samler har tatt turen til Raptus for å bli kvitt alle bladende sine. Langt mørkt hår er samlet i en hestehale, og han smiler skjevt.

– Pengene skal jeg bruke til å lage film, sier han. Bladsamlingen har ikke minsket særlig, men vi ønsker ham lykke til.

Andre kommer til festivalen for å promotere seg selv, som Vanja Nilsen.

– Jeg var utålmodig og lei av å mase på forlagene, så jeg startet mitt eget, smiler den unge jenta. Hun har svart langt hår og sitter tålmodig under en trapp nederst i Grieghallen.

– Det å komme på Raptus er en ypperlig mulighet til å få vist frem tegneseriene, eller danne et nettverk. Forlaget mitt heter Wildside Comix og tilhører fantasy-sjangeren, forklarer hun. Det er mange som Vanja på Raptus. Ikke alle oppretter eget forlag, men selve håpet om å en dag bli oppdaget og få muligheten til å leve av tegningene synes å ligge som felles drøm hos de fleste.

– Det er slik Raptus er. Drømmer og fantasier møtes, diskuteres, samles på eller blir virkelige, sier Raptusgeneral Trond Stien. I tegneseriene viskes grensene ut, og alt blir mulig. Kanskje det er derfor vi lar oss fascinere?Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN