Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Skitten kjærlighet


 

DISCODYR. Få steder kan man slippe hemninger som på Roskilde. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

SYNKRONKUNST. Selv om Roskilde har forandret seg, vil det alltid være plass for kunstnere og frikere. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

VETERANER. Hanekam eller sixpence, øl eller sherry. Den eldre garde er også representert. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
Roskilde oppstod som Nordens svar på Woodstock. Er det fortsatt peace, love and happiness som står på plakaten? Gamle travere mimrer på campen.

Tekst: RUTH HEGE HALSTENSEN

Vi krysser et gjerdeparti som lukter surt på veien bort, og ser på de litt misfornøyde naboene til den stadig mer tilstedeværende lukten. Folkene som Studvest skal på besøk til har flyttet seg såpass langt bort fra gjerdet at lukten aldri vil nå teltet deres. Gjestfriheten møter oss ved inngangen i form av nyåpnede, kalde pils og hver vår tomme ølkasse til stol.

Fred Are, Ronny og Raymond sitter småbrisne i ly for den sterke solen som trenger på under presenningen som pyntelig samler de ulike teltene deres sammen til et ekte campingområde.

Klokka har slått midt på dagen, Roskildetid, og det betyr at vi er et sted mellom frokost og konserter. Fred Are og gjengen titter ut på de mange uvitende, hummerrøde festivaldeltakerne som trasker rundt utenfor campingplassen deres. Selv er de utstyrt med både solbriller, faktor 30, nedkjølte øl og fortsatt rene programmer. Ingen hummer, nei, men blinkende varselrød lampe likevel. Gjengen har gjort dette før.

GUTTA PÅ TUR

Teltet deres ligger mellom skateparken og broen på westcamp, og vi hører et stadig kompakt sus av hiphop og klirring av flasker som fraktes over festivalbroen. Den nærmeste lydkilden er et bjørnehi som har lånt Fred Ares ghettoblaster, og de spiller søt sommermusikk mens de plasker i plastikkbassenget og åpner den ene ølen med den andre. Våre verter sitter i hver sin mobile festivalstol, hvor det står utsagn preget av nattens svarte humor - av typen «jeg har pult i denne stolen», bare for å forsikre seg om at stolen ikke blir stjålet. Eller hva vet vi.

– Jøss, har det blitt tretten ganger allerede, sier Ronny. Mye har endret seg på festivalen siden '92. På godt og vondt. Programmet var for eksempel mye større før, men til gjengjeld har det nå et større spekter av sjangrer, som hiphop og electronica.

De andre to mumler det som tilsvarer halvparten av Ronnys roskildeturer, og unnskylder det med sommerjobber.

– Jammen bra jeg ikke dro i '98. Da var det en søleopplevelse fra helvete her, trøster Fred Are seg med.

TYSKLAND TIL NESTE ÅR

Prioriteringen til vennegjengen er nokså representativ for den gjengse festivalopplever. Konsertopplevelser fremfor læcksing på campen, men de innrømmer at oppdagerlysten har dabbet litt med årene.

– Før var jeg mer nysgjerrig på de ukjente bandene. Jeg tror jeg har blitt latere og mer kresen på utvalget. Safer mer på bandet, og tar ikke sjanser på ukjente band. Det er egentlig litt trist, for det betyr kanskje at jeg aldri vil få et første møte med ukjente band lenger. Sånn som mitt første møte med Supergrass i '95, for eksempel, sier Fred Are.

– Det var andre tider, det, kommer det fra Raymond. Da var vi effektive festivaldeltakere. Matpauser imellom konsertene. Samme år så vi også Jeff Buckly.

– Kanskje den flotteste konsertopplevelsen jeg har hatt, sier Fred Are.

– 1000 publikum på liten scene midt på dagen. Den kan du angre på, Ronny, sier han.

Gutta ser seg tapt i slaget på nysgjerrigheten, og innrømmer at de muligens har blitt litt for konforme for teltfestivallivet.

– Telt tar på kroppen. Neste år blir det hotell og festival i Tyskland, sier Fred Are overbevisende.

– Problemet er bare at det sier vi hvert år, sier Ronny.

POST PEARL JAM

Guttene blir vemodige når vi kommer inn på ulykken som skjedde for tre år siden. De mener den i seg selv betegner hva som har endret seg på Roskilde.

– Det som skjedde på Pearl Jam var bare noe som måtte hende. Det hadde utviklet seg en egoistisk mentalitet årene før, hvor man kun prioriterte sin egen konsertopplevelse, sier Ronny.

De forteller klassiske historier fra tidlig nittitall. Når noen mistet brillene sine, lagde folkene rundt en stor sirkel slik at brillene ble funnet. Historier om folk som ble løftet opp på skuldre hvis det var umulig å få sett konserten.

– Post Pearl Jam har folk blitt mer vennliginnstilt igjen, sier Fred Are. Eller er det bare sikkerheten som har gjort ting mer trygt, undrer han.

Kritikken av hvordan Roskilde har utviklet seg merkes også rundt på festivalområdet. Festivalen fremstår i dag som en mer bevisst festival. Roskilde skulle være Nordens svar på Woodstock, men i dag overskygges ofte festivalen av ølsponsorer og tivolihatter. Hvis man ikke visste bedre, kunne en ha trodd at festivalen het Tuborg.

DAMEPROBLEMATIKKEN

Guttene er klare i sin sak når det gjelder damer på festival: det er en uting. Dersom det skal være rom for flørting og det som kommer etter, må ting planlegges nøye.

– Skal det bli flørtings og noe mer, må man være nydusjet og ha teltet for seg selv. Uansett presterer man ikke så godt i fylla.

Ronny mimrer over en gang de hadde hustelt, og alle hadde ei dame på armen.

– Jeg kjenner at noen stryker meg langs armen, men dama mi sine armer var et annet sted. Jeg sier «Geir?» til kompisen min. «Ja...» kommer det fra han. «Ja, du liker å stryke på armer, gjør du ikke?» Strykingen opphørte umiddelbart.

De knuser også myten om at det er romantisk å dra på Roskilde med dama.

Fred Are mener det rett og slett blir for kjedelig å reise med dame. Det blir mye tosomhet og lite romantikk. Det eksisterer likevel massevis av folk som ser den sølete tilværelsen som det perfekte stedet for romantisk svermeri.

– Husker dere det paret som var på bryllupsreise her i fjor? Vennene hadde heldigvis tatt grep om situasjonen og bestilt hotellrom i all hemmelighet, sier Raymond.

Guttene rundt bare ler og rister på hodet. Det hadde ikke vært deres førstevalg.

– Ikke glem paret som giftet seg på en av scenene. Det ble servert kaffe og kake til publikum, mens paret gikk rundt å hilste på. Det var ganske koselig, sier Ronny.

PERSONLIGE HØYDEPUNKT

Folk har begynt å trekke til festivalområdet, og technoen fra de ulike vorspielene har stilnet hen. Vi er nede i øl nummer tre, og samtalen har løsnet litt opp.

– Ronny pisset på Bob Dylan helt fremme, kommer det brått fra Fred Are.

Ronny sender han et litt forsinket bedende blikk, og trekker pusten før han går i gang med en forsvarstale som blir punktert av de andres latter. Det nytter ikke med noen pysete unnskyldning denne gangen. Piss er piss.

– Tisset ikke du på en annen konsert også, Ronny? erter Raymond videre.

Ronny står alene om denne. Den andre gangen hadde visstnok blitt filmet av MTV. De hadde selvfølgelig lovet å ikke sende det, men endte med å gjøre det til «Morgenstemningbildet» deres. Han prøver litt fåmælt å unnskylde det med at det var for mange folk på konserten til å komme seg bakover.

SLUTT FOR FRIVOLE

Før var Roskilde den store og crazy festivalen, der alle dusjet nakne og var frie sjeler. Slik er det ikke lenger. Ingen nakendusjing, og Roskilde er ikke lenger enerådende.

– Selv om Roskilde er av de eldste, finnes det et stort og variert utvalg av spesielle festivaler. Jeg synes ikke det blir det samme med spesialiserte festivaler. Føler at det blir mer bransjetreff enn helhetlig stemning, sier Fred Are.

Guttene begynner å dekke til de bare overkroppene med t-skjorter og gensere, og det betyr, roskildetid, at de første konsertene er i ferd med å starte. Det snakkes til og med om å ta med en matpakke på turen. En diskusjon om hvilke band som skal prioriteres, avløses i at det er kanskje like greit å møtes etter de ulike konsertene. Disse guttene vet hva de vil ha. De leker ikke festival.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN