Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

HOLDER STILEN. Bøkene i hylla må sies å eldes med verdighet. FOTO: MARI SUNDSBØ

I bøkenes bakgård


 

DRØMMEJOBBEN. Harald Mikkelsen stortrives blant bøkene. FOTO: MARI SUNDSBØ

SOL I NOVEMBER. Vindusutsillingen lokker frem høstsola. FOTO: MARI SUNDSBØ
BYENS ANTIKVARIATER
Anubis Antikvariat
Kong Oscarsgate 43

Bergensantikvariatet
Lille Øvregaten 2

Eikens Antikvariat
Strandkaien 16

Hollendergaten Antikvariat
Hollendergaten 13

«Når det utkommer en ny bok, så les en gammel.»

Tekst: ANJA HAUKELAND

Minnes du yngre dager? Kanskje var det sen høst som nå. Kanskje var det planleggingsdag, og kanskje var bestevenninna eller bestekompisen din bortreist og hele dagen lå foran deg som et ubrukt ark klar til å bli fargelagt. Og i det du gnidde søvnen ut av øynene visste du nøyaktig hva du skulle bruke dagen til. Med nøkkelen i en hyssing rundt halsen og skolesekken lastet med verdifull valuta, var veien til bydelens egen bruktbokhandel kort. Her ble fatterns gamle Morgan Kane byttet ut med Penny-bøker, Sølvpilen eller det som åtte-ni år gamle hjerter ellers måtte begjære. Femten år og noen universitetsfag senere er kanskje ikke «Lesehesten» et like attraktivt alternativ. Hvor tar du da turen en regnværsdag?

«Når det utkommer en ny bok, så les en gammel.» Winston Churchill var kanskje inne på noe da han sa dette.

På Norli har de billedkunst i de opplyste vinduene. Innenfor kjemper høstens nyutgivelser om kundenes oppmerksomhet. Mads Larsens «Pornopung» er en skjøge i sjokkrosa, og prinsessegemal Ari Behn kan friste med homoflørt og dekadense i Tanger. Her finner du bøkenes jetsettere. Ikledd skinnende omslag uten fingermerker. De stive permene knirker motvillig første gang fremmede hender åpner for å ta en titt. Den lille diskré prislappen nederst på rumpa avslører at denne boken ikke har tenkt å ligge på nattbordet til hvem som helst i kveld.

«Student, sier du?» flirer jetset-bøkene overlegent. «Da bør du nok prøve i den andre hylla. Der holder fetteren min til. Paperback heter han. Eier ikke ryggrad og er langt løsere i permene, men selger seg billig.» Men hvorfor ikke ta turen til et av de bortgjemte antikvariatene? Det er nemlig her du finner de virkelige bokskattene; De litt herja bakgårdsbøkene som omgir seg med en svak dunst av loft og tobakk. Fremmed, men allikevel familiær. Her residerer bøkene som har vært ute en vinternatt.

«Bøker forandrer seg ikke. Om tusen år er de akkurat som i dag, taler samme språk, utstråler samme varme.» (Eugene Field)

Tar du til høyre ved Fløibanen finner du Bergensantikvariatet. To trapper ned, klemt mellom tapasrestauranten Éscalon og den kuriøse butikken som selger gamle kameraer. Antikvariatet er Bergens eldste og ble åpnet på 30-tallet. Etter å ha holdt stengt i nesten ett år, åpnet det igjen på sensommeren. En sur lørdag i november har den nye og fjerde eieren i rekken, Anne Marit Fagerli, tatt seg fri og er på reise. Ektemannen Trond Fagerli styrer skuta til madammen kommer hjem.

– Jeg er bare stand-in, smiler han unnskyldende. - Men bare spør hvis dere lurer på noe, så skal jeg prøve å hjelpe så godt jeg kan. I hyllene står bøkene sirlig plassert alfabetisk og etter emne. Norsk historie, polarlitteratur, filosofi, oppslagsverk og skjønnlitteratur er noe av det du finner her. Gamle ukeblad fra 60-tallet er spredd utover et bord og «Detektivmagasinet» står i esker ved vinduet.

– Det meste er kjøpt inn fra dødsbo, men det hender også at privatpersoner kommer innom og selger, kan Fagerli fortelle. Og legger samtidig til at de på sikt håper det skal bli lønnsomt å drive stedet. – Det finnes jo et stort kundegrunnlag, sier han håpefullt.

Trond Sundet er en av dem som har funnet veien hit denne formiddagen. Den tidligere jusstudenten har nå gjort osloboer av seg, men han tar seg tid til et besøk hos Bergensantikvariatet nå som han besøker gamle trakter.

– Jeg syntes det er moro å stikke innom et antikvariat i ny og ne, sier han. Men det blir mest hvis jeg tilfeldigvis kommer forbi et. Ofte er de små og ligger godt gjemt. Han går sakte langs hylleradene med skjønnlitteratur. Setter seg på huk og kikker gjennom et par esker med bøker som enda ikke er kommet på plass. Blar nysgjerrig gjennom noen eksemplarer.

– Jeg er ikke på jakt etter noe spesielt, men det går vel hovedsakelig i skjønnlitteratur, i tillegg til eldre juridiske fagbøker som ikke lenger er tilgjengelige andre steder. Man kan finne mye rart slike steder, smiler han. Mens du skakker på hodet og lar en finger gli over slitne bokrygger, blir du nøye observert. Fra sort-hvitt-portrettene på de hvite veggene kaster kjentfolk som Einar Økland, Amalie Skram og Henrik Ibsen strenge blikk på nysgjerrige kunder. Bare Agnar Mykle smiler skjelmsk ned fra høyre i det du forlater butikken. Vel vitende om hvordan studenttilværelsen i Bergen kan arte seg.

«Den menneskelig natur er aldri så svak som i en bokhandel.» (Henry Ward Beecher)

I antikvariatet til Harald Mikkelsen er det stille. Stille som i graven, men langt hyggeligere. Mikkelsen driver stedet på fjerde året og kan informere om at butikkens navn, Anubis, var navnet på den egyptiske guden, som i form av en sort sjakal ledsaget de døde i underverdenen. Og mens du lister deg mellom hyllene som strekker seg fra gulv til tak, får du nesten følelsen av at dette er en slags bøkenes underverden.

– Jeg har alltid vært veldig opptatt av Egypt. Man må huske at mye av vår kultur kommer derfra, via romerne, sier Mikkelsen. Og legger til at han har vært i Egypt seks ganger.

– Jeg har alltid vært veldig interessert i bøker, men har selv bakgrunn fra biologi, kjemi og sosialantropologi. Det jeg har lært om viktigheten av biodiversitet prøver jeg derimot å overføre til forretningen, smiler han lurt, og snakker seg varm om betydningen av litterært mangfold mens han ivrig viser vei mellom reolene.

– I denne seksjonen finner dere tilbudsbøkene, peker han. Èn bok for 30 kr, fem for en hundrelapp. Dette er bøker det finnes mange av, derfor jeg kan tillate meg å holde lave priser på dem. I disse hyllene finner du alt fra klassikere til litt lettere litteratur. Noe for enhver smak, reklamerer han i rette kremmerånd. Det lille lokalet rommer tusenvis av bøker og er en snopebutikk for bokelskere.

– Skjønnlitteratur, spesielt klassikere som Ibsen og Hamsun selger alltid godt, mens andre bøker er det vanskeligere å selge. Han trekker ut et eksemplar av ornitolog Hans Bergmans studier av fuglene på Papua Ny Guinea.

– Denne boken er jo midt i blinken for folk som er interessert i fugler, men allikevel er det ingen som har vist noe interesse for den, sier han undrende og tilføyer at selv liker han best Hamsun, Jack London og russiske storheter som Dostojevskij og Gorkij. Han har jo vokst opp med den russiske revolusjon, må vites.

«Bokskatten er som et åndelig tre som har styrke, og som skjenker sine kostelige frukter år etter år, fra slekt til slekt.» (Thomas Carlyle)

Til tross for at lørdag er den store handledagen, er det få som tar turen innom Anubis. Men hvem er det som frekventerer byens antikvariater? Er det bare sære samlere og lesehester fra litt.vit? I følge Harald Mikkelsen er ikke kundekretsen hans noe ensartet gruppe. Her kommer samlere på jakt etter alt fra polarlitteratur til førsteutgaver, studenter som søker åndelig føde og eldre nostalgikere som leter etter barndommens helter i bokform.

– Det som kjennetegner kundene er nok det at de er engasjerte. Boka engasjerer tankene, sier han med ettertrykk, og forteller smilende om eldre kunder opp i 80-årene som har en glød i blikket som hvisker bort alderen.

– Boka er et livseliksir! Utenfor haster folk forbi. De færreste kaster et ekstra blikk på den sorte sjakalen som henger over butikkvinduet. Men du er egentlig like glad. For her inne er freden fullkommen. Et øyeblikk faller du i staver foran barnehyllen, hvor fordums helter som Bobseybarna og Hardy-guttene står skulder mot skulder. Det neste sikler du drømmende over er en førsteutgave av Bocaccios Dekameronen til 400 kroner, trygt forvart i glasskap sikret med hengelås. Og før du forlater stedet er du kanskje et par hundrelapper fattigere, men du føler deg allikevel rikere enn du var i går.

«Av alle døde ting, av alt det som mennesket har skapt, er bøker det som står oss aller nærmest, for de inneholder våre dypeste tanker, vår streben, vår indignasjon, vår lidenskap for sannheten og vår stadige tilbøyelighet til å begå feil. Men mest ligner de oss i sitt usikre grep om livet.» (Joseph Conrad)


Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN