Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Etter kunstens regler


SKATTEKAMMER. Øverst fra venstre. Samfunnsvitenskapelig fakultet: Ukjent kunstner, vegginstallasjon. Bergen Arkitekt Skole: Skillevegg bygd av studentene. Odontologisk fakultet: ukjent kunstner, relieff fra 1963. Høgskolen i Bergen: variert steinmateriale fra Landøy i Sogn og Fjordane. Juridisk fakultet: Guttorm Guttormsgård, stål og stein på gulv, cirka 1995. Psykologisk fakultet: Sovi Nieminen, Nexus, stål og gummi, skulptur, 1993. Realfagbygget: Else Marie Jacobsen: «Rød tråd», vev 1981-82. Universitetsbiblioteket: Else Hagen, kobber og emalje, relieff, 1975. Medisinsk fakultet, BBB: Fotograf Tom Sandberg, 2004. FOTO: FINN ARNE MELHUS

Noen kunstnere sylter haier og kaster diamanter etter døden. Andre ender opp med å utsmykke slitte skolebygg.

Tekst: GEIR KRISTIANSEN

Er du en av dem som ikke gidder å betale en femtilapp for å gå på museet? Vel, rundt omkring deg, enten du haster ned trappene på SV-fakultetet eller nyter en kaffe mocca i kaffebaren på Universitetsbiblioteket, venter en stor skattekiste full av vakre og spennende kunstverk.

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor viktig kunst er før vi ikke lenger har det rundt oss, sier Bente Milch, som har ansvar for å vurdere og kjøpe inn kunst til Universitetet.

Hun håper at kunsten gir større glede til ansatte og studenter. Men kunst har også evne til å skape debatt.

På 70-tallet ble «Mordet på Andreas Baader» av Odd Nerdrum hengt opp på Studentsenteret. Det skapte så stor strid at Nerdrum tok det tilbake. For noen år siden kjøpte Astrid Fearnley-museet i Oslo det samme bildet for flere millioner kroner.

Kunst trenger også bevisstgjøring og forklaring. Ikke minst må folk vite hva de faktisk ser på. I bakgården på Studentsenteret står skulpturen «Metropolis» og griper grådig mot himmelen. Arne Vinje Gunneruds svevende skyskraperby fra 1974 er preget av filmen «Metropolis» og dens dystre fremtidsvisjon. «Metropolis» er et eksempel på 70-tallets brutalistiske monumentalkunst.

Men på skolebygg i hele Bergen finner du flere kunstskatter og spennende historier.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Dette var en utrolig dårlig artikkel..


I wanted to spend a mniute to thank you for this.


I appreciate you tankig to time to contribute That's very helpful.


1VFGMv , [url=http://jnyetqmhowuy.com/]jnyetqmhowuy[/url], [link=http://rqggelyrgrbv.com/]rqggelyrgrbv[/link], http://amecwxyfzneb.com/


vjkT72 <a href="http://siafmzzxqtjr.com/">siafmzzxqtjr</a>  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN