Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Dagligliv. Lumjor har fått en bøtte vann etter endt trening, og katten Max tar en inspeksjonsrunde. FOTO: BERIT BYE


Gjørme og møkk. Det naturlige tilholdsstedet for en millionær. FOTO: BERIT BYE


Gode venner. Anne og "Elgen" FOTO: BERIT BYE

Hestekrefter

Med lidenskap for trav


Full fart. Det høres godt når Eldjor kommer dundrende. FOTO: BERIT BYE

 

Hestekrefter FOTO: BERIT BYE

Ridehest. Stjerne Klar er salet opp for ridetur. FOTO: BERIT BYE

Gode venner. Anne og "Elgen" FOTO: BERIT BYE

Spa-avdeling. Eldjor nyter en velfortjent dusj. FOTO: BERIT BYE

Lite glamour. Hvem skulle tro at det bor en millonær bak dette gjerdet? FOTO: BERIT BYE

Klar til avgang. Lumjor venter tålmodig på sin treningstur. Katten Max får spørsmål om han vil sitte på. FOTO: BERIT BYE

Seletøy. Anne fester vogn og sele med vante hender. FOTO: BERIT BYE

Katte-handicap. Ted knirker mer enn han mjauer. FOTO: BERIT BYE

Kuske-spire. 14 år gamle Erlend Rennesvik er allerede en dyktig kusk og har vunnet mange ponniløp. Her med ponnien Turbin. FOTO: BERIT BYE

Joggetur. Eldjor varmer opp før intervalltrening. FOTO: BERIT BYE
TRAV-FAKTA
Premiene i travløp varierer fra 2000 til flere hundre tusen kr. Disse pengene tilfaller hesteeieren, med en viss prosentsats (vanligvis 10%) til kusken.

Det finnes to raser av travhest: Kaldblods- og varmblodshester. Det har forøvrig ingenting med blodtemperaturen å gjøre.

Hestene eies av enkeltpersoner eller andelslag

Har du lyst til å spille på hest, kan du gjøre det på Bergen Travpark på Torsdager

Eldjor, Lumjor og Stjerne Klar har som jobb å gjøre travspillere rike. Selv nøyer de seg med den smale vei.

Tekst: BERIT BYE

Ved innkjøringen til Haukås gård står det et skilt med påskriften «Husk kjøreretning». Hurtig oppover til venstre, og rolig tempo motsatt vei. Det er ikke biler det siktes til.

Gården ligger på Breistein i Åsane, med Bergen fengsel som nærmeste nabo. Her bor det 29 travhester og 8 ponnier, samt 4 mennesker og 3 katter. Gjerdene rundt luftegårdene er mosegrodde og henger sammen av ren godvilje noen steder, men de firbente ser ikke ut til å bekymre seg over mangel på luksus.

På oppselingsplassen inne i låven blir hingsten Eldjor gjort klar til dagens treningsøkt. 11-åringen har hittil i sin karriere løpt inn over 1,1 millioner i premiepenger, og regnes som en av Bergens elitehester i kaldblodsklassen. Han stamper utålmodig med beinet og river i kjettingen.

-Nei, Elgen, det der er ikke pent!

Som alle andre toppindrettsutøvere med respekt for seg selv har Eldjor egen personlig trener. Anne Hellem har trent hesten for eieren Jan Otto Rasmussen siden han var treåring, og de to har et nært forhold. Kallenavnet «Elgen» har han hatt så lenge hun kan huske.

-Han er som et familiemedlem, sier Anne og børster sagflis og leire ut av panneluggen hans. Forhåpentligvis har resten av familien hennes litt bedre personlig hygiene. Det er ikke uvanlig at en travhest har forskjellig eier, trener, kusk og opptil flere hestepassere. Til sammen sørger de for at alle hestens daglige behov og ønsker blir oppfylt. En hest er ikke som en bil eller motorsykkel som du kan sette fra deg i garasjen når det passer. Den skal fores tre ganger om dagen, slippes ut og inn, børstes og mosjoneres hver dag.

Tvers over stallgangen står stallens andre millionær, Lumjor, som til daglig går under kjælenavnet Lulle. Til tross for at de to hestene deler både eier, trener og husvær, er de ikke akkurat perlevenner. De tåler rett og slett ikke trynet på hverandre.

-Lulle bråker ikke så mye, men han irriterer Elgen helt til han eksploderer, forklarer Anne, som må sørge for at det til enhver tid henge et teppe mellom dem så de slipper å se hverandre. Eldjor gjør det klinkende klart at det er han som er er kongen av Haukås. Han har full oversikt over alle de andre hestene, og kjenner igjen hver og en på ganglaget. Kommer det en hoppe forbi ham ute i luftegården, kjekker han seg voldsomt og kneiser med nakken. Men hvis han derimot får en obstenasig vallak eller hingst som nabo, da river han ned hele gjerdet og sørger for at utfordreren blir satt på plass.

Ferdig oppselet løses Eldjor ut fra kjettingen og trår med selvsikre skritt ned låvebrua med vogna på slep. Vel nede på treningsbanen utenfor stallen langer han ut i friskt trav. Musklene spennes under den glatte pelsen, han skummer rundt munnen og blåser dampskyer ut av neseborene: Ekte hestekrefter. Anne røper at hemmeligheten bak en god hest er å trene nok, i allslags vær.

– Og så er det viktig å holde humøret oppe. En sur og grinete hest løper ikke særlig lenge.

I tillegg til Eldjor og Lumjor trener Anne også sin egen hest, Stjerne Klar. Han fikk tidlig i sin løpskarriere tilnavnet ”Koma Kongen”, fordi han var så bedagelig at folk begynte å tvile på om han i det hele tatt var i live. I løpene dannet han baktroppen og slo ofte over i galopp, en diskvalifiserende feil i travløp. Jevnlig ridetrening med kjappe galoppintervaller viste seg å gjøre susen for latsabben, og siden den gang har Stjerne Klar stort sett betalt regningene sine selv.

Hvis noen tror at man blir rik av å drive med hest, så må de nok tro om igjen. Kun 3% av alle travhester tjener nevneverdige penger. 20% går i null, mens resten er rene utgiftsposter for eierne. Kostnadene ved å holde en hest starter på ca 6000 kr i måneden, og så kommer alt arbeidet i tillegg. At det å eie en hest er en hobby kan vel sies å være tidenes underdrivelse. For folk som Anne og mannen Bjørn er det en livsstil, og intet mindre. Da kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at hun på fritiden jobber frivillig som ponnitravinstruktør.

-Ren, ubetalt moro, forsikrer hun. Det er ingen pengepremier i ponniløp, og kuskene er mellom 8 og 21 år gamle. Anne har to egne ponnier; Turbin og Non Stop, som til daglig blir tatt hånd om av flittige stallhjelpere.

Opp låvebrua marsjerer utfordreren til tittelen Kongen av Haukås, nemlig stallkatten Ted. Han mangler merkelig nok evnen til å mjaue, men han synes ikke selv han er noe mindre katt av den grunn. Isteden kompenserer han med en slags breking, og lyder som en rusten kjellerdør:

-Mæææææh! Prrrrrr.... Ted går sikksakk mellom heste- og menneskebein for å finne noen som kan klø ham bak øret.

Svettedampen står som en sky rundt Eldjor når han kommer trampende inn etter endt treningsøkt. Vogna og seletøyet hektes av, og han blir sendt rett i dusjen. På Torsdag er det løp, og Anne er optimist på Eldjors vegne.

-Det er lenge siden han har kjentes så bra ut som i dag, sier hun og klapper bestekompisen på nakken. Lumjor derimot, er ikke i like god form. Veterinæren sier han er frisk, men Anne mener bestemt at han ikke er helt bra i beina. Som trener legger du merke til sånne ting. Eldjor vrinsker utålmodig fra gangen, før han endelig får lov til å komme inn i boksen sin og kaste seg over maten. På menyen står det høy, kraftfor, havre og to bananer.

-Bananer?

-Ja, Elgen løper ikke hvis han ikke får bananer. Han håper på å bli apekatt i sitt neste liv. Hestene får fast leveranse av bananer annenhver uke, direkte fra Bama i Arna. Og røde epler, ikke grønne. Noen diva-fakter må det jo være lov å ha.

Uthevet sitat: Elgen løper ikke hvis han ikke får bananer. Anne Hellem.

Bildetekster:

Ridehest. Stjerne Klar er salet opp for ridetur.

Gode venner. Anne og "Elgen"

(ingen bildetekst på treningsbildet)

Spa-avdeling. Eldjor nyter en velfortjent dusj.

Lite glamour. Hvem skulle tro at det bor en millonær bak dette gjerdet?

Klar til avgang. Lumjor venter tålmodig på sin treningstur. Katten Max får spørsmål om han vil sitte på.

Seletøy. Anne fester vogn og sele med vante hender.

Katte-handicap. Ted knirker mer enn han mjauer.

Kuske-spire. 14 år gamle Erlend Rennesvik er allerede en dyktig kusk og har vunnet mange ponniløp. Her med ponnien Turbin.

Dagligliv. Lumjor har fått en bøtte vann etter endt trening, og katten Max tar en inspeksjonsrunde.

Gjørme og møkk. Det naturlige tilholdsstedet for en millionær.

Gode venner. Anne og "Elgen" (samme tekst som bilde 3)Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN