Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

VÅT ILDPRØVE. Aslak Raksnes (t.v.) har akkurat fått sin første vannbøtte over den rosa toppen, og fenrik Torben Jacobsen humrer henrykt. Kor- aspirantenes ridderprøver handler om samhold og teambuilding . FOTO: ANNIKEN C. MOHR

Fuktig og begeistret


 

«JA VI ELSKER». Det nærmer seg natt og et tjuetalls riddere brøler nasjonalsangen ut mot det sorte havet. Voldsomme Hellesøy gir energiske riddere den nødvendige mystikk. FOTO: ANNIKEN C. MOHR

FORVANDLINGEN. På Hellesøy Vandrehjem knepper Torbjørn Cornelius Sletbakk (t.v) og Jens Tandstad på seg ridderuniformen. Når koristene har fått på seg smokingen, vil «Arme Riddere» helst være alene. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
– Det er noen organisasjoner du bare blir så forbanna glad i. Mannskoret «Arme Riddere» handler om teambuilding og Welhaven. Om pils og entertainment.

Tekst: PÅL HAUFF HVATTUM og PÅL SKOGRAND

– Hei, heei, høøør etter! I spisestuen på Hellesøy Vandrehjem hever korleder Mikkel Aas stemmen og krever oppmerksomhet. Mannskoret Arme Ridderes generalforsamlingshelg ytterst i sjøsprøyten på Sotra, har blitt en liten time gammel. Det er tid for lanseringen av et nytt sanghefte. Jostein Saxegaard, trykkeansvarlig og mannen bak seks av de nye musikalske arrangementene, tar ordet:

– Som dere ser er alle tekstene skrevet av Welhaven..., begynner han, men avbrytes raskt av en krakilsk tenor med østlandsdialekt og energiske gestikuleringer mot kjøleskapet.

– Se å få lukket igjen døra!! Ølen blir varm!!

Brisen river i neseborene, men ingen ser ut til å ta notis av et litt rufsete vær utenfor. Klokken er seks og den lokale kjøpmannen på Hellesøy har akkurat levert tretti kasser pils og hundre pølser til ivrige korgutter på helgetur. I løpet av kvelden skal semesterets nye koraspiranter gjennom ildprøvene som gjør dem til fullverdige riddere. Men først skal det synges litt. En ung spire geleides gjennom Welhavens vers av en engasjert veteran som viser viktigheten av pust, gestikulasjon og humør. Fra en av stolrekkene gir en rutinert ridder et velmenende råd:

– Skriv navn på heftene! De havner garantert på steder dere ikke husker i mårra!!

RIDDERLIG INNVIELSE

– For Arme Riddere handler altså ikke bare om sang. Det handler også om det sosiale. Om pils og samhold, forklarer Tommy Helland.

Den ivrige trønderen er en av mannskorets 24 veteraner. Blant koristene finnes fisker- filosofer og historikere, ingeniører og lærerspirer. Dagens riddere er mellom 19 og 27 år, mens eldstemann på trettifem akkurat har gitt seg etter 12 semestre. Her finnes både folk som ikke kan lese en eneste note og folk som går på Konservatoriet. Allikevel kom gutta på andreplass i kor-NMs beste klasse i fjor. Det er utrolig bra for et kor med så stor utskiftning, forstår vi.

Rundt langbordet runger det i latter og klinger i glass. I løpet av helgen skal koret avvikle semesterets generalforsamling, men i dag handler det rett og slett om å kjøre inn gruppa. Veteranene skal innvie sine sju nye medlemmer i ridderlig tradisjon og kurtise. De ferske aspirantene skal bli kjent med hverandre og resten av gjengen. Det hele minner om teambuilding i hvilken som helst moderne norsk bedrift.

– Det er veldig viktig å holde generalforsamlingen på et avgrenset område slik at man har kontroll på alle, forklarer Tommy.

På denne måten blir dette en sosialiseringsprosess for de nye. Trønderen avbryter og kommanderer lystig en av korets aspiranter til å rydde tomme pilsflasker av bordet og hente flere fulle fra kjøleskapet. Den nye spiren gliser og vet at kvelden skjuler flere artige utfordringer for hans del. Tvers over bordet får en småstressa aspirantkollega en jovial dytt i skuldra.

– Ta det med ro! Alt går bra bare du er dritings! brøler en barytonveteran gjennom en vegg av larm og mannerøst.

– Nå begynner det å bli på tide å se hva aspirantene duger til, gliser ingeniør og kor-ridder Torbjørn Cornelius Sletbakk.

«ET VANDREHJEM, ET STIVNET LEM»

Kun få minutter til knektene skal fremføre sine løsninger på ildprøvens kreative test. De sju aspirantene har blitt delt opp i tre lag, og skal lage en alternativ tekst til en kjent låt av en kvinnelig artist. Inne i de hyttepregede lokalene fylles rommene med salige latterbrøl, blide gutteansikt og liflig sang: «Det jag gillar best ved deg er musan, musan, musan...!» Korridderne tar plass på rekke langs trepanelet i dagligstuen. De er tente og spente som en gjeng pubertal ungdom i påvente av stripperne på nyttårsaften.

– Jens, fortell en vits, ropes det fra en sofa. Men Jens Tandstad blir avbrutt av to guttekropper strenende inn i lokalet iført rosa topp og rouge i kinnene. «Jeg vil ha en ridder oooh, så jeg kan ta en spontanabort», fremføres på «Walking on Sunshine». Første gruppe har truffet blinkskudd, brunstige latterbrøl ruller gjennom en gryende bedugget forsamling. Korknektene klemmer til etter tur, noen mindre anspent enn andre. Celine Dion-tolkningen til siste gruppe blir ekstatisk mottatt; teksten går på noe fryktelig grisete om en sirene, en ridders kvinnelige motstykke. Etterhvert går det over i annen frekk poesi. Dette går på skinner; ærlig homoerotisk utdriting. Mikkel forteller at det er nettopp dette det handler om; å tørre å drite seg ut, å gi av seg sjøl på en scene.

BRØLING I FJÆRA

Aspirantprøvene har glidd inn i en ny fase. Det er ikke lenger nok bare å flotte seg i fjonge rosa fjær. Torben Jacobsen, blid brumlebass og fenrik fra forsvaret, har tatt over kommandoen. Han snakker om kveldens knekteprøver som fremmende for godt samhold, samhørighet og miljø. At det er slik det fungerer.

Det fortoner seg således. Aspirantene må svare på et knippe artige spørsmål, sittende i knestående. For hver feil svar vanker det kollektiv avstraffelse i form av kaldt springvann nedover ryggen. Veteransadistene ekspederer. Baiasseriet når sitt høydepunkt når knekt på knekt blottlegger utilstrekkelige trivia-kunnskaper. Latteren runger fra oppglødde ridderfjes, umettelige på god underholdning.

Vår fenrikbamse fra Nord-Norge spretter i ivrige byks ned i fjærsteinene for å fylle bøtte nummer to. Det hviner i oppspilthet fra sjøkanten i det hissige skritt jumper opp igjen mot standplass. Aslak Raknes, som ser ut til å ha fått mer enn sin kvote ned over ryggen, reagerer:

– Du sa ei bøtte! Det knepper i plast, ei hank ryker, bøtta snus på hodet og forsvarets utsendte må takle oppvigleri i aspirantrekkene og saltvann på kaki-buksene.

– No skal du faen meg ro’ deg ned! Veteranen truer viftende med bamselabben, smilet fra fjæresteinene er borte. Det har skyet over for et øyeblikk.

– Det er jo litt for at dem skal få seg en god latter òg da, sier aspirant Einar Hildmo på jovial trøndersk, litt mistroisk til om ridderstrekene er over eller om kvelden skjuler ytterligere freske takter fra korveteranene.

INTEGRERENDE MYSTIKK

Klokken runder ti og mannskoret har trukket på seg gallaantrekket. Det begynner å bli på tide å kaste ut journalistene; resten av kveldens program er hemmeligstemplet. Ikke vil ridderne antyde noe som helst om de lysskye aktivitetene sine heller.

Mystikken virker tiltrekkende på aspirant Jørgen.

– Dette her er litt som en rutsjebane. Det er morsomst når man en litt redd. Veteran Torbjørn Cornelius Slettbakk har en enkel forklaring på korets hemmelighetskremmeri, titler og tradisjoner.

– Mystikken vår virker integrerende. Man føler at man er del av noe større enn seg selv.

Et samlet mannskor står igjen på kaia, ulastelig antrukket, i stigende rus. Festen er fortsatt ung, og inne venter kjøpmannens kalde pils og ridderritualer. Det viktigste forblir usunget på Hellesøy.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN