Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Kåte jenter fra Ah til Åh


 

IKKE KÅTERE ENN ANDRE: (f.v.) Olaug Nilssen, Gunnhild Øyehaug og Ragnfrid Trohaug er tre av 16 kvinner som i antologien Rosa Prosa skriver om å være kåt - gjerne på den mislykkede måten. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN
STUDVEST FØLGER TEMAET:
LIKESTILLING LITTERATUR
En 25 år gammel jomfru, ei jente som fantaserer om demoner, en feminist med politisk ukorrekt begjær, ei jente som bruker hammeren som dildo, samt fordelene og ulempene med å være pulevenner.

Tekst: STINA STEINGILDRA

Blant de 16 bidragsyterne til antologien «Rosa Prosa - om jenter og kåthet», finner vi bergensforfatterne Olaug Nilssen, Ragnfrid Trohaug og Gunnhild Øyehaug.

Den som plukker opp boka på jakt etter tekniske tips og den hemmelige oppskriften på jenters orgasme, vil bli skuffet. For her finnes historier om hvordan det føles, og hva ulike jenter med ulik bakgrunn og ulike erfaringer har tenkt, og tenker, om sin egen seksualitet.

Et av formålene med Rosa Prosa er å fortelle også historien om den mislykkede seksualiteten.

P FOR POLITISK KORREKT

– Gapet mellom den strømlinjeformede seksualiteten vi presenteres for i media og det virkelige liv er enormt. De færreste kropper og begjær passer inn i dette bildet, mener Ragnfrid Trohaug.

– Hvorfor har ikke denne boka blitt skrevet før nå?

– Jeg tror det er fordi det har vært vanskelig å språkliggjøre dette gapet, svarer hun, og trekker frem Martine Aurdals tekstbidrag som særlig interessant.

– Hun viser hvordan intellektuelle feminister opplever visse typer seksuelt begjær som politisk ukorrekt.

Som Ragnfrid skriver i teksten «Ordlaus og klar»: «Det må være mykje keisam sex på SU-leirane».

Den politisk ukorrekte sexen har vært tematisert tidligere, forteller Olaug Nilssen.

– I Jon Øystein Flinks roman «Ole Kristian Oksrød», fantaserer hovedpersonen om at jenta sitter øverst. Men fordi de to skal være likestilte i akten, må han reise seg opp slik at de blir like høye. Det var sikkert derfor Kvinnefronten ikke fikk kåret noen vinner av erotisk novelle-konkurransen sin. Kriteriet som ble stilt var at novellen ikke skulle tematisere maktrelasjoner, og det er jo nesten umulig.

S FOR SUPERKREFTER

– Hvorfor takket dere ja til å bli med i Rosa Prosa?

Gunnhild Øyehaug syntes prosjektet var prisverdig.

– Jeg håpte det kunne være et alternativ til sexspaltene. Men jeg var redd for at teksten min skulle virke tvungen, det er et vanskelig tema. Jeg tror ikke jeg hadde takket ja hvis det ikke var for at jeg hadde skissen til historien klar fra før.

I teksten «Ei superkvinne møter veggen», skildrer hun en ung jentes første seksuelle erfaringer. Hun sammenlignes med Spiderman når han oppdager superkreftene sine: På samme måte som superhelten i begynnelsen ikke klarer å kontrollere kreftene sine, har ikke jenta i fortellingen rukket å reflektere over sin egen seksualitet.

– Jeg har alltid likt utfordringer, sier Ragnfrid.

– Her var utfordringen å si noe om noe jeg ikke hadde lyst til å si noe om. Det er derfor teksten gjør seg så umulig; det er store og små bokstaver om hverandre, ufullendte setninger og ord stavet baklengs.

Olaug Nilssen oppsummerer det som synes å være et felles ønske for de tre: Å vise jenter at det finnes andre historier enn de som fortelles høyt i skolegården.

– Det finnes nok av damebladhistorier som forteller at det er lov å ha sex, men de forteller ikke om skammen, for eksempel ved å ikke få det til, fortsetter hun.

F FOR FJORTEN

Gunnhild Øyehaug synes det hadde vært interessant å se hvordan den samme boka ville bli skrevet om 20 år. Hun ser på de andre jentene rundt bordet, og spør:

– Tror dere ikke vi er den siste generasjonen som ikke ble seksualisert i en alder av seks år?

Det tror alle de tre jentene, som i likhet med de andre bidragsyterne er født på 70-tallet.

Ragnfrid forteller om sin kjønnsnøytrale oppdragelse, som blant annet innebar kortklipt hår og barbieforbud.

– Jeg ble tatt for å være gutt da jeg var 15, og var heldig som slapp det seksualiserende blikket. I stedet ble jeg sprunget mot på 60-meteren for å presse ned persen. Unge jenter blir seksualiserte før de har fått reflektert over det, før de vet hvor de selv står.

Ragnfrid Trohaug drar ofte på skoleturné som forfatter, og møter ungdom over hele landet.

– 14-åringene jeg møter har språk og begreper for ting de ikke har erfaring med. Jenter fra de innerste fjordhull i de ytterste kantene av landet sier de er BDSM (bondage sado-masochist, journ. anm.), selv om det er helt tydelig at de ikke har de erfaringene et slikt språk skulle tilsi.

I vinter kåret 100 elever i videregående skole det de syntes var den beste boka fra 2005. Blant de nominerte var Olaug Nilssens siste roman. I «Få meg på, for faen» møter vi den misforståtte og lystne tenåringsjenta Alma, hvis voldsomme kåthet og intense masturbering med en hammer brettes ut i all sin overveldende pinlighet.

– Boka var omdiskutert. Noen av ungdommene syntes det var skikkelig ekkelt, sier Olaug.

– De synes kanskje det er gøy å lese det alene, men det er nok vanskelig å snakke høyt om det.

Og dette i kontrast til ordforrådet de besitter, klærne de kler seg i, idealene de fremholder og erfaringene de skryter på seg. Når det blir virkelig, blir det ekkelt.

K FOR KVINNEKROPP

– Har dere savnet denne type fortellinger selv?

Forfatterne drar litt på det. Det kommer et tja og nja og et nei, før Olaug sier:

– Da jeg leste Lars Ramslies roman «Fatso», ble jeg bevisst urettferdigheten i at menn kan skrive visse typer historier kvinner ikke kan. Og jeg husker spesielt et sitat fra Pornopung om at en stygg gutt ikke får sex, mens ei stygg jente alltid kan få det. Det er jo ikke sant!

– Det er påfallende hvordan menns seksuelle skildringer kalles intelligente og grensesprengende, mens kvinners skildringer oppfattes som ekle og klamme, sier Gunnhild.

Ragnfrid håper Rosa Prosa kan være en litterær døråpner i så måte.

– Dette handler om kjønn og kvinnekropp, ikke bare sex, presiserer hun.

– Hadde Anne-Kat. Hærland gjort Kristopher Schaus forfallsprosjekt og kommet ut av utstillingsvinduet med menstruser og hår under armene, ville reaksjonen vært total avsky. Schau ble mediehelt.

J FOR JOMFRU

– Denne boka er ikke bare for sekstenåringer. Det er viktig å diskutere spagaten mellom den intellektuelle forståelsen av kjønn og egenverd og det seksuelle. Dette gjør Martine Aurdal og Heidi Sinding-Larsen. Tekstene deres er blant de utleverende, men hvis det private brukes til å si noe om noe større, synes jeg det er greit, sier Ragnfrid.

Olaug Nilssen sier seg enig. I likhet med Ragnfrid og Gunnhild, er hennes bidrag av det skjønnlitterære slaget.

– Jeg er glad jeg ikke skrev en privat tekst, men når jeg leser de som har gjort det, er jeg kjempeglad for at de turte.

Ingvild Sandnes er en av tekstforfatterne, og hennes historie skiller seg ut; hun er 25 år og kristen jomfru. Av eget ønske. Hun skriver om å være sprengkåt, men likevel holde på kyskhetsløftet, og hvordan hun til stadighet må forsvare sitt standpunkt. De andre forfatterne setter stor pris på teksten hennes.

– Jomfruelighet er det siste tabu. Men hun har skrevet humoristisk og fandenivoldsk, sier Ragnfrid, og møtes av ivrige nikk rundt bordet.

– Det virker som om den moderne seksualiteten handler om å ligge med flest mulig - for begge kjønn, istemmer Gunnhild.

I FOR INTELLEKTUELL

Redaktørene Ida Roggen og Tonje Tornes hadde opprinnelig tenkt å hente inn kvinner som «Helga fra Voss, sykepleier» til antologien. I stedet for å velge kvinnen i gata, bestemte de seg for å spørre noen de visste kunne skrive.

– Men er dere representative i forhold til målgruppen? Dere tilhører jo... Dere regnes jo som...

– Er det kultureliten du skal si? avbryter Olaug.

Ingen av forfatterne vedgår at de tenker på seg selv som tilhørende en kulturell eller intellektuell elite.

– Jeg må bare stole på at mine erfaringer er gyldige, sier Gunnhild.

Verken hun, Olaug eller Ragnfrid er redde for å bli stemplet som det intellektuelle svaret på Dagbladets sexpanel. Som ingen av dem leser, for øvrig.

Olaug blir flau av å lese det, mens Ragnfrid ikke vet hva hun skal bruke det til.

– Det er som å lese om å kjøre bil - det er jo mye kjekkere å gjøre det!

NY BOK:

«Rosa Prosa - om jenter og kåthet»

(Gyldendal)

Ida Roggen og Tonje Tornes (red.)

Kommer: 8. marsDebattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Din kommentarja


I'll try to put this to good use immedaitley.  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN