Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Øltempelet


 
HANSA BRYGGERIER
Bergens eneste store bryggeri.
Grunnlagt av Waldemar Stoud Platoe i 1891
Bryggeriet var opprinnelig i Kalfaret, men nå er hele produksjonen flyttet til Kokstad to mil utenfor Bergen.
Hansa bryggeri fusjonerte i 1997 med Borg bryggerier og fikk navnet Hansaborg bryggerier ASA.
I 1999 kjøpte Hansaborg bryggerier ASA Christiansands bryggeri (CB).

(kilde: Hansa.no)

WALDERMARS MIKROBRYGGERI
Bergens eneste mikrobryggeri, oppkalt etter Hansas grunnlegger Waldermar Stoud Platoe.
Situert i Hansas gamle bryggerilokaler i Kalfaretveien 76.
Ølet brygges av Hansa-ansatte og kan kun kjøpes på Kalfaret brygghus.
Pris for 0,4 l er 49 kr.

I Bergens snobbestrøk har øl-entusiastene fått et nytt valfartsted, nemlig Hansa Museum og Kalfaret brygghus.

Tekst: HALVOR RIPEGUTU

– Kelner, gi oss sju øl!

– Bare sju? Det er jo fredag.

Vi befinner oss i Kalfaret, en bydel mest kjent for snobbete bergensere, og lite besøkt av byens studenter. Men denne bydelen var engang sentrum for ølproduksjonen til Bergens bryggeristolthet, Hansa. Klokken er halv tolv på formiddagen og restaurantsjef Ernst Hansen mottar spøkende tre nye kunder og noterer derpå deres faktiske lunsjbestillinger. Så vender han igjen sin oppmerksomhet mot Studvests utsendte. Et dempet belyst restaurantlokale, dekorert med gjenstander fra tiden da dette stedet var Hansas hovedbryggeri, danner bakteppe for vår prøvesmaking av ølsortene i Waldermars mikrobryggeri.

– Dette ølet kalles hvete, forklarer Hansen, det er laget av lys malt, altså spiret korn. Det er ufiltrert. En typisk tysk oppskrift.

Vi smaker på det. Det minner om hjemmebrygget julerøl.

– Et jenteøl, legger Hansen til.

PRISVINNENDE ØL

I det som i dag har adressen Kalfaretveien 76 overtok i 1891 Waldermar Stoud Platoe Det Sembske Bryggeri. Platoe omdøpte bedriften til Hansa. Navnet henspilte selvfølgelig på Bergen som hansastad, men valget av det tyskklingende navnet hadde trolig også sammenheng med at det var det utenlandske, hovedsakelig tyske, ølet som var populært hos øldrikkende bergensere. Men snart, grunnet sin flotte smak, maktet det nye bryggeriet faktisk å utkonkurrere importølet. Ja, så godt ble Platoes øl – skal man tro Hansas egne nettsider – at det fikk medalje på verdensutstillingen i Paris.

Suksessen førte også til at utbygging ble nødvendig. Først ble det gjort plass inne i Fløifjellet, men til slutt ble også dette for lite. I 2001 ble siste rest av Hansas ølproduksjon flyttet fra Kalfaret til anlegget på Kokstad, to mil utenfor Bergen.

ØLETS HEMMELIGHETER

Kalfaret brygghus og Hansa museum og opplevelsessenter ble opprettet i Hansas gamle lokaler 1. desember 2006. Hele bygningen består av en restaurant/café, en festsal, Waldermars mikrobryggeri og et museum dedikert til Hansa bryggeri.

Mikrobryggeriet lager, ved siden av hvete, også pils, ikke ulikt vanlig Hansa, samt ale og stout. De er bitrere og tilsatt mer humle. Hansen forklarer at det er kun fire ingredienser i vanlig øl:

– Det er malt, humle og selvfølgelig vann. For å kontrollere gjæringsprosessen tilsettes det også gjær. Forskjeller i ølsortene skyldes hovedsakelig hvordan malten er behandlet. Når malten er veldig brent, slik den som brukes i stout, blir ølen mørk og får en kaffeliknende smak.

Vi nikker forstående og tar en slurk til.

Etter smaksprøvene på ølet, går Hansen videre til å forklare hvordan øl lages. Han vender vår oppmerksomhet på to store blankpolerte messinggjenstander midt i restauranten. Vi får vite det er henholdsvis et silekar og et kombinert meskekar/vørterpanne.

– Det er her bryggeriprosessen begynner, forklarer Hansen, her blir malt, vann og så humle tilsatt, for så å forvørtres. Den blir i vørterpannen i 8-9 timer før den går gjennom gjær-og lagringstankene.

Hansen fører oss ut fra restaurantlokalet og inn i en fabrikkaktig hall, med fire gigantiske metallbeholdere.

– Her tilsettes gjæren, og det er her alkoholen dannes. Ølet gjæres i en ukes tid, og lagres så i tre uker før den er klar for servering.

PEER GYNT OG DIABETIKERE

Med ølets hemmeligheter åpenbart for oss, går vi videre til festsalen, som ligger i annen etasje. En herskapelig rom med store vinduer og egen bar. Senere denne dagen skulle det holdes et arrangement for eldre her, og alle de sju bordene ville fylles opp med god mat og drikke. En lokal keyboardist/sanger ville dessuten stå for sviskene. Men nå er derimot det mest oppsiktsvekkende med salen en praktfull freske som dekker en av langveggene. Ved første blikk ser motivet ut til å være et tilfeldig ensemble av mennesker, blant annet en sjømann, en pianist og en toppløs kvinne, men med nærmere ettersyn kan man se at personene er hentet fra «Peer Gynt» og at bukkerittet, Dovregubbens datter og Knappestøperen alle er avbildet. Midt i fresken er dessuten bergenseren og «Peer Gynt»-komponist Edvard Grieg plassert.

Hansen forklarer at det er den store bergenske freskemaleren Alf Rolfsen, som står bak.

– Han malte den på 1960-tallet, opprinnelig til Hansas festsal. Tross dette, ønsket ikke Rolfsen fest som tema, så han valgte «Peer Gynt». Hansas gamle festsal var et annet sted enn bryggeriet, men vi fikk flyttet hele veggen hit. Men den var ikke lett, den veier 35 tonn.

Det eneste som gjenstår er da selve Hansamuseet. Det består av fem rom, og inneholder diverse gjenstander og foto fra bryggeriets 116-årige historie. Vi får vite at bryggeriet også har stått bak drikker som «Hansa Candy» og «Diabetikerbrus med sitronsmak». For så vidt ingen overraskelse at disse ikke lenger er å få i butikkene. Vi får også se gamle bryggerimaskiner og annet artig memorabilia, som den første supporteravtalen mellom Brann og Hansa. For de bilinteresserte er det dessuten viet et helt rom til firmabiler (og kjerrer) fra forskjellige epoker i bryggeriets historie. Det kanskje mest overraskende på muséet er derimot opphavet til grunnleggeren, Waldermar Stoud Platoe. Hvem hadde trodd at mannen som ga Bergen ikke bare Hansa bryggerier, men faktisk også Fløibanen, ikke var bergenser, men oslogutt?

ØLKULTUR

Tilbake på restauranten gir Hansen oss en kaffe, den tredje vi har fått tilbud om, men den første vi har kunnet drikke opp. Han forklarer at museet og restauranten er et forsøk på å skape litt mer interesse rundt bydelen Kalfaret.

– Det er svært lite som skjer i denne delen av byen, men vi håper at dette kan bidra til å skape et litt mer levende miljø her. Nå håper jeg flere vil komme hit, både for kulturens og ølets skyld. Vi har jo byens beste øl, gliser Hansen.

Vi er i ferd med å gå. Oppe høres skrål fra festlighetene som har tatt til i festsalen. Nå, etter lunsjtid, er det derimot nesten ingen i selve restaurantlokalet. Vi ser kun bryggerimesteren Gunnar Grieg, som sitter ved baren og nipper til en kaffekopp, samt et par fotografer, og Jannike Tyborg Leversen, som har tatt med svigersønn Lars og datterdatter Ibeline på museum. Hun synes stedet er veldig flott:

– Jeg har vært her mange ganger, og det er veldig koselig her. Og så er det bra at det ikke er i sentrum. Men dessverre er det altfor få som vet om det. Jeg synes flere burde fortelle om dette stedet. Kanskje folk ville komme da.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN