Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

I det våte element


 

I SØLA. Gisle Gaasemyr slapper av i campen sin. FOTO: MARTHE HÅRVIK AUSTGULEN

SLAMSUGER. Morten Schiødt tømmer tanken. FOTO: MARTHE HÅRVIK AUSTGULEN

FRIVILLIG. En av de mange tusen frivillige på årets festival kjemper mot søla. FOTO: MARTHE HÅRVIK AUSTGULEN
En festival, en dag, to personer og masse regn. En reportasje fra Roskilde 2007.

Tekst: HALVOR RIPEGUTU

LØRDAG 7/7, KL. 04.54

Morten Schiødt, en tettbygd mann, med blond bart, skallet og kledd i arbeidstøy, begynner på jobb i grålysningen. På denne tiden har fremdeles mange festivaldeltakere ennå ikke krøpet inn i soveposene sine.

37-åringen, som er bosatt i Kirkehylling 10 km fra Roskilde, styrer en av de tretten slamsugerne som benyttes til å gjøre Roskilde-festivalen så tørr som mulig. Han har en lang arbeidsdag foran seg. Årets festival har vært våt, den våteste noensinne, og store deler av festivalområdet er oversvømmet.

Derfor må han jobbe utrettelig. Først ved midnatt, altså om 19 timer, kan han, traktoren og slamsugeren hans, som kan brukes både til både å tømme doer og suge opp gjørme, ta kvelden. Så en kort natts søvn, og så på jobb igjen til samme tid, til samme grålysning, neste dag.

– Kanskje det verste med de lange arbeidstidene er at jeg nesten ikke får sett familien min, forklarer han og nikker mot førerhuset, hvor han har et bilde av kone og sønn.

– Det er synd, men slik er det i sesongen, spesielt under Roskilde-festivalen, sier han.

– Det er ikke noe å gjøre med.

KL. 11.00

Gisle Johan Tveit Gaasemyr har akkurat våknet i sitt telt i den halvveis overflommede C-campen på Roskilde. 21-åringen er fra Bergen, begynte på Administrasjons- og organisasjonsvitenskap på UiB; det siste halvåret har han studert på Berkeley University i USA. Dette er hans femte Roskilde-festival. På spørsmålet om hva som skiller denne festivalen fra hans tidligere Roskilde-opplevelser, er svaret enkelt:

– Denne er våtere, mye våtere.

I likhet med sine 75.000 medfestivaldeltakere, har Gisle blitt hardt rammet av det fryktelige regnværet. Festivalen har vært den våteste noensinne, 86 millimeter regn har falt over Nord-Europas største rockefestival, dobbelt så mye som det tidligere rekordåret fra 1997. På en eneste dag, torsdagen, hadde det alene regnet nesten 50 cm.

Gisle har likevel unngått de verste flomskadene. I campen hans har de klart å holde regnet på en armelengdes avstand takket være et stort partytelt og en presenning. Han hevder også at andre metoder er blitt tatt i bruk i kampen mot vannet og kulden.

– Har det vært for ille, har vi sovet hos hverandre, flirer han.

– Det er viktig å dele kroppsvarmen.

Mange var ikke så heldige. I løpet av torsdagen og fredagen valgte mange fuktige festivaldeltagere å forlate Roskilde. Gisle avviser at han har tenkt i liknende baner.

– Å forlate festivalen? Det gjør man bare ikke, sier han bestemt og legger til:

– De som drar, har ikke skjønt hva det går i.

KL. 15.55

Morten Schiødt har brukt store deler av formiddagen på å tømme de utallige doene på festivalområdet, men har nå kjørt over i C-campen for å tømme bassenget av gjørmevann som har samlet seg på området. Campen er fryktelig våt; noen steder har vannet totalt overtatt, og små spøkelsesbyer har blitt formet, bestående av forlatte, oversvømte telt. Morten hevder at C-campen likevel ikke er det fuktigste stedet på festivalområdet.

– Andre steder er vannet nesten en meter dypt, forteller han.

Tross arbeidet til Morten og hans kolleger, har mange rettet kritikk mot festivalledelsen for at de ikke har gjort nok for å bekjempe de store regnskyllene. Kunne ikke mer sagflis blitt kjørt ut for å demme opp? Burde ikke flere slamsugere blitt satt i aksjon tidligere? Morten forstår fortvilelsen hos mange.

– Jeg tror kanskje man kunne forberedt seg bedre, kanskje tatt værmeldingene mer alvorlig. Men selvfølgelig, det er vanskelig å være forberedt på så mye regn, sier han.

– Men de vil trolig ha lært en del til neste festival.

Slamsugeren hans er stor, den kan romme 15 000 liter, den kan få opp 10 000 liter gjørme på et minutt. Tanken er nå fylt opp og Morten kjører ut av festivalområdet for å tømme den. Ved tømningstedet står det også andre traktorer i samme ærend, og han stiller seg i køen. Så blir vinden sterkere, trærne begynner å vaie og snart faller det regndråper på rutene i førerhuset. Regnet tar til igjen. Han sukker.

– Nå må jeg ta på meg regntøy.

KL. 16.06.

Gisle Gaasemyr står ved C-tårnet og venter på en venn når regnet begynner. Regnet er ubehagelig, og uventet. Vennen måter ikke opp, og han forter seg, vassende gjennom 15 cm gjørme, til dagens første konsert, Hayseed Dixie på scenen Odeon.

KL. 20.35.

Det er senere på kvelden og det har ikke regnet på flere timer, men sølen ligger likevel centimetertykt over festivalområdet. Gisle har akkurat sett ferdig konserten med Hiphop-brødrene i bandet Clipse på scenen Metropol. Det er den beste konserten så langt på festivalen, mener han.

– Men Muse i morgen vil være enda bedre.

Gisle hevder at han har en veldig variert musikksmak, og hører en del på Hiphop og på den veldig vide sjanger «alternativ». Han hevder også han liker soul, og så blant annet John Legend på festivalens først dag, den regnvåte torsdagen. Favorittartisten er derimot Snoop Dogg, som opptrådte på festivalen for to år siden, i det året som Gisle mener var det musikalsk beste av de fem han har vært på. Gisle legger til:

– Du finner heldigvis noe for de fleste på denne festivalen.

KL. 23.58.

Morten Schiødt er i ferd med å fullføre sin arbeidsdag. The Who har gått av Roskildes oransje scene for en time siden, og om en time til vil Red Hot Chili Peppers holde konsert samme sted. Festivalen er snart inne i sitt siste døgn, og snart er Morten tilbake i sin vanlige jobb på en bensinstasjon. Han er uansett fornøyd med de siste dagers arbeid, og han vet at folk setter pris på jobben han gjør.

– Jeg merker at folk er glade for vi kommer, mangler hilser og vinker, det er hyggelig, forteller han.

Det har ikke regnet på lenge nå, festivalområdet er i ferd med å tørke opp, og det er meldt sol i morgen. Den verste delen av festivalen er definitivt over. Sammen har arrangører, arbeidere og festivaldeltakere klart det nesten umulige, lage en fungerende festival av noe som liknet et fuktig katastrofeområde. Morten er også imponert.

– Jeg er imponert over måten folk har taklet alt regnet. Tross været har de klart å nyte livet og more seg. Det er veldig flott. Jeg tror det ble en veldig fin festival, når alt kommer til alt.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN