Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Å være eller ikke været


 
VÆRFAKTA
2250 millimeter nedbør er gjennomsnittet for ett år i Bergen. Til sammenligning er tilsvarende tall for Oslo 763 mm. I fjor var det mest nedbør i september.

Et normalår byr på 1186 timer med sol. I hovedstaden titter solen frem i 1669 timer.

De varmeste månedene i Bergen er juli og august, hvor termometeret stopper på rundt 14 grader. Mai og september er heller ikke gale med et snitt rundt 10-11 grader. Snittemperaturen i Bergen er betraktelig høyere enn i Oslo. 7,7 grader versus 5,7 grader.

Snø er det skralt med. 38 dager var det registrert snø ved Florida målestasjon ved Store Lungegårdsvann i hele 2004. På Blindern i Oslo var det snødekke i 121 dager. Men beveger du deg opp i høyden - for eksempel opp på Fløyen eller Ulriken kan du base i snøen mye flere dager. I 2003 snødde det på Ulriken i midten av mai.

Bergen er ingen badeby. Men en sjelden gang imellom tipper temperaturen over 20. I juli og august er vannet varmest. Er vannet varmt nå - skynd deg uti! Siden det er stor forskjell mellom flo og fjære her, er det stor utveksling av overflatevannet, noe som betyr at badetemperaturen kan synke hurtig.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
NY STUDENT I BERGEN
Helt sant. Solen skinner også i Bergen.

Tekst: VEMUND JENSEN

Hvorfor alt dette regnet?

Meterologfullmektig ved Værvarslingen på Vestlandet, Magnus Anglevik, vet svaret. Ikke uventet har det noe med disse syv fjellene å gjøre.

– Storparten av lavtrykkene kommer fra vest. Når de treffer fjellkjedene her, heves luftmassene slik at de blir avkjølt. Dermed avgir de nedbør.

Men det finnes steder som har det verre. I Sogn og Fjordane finnes steder som miskunnes med dobbelt så mye nedbør som Bergen. Og det er forskjell lokalt her i Bergen også. Bor du inn under Ulriken regner det mer enn i sentrum.

Et værvarsel for august tør ikke Anglevik ta sjansen på, men måneden har ihvertfall vært veldig fin de ti siste årene. Da bør man kjenne sin besøkelsestid. I september/oktober kommer gjerne tåken i bygryta, og med den kommer høsten.

Visse fordeler har vi av regnværet. Den forurensede luften i sentrum blir tatt ned til bakken når det regner og vinden er også vår venn. Svusj og forurensingen er vekk!

Værviter Anglevik er selvfølgelig fascinert av været her.

– Man vet nesten ikke på morgenen hvilket vær dagen vil bringe.

Og med det, følgende råd:

– Kle deg etter været. I perioden oktober-april er det dumt å gå hjemmefra uten regntøy eller paraply. I Bergen kan man ha mange typer vær i løpet av en dag.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN