Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Cowboyene kommer


 

DRØMMELANDET. Solen går aldri ned over den amerikanske drømmen, og Ronald McDonald gliser bredt, samme hvor mye det regner i Bergen. Her sammen med de amerikanske utvekslingsstudentene Michael Duhan og Renee Merrill. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN
«Amerikanisering» er et skjellsord. Hva er det vi er så redde for?

Tekst: ANJA HAUKELAND

Det er ikke til å stikke under en stol; Amerika er et merkelig land. Ingen steder skinner vel stjernene klarere, er latteren høyere, tårene våtere eller rennesteinen mer møkkete.

Og når Bush trekker våpen kjappere enn Lucky Luke og trailertrash kjemper om Ricki Lakes oppmerksomhet i beste sendetid, kan det være vanskelig å beholde et noenlunde edruelig og åpent syn på våre allierte i vest.

Nordmenns forhold til USA er preget av kontraster. Den romantiske dyrkingen av «det forgjettede land» går, om ikke hånd i hånd, så to skritt bak frykten for at norsk kultur skal kveles under amerikansk innflytelse.

USA har nemlig blitt synonymt med mye av det som engster oss her oppe på berget. Alt fra kapitalisme til kommersialisering, privatbilisme og normoppløsning.

Allikevel viser en undersøkelse blant europeisk ungdom på 90-tallet, at norsk ungdom kommer topp i USA-avhengighet.

MORSOMT MUNCH-TYVERI

– We are loud, innrømmer amerikanske Renee Merrill smilende. Både hun og Michael Duhan har valgt seg Bergen som utvekslingsby, og kan for så vidt forstå at mange nordmenn har en stereotyp oppfatning av USA.

– Dere får jo servert alt det negative gjennom media, forklarer Michael.

– TV er jo ikke alltid en like god representasjon av virkeligheten, smiler han og trekker frem talkshows som Jerry Springer og Ricki Lake som eksempler. Men de er uansett skjønt enige om at en del amerikanere burde utvide horisonten sin en smule.

USA er den eneste nasjonen som har gått dirkekte fra barbari til forfall, uten å være innom den vanlige mellomstasjonen sivilisasjon… (James B. Cabell)

– Det er mye apati blant amerikanere, sukker Renee, som selv er blitt betraktet som anti-amerikaner blant sine egne på grunn av sin motstand mot krigen i Irak. Noe av problemet mener hun ligger i amerikanske mediers mangelfulle dekning av internasjonale hendelser.

– Dersom det ikke er en amerikaner involvert, så er det ikke på nyhetene, sier hun og bekrefter dermed det vi alle visste. Media har makt. Spesielt amerikansk media.

Den globale mediestrømmen domineres nemlig av et titalls store medieselskap, hvorav flesteparten er amerikanskeide. Deriblant Time Warner, verdens største medieforetak. Over halvparten av inntektene deres kommer fra det europeiske markedet.

– Forresten, da Munch-maleriene ble stjålet kom det på nyhetene i USA, utbryter Michael. Renee ler godt.

– Ja, alle syntes det var hysterisk morsomt at dere ikke hadde noe vakthold!

BENSIN PÅ GAMMELT BÅL

«Angsten for Amerika er frykten for en indre tilstand, for Amerika i oss». Året var 1952, og en skuffet Jens Bjørneboe hadde innsett at Amerika på langt nær var det utopia han hadde innbilt seg. I artikkelen «Frykten for Amerika i oss» beskrev han en indre redsel som «kunne komme til uttrykk gjennom alt fra modernistisk poesi til et helt alminnelig nervesammenbrudd».

Det kan nemlig være nærliggende å tro at Amerika-motstand er noe som oppstår hver gang USA rasler med sablene og hisser til krig, men antiamerikanisme er intet nytt fenomen.

Mindre heldige avgjørelser signert Bush junior og krasse sleivspark fra Michael Moore er altså bare bensin på bålet for en kulturell skepsis som har eksistert i flere hundre år.

– Til å begynne med var det jo de konservative kreftene som var kritiske til Amerika, kan 1.amanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Universitetet i Oslo, Ole O. Moen fortelle. Og ramser opp både Wergeland, Bjørnson og Garborg som skeptikere av sin tid, alle representanter for såkalt høykultur.

Amerika er et land hvor innbyggerne er villige til å krysse oseaner for å sloss for demokratiet - men ikke til å krysse gaten for å stemme ved valget. (Bill Vaughan)

– Men på 60-tallet opplevde vi at det var raddisene som vendte seg mot USA som følge av Vietnam-krigen, forklarer Moen videre, og legger til at skepsisen idag er tverrpolitisk og deles av folk som vanligvis ikke har samme kulturelle syn på USA.

DET EUROSENTRISKE BLIKK

Men kanskje handler denne skepsisen dypest sett om oss selv..?

Europa har alltid hatt for vane å identifisere seg selv som en enhet ved å holde et speil opp mot verden for deretter å bekrefte sin eksistens i lys av dette. Den europeiske identitetsfølelsen har tradisjonelt sett vært tuftet på religion, men utviklet seg senere til å bli et felleskap basert på politiske, økonomiske og fremfor alt kulturelle fellesnevnere.

Det moderne menneskets trang til konformitet, noe som ofte forveksles med trygghet, fører dermed til at det som betraktes som fremmed eller ugjenkjennelig umiddelbart får status som noe annenrangs.

Halvparten av USA's befolkning har aldri lest i en avis. Halvparten har aldri deltatt i presidentvalget. La oss håpe Det er den samme halvparten… (ukjent)

– Kulturell arroganse, kaller Moen den tradisjonsbundne elitetenkningen som har hersket i Europa.

– Det vi har opplevd er en demokratisk utvikling hvor gjennomsnittskulturen har fått større plass, noe mange selvfølgelig vil hevde vil føre til en forflatning av kulturen generelt.

– Hovedsaken er at det ikke lenger er en liten elite som bestemmer hva som er kultur, fastslår han.

ANDRE STEMMER

– Like viktig som det er å være kritisk, er å støtte oppunder de kreftene som jobber for et annet Amerika, bedyrer Trygve Svensson.

Tidligere denne måneden vendte bergensstudenten nesen vestover mot Junaiten. Målet er dokumentarfilm og utstilling om amerikansk politisk kunstaktivisme, hvor blant andre Adbusters skal få en sentral plass.

– Alternative bevegelser har hele tiden eksistert parallelt med den massekulturen som dominerer i media, sier han. Og forklarer at hans prosjekt er å vise at det faktisk finnes kulturelle teknikker for å motsette seg strømmen av ideologier og kommersialisering, som faktisk kommer fra USA.

ONKEL SAM

– Som å skyte spurv med kanon, blåser Gunnlaugur Olafsson på telefon fra Oslo.

Som «president» i studentforeningen Support of America Movement (SAM) jobber han for å fremme forståelsen for amerikansk politikk og kultur, og han fnyser av det han mener er overdrevet og unyansert USA-kritikk. Og amerikansk kulturs innflytelse på Norge syntes han er helt uproblematisk.

– Hvis folk ikke liker Ricki Lake, er det jo bare å skifte kanal, sier han oppgitt.

SAM ble opprettet i vår av tre studenter ved UiO, og i følge deres politiske manifest står USA for dem «som den fremste representant for vestlig kultur og vestlige verdier». Man kan formelig høre Wergeland og Bjørnson snu seg i graven.

BURGERFREDEN

– Jeg er litt skeptisk til den slags sier Ole O. Moen om foreningen han er redd for blir en polititisk motivert heiagjeng med et litt for ukritisk syn på USA.

– USA bidrar både med det beste og det verste innen kultur, fastslår han. Hvilken betegnelse nasjonalsymbolet MacDonalds hører til under er det nok delte meninger om. Men per idag består fast food-kjeden av over 30 000 restauranter fordelt på 121 land. To land som begge har Mac'ern, har visstnok aldri gått til krig med hverandre.

Og folk sier at amerikansk kultur ikke har bidratt til noe godt..?Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)USA er mulighetenes land. joda, det er verdensmaktsenter og de fører verdens største dobbeltmoral, men det har laget, fremmet og gjennomført så utrolig mye genialt.
har vært i USA tre ganger iløpet av mitt korte liv (15 år) og er "amerika-frelst". Alle er utrolig vennlige og høflighet er pensum. Viva USA


"– Hvis folk ikke liker Ricki Lake, er det jo bare å skifte kanal, sier han oppgitt."

Hjelper ikke mye når alt på TVen er like ille.


http://www.yourpillshouse.com/ on line sale of colchicine 2779 http://www.qualitytablets.net/ lexapro and zithromax when taken together 493457


http://www.carinsuranceguidance.com/ car insurance in florida 567 http://www.carinsurancemate.com/ online auto insurance 959545  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN