Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 


SPANK FILM: Spank Rock foreviges av BSTV utsendte kameraman FOTO: FINN ARNE MELHUS


I FOKUS: Bjørnar Verpeide justerer kamerafokusen. - Hiphop er bra å filme. Da kan man leke seg med kameraet. FOTO: FINN ARNE MELHUS

Festivalkringkasterne


RAP ROCK: Baltimore-sensasjonen Spank Rock i fri utfoldelse på Roskildes minste scene, Pavilion. (Roskilde6) FOTO: FINN ARNE MELHUS

For noen er Roskildefestivalen fest, musikk, gjørmebad og moro. For BSTVs festivalteam: å lage best mulig festival-TV.

Tekst: JAN MAGNUS WEIBERG-AURDAL

– Det blir lite søvn, lite musikk og lange arbeidsdager. Men det er utrolig gøy, smiler Lisbeth Jørgensen, sjefredaktør i Bergen Student-TV (BSTV).

Sammen med åtte andre BSTV'ere gjør hun sitt for at Roskildefestivalens festivalsendinger skal bli så bra som mulig.

De filmer livekonserter på den minste scenen, Pavilion, produserer, klipper og redigerer et live talkshow, et musikkvideoprogram og et show fra festivalcampen. Helt uten lønn.

– DIGGER DET SAMME

– Høres slitsomt ut?

– He he... – Jeg jobber omtrent 14 timer i døgnet, for å si det sånn. Det blir lite tid til å gå på andre konserter, men det er jo dødskult å være her, sier sjefredaktør Jørgensen, som her nede går under tittelen avviklingssjef.

– Det beste er i grunn at man treffer så mange andre folk som digger det samme som oss: å lage god TV.

– Vi lærer så utrolig mye av hverandre, sier hun.

For Jørgensen & co er ikke alene. De arbeider sammen med student-TV-folk fra både Sverige og Danmark, i tillegg til en liten gjeng fra Trondheim Student-TV.

Samarbeidet er et prosjekt iscenesatt av Nordisk Student-TV Union, og det er det tredje året det gjennomføres. Totalt 85 skandinaviske studentkringkastere er i sving under Roskilde-uken.

SPRÅKPROBLEMER

– Vi fungerer som én stor redaksjon, hvor både nordmenn, svensker og dansker arbeider sammen. Det er utrolig spennende, forteller Jørgensen.

– Men... – vel, det er et lite problem. He he.

– Hva da?

– Altså, det er ikke noe stort problem egentlig. Men det blir jo en del artige historier og episoder her nede på grunn av kommunikasjonsproblemer.

– For eksempel skjønner ikke svenskene ordet «nydelig», og det bruker en av de norske produksjonssjefene en del. Han har forvirret noen av de svenske kamerajentene som ikke visste om «nydelige kamerabilder» var en god eller dårlig ting, forteller Jørgensen.

– De visste ikke om de hadde fått ris eller ros. I tillegg var det en svenske som gikk i flere flere dager og trodde at jeg var dansk.

TILLATELSESROT

Sjefredaktøren smiler bredt, men begynner å se en anelse stresset ut. Det spisser seg nemlig til ved Pavilion-scenen. Neste live-sending nærmer seg med stormskritt, det samme gjør neste konsert som skal filmes.

Det vil si, hvis de får lov.

– I utgangspunktet skal vi filme alle konsertene på Pavilion og sende korte utdrag. Men det er ikke alle artistene som godkjenner filmingen.

– Egentlig er det ikke noe stort problem, så lenge vi får vite det i god tid i forveien. Men problemet er at de fleste ikke gir oss beskjed før rett før konsertstart, forteller Jørgensen, og unnskylder seg mens hun løper av gårde:

– Vent litt her - jeg må sjekke om tillatelsen for neste konsert har kommet.

– BRA Å FILME HIPHOP

Det neste bandet på scenen er Baltimore-fenomenet Spank Rock, som står klare til å servere crazy elektro-hiphop.

Kameramennene Bjørnar Verpeide og Torbjørn Fjellestad kommer småjoggende til. De gjør seg klare til dyst. Det vil si, en mulig dyst.

– Er det hiphop nå? Ah, det er bra å filme. Da kan man gjøre mer med kameraet og leke seg, sier Verpeide.

– Singer/songwritere og elektronikafolk med laptops er derimot mer vanskelig. Da må man være mye mer kreativ, medgir Fjellestad.

Jørgensen kommer løpende tilbake.

– Vi er blitt clearet til å filme, men bare under tre låter.

– Kun tre låter? Det er for kjipt. Det kan bli vanskelig å bruke i sendingene. Men vi får vel filme litt likevel. Det kan jo brukes i en reportasje, foreslår Verpeide.

Jørgensen nikker og setter kursen mot produksjonsbua. Neste live-talkshow skal settes i gang.

MER POP ENN NYHETENE

– Jeg tenker jobb hele tiden her nede, og har alltid mobiltelefonen i hånden. Jeg må være standby døgnet rundt. Hvis jeg går utenfor festivalområdet blir jeg helt stresset, forteller avviklingssjefen mens hun haster av gårde.

– Er det egentlig så mange som ser på sendingene deres?

– Ja, alt tyder på det. Hovedsendingene våre sendes 24 timer i døgnet på en lokal TV-kanal her i Roskilde. I tillegg legger dansk TV2 ut deler av sendingene på sin web-TV.

– Jeg hørte nylig at våre sendinger faktisk var mer populære på web-TV enn nyhetssendingene, forteller Jørgensen med et bredt glis.

– NY LIVE-OPPLEVELSE

Franz Ferdinand setter i gang sin konsert på Orange Scene i bakgrunnen. Forventningsfulle festivalgjengere i alskens farger og fasonger haster forbi for å sikre seg en god plass foran den enorme scenen.

Ingen av BSTV'erne blir å finne der. De har alle hendene fulle med talkshowet, som er sekunder unna sendestart.

– 1-2-3 - sending.

Talkshowet er underveis. Kamerafolk, teknikere, hovedsjefer, mellomsjefer, avviklingssjefer og programledere haster frem og tilbake, mens nysgjerrige festivalgjengere bivåner det hele.

– Det å sende live er en helt ny opplevelse for oss. Vi har jo normalt sett kun én sending i uka å forholde oss til. Men dette er uansett kjempebra erfaring for oss å ha med, understreker Jørgensen, mens hun overvåker sendingen med argusøyne.

– VIL BEDRE BSTV

– Den erfaringen vi gjør her nede vil nemlig gjøre BSTV bedre, poengterer konsertsjef Kjartan Michalsen, som står ved Jørgensens side.

– Organisasjonsmessig er dette veldig viktig for oss. Man kommer seg ut av Bergen, lærer noe nytt og møter nye folk, sier han, og legger til at det også skal komme de hjemmeværende BSTV'erne til gode - både nye og gamle. Til høsten vil det bli arrangert seminarer i Bergen, etter at hele Roskilde-prosjektet er ferdigevaluert og gjennomgått.

– Dere tar altså ut ferie for å jobbe ræva av dere - helt gratis. Det virker litt, vel, rart?

– Ja, absolutt. Det høres helt absurd ut.

– Men det gir oss også så uendelig mye tilbake. Det er stor personlig vinning dette her, forteller Michalsen.

– I tillegg gir dette oss inspirasjon. Inspirasjon til å lage bedre student-TV, skyter Jørgensen inn.

– EN UKE TIL

Dagens siste livesending er over. Alt gikk som smurt, og lettede smil dukker frem på slitne student-TV-fjes.

– Nå begynner ting å falle mer og mer på plass. Men nå er det jo bare noen få dager igjen av festivalen. Hadde vi fått sende en uke til ville dette blitt veldig, veldig bra. Helt prikkfritt, understreker Jørgensen med en perfeksjonistisk mine.

UTHEVET SITAT:

"Jeg hørte nylig at våre sendinger var mer populære på web-TV enn nyhetssendingene."Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN