Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Byens beste Vestkant


VEST I BYEN. Loddefjord er vestkanten i Bergen, og Vestkanten er sentrum i bydelen. FOTO: MADS IVERSEN

 

KURT. Han trengte bare et brød og en avis, Kurt Jensen. FOTO: MADS IVERSEN

GRUFF. Det ble en dårlig start på dagen for Odd Inge Skibenes som punkterte på vei til jobben. FOTO: MADS IVERSEN

NOE ATTÅT. På Esso, hos Turi Grevskott (t.v.) og Åse Marie Bernes, får du selv pølse med fullt tilbehør som frokost. FOTO: MADS IVERSEN

KIRSEBÆR-GENERASJON. Ungdommene nå til dags i Loddefjord, her på ungdomsskolen Sandgotna. Fra venstre: Marie Reinertsen, Stine Lysen, Stine Bertelsen og Elena Austlid. FOTO: MADS IVERSEN
RELATERTE ARTIKLER:
Bildeserier: Byens beste Vestkant (25/09-07)
STUDVEST FØLGER TEMAET:
LODDEFJORD
Loddefjord har i mange år slitt med et frynsete rykte. Men er det virkelig så ille i drabantbyen som alle skal ha det til?

Tekst: GEIR KRISTIANSEN

En viktig ting til å begynne med. Det var ment å være et lite eksperiment fra vår side. Tanken var enkel: Hvordan utarter en ny dag seg i utkantbergen? Det førte til en tur til Loddefjord klokken seks om morgenen en fredag. Målet var å møte vanlige hverdagsmennesker mens de fleste andre fortsatt ligger og sover.

Elena Austlid og tre av skolevenninnene hennes på niende trinn på Sandgotna skole står ute i skolegården og venter på neste time. De er som alle andre fjortiser, smørblide og uten noen andre bekymringer enn hva de skal se på TV i kveld eller morgendagens mattelekser.

– Jeg liker meg veldig godt her, sier Elena.

Alle snakker så fint om Loddefjord. Selv Frode Øverli, han som tegner Pondus, har tidligere beskrevet Loddefjord som et paradis for unger. Det var faktisk her, på Sandgotna, at tegneserieinteressen hans ble vekket.

– Det er veldig mye å gjøre på her, forteller Elena, og sikter til en bydelskjerne med et variert sports- og kulturtilbud.

– Kunne du tenkt deg å bli boende i Loddefjord?

– Ja, det tror jeg nok.

Et kvarter med buss fra sentrum, over en bro og gjennom to tunneler, en drøy mil vest fra smørøyet, ligger det en drabantby i et dalføre tettbebygd av blokker og rekkehus.

Loddefjord, Bergens vestkant, hvor ytterst få fra sentrum egentlig ferdes, og hvor militærpolitiet fra Haakonsvern handler i butikkene i full uniform.

Hvor selve sentrum i bydelen er kjøpesenteret Vestkanten, med 80 butikker, en omsetning på over en milliard kroner, et eget badeland og ungdomsskolen som nærmeste nabo.

Loddefjord er historien om et boligbyggelag og en sheriff som har fulgt Fantomets lov: Hard mot de harde, snill mot de snille. For det er ikke til å stikke under en stol at Loddefjord har hatt et frynsete rykte i mange år.

I gamle dager, og da snakker vi om begynnelsen av 90-tallet, var kriminaliteten høy, vold et stort problem, drosjesjåfører redde for å kjøre hit, og det var mer husbråk her enn i hele resten av Bergen til sammen.

Men i dag er bydelen en annen. Kriminaliteten har minket. Blokkene er pusset opp. Loddefjord er ikke lenger en betong-ghetto med sosiale problemer, men en attraktiv bydel som tiltrekker seg stadig flere beboere.

Nå har mannen som drev politibutikken gått av med pensjon, trygg på at han forlater posten sin i en bydel som endelig har begynt å bli voksen.

To timer tidligere: Bergen har pyjamasen på, men det betyr ikke at alle er i seng. Mens morgenhimmelen ennå er kullsvart og de eneste lysene kommer fra lyktestolper og billys som blinker mellom rødt og gult, er Loddefjord i ferd med å stå opp.

På en gressplen lapper en uheldig Odd Inge Skibenes sykkelen sin. Han pleier å sykle en mil til jobben på Haakonsvern, men i dag kom han ikke lenger enn til Loddefjord før han punkterte. Mens han står på knærne i det våte gresset en grå fredags morgen med lett regn i luften, er det en helt annen verden inne på Esso-stasjonen.

Her er det lyst og varmt. Kaffen koker og bakervarene er varme, men det er først og fremst pølser som frister sultne mager klokken halv sju.

Bak kassen står Turi Grevskott, som har vært på jobb i en halvtime allerede. Hun liker seg i Loddefjord, selv om hun innser at bydelen har et dårlig rykte, uansett hvor mye de prøver å pynte på den.

Presis klokken sju åpner SATS på Vannkanten, som er direkte knyttet til kjøpesenteret Vestkanten via en bro over hovedveien,

Men det er bare Nina S. Nilsson i lokalet, og hun sitter bak resepsjonen. Hun snakker svensk. Det er kanskje tomt denne morgenen, men trening såpass tidlig er bra for kroppen ifølge Nina.

På Vestkanten holder butikkene stengt, men det betyr ikke at det er tomt. I gangene arbeides det på spreng. Olimpia Lise Pasquariello får gjort unna morgenøkten sammen med fem andre: rengjøring av etasjene på kjøpesenteret.

Ved vareinngangen til Safari kjører Tine-varebilen inn. Stian Sælen er på jobb, tidligere enn de fleste andre.

– Torsdag og fredag er det flest varer og mest å gjøre, sier han og frakter melkekartonger inn i butikken.

Vestkanten en tidlig morgen er litt av et syn. Noen få sjeler har forvillet seg inn blant etasjene, men ellers er det lydene av anleggsarbeid og vaskekoner som preger morgenen.

De første butikkene åpner klokken ni. En eldre kar ser på klokken sin. Bare ti minutter igjen.

Utenfor matbutikken står utålmodige pensjonister og venter.

Rett over ni kommer Kurt Jensen ut fra Coop Mega med en bærepose.

– Jeg måtte bare ha brød, sier han og viser fram posens innhold.

– Og avisen selvfølgelig.

Kurt bor rett ved kjøpesenteret, og som de fleste andre vi treffer denne fredagen, trives han i drabantbyen.

– Her kan jeg handle når jeg vil, sier han fornøyd.

Det hele begynte i 1989 da Stor-Bergen Boligbyggelag kjøpte et gammelt og nedslitt kjøpesenter, satset 170 millioner kroner og skapte Vestkanten.

Samtidig begynte en storstilt rehabilitering av boligene i området.

Boligbyggelaget har satset friskt på badeland og kjøpesenter for å gjøre en hel bydel mer attraktiv. Vannkanten som er direkte knyttet til kjøpesenteret er et opplevelsessenter som rommer badeland, restauranter, kultursal og bowlingbaner.

Nylig dukket også Iskanten opp, en helt ny ishall. Her er det muligheter til å snøre på seg skøytene. Det er også mulig å se om du er den nye Pål Trulsen eller Dordi Nordby på en av de tre curlingbanene.

Loddefjord har tatt grep for å rydde opp i drabantbyen.

Klokken nærmer seg ti og åpningstid for resten av Vestkanten. Men det er pensjonister som inntar senteret.

Ungdommene holder seg på skolen. Selv med kjøpesenteret som en fristerinne, velger skoleelevene matte og brunost på maten istedet for brus og E-stoffer på Safari og Coop Mega. Det er kanskje like greit.

– Det er litt uheldig at kjøpesenteret er nærmeste nabo, sier lærer Mette Johnsen, der hun nyter en røyk og kaffekopp før skoleklokka ringer inn til siste skoledag før helga.

Skolen ligger på en høyde, bare et steinkast fra McDonalds' og Vinmonopolet, og med en farlig vei som snegler seg oppover en bratt bakke/parkeringsplass.

Her i veikanten forteller Mette om hvor lett det er å stikke av fra skolen. Bare gjemme seg på senteret nedenfor og leve klisjéen om utkantungdommen som havner på skråplanet.

Men det er ingenting som vitner om det denne fredagen. Kanskje er det fordi drabantbyen har fått et ufortjent dårlig rykte, kanskje er det fordi vi ikke hadde øynene oppe, kanskje er det fordi vi bare loddet stemningen i fire timer om morgenen (og da er folk enten i seng, på vei opp, på jobb eller på skolen), hvem vet?

Det eneste som er sikkert er at innbyggerne selv står opp og legger seg hver dag, like fornøyde, vel vitende om at de bor i en bydel som prøver så godt den kan å forandre seg.

– Loddefjord er en bra plass, sier Mette og forsvinner inn til første time.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Fin artikkel dette. Ønsker alle studenter velkommen ut her i vest. Masse å ta seg til og kun en kort busstur unna.


eg elsker mc,donals


eg hater bergen  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN