Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

De nye hiphophodene


FØRSTE REINDYRKA. - Garage var det første ordentlige rocke-stedet i Bergen, Montana er det første ordentlige hip hop-stedet, mener Ørjan Øyre. FOTO: ERLEND ROSJO

 

FOTO: ERLEND ROSJO

GJORT DET. - Vi har prøvd å lage noe som ingen kan dømme. Eller nei, vi har ikke prøvd, vi har gjort det, mener Lars Vaular i Tier´n og Lars. FOTO: HENRIETTE FRAMNES TIME

INSPIRASJON OVERALT. - Vi har jo så mye fint rundt oss hele tiden, det gjelder bare å få det med seg, ikke miste det i dagens tempo, sier Ingebjørg Nyhammer. FOTO: ERLEND ROSJO

FOTO: ERLEND ROSJO

FOTO: ERLEND ROSJO

FOTO: ERLEND ROSJO

FOTO: ERLEND ROSJO
HIP HOP I BERGEN - HVOR, HVA, HVEM?
Steez-butikk: Lille Markveien 1 Bergen
Steez nettbutikk: www.steez.no
Montana Bar: Torggaten 5 Bergen
Tier´n og Lars: www.atpmusic.no / www.myspace.com/10ernoglars
Ingebjørg Nyhammer: www.rim-frost.no
Annet av hip hop i Bergen: Stress klesbutikk, Lokal shop (graffiti-effekter), Definition of Ill - hip hop- og reggaeklubb på Montana Bar og Kvarteret, MontanaUng - rusfritt arrangement uten aldersgrense, i samarbeid med Bergen Hus og Årsta kulturkontor, ny nettside for bergens hip hop-miljø: www.ukultur.no, battle- arrangementet "Ordkrig", arrangeres av «Gest» fra Spetakkel, med noen måneders mellomrom og på studentradioen har Jarman og Johnny Bayer hip hop- og reggae-showet «Ordet på Gaten», hver Lørdag klokken 16.00 på fm 107,8.

Unge mennesker, kreativitet og en dæsj kulturclash. Møt Bergen-hip hopens nye nettverk.

Tekst: HENRIETTE KVÆRNENG JOHANSEN

– Det begynner å ta av nå, konstaterer Martin Boye Sætre (26), medeier av Steez.

For tre år siden startet han og Fredrik Wiken (27) opp nettbutikken Steez.no, der de selger hip hop klær og streetwear. Nå har de egen butikk, og sitter godt i det.

– Vi begynte i det små, kjøpte inn og solgte ut litt t-skjorter, og utviklet oss den veien der, sier Sætre.

SYDD FREMTID

På Østre Murallmenning, forbi storkiosken på Nordnes, åpner det seg et lite univers av farger, diamanter og utradisjonelle stoffer. Blandt t-skjorter og hettegensere, sko og jakker finnes også klær fra I.N.I (Independent Newborn Instrument). Dette er gutta sitt eget klesmerke, med en logo som anses å være det første norske streetwear-merket som virkelig har slått an.

– Vår første kolleksjon av I.N.I kom i april. Det har gått over all forventning, sier Sætre.

Med på laget er også designer og illustratør Ingebjørg Nyhammer (26).

– De kom til meg med både navn og ideer klare, så det var enkelt å komme inn i det. På guttetingene er det som regel Fredrik og Martin som kommer med ideene og jeg som visualiserer dem. På jentetingene lager jeg alt selv, sier Nyhammer.

Snart får hun kontor og arbeidsrom i andre etasje over Steez - fremtidsvisjonene er sydd.

– Jeg drømmer jo om å leve av I.N.I i fremtiden. Jeg står i hvert fall på døgnet rundt for at det skal bli sånn. Det er veldig mye jobbing, men det er også det jeg elsker å drive med, smiler hun.

FLAKS OG INGEN FIRMABIL

Martin og Fredrik har holdt på med hip hop siden de var ganske små. Fredrik er også gründeren av nettsiden hip-hop.no, som ble startet opp for seks år siden. Der huses nå 25.000 medlemmer.

– Vi begynte med å sponse Tier´n og Lars da vi ga ut mixtapen «Tilbake til stripa» med dem. Vi betalte halve mixen og fikk halvparten igjen. Når folk kjøpte klær for over tusen kroner la vi med mixtapen. Det er ikke så mye å tjene på å selge mixtapes, er like greit å bare gi dem vekk, det er god reklame, slår han fast.

Og slik har de fortsatt. De forsyner nå en hel rekke artister, inkludert Ralph Myerz, Tommy Tee, Onkel P., Freakshow og A-laget, med klær.

–Det gikk bra med oss etterhvert. Vi hadde hundre tusen i aksjekapital, og så bygde vi på det. Vi har ikke noe lån.

Gode samarbeidspartnere og bekjentskaper er en ting, men Martin mener også det har litt med flaks å gjøre.

– Det handler om flaks, men også mye om å vite hva som selger og å være strukturerte. Vi gjør ikke som andre som starter eget - tar ut firmabil og feite lønninger med en gang, men jobber selv og er ikke grådige. Det er da det går bra.

Litt lenger ned i byen kjører samarbeidspartnerne på Montana samme stil.

NED - OG SÅ OPP

– Det gikk veldig som vi planla. Nesten overraskende etter boka, smiler Lars Magnus Rime (28).

– Vi begynte med å spille på Miles Ahead. Når de gikk konkurs startet jeg og Fusa (Eivind Rosvold, red.anm.) opp Ghettoblaster, og spilte plater i femte etasje på Venue. Men der var det så mye folk, og alle spilte forskjellig musikk. Det ble liksom ikke noen sammenheng, sier Ørjan Øyre (28) ved Montana Bar.

Etter et halvt år i femte, var de lei, og situasjonen krevde handling. Løsningen var nærmere enn forventet.

– Vi tok tok over fjerde i stedet, smiler Ørjan.

– Og tok med oss Lars.

Fjerde etasje ble i februar 2006 døpt Montana Bar, og tre menn startet det de selv kaller «Bergens første reindyrka hip hop-klubb». Nå har tre menn blitt til to, og Ørjan og Lars styrer nå Montana Bar i den retningen de selv vil. Og det er selvfølgelig opp.

– We gotta ware shades, liksom. Fremtiden er lys, flirer Lars.

Torsdag 9. november blir en stor kveld for Lars og Ørjan. Da presenterer de hip hop fra øverste hylle. Ved hjelp av kontakter, nettverker og snarveier kan de stolte åpne dørene for publikum, og be til eksklusiv konsert med verdenskjente Dj Premier.

– Det er så hot at det er til å grine av, sier Lars.

NETT, DEKK OG FELG

Montana Bar har mange samarbeidspartnere. Men gutta er helt enige om hvem som skal ha mest ære:

– Dekk og Felg Spesialisten, sier de nesten i kor.

– De har lånt oss noen feite 22” felger som henger i baren, forklarer han videre.

– Ellers så er det Steez, Centrumskate, Kingsize, Tikktakk booking, Pass It, Tee Productions og Ralph Myerz, ramser Ørjan opp.

– Ja, Ralph Myerz. Erlend har hjulpet oss masse, sier Lars.

– Han har et sinnsykt internasjonalt nettverk, det er takket være han at vi nå setter Dj Premier. Med mye hjelp fra av lokale folk og hele miljøet i ryggen, blir det lettere å få gjennom ting, det er dødsdeilig, sier Lars.

SAMLER OG SYNLIGGJØR

Lars mener de er flinke på å ha mye live, og la unge og lokale folk slippe til på scenen.

– Vi vil være et sted der folk kan få ut shiten sin, og være med på utviklingen av de lokale artistene.

– Vi samler og synliggjør. Det er vel slik man kan oppsummere hva vi bidrar med.

– Det har kommet opp en ny generasjon hip hop-artister i Bergen, mener Ørjan.

Eivind Rosvold (32), også kjent som Fusa, er ikke lenger like involvert i selve businessen, men er en av gutta. Han mener at det kommer mer og mer fra Bergens forsteder.

– Blant annet er det mye mer Loddefjords-rap, fra de lokale «ghettoene» småler han.

I den unge generasjonen er det færre idealer, mer representering og brifing.

– Det handler ikke så mye om breaking og graffiti, det er mer skryt og respektering, sier Fusa.

– Drikking og puling, skyter Ørjan inn.

– Ja, drikking og puling. Og hvor de kommer fra, hvorfor de er så kule, hvorfor de andre ikke er noe kule og så videre. Mer rånete rett og slett, konkluderer Fusa.

TVINNES SAMMEN

Tier´n og Lars er nå aktuelle med albumet «Kulturclash». Og når Tier´n og Lars slipper plate, er det på Montana bar de feirer den, og I.N.I de kler seg i.

– Hvorfor ble dere sponsa av Steez?

– Bare fordi de syntes vi var de flinkeste, flirer Lars Vaular, ene halvdel av duoen.

– Fordi vi var hypp på fete klær, sier Fernando Manuel «Tier´n» Lopez, før de svarer igjen begge to:

– Og fordi vi har de samme visjonene på ulike felt, musikk og mote tvinnes jo sammen på en måte. Dessuten kjenner vi de fra før av - det er en naturlig greie, ingen kyniske markedskrefter, sier Lopez.

– Og vi er veldig på den samme greien - vi prøver å få det til, de prøver å få det til, så hvorfor ikke hjelpe hverandre litt? spør Vaular.

SKILPADDER, NINJAER OG SERIØSE GREIER

Tier´n og Lars har nå sluppet «Kulturclash» ut til folket. Av Dagbladet fikk de en firer, av Bergens Tidene en femmer.

– Vi har laget et multimediealbum, en mockumentary. Med seksti minutters musikk, og seksti minutters film. Det er egentlig bare en hel greie om kulturclash og hva det betyr. Det betyr jo forskjellig ting for forskjellige mennesker, sier Vaular.

– Kulturclash er oss, den svarte møter den hvite som to ninjaer, sier Lopez og fortsetter med stor innlevelse:

– Eller som en skilpadde som prøver å klatre opp treet til mammafugl og pappafugl, men faller ned om og om igjen... – og som til slutt detter ned og knekker nakken før mammafugl får sagt at han er adoptert!

Lars tilføyer nye dimensjoner til beskrivelsen:

– Kulturclash er følelsen av at noe kommer til å skje, men du vet ikke hva. Det kan settes opp mot alt mulig! Terror, krig, skal det bli krig? Bomber, atombomber, kommer den til å sprenge? spør Vaular med et skrått blikk.

– En kompis sa en gang noe til meg som beskriver hva jeg vil ganske godt: «Det er ikke alltid jeg vet hva du snakker om, men du setter fine bilder i hodet mitt», sammenfatter Vaular.

– Det er mange forskjellige folk og stiler innen hip hopen i Bergen. For oss, som generasjonen i midten handler det om å være gode forbilder og lære kidsa at det er viktig at folk kan ha forskjellig syn på ting og også musikken. Vi holder oss for oss sjøl, vi kan ikke stå inne for all musikken som blir laget i Bergen, men vi respekterer allikevel alle og hater ikke noen, sier Lars.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN