Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

FOTO: ASLAK NORMANN

Travle UKEdager


 

JOBBER I DET SKJULTE. - Litt av sjarmen med UKErevyen er at vi holder ting hemmelig, sier revysjef Knut A. Karlstad. FOTO: ASLAK NORMANN

NYTT BILLETTKONTOR. Etter mye venting ankom omsider den nye UKEbussen Bergen. Nå gjenstår bare hektiske klargjøringsdager før den skal stå klar på Torgallmenningen lørdag. FOTO: ASLAK NORMANN

PIONERENE. UKEstyret anno 1980 var de første som arrangerte UKEN. I midten finner vi tidligere utdanningsminister Kristin Clemet som eneste høne i haneflokken. FOTO: ASLAK NORMANN

NY BAR. Eirik Stødle fra Hansa klargjør tappekrana til den nye baren i Aulaen som skal slukke tørsten til mange besøkende under UKEN. FOTO: ASLAK NORMANN
HVA ER UKEN?
Fakta om UKEN

UKEN blir arrangert annethvert år av NHH-studenter, og foregår fortrinnsvis på Handelshøyskolen.

UKEN er en festival bestående av konserter, fester, seminarer, foredrag, o.l.

Første gang UKEN så dagens lys var i 1980. Da ble det satt verdensrekord i egrometersykling. "Turen" gikk fra Bergen til Botswana og ble oppført i Guinness rekordbok.

Samme år ble UKEN-maskoten utformet. Den ble godkjent av tidligere utdanningsminister, Kristin Clemet, som da satt i UKENstyret.

Maskoten er grønn fordi tegneren ikke hadde andre tusjfarger for hånd.

UKEN har som mål å kapre en ny verdensrekord til Guinness Rekordbok hver gang arrangementet avholdes.

Årets verdensrekordforsøk går ut på at 3500 barn skal spille "Bjørnen sover" på blokkfløyte samtidig, iført Ibsen-kostymer.

UKEN arrangerer også Bergensaksjonen hvor de vil fremme typiske ting med bergenspreg. En gang kjøpte de en pingvin til Akvariet, og i 1990 kjøpte de en polsk spiss til Brann (Marek Filipczak), mens de i år samler inn penger til en ny brannbil.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
UKEN
9. mars starter UKEN 06. Over 900 av Norges Handelshøyskoles (NHH) vel 2500 studenter jobber med arrangementet – uten å få en eneste krone.

Tekst: ROLF FRØYLAND

– UKEN er kanskje en av landets gjerrigste organisasjoner. Det er ikke mye som ikke blir prutet på når vi forhandler frem avtaler, sier UKEsjef Christian Haugsnes (24).

Det er mandag formiddag på NHH. Gjennom døra til UKEkontoret går det en jevn strøm av forskjellige personer som skal henvende seg til resepsjonen. Kalenderen viser 13. februar, og det er under en måned til arrangementet starter. Haugsnes, som er overhode for sju underavdelinger og 966 medarbeidere, virker tilsynelatende rolig. Men det er bare på utsiden.

ØKONOMISK STYRING

– Det er umulig å si at vi har full kontroll med tanke på omfanget av arrangementet, men jeg har det egentlig veldig deilig nå i forhold til for noen uker siden. Da lå jeg mye våken om nettene og bekymret meg. Nå ligger jeg stort sett våken og gleder meg, forteller Haugsnes.

I tidsrommet 9. til 26. mars skal det gjennomføres 110 arrangementer. Dette gjør UKEN til byens nest største festival. Bare Festspillene er større.

På bordet framfor oss ligger det et nytt skriv. Det er plakatgruppa som har sendt ut en rekvisisjon om innkjøp av ny teip, dispenser og stiftemaskin. Alt av utgifter skal godkjennes og arkiveres. De er jo tross alt økonomistudenter.

– Økonomisystemet skal være bombesikkert. Alle utgifter må gjennom kontrollgruppa. Men det er sånn det må være når vi er så mange funksjonærer, sier Haugsnes.

THE CARDIGANS OG MADRUGADA

En uke før inne i aulaen på NHH: En gjeng med både gutter og jenter står og tramper taktfullt i gulvet mens de synger på en engelsk sang om kaffe og kaffekopper. Vinduene er dekket til med store UKEN-plakater, og på døra utenfor henger det en lapp med en bestemt beskjed: ”ACHTUNG! Her lager vi tidenes morsomste UKErevy. Derfor er det kun fUKENsjonærer i Revyseksjonen og UKEstyret som har adgang til Aulaen.”

– Vi ønsker å holde litt hemmelig hvordan ting ser ut. Det er litt av sjarmen med UKErevyen, forklarer revysjef Knut André Karlstad.

Årets revy har fått navnet Supernova, og temaet er evolusjon. Ifølge hjemmesiden til UKEN, håper Karlstad at revyen vil skape en eksplosjon i latter og humor.

Men UKErevyen er bare et av mange arrangementer. Det vil også bli arrangert forskjellige seminarer, fester og selvsagt masse konserter. I tillegg hviskes det i gangene om et forrykende stand-up-show.

Selv om det endelige programmet ikke slippes før 17. februar, er det allerede klart at band som The Cardigans, National Bank, Di Derre, Jan Eggum og El Caco, Audrey Horne og Stonegard skal spille i Aulaen på NHH. Bookingansvarlig, Ann Elida Eide, trekker også spesielt fram samarbeidet mellom We og Ralph Myers & The Jack Herren Band, som et spennende liveprosjekt.

I tillegg skal Madrugada opptre i Grieghallen. UKEN er nemlig opptatt av å være en del av programmet til byen Bergen - og ikke bare noe man forbinder med NHH og økonomistudentene.

– Vi ønsker å skape et tettere bånd mellom NHH og Bergen. Vi har sett hvordan NTNU i Trondheim har fått sitt arrangement forbundet med byen. Dette er noe vi jobber for. Vi ønsker å gjøre turen opp til Sandviken litt kortere, forklarer assisterende pr-sjef Adrian Geelmuyden.

DUGNADSVILJE

Oppe på galleriet i aulaen sitter Morten Sæthre og trykker rytmisk på pc-tastaturet sitt. På hodet har han noen digre øreklokker, og på skjermen foran seg har han komposisjonen til en sang med navn R-dagen.

– Jeg har fått i oppgave å renskrive notene, sier han.

Morten er gitarist i UKENorkesteret, som står for komponeringen av revymusikken. Et av målene med UKEN er nemlig å være mest mulig selvdrevet.


UKENS HJERTEBARN. Artistene til UKErevyen jobber for tiden mellom åtte og ti timer hver dag med å øve inn nummeret sitt. UKEorkesteret som skal skrive musikken, har også sitt å stri med oppe på galleriet. FOTO: ASLAK NORMANN

For med over 900 frivillige arbeidere skulle det i hvert fall være kapasitet nok. Nærmere 40 prosent av NHHs elever er med andre ord engasjerte i UKEN. En prosentandel man neppe ville oppnådd ved andre skoler.

– Jeg tror UKEN er selve hjertebarnet blant ting som blir arrangert på NHH. Vi har et veldig tett studentmiljø på skolen, hvor folk trekker hverandre med inn i frivillig arbeid. Dessuten er jo dette arrangementet svært morsomt, smiler UKEsjefen.

Men dette frivillige arbeidet har selvsagt også sin pris. Det har revyskuespillerne Fredrik Loennecken (22) og Kaja Anker-Rasch (20) fått erfare.

– Det er jo en heltidsjobb dette her, sier Kaja.

– Vi bruker mellom åtte og ti timer hver dag på denne revyen for tiden. Derfor får jeg ikke gått på noen forelesninger, forklarer Fredrik, uten at det virker som om det bekymrer ham.

3500 BLOKKFLØYTEBARN

For å få delta i revyen har skuespillerne gått gjennom to auditioner. Revygruppa har nøye valgt ut hvem de vil ha med. Hele 17 forestillinger skal gjennomføres i løpet av like mange dager. Da trengs det dyktige folk.

Og dyktige folk trengs det også når årets verdensrekordsforsøk skal gjennomføres. Planen er at 3500 barn skal finne fram blokkfløytene sine og spille "Bjørnen sover" samtidig nede i sentrum.

– Det var egentlig tilfeldig at denne idéen kom opp, men vi syntes at det hørtes utrolig morsomt ut. Dessuten virker 3500 personer som et overkommelig tall, sier Haugsnes.

UKEN har nemlig gjort sport av å ta nye verdensrekorder til Guinness rekordbok. De har fortsatt rekorden i verdens lengste slips. Det målte 69 meter og ble i sin tid knyttet rundt Holmenkollen. Og for to år siden satte årets UKEsjef, Christian «Krøllvis» Haugsnes, rekorden i Elvis-maraton, da han sang rockekongens klassikere sammenhengende i 42 timer, 29 minutter og 45 sekunder.

ÅPNINGSSHOW PÅ LØRDAG


HER STARTET DET. UKEsjef Christian Haugsnes viser hvor planleggingen av UKEN ble holdt i 1978. Haugsnes regner med at han jobber mellom 50 og 60 timer i uka med UKEN. FOTO: ASLAK NORMANN

UKEN som festival har eksistert siden 1980, og har gjennom årenes løp opparbeidet seg et komfortabelt overskudd.

– Dette gjør at vi kan ta oss råd til å ha en bra utstyrspakke, og at vi kan lokke store artister til oss. Det var kanskje litt vel mye penger i 1986. Da var det "jappe-UKEN", og artistene ble flydd til skolen i et innleid helikopter. Så ekstreme er vi ikke lenger, sier Haugsnes, og legger til:

– Vi har lagt vekt på å ha bredde og mangfold i programmet vårt. Vi ønsker å appellere til de fleste musikksmakene, og har lagt inn litt listepop til NHHerne.

Fullstendig program blir som nevnt sluppet fredag 17. februar. Dagen etterpå vil det være et heidundrende åpningsshow på Torgallmenningen av den nye UKEbussen; en grønn dobbeldecker, hentet direkte fra London.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN