Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Sofasurferne


PAY IT FORWARD. – Istedenfor å gi tilbake, kan du gi videre, sier Porl von Herk (19) om CouchSurfing. Her med vertene fra Bergen, Evangeline Mañalac (36) og Ole Trøan (37). FOTO: MADS IVERSEN

 

INGEN REGLER. – Det er ikke behov for noen regler, sier Ole Trøan om CouchSurfing. Med fotball derimot... FOTO: MADS IVERSEN

NORGE, FILIPPINENE, AUSTRALIA. Ole Trøan (37) og Evangeline Mañalac (36) åpnet dørene for Porl van Herk (19), og støttet dermed ideen om en større kulturell forståelse. FOTO: MADS IVERSEN
COUCHSURFING:
Et nettsamfunn der folk fra hele verden kan lage en profil, og deretter tilby hverandre gratis overnatting i sine egne hjem, eller en lokalkjent å drikke kaffe med.
En idealistisk organisasjon drevet på frivillig basis, med mål om å fremme kulturell forståelse og toleranse.
Antall registrerte i verden: 369 515.
Antall land: 224.
Antall byer: 33 663.
Andre liknende sider: hospitallityclub.org, globalfreeloaders.com

De er lei av upersonlige hotellrom og oppbrukte Lonely Planet tips. De sover gratis, og får mye igjen for det. For dem er åpne dører nøkkelen til en bedre verden.

Tekst: HENRIETTE KVÆRNENG JOHANSEN

– Jeg liker ikke hosteller. De fleste som bor der er der bare for å drikke om natten og sove om dagen, det er ikke helt min greie, sier australske Porl van Herk (19).

Porl er couchsurfer og vil heller sove på en gammel sofa eller i et gjesterom hos noen han ikke kjenner.

Ni måneder etter at han la ut på sitt livs reise sitter han i en sofa på Midttun, hjemme hos ekteparet Evangeline Mañalac (36) og Ole Trøan (37).

– Vennligheten og gjestfriheten jeg har møtt her har vært så overveldende, at jeg hadde vært skuffet over meg selv om jeg ikke lot meg påvirke, sier Porl.

Når Porl returnerer Australia vil han derfor føye seg inn i rekken av folk som åpner hjemmet sitt for reisende som ønsker et litt mer personlig preg på turen sin.

Det hele startet da amerikaneren Casey Fenton dro til Island på billigbillett. Unge Fenton hadde allerede sett seg lei på turistfeller og upersonlige hoteller, og hacket seg derfor inn på Universitetet i Reykjaviks hjemmesider. Der hentet han ut listen over elever, og sendte ut en mail til 1500 universitetsstudenter for å høre om ikke noen av dem ville huse ham under oppholdet.

Etter massiv respons fra islenderne, og en uforglemmelig tur, var Casey sikker i sin sak: Han ville aldri mer sove på et kaldt hotellrom, derfra var det slitne sofaer og menneskelige møter som skulle stå i fokus. Ideen til CouchSurfing var født, og Fenton ble far til et verdensomspennende nettsamfunn, som etter kort tid utarbeidet mottoet og misjonen om: «Å bidra til å skape en bedre verden – en sofa av gangen.»

Per dags dato har nettsiden, der folk fra hele verden kan tilby hverandre gratis overnatting i sine egne hjem, nesten 400 000 registrerte brukere, et tall som stiger i takt med slitte sofaer.

– Det er jo et kjempepositivt prosjekt, og har blitt svært populært i løpet av kort tid, sier Ole.

Han og kona Evangeline har vært CouchSurfing-verter i to år nå.

Det ble de etter at Ole satt alene i leiligheten deres i Tokyo med Jens A. Riisnæs.

– Jeg satt og kjedet meg, og hørte på norsk radio på internett. De sendte Reisemagasinet med Jens A. Riisnæs, som fortalte om CouchSurfing, som en litt alternativ kul greie, der du kunne få den lokale befolkningen istedenfor Lonely Planet til å vise deg rundt.

Ole registrerte seg omgående, og to dager senere hadde Evangeline og Ole to fremmede amerikanere sittende i stua deres. Evangeline hadde pent redd opp sengene, og lagt sjokolade på putene deres.

– Det var første gang for dem, og første gang for oss. Vi satt og nølte litt, og visste ikke helt hva vi drev med, ler Ole.

Nå har de et langt mer avslappet forhold til besøkene.

– Det kommer helt an på hva vi har tid og lyst til. Det hender jo vi bare sier: madrassen er i skapet, her er sengetøyet, føl deg som hjemme, sier Ole.

Selv har de bare surfet en gang, men hatt nærmere 30 sofasurfere på besøk.

– Vi hadde en luksusleilighet midt i Tokyo, og syntes det var koselig å dele den, sier Evangeline.

Det har blitt mange forskjellige folk, alt fra forvirrede sjeler til profesjonelle backpackere. Ole og Evangeline er allikevel sjelden nervøse når de tar i mot gjester.

– Det er jo et sosialt nettverk, man sjekker kommentarer på profilene og får henvisninger fra andre bekjente, forklarer de.

Ekteparet er også blant de «verifiserte medlemmene», som ved brevveksling og en innbetalt sum til CouchSurfing-administrasjonen, har bekreftet at de er den de sier de er, og at de bor der de bor.

Mens andre liknende nettsamfunn lister opp krav som å ha med egen sovepose, å vise frem pass ved ankomst, og å kjøpe egen mat, har CouchSurfing ingen skrevne regler. Men hjemme hos Ole og Evangeline har de allikevel én: At gjesten lager et måltid fra hjemlandet sitt.

– Vi betaler selvfølgelig, men de må lage den, sier Ole.

I morgen er det Porls tur.

– Jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal lage, vi lever jo bare av eksportert mat i Australia, sier Porl, og skyter inn:

– Men kenguru er jo godt, da.

Evangeline snøfter på siden:

– Krokodille kan jeg spise. Da tenker jeg bare på hvor mange gamle damer den har drept. Men kenguru? Nei, det går ikke, sier hun.

– Hva med barbeque? foreslår Ole.

– Det er jo ikke mat som skal spises på kalde steder, protesterer Porl.

– Vi har et bilde av to amerikanere som griller i hagen vår, med paraply over seg. Alt går, konstaterer Evangeline.

Det er mange store ord ute og går når det kommer til CouchSurfing. Det hele bunner i interkulturell forståelse, utbytte av erfaringer, møter mellom mennesker, mer toleranse, fred og kjærlighet.

– Du blir ikke del av et amerikansk hippie-samfunn selv om du blir med på CouchSurfing, sier Ole.

– Vi gjør det jo først og fremst for moroskyld, sier Evangeline og fortsetter:

– Jeg tror filosofien vår er at det blir hva du gjør det til, og at du må ta det som det kommer. Man må vurdere det fra person til person. Noen er sosiale og pratsomme, andre vil bare sitte foran dataen. Noen klikker du umiddelbart med, andre ikke. Noen ganger har du tid til å være guide, andre ganger har du bare tid til å låse opp døra.

– Men hvis du bare er ute etter en gratis seng, er ikke CouchSurfing noe for deg. Man må være villig til å dele av seg selv med andre, sier Ole.

Da Ole og Evangeline dro for å hente Porl på togstasjonen, visste de at han var en australier som hadde vært ute og reist et år. Nå vet de at de har et sted å bo hvis de drar til Australia en gang. De har spilt foosball sammen i stua, spist australsk stir-fry og klatret Løvstakken sammen. Porl har satt kursen mot Amsterdam, og forlatt Norge for denne gang. Kanskje sees de igjen, kanskje ikke.

– På Valentines Day i Japan gir jentene sjokolade til guttene. En måned senere er det jentenes tur til å få. Får du noe i Japan, må du gi noe tilbake, forteller Ole.

Det er allikevel ikke sånn det fungerer med CouchSurfing, presiserer han:

– De deler av sitt liv, du av ditt liv og du skylder ingenting. Det er veldig behagelig.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Her har studvest nok en gang hostet opp en magasinsak som man kunne lese i riksavisene for 6-12 mnd siden. Til og med under dusken har skrevet om dette for et halvt år siden. Gjeeeesp. Vær litt innovative da! Gjør blekka litt mer spennende.


Kjempe kjekt aa lese om dette i studvest! Jeg er paa utveksling hos University of Oregon, USA fra UIB og her paa vestkysten er couchsurfing kjempe stort. Jeg var selv paa couchsurfing i Portland for 3 uker siden, kjempe interessant og utrolig spennede opplevese! Jeg kan anbefale det paa det sterkeste!


That's the best anwesr of all time! JMHO  SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN