Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Lek og læring

Studentforeldre


SHHH. Viljen (5 måneder) har sovet hele veien fra Damsgård på mamma Ingvill Storøys (22) mage. Men forelesning i økonomi går han ikke glipp av. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN


SJEFEN I HUSET. Solveig Sørheim (23): - Vil du ha tomat, Anna? Eller yoghurt? Anna: - Neineinei! Torbjørn Reiso: Kan jeg få yoghurten din da? Anna: - Neeei! FOTO: © STUDENTAVISA STUDVEST - WWW.STUDVEST.NO

 
Støtte til studentforeldre

Foreldrestipend utbetales i ti måneder
Tilsvarer det du vanligvis kan få i stipend og lån, men hele summen gis som stipend - uavhengig av om du studerer eller ikke.
Foreldrestipend er maksimalt 10 160 kroner per måned
Mor kan få foreldrestipend tre uker før og seks uker etter fødselen
De neste 35 ukene kan enten mor eller far få stipend
Etter fødselen kan begge studerende foreldre få forsørgerstipend: inntil 1400 kroner hver per måned
Både foreldrestipend og forsørgerstipend behovsprøves etter partnerens inntekt

Lese. Skifte bleie. Sove? Trøste. Leke. Lese. Det er hverdagen for én av fem studenter.

Tekst: AGNETE MOLAND KLEVSTRAND


STUDENTBARN. - Mange tenker at de må ha hus, trygg inntekt og alt som hører med. Men det eneste man trenger er egentlig en trygg boligsituasjon, tid og kjærlighet, og litt nettverk, mener Ingvill Storhøy. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

Damsgård, november 2008:

Ingvill Storøy (22) er kvalm. Det er fortsatt morgen. Hun har stått opp, spist frokost, kastet opp, spist, og er på vei til forelesning på høyskolen. For sen, igjen.

Høgskolen i Bergen, Mai, 2009:

Ingvill skriver. Og skriver. Kjenner riene, tar pause. Og fortsetter å skrive. Når Viljen blir født 31. mai, har hun en uke igjen til leveringsfristen for bacheloroppgaven. Fire dager etter fødselen er hun tilbake på skolen og jobber med presentasjonen av oppgaven.


PÅ DAMSGÅRD. Med 20 minutter til universitetet har Ingvill god tid til å dysse Viljen i søvn. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

Store auditorium, Samfunnsvitenskapelig fakultet, November 2009:

Forelesningen begynner om få minutter. Førsteårsstudentene har allerede satt seg på radene lengst fremme, nå og da kommer andpustne skritt inn døren bakerst i salen, inn til lukten av pensum, snus og håndkrem. På bakerste rad stopper Ingvill, med Viljens sovende munn og øyne bare såvidt synlige i bæresjalet. Ingvill lirker av den lille luen, åpner sekken, gjør seg klar.

Men der, der beveger to små øyne seg såvidt. En svak surklelyd fra munnen, små fingre krøller seg. Viljen våkner, forelesning eller ikke.


EN VILLIG VILJEN. En nødvendighet når tre lag skal på. FOTO: © STUDENTAVISA STUDVEST - WWW.STUDVEST.NO

– Hva er spesielt med priskarteller? spør foreleseren, - Har vi noen eksempler?

Hender i været på de fremste radene. Ingvill går stille fram og tilbake bakerst i salen. Nynner forsiktig i Viljens øre, vugger fra side til side. En våken Viljen er lik en opptatt Ingvill.


SLITEN SYMFONIKER. Noen barn er med mamma på kontoret. Anna blir med på prøvene før urfremføringen av morens samtidskomposisjon. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

Vel en time tidligere ligger Viljen fornøyd på stuegulvet hjemme hos familien Storøy på Damsgård. Viljens pappa Endre Johan (23) har ikke undervisning på Lærerhøyskolen idag, han er akkurat ferdig med praksisopphold på en skole. Derfor kan han være hjemme med Viljen og Ingvill litt lengre enn vanlig.

– Det beste med å ha barn nå, er tiden. Vi er mer fleksible enn vi ville vært i full jobb, sier Endre Johan.

– Vi diskuterte å få barn senere, men fant ut at det passet nå - eller først om tre år, sier Ingvill, som mener det er en fordel å få sitt første barn før hun skal ut på jobbmarkedet:

– Jeg tror nok man kan bli litt uglesett hvis man starter i ny jobb, og er gravid etter to måneder.


IKKE EGG, IKKE BRØD, IKKE TOMAT. Men yoghurt var visst ikke så verst, likevel. FOTO: © STUDENTAVISA STUDVEST - WWW.STUDVEST.NO

Viljen ble født rett før Ingvill var ferdig utdannet byggingienør fra Høgskolen i Bergen. Slik kunne Ingvill ta et årsstudium i økonomi, for å supplere ingeniørutdannelsen. På grunn av Lånekassens støtteordninger, har hun det første året etter fødselen friheten til å ikke ta eksamen dersom det skulle passe dårlig - og likevel få fullt stipend utbetalt.

Endre Johan og Ingvill ble positivt overrasket da de hørte om Lånekassens spesialordninger for studentforeldre, og synes subsidiene legger godt til rette for at studenter kan få barn.


TIL BARNEHAGEN. Er ikke alltid det Anna vil aller helst. Men så fort avskjedstårene er tørket bort, vinker hun ha det opp trappen til mamma. FOTO: © STUDENTAVISA STUDVEST - WWW.STUDVEST.NO

– Men nå er han jo nærmest gratis - sånn bortsett fra bleiene, sier Endre Johan, som er glad for å få mye tid med Viljen framover: Han kommer nemlig til å være lærerstudent fram til Viljen blir tre år.

De ferske foreldrene synes det er rart at ikke flere studenter har barn.

– Det vil jo alltid være veldig skummelt å få barn – men det blir jo ikke mindre skummelt av å vente, mener Ingvill.

– Det blir litt som å stå oppe på 10-meteren og nøle: Det blir bare skumlere.

– Er det noe dere savner å kunne gjøre?

Begge blir stille.

– Å se det man har lyst til på kino, kommer det til slutt fra Endre Johan.

– På babyvisningene stemmer foreldrene over hvilke filmer som skal vises. Og foreldre flest er tydeligvis ganske kjedelige, for de viser alltid skikkelig kjipe filmer.

Tilbake i sentrum vil ikke daglig leder på Karrieresenteret, Rønnaug Tveit, gi råd om når det er best å få barn med hensyn til karrieren:

– Man sier jo ofte at det egentlig aldri passer med barn. Små barn er krevende og tøft uansett hva man gjør i tillegg, studier eller fulltidsarbeid.

Selv fødte Tveit mellom muntlig og skriftlig eksamen på universitetet, og hadde med babyen på jobbintervjuet. Men, som hun sier, det var den gangen man søkte én jobb, og fikk den.

– De aller fleste nå for tiden venter jo med barn til de er godt etablerte.

– Hvorfor det?

– Ja, hvorfor det? Mange føler nok at barn blir for mye under studiet, eller de ønsker å komme seg ut i jobb først, og ha stabil økonomi før barnet kommer.

– Tror du arbeidsgivere nøler med å ansette yngre kvinner fordi de regner med fødselspermisjon i nær framtid?

– Arbeidsgiver må regne med at kvinner i befruktningsdyktig alder får barn. Og det er jo fortsatt sånn at mødrene gjerne er borte litt lengre enn far, fordi de kanskje også er litt borte i forbindelse med svangerskap og fødsel. Men dette jevner seg jo ut. Når det er sagt, regner jeg ikke med at man lar være å ansette noen på grunn av at de kan få barn. Da ville jo snart ingen fått attraktive jobber.

Griegakademiet, en fredag kveld i november:

Orkesteret dundrer mot oss når vi åpner døren inn til salen. Det svinger i buer, konsentrerte øyenbryn skimtes over partiturene. Det er kvelden før urfremføring av Solveig Sørheims (23) komposisjon «Gravferdsvers», og det er etter barnehagetid. Og når mamma er komponiststudent og pappa Torbjørn Reiso (23) spiller i orkesteret ved Griegakademiet, tilbringer Anna på to år like godt fredagskvelden på orkesterøving.

– Nå hang det bedre sammen, sier Solveig.

Dirigenten synger takt 12, repeterer, instruerer fiolinisten. Så snur han seg til Solveig;

-Har komponisten noen kommentarer?

Solveig reiser seg, peker i partituret, presiserer. På ryggen henger Anna (2). Med søvnige, men observante øyne snur hun seg mot oss. Fikler litt med smukken. Lener seg mot morens rygg når orkesteret setter i gang med de samme taktene, én gang til. Og en gang til.

I februar skrev Studvest om Anna som ikke fikk plass i SIB-barnehage. Solveig og Torbjørn måtte passe Anna selv i ett år, fram til Anna fikk plass i en privat barnehage i august.

– Nå synes jeg at jeg har veldig god tid, sier Solveig. Som er fulltidsstudent, har en to-åring i huset og en 20 prosent stilling som organist.

Det synes kjæreste og samboer Torbjørn også:

– Jeg står opp tidligere, rett og slett. Og er mer disiplinert. Dessuten, alt kan jo gjøres etter klokken sju, sier han.

Derimot har han ikke mye godt å si om studiestøtten til studenter som har barn:

– Helt krise. De går ut ifra at en av foreldrene ikke er studenter, mener han.

– En tusenlapp i måneden hver er ikke nok, når man må ha større leilighet, eller nok til å kjøpe bil hvis man ikke har råd til å bo i sentrum - vet dere forresten om en gratis parkeringsplass i sentrum? Ikke det, nei.

– I motsetning til andre studenter har vi jo ikke så stor mulighet til å jobbe ved siden av - vi har jo et barn å ta oss av, legger Solveig til.

Akkurat det er ikke Solveig og Torbjørn alene om. Ifølge tall fra SSB hadde i overkant av 20 prosent av norske studenter barn i 2005.

– Det er viktig å huske på at det er to ulike studentgrupper; både de som i utgangspunktet studerer og så får barn, og de som har barn, og så begynner på, eller går tilbake til, studier.

Det sier Trude Lappegård, sosiolog og forsker ved Statistisk Sentralbyrå. Hun tror ikke Lånekassens ordninger avgjør studenters familieprioriteringer:

– Dette er et sammensatt spørsmål som ikke handler bare om økonomi og støtteordninger. Det er mange faktorer som spiller inn. Studietilværelsen er jo en måte å utsette voksenlivet på, så noen ønsker kanskje å holde fast ved den. Andre har kanskje ikke etablert seg. Dessuten handler det for mange kvinner om å kunne bryte studieløpet og ta et år fri, sier Lappegård.

Uansett begrunnelse, norske kvinner venter i snitt til de er 28 år før de får barn. Ifølge Statistisk sentralbyrå var gjennomsnittlig fødealder i 25 år i 1990 og 27 år i 2000, mens den de siste fem årene har ligget stabilt på 28 år.

Lappegård kan også fortelle at man lenge har sett en tendens til at høyt utdannede får barn senere enn andre. Og at nettopp dette er en viktig grunn til den generelle økningen i fødealderen:

– Flere tar lengre utdannelse enn før, slik at denne gruppen er større, og drar gjennomsnittet opp, sier Lappegård.

Tre dager senere: Tekstmelding fra Solveig: Anna og Torbjørn har fått influensa, så Solveig har tatt med Anna til foreldrene i Etne for å få barnevakt mens hun er med på plateinnspilling.

På telefonen fra Etne høres Anna i bakgrunnen.

– Ollo?

Anna håper det er oldemor på andre siden av røret.

– Det ville aldri gått uten foreldrene våre, sier mamma Solveig, tilbake i røret. Hun forteller om barnepass hver gang Anna er syk, og at foreldrene kjøpte leilighet i Bergen for å kunne leie ut billig til datterens familie.

– Hva savner du, som du kunne gjøre før?

– Ingenting, egentlig.

Ingenting?

– Jeg kan jo egentlig gjøre alt som før. Kanskje bortsett fra turné over lengre perioder. Og jeg kan ikke lenger ta meg friheten til å jobbe hele natten og sove litt om dagen. Men jeg tror kanskje det er sunnere sånn som det er nå.

Solveig humrer, men blir avbrutt av at noe treffer telefonrøret.

– Nei, Anna! Du kan ikke drive å kaste kålrabibiter på meg, vennen, du må spise dem.

– Det største problemet med å ha barn når man er student er egentlig økonomien, fortsetter Solveig, sånn i teorien. Hun tror mange studenter venter med å få barn til de er mer etablerte.

– Det virker som folk tror man må leve et A4-liv så fort man får familie. Men barn kan tas med nesten over alt, de er jo portable.



Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN