Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Reportasje.

Healeluja!


KUNST OG KIROPRAKTIKK I SKJØNN FORENING. Alternativmessa har noe for enhver smak, og skulle testen av hoftene dine vise at ikke alt er som det skal, kan det fikses for en hundrelapp. FOTO: ÅSE HOLTE

 

KJØP FIRE, FÅ EN GRATIS. Fra boden sin hjelper Harald Hammer en deltager med å finne det helt riktige produktet, selv om det ikke er en chakra-booster, denne gangen. FOTO: ÅSE HOLTE

LUSEPLUKKING? Neida, det er bare Harald J. Søreide som renser Guro Svanheim for negative energier. I bakgrunnen synes Else Karin Tennebekk og Lesley Ådland. FOTO: ÅSE HOLTE

DEN SKAL TIDLIG KRØKES SOM ALTERNATIV SKAL BLI. Barn har den beste livsenergien. På alternativmessa bruker de den til å leke sisten mellom spåkonene. FOTO: ÅSE HOLTE

HEALINGTEAMET FORAN CHAKRA-KARTET. Paul Arve Buskum og kona har arbeidsdelingen klar. Han svarer på dumme spørsmål, mens hun svinger ametysten i vente på neste healing-kunde. FOTO: ÅSE HOLTE

PEACE FOR OUR LOVED ONES AND FOR THE WORLD. J. Reuben Silverbird velsigner like gjerne alle sammen. Fjærpryden har han på seg fordi alle mellom sju og søtti år synes det er så fint. FOTO: ÅSE HOLTE
I en parkeringsbunker under Bergen lærte vi alt man kan lære om fred, kjærlighet, livskraft, aura, yoga, krystaller og, ikke minst, chakra, på ei helg.

Tekst: NORA HJELMBREKKE

I den grad røkelseslukt kan slå, gjør den nettopp det når vi kommer ned trappene til parkeringshuset under Grieghallen. Den tunge røkelseslukten akkompagneres av behagelig panfløytemusikk. Til venstre selges drømmefangere, rett fram kan du fotografere auraen din, og til høyre kan vi ane lavmælt nynning fra innsiden av et provisorisk telt. Vi er på Alternativmessa i Bergen, ei hel helg satt av til alt du har fordommer mot, eller kanskje er litt nysgjerrig på.

Som amish-unger i en leketøysbutikk for første gang, blir vi fullstendig rådville. Vi hikster, fniser og peker og kommer oss ikke av flekken. Uansett hvilken retning vi kaster blikket er det noe helt nytt: Englekort, steiner mot onde ånder, karmahoroskop, spåkoner som er «kjent fra TV», tarot og en oversikt over dagens foredrag: «Mitt liv som medium»; «Hjertets sang»; «Vil du ta tilbake din urkraft som gudinne?»; «Karma fra tidligere liv». Vi drar hverandre i armene, tar to skritt i hver retning og snurrer rundt oss selv, fortsatt halvt neddopet av røkelsessjokket.

Et kvarter seinere har vi endelig fått samlet oss selv, lemmene og tankene våre, og går mot noen pene snurreting som henger ned fra den ene boden. Harald Hammer kan fortelle oss at det er chakra-boostere, uten at det umiddelbart gjør oss noe særlig klokere. Heldigvis er Harald vant til måpende blikk i gullfisk-stil, dette er det sjuende året han selger smykker og steiner på alternativmessa, rolig og pedagogisk forklarer han hva dette dreier seg om.

– Chakra-boostere er avslappende og behagelige, og stimulerer dine chakra, sier han.

Chakra er sentra for livsenergi, fordelt på sju områder i kroppen.

– Det er om å gjøre å ha energien så langt oppe som mulig. Dere vet, det gjelder å ikke ha den for langt nede?

Harald ser spørrende på oss. Vi ser akkurat like spørrende tilbake.

– Sant, hvis energien er fokusert langt nede, altså, hehe, under beltestedet, om dere skjønner hva jeg mener.

Aaah.

– Gjennom stimulering av chakra og meditasjon får man løftet fokuset sitt, og forstår at det finnes større ting i livet. Når man gjennom yoga og meditasjon lærer å fokusere, og ikke er engasjert i erotiske tanker, oppnår man et dypere bevissthetsnivå.

Harald fniser litt.

– Man kan jo bedrive seksuelle aktiviteter helt til litjkaren detter av, men du kommer alltid til å trenge mer. Mantrayoga tilfredsstiller deg på en helt annen måte.

Haralds kollega bryter hjelpsomt inn for å hjelpe å forklare:

– Meditasjon er som iskrem. Det er umulig å forklare hvordan det føles før du har smakt.

Harald nikker ivrig for å støtte opp om metaforen.

– Hver person opplever det på sin helt egne måte.

Harald jobber frivillig ved Oslo meditasjonsskole, som gir alle muligheten til å være med å meditere. Vi går med på et lynkurs, og inne i det samme teltet vi så tidligere får vi lov til å puste inn gjennom nesa og ut gjennom munnen i nærmere en halvtime, mens vi sier GÅ-RA-AN-GAAH. NIII-TAI-GÅR. Det er urovekkende behagelig.

Gjennom vår videre vandring på messa skjønner vi at chakra åpenbart er ganske viktig i det alternative miljøet. På en annen stand forteller Paul Arve Buskum villig om hans og konas aktivitet.

– Som dere ser på skiltet, så driver vi healing gjennom chakra, farger og krystaller, sier han, og peker på et heller fargerikt skilt bak på standen deres.

– Barna har veldig bra chakra, men i løpet av livet synker nivået. Men da kan man fylle på med krystaller, for eksempel, utdyper Paul Arve, før han minner oss på at krystallene selvfølgelig må byttes ut og renses underveis, siden de tar til seg de negative energiene.

Ut fra den trange tarmen som utgjør standen kommer den kvinnelige delen av healer-teamet, bærende på en stol.

– Hvor har du funnet denne, Paul Arve?

– Den har jeg lånt, så det er helt greit.

– Nei, det er det ikke, det blir for fullt for meg!

Ma Pantha Anjana har en toårig utdannelse innen kunstterapi, og jobber som healer. Dette i motsetning til mannen Paul Arve, som egentlig bare hjelper til – selv om han også har evner.

– Alle har evner, men i dag mister vi kontakten med dem, på grunn av TV, massemedia og lignende. Men, sier Paul Arve ivrig:

– Alle kan komme i kontakt med dem igjen!

Godt å vite, tenker vi, og vandrer sultent videre mellom bodene. Hvert av de små punktene i betonghallen er dekorert på sin helt egne måte, og trekker nysgjerrige førstegangsgåere og de mer drevne deltagerne mot de ulike aktivitetene: Hva med femten minutter spådommer til 400 kroner, retting av skeive hofter, et rensende fotbad («Kanskje den mest helsebringende oppfinnelsen på mange år») eller et helfoto av auraen din? Her er noe for enhver smak.

Harald J. Søreide er med på et av tilbudene du slipper å betale ekstra for, Bergen Sahaja Yoga holder vanligvis til i Vitalitetssenteret på Møhlenpris, men nå er de her for å spre Sahaja Yoga til folket. Harald oppdaget det under studietida i Bergen, og han har ikke sett seg tilbake siden.

– Alt falt på plass da jeg fant yoga og meditasjon. Jeg fant fred og ro, jeg har fått jobb, jeg er gift, sier han og viser hånda med ringen.

Guro Svanheim studerer til å bli førskolelærer ved HiB, og er en av dem som har latt seg friste til å få satt i gang energien sin av Harald. Dette er hennes første besøk på alternativmessa, og hun dro mest fordi hun hadde muligheten. Nå går han rundt henne mens han beveger hendene i sirkler, eller napper i lufta. Guro sitter helt rolig og puster med øynene igjen. Når vi etterpå spør henne hvordan det var, klarer hun nesten ikke å svare.

– Det var veldig deilig, begynner hun, før hun må stoppe opp, og hente seg inn igjen.

– Veldig deilig. Jeg er helt salig, jeg nå.

Harald bryter inn:

– Salig! Ja, det var et bra ord! Det må dere få med!

– Jeg kjente liksom på hvordan hele kroppen ble rolig, fortsetter hun.

– Alt ble tyngre, pusten roligere.

Enda en pause i snakkinga.

– Veldig, veldig deilig, sier hun igjen.

Guro skal definitivt prøve Sahaja Yoga igjen. Vi derimot, skal prøve å manøvrere oss ut. På veien stopper vi opp ved Ma Pantha Anjana igjen. Paul Arve er borte, og hun står alene og svinger mykt på en krystallpendel. Den forteller henne alt hun vil vite.

– Alt?

– Ja, alt jeg trenger.

– Kan du gi meg et ja, spør hun, og kysser pendelen før hun setter den igang igjen.

Hun smiler lurt til oss.

– Det er lov å bli fascinert.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN