Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Nazi-sikret. At vinduet er skuddsikkert er tvilsomt, men gjennomsiktig er det. Fra v. Rune Vandaskog, Jostein Vandaskog, Martin Engum, Ragnhild Lyssand Veim og Kristoffer Jul-Larssen. FOTO: JON ARE RAKVÅG

Ekstrem oppussing


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
NYTT STUDENTSENTER STUDENTRADIOEN
Studentradioen flytter 200 meter til venstre.

Tekst: FRANK LANDE

– Vi løfter sponplater til den store gullmedaljen, sier Svein Berstad smilende med den ene enden av en plate i hendene.

Svein er til daglig teknisk ansvarlig i Studentradioen i Bergen, men skal i de to neste ukene være formann for et lag av studenter og snekkere.

Ansvarlig redaktør Kristoffer Jul-Larsen tar tak i andre enden av platen og løfter.

Hvordan vil de forholde seg til hverandre? Vil snekkerne begynne å sitere Nietzsche for å passe inn, eller vil studentene innse at det bare er pyser som siterer fra bøker?

Det er allerede tydelig at disse to akademikerne har tilpasset seg det nye miljøet: Svein bærer en grønn skyggelue med Felleskjøpet-logo, og Kristoffer lar en tent sneip henge ut av munnen mens de to bærer sponplaten forbi en snekker som har røykepause.

PÅ BØLGELENGDE

De aller fleste studentene og bergenserne virker rimelig fornøyde med at Studentsenteret skal fjernes fra gatebildet. For en organisasjon som Studentradioen i Bergen betyr det at de må forlate sitt hjem. Helt siden oppstarten i 1982 har de holdt til der.

– På to uker skal vi bygge om en tom brakke til et studio, sier Svein.

Det nye Studentsenteret er ikke ferdig før om to år. I mellomtiden må de finne seg i å ha midlertidig tilholdssted i en brakke på parkeringsplassen bak HF-fakultetet. Det er dette Svein er ansvarlig for. Å gjøre brakken i stand til å lage radio.

Sponplatene han og Kristoffer bærer på skal brukes til å bygge vegger som skal dele brakken inn i to redigeringsrom, et studio, et teknikerrom og et fellesareal med en sofa og lignende. Er Svein kompetent til å lede dette arbeidet?


Isolert. Brakken gjøres i stand til å holde kulden utenfor. FOTO: JON ARE RAKVÅG

– Jeg har ringt rundt og så har vi funnet tips på internett, sier han selvsikkert.

Svein forteller at selve studioet og teknikerrommet skal bygges som rom inni rommet. Dette fordi det er viktig at de er lydtette, og ikke skal få tilført lyd i form av tramping i gulvet eller lignende fra fellesarealet på andre siden av veggen.

Det har han lest på internett.

– Det blir litt sånn Petter Smart-løsninger, sier han og smiler.

BESVIMENDE GJESTER

Til sammenligning var det ikke mer faglig tyngde da det gamle studioet ble bygget i Studentsenteret i 1982. Gaute Singstad var én av de som var med den gang. Selv var han ikke faglært, men de hadde en arkitektstudent med seg som tegnet og konstruerte studioet.

– Det elektriske tok vi oss av selv, sier Singstad og ler.

Internett fantes ikke på den tiden, men det var likevel mulig å få tak i relevant informasjon. De ringte musikkprodusenter og andre som hadde erfaring med å bygge rom spesielt for lydopptak. I tillegg til den lokale kompetansen ringte de også NRK og fikk noen tips.

Et av de største problemene var å bygge et studio som var lydtett og som samtidig hadde god lufting. Med lite penger er det vanskelig å få til begge deler.

– Vi valgte lydtettheten, sier Singstad,

– Noe som var litt risikabelt. Det er jo ikke så farlig med våre egne, men det er ikke så kult når gjestene besvimer.

I ettertid skulle han ønske de hadde brukt mer penger på lufting, men allerede den gang var det snakk om at Studentsenteret skulle rives. Følgelig ble det en del midlertidige løsninger.

NAZISIKRING

Forhåpentligvis er det mulig å få til en bedre løsning i dag. Dette er jo fremtiden. Må programlederne og gjestene slite med de samme luftproblemet i den nye brakken?

Svein smiler stolt og rister avvisende på hodet. Han peker på to stålrør som kommer ut av veggen til fellesarealet.

– Ventilasjonsrør, sier han.

Kristoffer kommer inn i brakken og minner Svein om at de må hente glasset som skal innstalleres i veggen mellom studio og teknikerrom.

– Det er skuddsikkert har jeg hørt, sier Kristoffer.

– Seriøst? Spør en student og frivillig snekker.

– Jada, bekrefter Svein og smiler lurt.

– Når vi har knallharde politiske debatter er det viktig å være på den sikre siden.

Snekkeren himler med øynene, men Kristoffer har enda en vits:

– Når nazistene kommer så vet du hvem de tar først.

Svein ler og lar blikket feie over alle i rommet for å se om de synes dette er like morsomt som han gjør. Noen humrer litt, men det blir med det.

– Okei, sier han og klapper hendene sammen.


Piratsending. Alt utstyret er fortsatt ikke på plass og det er mye fuging som gjenstår. Fra venstre Rune Vandaskog, Svein Berstad og Charlotte Myrbråten. FOTO: JON ARE RAKVÅG

– La oss hente det glasset.

PIRATSENDING

Fredag ettermiddag sitter Charlotte Myrbråten på gulvet i det som skal bli teknikerrommet. Hun er kulturredaktør i radioen og har fått jobben som programleder for kvelden. På gulvet sammen med henne er et miksebord, to CD-spillere og en mikrofon. Utstyret er nå ryddet ut av det gamle studioet, men fortsatt ikke kommet på plass i det nye. Først på mandag blir det ordinær sending. Målet er likevel å fylle sendetiden med ett eller annet.

– Alternativet er stillhet, sier Svein, som om han ikke har annet enn ren forakt for fravær av lyd.

– Det går bra dette her, sier Charlotte.

– Jeg har mye på hjertet i dag.

Kristoffer setter seg ned på gulvet ved siden av Charlotte og forteller om hva han har lært av å være snekker i to uker.

– Fuging er et nytt begrep for meg. Føkk it, fug it! sier snekkerne når noe ikke er helt som det skal være.

Fugemasse er noe man fyller sprekker og lignende med, litt som sparkel. Fuging er visst løsningen på det meste, men det har også andre funksjoner. Kristoffer forklarer:

– Etter at vi hadde vist at vi kunne jobbe og blitt godtatt av snekkerne, var vi heldige nok til å bli fortalt at «fuge» også er snekker-slang for det kvinnelige kjønnsorgan.

PÅ LUFTEN


Finpuss. De siste tekniske problemene fikses like før første sending i nytt studio. Fra venstre Svein Berstad og Rune Vandaskog. FOTO: JON ARE RAKVÅG

Mandag ettermiddag klokken 17.00 er første ordinære sending fra brakken. Bak døren er ting likevel langt fra ferdig. Selve studioet ser greit ut, men fellesrommet ser fortsatt ut som et snekkerverksted. Det står en stor støvsuger på gulvet, fylte søppelposer, støv, esker, verktøy og planker.

Det er godt nok, for presis klokken fem er programmet «I plenum» på luften, og alle jubler lettet over at det meste er som det skal være. Ingen fuging ser ut til å være nødvendig for øyeblikket.

Stig Auglænd og Rune Vandaskog, to av studentene som de to siste ukene har vært snekkere, sitter på et bord like ved inngangsdøren og spiser brødskiver med salami. De forteller om de strenge kodene og reglene som oppstår på en slik arbeidsplass som denne.

– Brødet skal ikke koste mer enn fem kroner. Første dagen jeg gikk for å handle mat kjøpte jeg et brød til 20 kroner. Det var ikke populært, sier Rune.

Stig ler høyt med tanke på hvordan Rune ble mobbet for å ha kjøpt for fint brød.

– Og så kjøpte han salami med 40 prosent mindre fett, sier Stig.

– Snekkerne kastet den rett i søppelet.

– Homosalami! husker Rune.

Det er utvilsomt. Akademikerne har tilpasset seg. Disse to er nye mennesker siden den dagen de forlot lesesalen til fordel for brakken. Man kan jo lure på hvordan det skal bli å gå tilbake til ordinært studieliv?

– Jeg vet ikke, sukker Stig og stirrer tomt fremfor seg.

– Det blir en hard omstilling.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN