FAKKELTOG FOR FRITT ORD. Etter prisutdelingen søndag, samlet solidariske gjester seg for å gå i fakkeltog i ytringsfrihetens navn. FOTO: ØYVIND ZAHL – Jeg har egentlig hjemmeeksamen nå mens jeg sitter her, men det går nok bra, sier Maria Glenna.
Glenna går siste året ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) og er en av de 15 studentene som jobber frivillig under årets arrangementer i forbindelse med Raftoprisutdelingen. I dag er det torsdag og tid for symposium på SAS-hotellet ved Bryggen. Under symposiet samles akademikere, forfattere og andre samfunnsaktører for å diskutere blant annet spørsmål rundt ytringsfrihet og oljeproblematikken i Nakhitsjevan.
GOD OPPFØLGING
Glenna jobbet frivillig også under fjorårets prisutdeling, og sammen med arbeidskollegaen i infogruppa, Espen Øvreberg, har hun i år hatt ansvar for informasjonsformidling og registrering av oppslag om Raftoprisen i media. Øvreberg går fjerde året på Norges Handelshøyskole (NHH). Han sier at Raftostiftelsen følger godt opp sine frivillige.
– Det som er bra med dette arbeidet, er at man utvikler en veldig eierskapsfølelse for det produktet man utvikler. Det er fint å se at det du jobber med over lengre tid, blir til et ferdig produkt, forklarer han.
Glenna sier seg enig. Hun har selv skrevet CV-en til vinneren av årets Raftopris, Malahat Nasibova. CV-en er en del av pressepakken som utdeles til journalistene som kommer for å dekke Raftoprisen.
OMFATTENDE ARBEID
De to informasjonsarbeiderne sier at det er et nokså gjennomgående fellestrekk for mange av studentene som jobber for Raftostiftelsen, at de interesserer seg for det som er internasjonalt.
– I tillegg er det ganske vanlig at de som engasjerer seg frivillig her, jobber med annet frivillig arbeid, mener Glenna, som tidligere har jobbet for Amnesty.
Frivillighetsarbeidet utlyses blant annet gjennom MiSide, UiB-studentenes interne studentsider på nett. Øvreberg forklarer på sin side at han fikk jobben som frivillig for Raftostiftelsen gjennom vennekanalen.
Begge studentene sier seg enige i at arbeidet hittil har vært nokså omfattende.
– Hardkjøret for oss i infogruppa var vel først og fremst knyttet opp mot pressekonferansen. Fremover er det stort sett de andre frivillighetsgruppene som har den største jobben, sier Øvreberg.
STORE NAVN
Hverken Glenna eller Øvreberg har ennå hilst på vinneren av årets Raftopris, men begge sier de regner med å gjøre det i løpet av tiden frem til prisutdelingen ved Den Nationale Scene (DNS) førstkommende søndag.
Glenna sier seg stolt over å være en del av Raftostiftelsen.
– Raftostiftelsen er jordnær, og gir anerkjennelse til folk som virkelig har vært der ute og kjent undertrykkelse på kroppen. Jeg mener det først og fremst er disse menneskene som trenger en oppløftning, konkluderer hun.