Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Raftostiftelsen

Berikende frivillighet


FRIVILLIG IVER. Maria Glenna (t.v) og Espen Øvreby ofrer gladelig deler av eksamenstiden for å jobbe for Raftostiftelsen. FOTO: ØYVIND ZAHL

 
RAFTOPRISEN
Raftofondet for menneskerettigheter ble opprettet i 1986 for å minnes professor Thorolf Rafto og videreføre hans arbeid for menneskerettigheter.
Professor Thorolf Raftos Minnespris for menneskerettigheter har blitt utdelt siden 1987.
Utdelingen av prisen skjer hvert år i november på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen.
Prisen har gjennom tidene høstet internasjonal anerkjennelse.
Prisen består av en beskjeden sum penger, samt et diplom.

Kilde: www.rafto.no

RAFTOSTIFTELSEN
Opprettet i 1986.
Stiftelsens formål er å jobbe med menneskerettigheter, og den årlige utdelingen av Raftoprisen er en sentral del av stiftelsens arbeid.
Stiftelsen består av et styre, en priskomité og et sekretariat.
Stiftelsen har òg en studentgruppe og en rekke frivillige.

Hvert år markeres Raftoprisutdelingen med alt fra debatter til kulturelle innslag. Mye av arbeidet bak arrangementene kan man takke et knippe frivillige studenter for.

Tekst: THERESE SANNI


FAKKELTOG FOR FRITT ORD. Etter prisutdelingen søndag, samlet solidariske gjester seg for å gå i fakkeltog i ytringsfrihetens navn. FOTO: ØYVIND ZAHL

– Jeg har egentlig hjemmeeksamen nå mens jeg sitter her, men det går nok bra, sier Maria Glenna.

Glenna går siste året ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) og er en av de 15 studentene som jobber frivillig under årets arrangementer i forbindelse med Raftoprisutdelingen. I dag er det torsdag og tid for symposium på SAS-hotellet ved Bryggen. Under symposiet samles akademikere, forfattere og andre samfunnsaktører for å diskutere blant annet spørsmål rundt ytringsfrihet og oljeproblematikken i Nakhitsjevan.

GOD OPPFØLGING

Glenna jobbet frivillig også under fjorårets prisutdeling, og sammen med arbeidskollegaen i infogruppa, Espen Øvreberg, har hun i år hatt ansvar for informasjonsformidling og registrering av oppslag om Raftoprisen i media. Øvreberg går fjerde året på Norges Handelshøyskole (NHH). Han sier at Raftostiftelsen følger godt opp sine frivillige.

– Det som er bra med dette arbeidet, er at man utvikler en veldig eierskapsfølelse for det produktet man utvikler. Det er fint å se at det du jobber med over lengre tid, blir til et ferdig produkt, forklarer han.

Glenna sier seg enig. Hun har selv skrevet CV-en til vinneren av årets Raftopris, Malahat Nasibova. CV-en er en del av pressepakken som utdeles til journalistene som kommer for å dekke Raftoprisen.

OMFATTENDE ARBEID

De to informasjonsarbeiderne sier at det er et nokså gjennomgående fellestrekk for mange av studentene som jobber for Raftostiftelsen, at de interesserer seg for det som er internasjonalt.

– I tillegg er det ganske vanlig at de som engasjerer seg frivillig her, jobber med annet frivillig arbeid, mener Glenna, som tidligere har jobbet for Amnesty.

Frivillighetsarbeidet utlyses blant annet gjennom MiSide, UiB-studentenes interne studentsider på nett. Øvreberg forklarer på sin side at han fikk jobben som frivillig for Raftostiftelsen gjennom vennekanalen.

Begge studentene sier seg enige i at arbeidet hittil har vært nokså omfattende.

– Hardkjøret for oss i infogruppa var vel først og fremst knyttet opp mot pressekonferansen. Fremover er det stort sett de andre frivillighetsgruppene som har den største jobben, sier Øvreberg.

STORE NAVN

Hverken Glenna eller Øvreberg har ennå hilst på vinneren av årets Raftopris, men begge sier de regner med å gjøre det i løpet av tiden frem til prisutdelingen ved Den Nationale Scene (DNS) førstkommende søndag.

Glenna sier seg stolt over å være en del av Raftostiftelsen.

– Raftostiftelsen er jordnær, og gir anerkjennelse til folk som virkelig har vært der ute og kjent undertrykkelse på kroppen. Jeg mener det først og fremst er disse menneskene som trenger en oppløftning, konkluderer hun.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN