Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

FOTO: COPYRIGHT 2005.

Et lite stykke Norge


 

FOTO: COPYRIGHT 2005.

FOTO: COPYRIGHT 2005.

FOTO: COPYRIGHT 2005.

Tekst: SVERRE STORDAL

Engelsk eller norsk? Det var spørsmålet jeg stilte meg selv da jeg vandret opp mot Colleget St. Olaf i den lille amerikanske byen Northfield. Skal jeg snakke engelsk eller norsk når jeg skal intervjue lederen for norskavdelingen ved et amerikansk universitet? Engelsk virker jo som det logiske valget. Intervjuobjektet er en amerikaner med det absolutt unorske etternavnet O’Leary. Det er likevel noe litt surrealistisk med å vandre forbi bygninger som blir kalt Larson Hall, Kittelsby Hall eller Mohn Hall. Nå er det ikke Bergens Trond Mohn som har fått et bygg oppkalt etter seg er, men skolens første leder nordmannen Thorbjørn Mohn. I rundt null grader og kald vind minner Minnesota mer om et høstlig Notodden enn om mitt bilde av «Junaiten».

Minnesota, som ligger omtrent midt i og lengst nord i USA, er en av statene der det kryr av relasjoner til Norge. Det finnes ikke den Minnesotan som ikke kan et par ord norsk eller har familie i Norge. Du skal ikke se bort i fra at det er flere personer som spiser lutefisk i Minnesota i julen enn det er i Norge. Ved St. Olaf serveres lutefisk hver eneste jul.

– Amerikanere elsker arven sin, og her i Minnesota er svært mange fascinert av det å ha norske aner.

Det går i norsk. Og jeg må nok innrømme at Margareth O’Leary snakker mer grammatisk korrekt norsk enn jeg noen gang kommer til å gjøre. Hele 90 studenter studerer norsk ved St. Olaf dette semesteret, noe som gjør faget til skolens tredje største fremmedspråk, etter fransk og spansk. Og når jeg sitter på kontoret til O’Leary og studerer bokhyllene, må jeg igjen innrømme at jeg som nordmann kommer til kort. Ikke bare er det klassikere av Hamsun og Ibsen, men både ny og gammel musikk, nye og gamle filmer og barnebøker av Erlend Loe. Det føles litt som om noen har funnet selve essensen av hva som er norsk og puttet det inn på et ti kvadratmeter stort rom. Det er nesten så det lukter av lyng og furuskog.

– Svært mange av studentene som studerer norsk her drar til Norge i løpet av studietiden, og en del får også praktikantstillinger ved den amerikanske ambassaden i Norge.

O’Leary fyller hodet mitt med all mulig informasjon om alt som har med å studere norsk i USA og på St. Olaf.

– I dag skal vi synge gamle norske visesanger, og vi prøver å vise norske filmer hver uke, sier hun. Det er ingen tvil om at norske visesanger på norsk-amerikansk dialekt kan bli en spennende opplevelse. Jeg følger O’Leary videre.

Å rusle gjennom universitetsområdet er som sagt en litt spesiell opplevelse. De aller fleste bygningene har norskrelaterte navn, og prydes av norske flagg (selvsagt sammen med amerikanske). En enorm versjon av det norske riksvåpenet er plassert på kortsiden av den ene bygningen. Samtidig som det er noe norsk over det hele, er det også veldig amerikansk. I Norge går for eksempel ikke ni av ti studenter iført Universitetet i Bergen-t-skjorter, gensere, jakker, bukser eller hva det måtte være. I USA går alle kledd i klær med collegets logo. De fleste amerikanske skolers idrettslag har kallenavn som Raiders, Buckeyes, Tigers eller Badgers, men St. Olaf kaller seg Oles eller Olene oversatt til norsk. Og ingen er bedre til å vise hvilken skole de er fra enn amerikanere.

– Det står ein friar uti garden…

Å besøke amerikanere som synger norske visesanger er som å dra tilbake til barne- eller ungdomsskolen. O’Leary sitter med en gruppe på rundt 15 amerikanere rundt seg og synger for full hals om friere, Anne Knutsdotter og grevlinger i taket. Her går det i både gamle og nye barnesanger. En og annen overrasket amerikaner titter inn døra, står i to sekunder og lytter, smiler, rister på hodet og går videre. De skjønner ikke nødvendigvis hva de synger om, disse amerikanerne, men O’Leary slenger inn litt norsk undervisning her og der. Det dukker også en og annen norsk student opp, men de holder seg litt for gode til å synge.

72 år før Universitetet i Bergen ble stiftet hadde en norsk utvandrer fra Snåsa i Nord-Trøndelag grunnlagt et universitet i en liten by i Minnesota. En by som i dag fortsatt bare har så vidt over 10 000 innbyggere hvis du ser bort fra studenter, og som skrev seg inn i historien da banken ble ranet av selveste Jesse James. Denne pastoren fra Snåsa het Bernt Julius Muus og på ekte amerikansk vis får en student fra Snåsa hvert eneste år studere ved St. Olaf gratis.

Rommet til Inger Mari Eggen (21) fra Snåsa ser veldig amerikansk ut, og romvenninnen er minst like amerikansk. Det eneste som avslører at det ikke er to amerikanere som bor på rommet er det store norske flagget på døra. I motsetning til på kontoret til O’Leary finner jeg ikke et eneste tegn til noe norsk inne på rommet. Ikke en eneste bortgjemt melkesjokolade, ikke en eneste DDE-plakat, og ei heller «Elg i solnedgang».

– Jeg savner norsk sjokolade da, og norsk mat, men ellers trives jeg utrolig godt her. At jeg i det hele tatt søkte var helt tilfeldig. Det er jo ikke så mange fra Snåsa som oppfyller kravene til dette stipendet. Du må ha noe høyere utdanning med et brukbart karaktersnitt, du må være under 23 og du må være fra Snåsa. Jeg ble oppfordret til å søke og to dager etter jeg leverte søknaden fikk jeg stipendet. Nå satser jeg på å fullføre studiene her ved St. Olaf, sier hun.

Det er ingen tvil om at Inger Mari har tatt den amerikanske kulturen til seg til fulle. «Slangen» sitter, og selvsagt kommer det masse engelske ord blandet med de norske.

– Det er ikke alltid like lett å snakke på norsk og tenke på engelsk, unnskylder hun seg.

St. Olaf er et eget lite samfunn som ligger på en høyde og ser utover Northfield. Egentlig trenger du aldri å forlate universitetsområdet. På min vei gjennom Campus passerer jeg to store idrettskomplekser, et enormt bibliotek og små, enkle butikker. Jeg ender til slutt opp ved det du kan kalle skolens kantine, selv om kantine blir en enorm underdrivelse. De fleste amerikanske studenter betaler en fast sum i semesteret og kan spise så mye de orker under måltidene her. Hele komplekset minner litt om et vannhull der alle mulige dyr kommer for å drikke. Masse lyd, mennesker kommer og går i et enormt tempo, køene til de forskjellige matstasjonene beveger seg mekanisk fremover. Alle slags lukter er blandet sammen til en lukt som minner om lukten du finner på McDonalds eller Burger King.

Så hvordan skal en klassifisere St. Olaf, er det amerikansk eller norsk? På mange måter finner du igjen viktige deler av det vi regner som norsk over hele universitetsområdet, men likevel får du ikke følelsen av å være i Norge. Det er litt av begge deler. I suvenirbutikken finner du både ostehøvler, lusekofter og ikke minst Inger Maris favoritt, melkesjokoladen. St. Olaf er kanskje et lite stykke Norge likevel…

bildetekster

Tekst: SVERRE STORDAL

Her kommer noen mer eller mindre brukbare bildetekster. Lek gjerne med dem hvis dere har bedre forslag, flere hjerner tenker vanligvis bedre enn en.

Viktig at dere i tillegg til meg krediterer David Gonnerman eller St.Olaf for bildene.

bilde: ss50389

SANGTIME: Norske vise- og barnesanger blir en del av pensum da amerikanere skal lære norsk.

bilde: ss50393

SNÅSNING. Hvert år blir en sambygdning av grunnleggeren sendt på fullt stipend til St. Olaf. Inger Mari Eggen stortrives som norsk i Minnesota.

bilde: StO-footballfans

OLENE: Alle amerikanske skoleidrettslag har et kallenavn. Med sin norske avstamming valgte St. Olaf kallenavnet Oles.

bilde: StO-winter

NORDISK VINTER. Kaldt vær og mye snø kjennetegner Minnesota om vinteren. Det føles som norsk vinter når du vandrer mellom grantrær og trebygg med skråtak.

bilde: StOlafFall04-08

HØSTFARGER: Den 132 år gamle skolen ligger omringet av trær på alle kanter. Høsten kan være minst like fargerik som her hjemme.

bilde: StOlafWinter03-02

HØYDEN. De eldste bygningene på St. Olaf ligger øverst på en høyde og titter ned på byen Northfield under. Ikke ulikt hva deler av universitetet gjør i Bergen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE FRA APARTE
SISTE FRA MIDTEN